måndag 14 maj 2018

Jobba och spara och sen pensionera sig vid 40 - finns det inget annat alternativ?Det är intressant att följa de bloggare coh Twitterprofiler som jobbat, sparat, investerat och numera slutat jobba. Hatten av för de som lyckas leva på utdelningen. Vi följer deras resa och det är som sagt mycket intressant att ta del av såväl spartips som deras nya vardag. Det är antagligen många som sitter på sitt arbete och tror att detta är omöjligt för dem att uppnå detta. Det är såklart fel men det är en annan diskussion. Vi vet också att det är många som drömmer om att kunna sluta jobba och bli fria, väldigt många. Men är det viktigaste i livet att få sluta jobba eller finns det några andra alternativ?

Självklart finns det alternativ. Det gör oftast det. I det här inlägget vill vi faktiskt slå ett slag för att fortsätta jobba. Ja visst är det crazy att läsa om ett sådant förslag på en ekonomiblogg? Skämt åsido så vill vi belysa det faktum att det finns fler alternativ om man är missnöjd med sitt arbete. Det enklaste är faktiskt att helt enkelt byta jobb. Om man har ett jobb som är intressant och utvecklande och som skänker glädje så finns det kanske inte ett så stort behov av att jaga pensionen? Själv arbetar jag med mitt egna företag vilket ger mig stor frihet samtidigt som jag tjänar pengar och träffar roliga människor varje dag. Även om jag skulle kunna avveckla företaget och sluta så väljer jag att fortsätta arbeta. Dels för att jag vill lämna ett företag efter mig till mina barn och barnbarn men även för att det är roligt. Om man inte trivs med sitt jobb och sin vardag måste man själv sätta sig bakom ratten och styra livet till ett bättre ställe. 

Ett alternativ som vissa strävar efter men som verkligen inte är något alternativ för oss är att kämpa på några år och sen "pensionera" sig med minst möjliga marginal och sen räkna med att flytta ut i skogen och leva bark resten av livet. Det är inte vad vi vill uppnå med vårt liv och därför har vi valt bort det.

Det finns näst intill oändligt med möjligheter för den som vill ändra sin vardag. Det finns till exempel massor med olika arbeten där ute och det går även jättefint att utbilda sig om man behöver anpassa sin utbildning för att kunna få det jobb man drömmer om. I Sverige har vi väldigt väldigt generösa möjligheter att utbilda sig även om man är lite äldre. Mitt råd till er som tycker att det värsta som finns är att gå upp på morgonen och gå till jobbet:

 1. Fundera på vad som skänker dig glädje 
 2. Se hur du kan hitta ett arbete som kombinerar denna glädje med ett arbete
 3. Lokalisera vilka förändringar du behöver göra för att nå dit
 4. Börja genomföra förändringarna, börja smått och fortsätt systematiskt


När du sen är på plats på jobbet är det dags att kapa utgifter. Det kan alla göra. Samma sak där; det är bara att börja smått och sen vara disciplinerad. Det finns ett flertal bra bloggar som tipsar om hur man sparar pengar. Ett par av våra favoriter är Miljonär innan 30 och Sparo. Väl värt att läsa är även Farbror fri och Utdelningsseglaren. Kan man kombinera de 4 killarnas sparande, investerande och livsstil ligger ekonomisk frihet inte långt borta. Dock kan jag lova att den som följt mina 4 punkter kommer inte att vara lika ivrig att gå i pension längre. Kanske vill han/hon inte gå i pension alls?Läs mer i ämnet:
16 kommentarer:

 1. Tror att det många eftersträvar är att slippa vara anställd, inte att sluta jobba helt och hållet. Jobba på ett eller annat sätt i någon utsträckning bör man nog göra för att inte helt tappa förståndet. Om det innebär att tjäna pengar är en annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det säkert vara. Jag tycker dock att man hör alldeles för ofta om hur missnöjda folk är med både liv och arbete. Det vi vill framhålla är att det går att ändra på saker.

   Vår tanke är att om man hittar ett jobb som faktiskt kombinerar det man verkligen vill göra med att tjäna pengar. Då kanske det inte blir lika viktigt att sluta arbeta?

   Radera
 2. För min del handlar sparande och investeringar inte om att "sluta jobba". Om så hade varit fallet, så hade jag ju levt ett lite misserabelt och ett missnöjt liv en stor del av tiden. Sådant måste åtgärdas akut, för livet är ju rätt kort ändå. Däremot om möjligheten att kunna göra det, när jag så behagar. Inte när politikerna beslutar. Frihet och trygghet. Staten garanterar absolut inte någon trygghet, som de flesta kommer erfara någon gång i livet. Men många svenskar lever nog i den vilfarelsen ännu. Samtidigt finner jag finner ett stort nöje i att pyssla med portföljerna.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis hur du menar och jag håller med i att staten kommer inte garantera någon trygghet. Det man vill ha får man nog se till att skaffa själv. Speciellt om man vill ha lite kvalitet på livet.

   Radera
 3. Jättebra inlägg. För min del handlar det dels om att skapa en trygghet för mig och min familj men också att ge oss möjligheter att leva ett annorlunda liv, med lite mindre arbete och lite mer frihet. Kanske en tidigare pension (55-60?) men framför allt ett riktigt gott liv både nu men också under de många år vi ska vara pensionärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag känner faktiskt igen mig själv lite i det du skriver. Jag fick faktiskt en intressant kommentar från min son härom veckan: "om du inte haft några barn kunde du ju bara sålt allt och levt värsta lyxlivet". Det är faktiskt lite så jag tänker när jag jobbar. Jag vill lämna efter mig lite av de möjligheterna som följer med att ha ett framgångsrikt eget företag till de som är viktigast för mig. Annars hade jag sannolikt slutat jobba nu.

   Radera
 4. Bra skrivet, jag håller verkligen med! Mitt mål för tillfället är att spara så mycket jag kan för att skapa en frihet på sikt, men jag tror att jag kommer att vilja jobba mer eller mindre hela mitt liv då jag har många intressen som jag kan tänka mig att jobba med. Det jag mest vill kunna välja är hur många timmar per vecka jag vill jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja möjligheten att jobba lite kortare dagar/veckor eller liknande är något som jag verkligen tror på. Det kan absolut vara en av parametrarna under punkt 2 i i lägget.

   Radera
 5. Bra inlägg! Själv har jag valt att jobba halvtid och målet är frihet. Jag har helt enkelt för mycket annat jag tycker är roligare än att jobba. Jobb kan vara kul men det leder också alltid till en inlåsning när det handlar om att man ska dra in pengar, vissa företagsformer kan komma runt det dock.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag följer din blogg och tycker verkligen du verkar lyckas kombinera jobb och frihet på ett bra sätt. Tack för input maskinen.

   Radera
 6. Att sluta arbeta behöver inte bli målet i sig även om det är dit man strävar från början. Man kan ju ändra sig? Det är värre för dem som inte trivs på sina arbeten och som dessutom kanske har svårare att byta jobb, t ex om man saknar viss utbildning. Mitt mål är att skapa mig frihet att kunna välja.

  Vänliga hälsningar EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Jag tänker att man skulle kanske kunna välja ett jobb som känns fritt. Då har man ju i alla fall kommit halvvägs.

   Radera
 7. Dilemmat är att det inte är svart-vitt utan finns målkonflikter.

  I mitt fall har jag t.ex. ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb men det kräver också att jag arbetar mycket och kan inte bo där jag helst skulle vilja. Där jag helst skulle vilja finns inga roliga och utvecklande jobb. Tror det är lättare om man är t.ex. IT-konsult, kan starta eget och jobba drån Ubud men så ser det inte ut i de flesta yrken. Jag är glad att jag har kloka och bra chefer som ger mig stor frihet att lägga upp arbetet på ett flexibelt sätt inom de snäva ramar och höga krav som finns. Att gå ned i deltid skulle bara vara ett alternativ om jag hade barn eftersom jag fortfarande inte skulle kunna bo där som vore optimalt utifrån mina livsmål i övrigt. Kompromissen blir att spara mycket, köpa fritidshus där jag vill bo permanent på sikt och sedan låta kapitalet skapa möjlighet till frihet om jag någon gång i framtiden vill ta det steget. Just nu är det roligt att jobba utomlands. Och skulle jag leva på kapital skulle jag inte sluta arbeta heller, det skulle bara ändra karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input Utlandsutdelaren. Jag följer även din blogg med stort intresse och tycker du verkar ha hittat ett intressant förhållnigssätt. Inget är ju rätt eller fel utan olika saker passar ju olika människor.

   Radera
 8. Intressant inlägg. Jag gillar mitt jobb och har inga planer med att sluta, men min plan är att kunna köpa mig själv ett hus och sen kanske kunna leva på att köpa sälja aktier efter pension

  SvaraRadera
 9. Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA ​​KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA ​​KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
  (1) OM DU VILL DIN EX-BACK
  (2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
  (3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
  (4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
  (5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
  (6) du vill vara rik
  (7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
  (8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
  (9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
  (10) DU BEHÖVER EN JOBB
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.