torsdag 8 september 2016

Aktieägarförmåner

Förr i tiden var det vanligt med aktieägarrabatter för de som ägde aktier. Med tiden har detta blivit mer och mer ovanligt. Beror det på ett mer syniskt synsätt från investerarna eller är det månntro andra orsaker som ligger bakom? Hur som helst finns det några företag som jobbar vidare med rabatter. Det finns en del listor på bolag som har fina rabatter för aktieägare men jag hittade ingen aktuell så här kommer en.


Skistar

Skistar är det klassiska aktiägarförmånsföretaget som de allra flesta känner till och det första som kommer på tal när man talar om aktieägarförmåner. De lämnar 15 % rabatt på skipass, skidskola och skiduthyrning till alla aktieägare som äger minst 200 aktier. Observera att detta även gäller i Skistars nyaste anläggning St Johann inTirol i Österrikiska alperna.  


Slår man ut det på en vecka i Trysil (Aktiepappas favorit) för en vuxen och två ungdomar sparar man 830 kr på skipass och 420 kr i rabatt på hyra av utrustning. Skall vi göra ett enkelt räkneexempel och bortser från inflation, utdelning mm så skulle de ge 22 skidveckor innan hela investeringen på 28.000 kr har betalat sig. Dagens stängningskurs är 140 kr. 


22 skidveckor blir två veckor om året i 11 år. 


Det går även att räkna på utdelningen på sina investerade pengar och de ger 798 kr per år givet att nuvarande omständigheter står sig. Enkelt uttryck; åker man skidor i svenska skidbackar är sannolikt 200 aktier i Skistar en av de första affärerna man bör göra. Dessutom är skidåkning såväl hälsosamt som riktigt riktigt roligt! Värt att nämnas i sammanhanget är även att medlemmar i Skistars Kundmedlemskapsprogarm ”My skistar” som ger en viss rabatt vid tidig bokning mm. 

Nordic campingNordic camping & Resorts lämnade likt Skistar 15 % rabatt för aktieägare. 
Uppdatering:

2016 noterades bud på Nordic camping. Budet innebär en premie på 26 % och rekommenderas av aktieägarna och numer är det Norvestor equity som äger Nordic Camping. 


Rezidor

Hotellägaren Rezidor med 457 hotell i 80 olika länder erbjuder 10 % rabatt på standardrum och de erbjuder även ägarna medlemskap i deras lite finare kundklubb med poäng mm. Spontant känns det inte som något som kan konkurrera ut Booking.com eller Hotels.com.
Det positiva med Rezidors aktieägarrabatt är att det krävs endast 200 aktier för att åtnjuta den. Aktien stängde idag på 38 kr vilket gör att det bara krävs 7.600 kr för att åtnjuta rabatten.
Mer information om Rezidors aktieägarförmåner finner ni här.  


New wave

Klädföretaget New wave som numera även äger hotell och glasbruk i Kosta erbjuder likt Skistar och Nordic camping 15 % rabatt för aktieägare. Det fina med Torsten Jansson (New Waves grundare och starka man) är att han är generös nog att erbjuda detta från första aktien! Kanske har det något med Torstens sambo Ulrica Messings socialdemokratiska förflutna att göra att det är så en så här solidarisk rabatt. Kanske är det Torsten om tänkt till och insett att ingen köper en aktie. Inte många i alla fall. Som aktieägare beställer man ett aktieägarkort som sedan ger rabatt på:
 • Kosta Outlet Köpmanshuset, Kosta*
 • Kosta Outlet Sport Shop, Kosta*
 • Kosta Bodabutiken, Kosta
 • Kosta Boda Art Hotel (mat, dryck** och boende), Kosta
 • Kosta Outlet Restaurang, Kosta*
 • Kosta Kafé, Kosta
 • Kristallshopen, Orrefors
 • Orrefors Kosta Bodabutiken, Höganäs
 • Orrefors Kosta Bodabutiken, Gustavsberg
 • New Wave Group Factory Shop, Gällstad
 • Glasbruket, Freeport, Kungsbacka
 • J.Harvest & Frost, Mood Stockholm
Det mesta av det här saknar värde för Aktiepappan men Kosta Boda Art Hotell  kan vara värt ett besök. Kombinerar man det med en investering i New Wave kan det bli både en bra affär och en billig get-away. Ett tvånätters spa-paket inklusive måltider kostar 6000 kr för två personer och då blir det 900 kr i besparing via kortet.
Mer informaion om New waves aktieägarförmåner finner ni här.  


SAS

Flygbolaget SAS erbjuder lite specialbiljetter för de av sina aktieägare som äger minst 400 aktier. Det är ärligt talat rätt så rörigt att reda ut vilka förmåner man egentligen ger sina aktieägare.
Mer information om SAS och deras aktieägarförmåner finns här


Orasolv

Tandvårdsföretaget Orasolv erbjuder rabatt på tandvård. Likt New wave verkar det inte finnas något krav på antal aktier för att åtnjuta rabatten som omfattar 10% på allmän tandvård och 5% på specialisttandvård. Både aktieägaren och dennes familj omfattas av erbjudandet.
Mer information om Orasolv och deras aktieägarförmåner finns här.  


Grönklittsgruppen

Detta är för mig ett helt okänt bolag som jag hittade när jag googlade i ärendet. De äger följande anläggningar; Orsa Björnpark, Grönklittsanläggningen, Orsa Camping, Orsa Bowling och McGregors Sportsbar, Sagolandet Tomteland, Siljansbadets Camping, Enåbadets Camping och Enåbadets Camping inomhusbad, Grännastrandens Camping, Tänndalen samt Moraparken och deras aktier handlas på något som de enligt sin hemsida kallar ”Mäklarlistan”. Man uppmanas att kontakta sin aktiemäklare för handel. Kanske kan det vara intressant för någon som gillar att investera i upplevelseparker och som besöker dem. Personligen har Aktiepappa besökt Björnparken vid ett tillfälle och det var en helt okej park och även om upplevelsen inte var direkt hissnande så har framför allt isbjörnarna och vargungarna etsat sig fast i minnet.
Jag är inte alls van att bedöma siffror för den här typen av bolag men jag tycker det ser rätt OK ut. Årsredovisning Grönklittsgruppen.
Rabatten är intressant. De har ett upplägg med rejäl rabatt (50 %) för aktieägare som bokar sista minuten. Sen har de 20 % på massa aktiviteter och i souvenirbutiker. Slutligen ger de 10 % rabatt på vad man får förmoda är de mest populära attraktionerna Orsa Björnpark och Sagolandet. Rabatten gäller för ägaren och tre personer till. Intressant med personer istället för familj. Det känns lite mer 2016 än begreppet ”familjen” som fler av våra andra förmånsaktier anger. Mer information om Grönklittsgruppens aktieägarförmåner finns här.

2entertain (Moment group)

Showföretaget 2entertain äger och driver Wallmans (salonger) i såväl Stockholm som Oslo, Oscarsteatern, Intiman, Hamburger börs, Chinateatern i Stockholm, Cirkusbygningen i Köpenhamn mfl. De äger även varumärket Ladies night samt Lisebergsteatern i Göteborg.
2E Group som företaget heter numera erbjuder ingen direkt rabatt utan har valt ett aktieägarprogram, som väl närmast får betraktas som en aktieägarförmån. Info om programmet finns här. Programmet riktar sig till alla aktieägare som äger mer än 1000 aktier. Givet en aktiekurs 18,80 gör detta att man behöver investera ca 19.000 kr för att åtnjuta förmåner i form av:
2E Group är en underhållande aktie med ett aktieägarprogram för den som har 1000 aktier eller fler. Tanken med aktieägarprogrammet är att aktieägarna ska få en närmare inblick i de olika verksamheterna och en nära relation till koncernen. Därför kan man som medlem få ta del av erbjudanden kring koncernens produktioner i form av biljetter till smygpremiär samtidigt som man hålls uppdaterad med aktuell information om bolagets verksamhet.”
Utöver detta får all aktieägare ett erbjudande om billiga biljetter till mat och smygpremiären av Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.
Ägarbilden ser ut som följer; Bo Wallblom (kosmetikakung och storägare i Mary Kay), Krister Claesson och Stefan Gerhardsson (buskisartister och kända som ”Stefan och Krister” för den äldre publiken) kontrollerar i princip bolaget. Aktiekursen har gått stadigt nedåt det senaste året men kanske kan det vända.
2E Group bygger ett nöjespalats på Kungsportsplatsen i Göteborg som skall vara färdigt 2017. Kanske kan det vända kurvan? En så kallad turnaround-kandidat?
Mer information om 2E Groups aktieägarförmåner finner ni här.

Företaget har återigen bytt namn och heter numera Momentgroup.
Brewdog

Det amerikanska independentbryggeriet Brewdog startade i Skottland 2007 och erbjuder sina investerare 5 % rabatt på deras barer över hela världen (de finns bland annat på söder i Stockholm, i Göteborg, Barcelona, Berlin, Bologna, Bryssel, Florens, Grünerlöcka, Helsinki, Hong Kong, Kungsholmen, Malmö, Roma, Roppingi, São Paulo, Turku och Warzawa.

Vidare erbjuder de 20 % "lifetime discount" i deras -USA-shop För alla.

Om man väljer att investera mer än 500 dollar går man upp en nivå och får rabattkupnger, tre exklusiva öl mm. Nästa nivå är över 1 000 dollar vilket ger en signerad bok; James books, Business for punks. Sen finns det även nivåer på 2 500 dollar respektive 5 000 dollar. Oklarhet råder kring hur aktierna handlas dok men för er som är sugna på att investera och gillar öl; Kör så det ryker!

Bolaget då? Jo de får liknas vid crowdfunding och de som är aktieägare anses i en artikel i SVD vara sådana människor som vill peka finger åt etablissemanget. En anledning så god som någon att investera i dem säger jag. 


Rasta


Rasta Group är noterat på alternativa listan. Alternativa är en lista som ägs till största delen av Spiltan och där det går att handla endast några få dagar per månad med de noterade aktierna. Det verkar inte gå att handla i ISK eller KF där vad jag har sett men om ni vill handla där så rekommenderar jag att ni kontrollerar på alternativa listans hemsida. Lite rolig information som jag inte visste om Rasta var att storägaren i Svolder, Rolf Lundström också är storägare i Rasta. Det visade sig också när jag arbetade med lite research för detta inlägg att anledningen till att det var svårt att hitta Rastas aktie var att de avnoterats från de officiella listorna och istället noterats på alternativa. Lite maktkamp verkar det ha varit också. Hur som helst har de förmåner enligt nedan:

10 % rabatt på alla Rastas restauranger och hotell i Sverige.


Superfruit

Superfruit är ett danskt onoterat  och de erbjuder sina kunder 20 % rabatt på produkter vid köp från deras hemsida. Superfruit går att handla via Pepins. Om ni gillar och brukar köpa deras produkter är mitt råd att ni genast kollar upp hur man handlar deras aktier via Pepins. 20 % är riktigt bra rabatt! 

Uländska aktieägarförmåner

Det finns fler utländska aktieägarförmåner och den som till exempel vill köpa Mulberry med 20 % rabatt kan till exempel göra det. Mer info finns här. Värt att nämna är Disney (Euro Disney) och Legoland som ger förhållandevis bra rabatter för de som besöker deras nöjesparker.Andra bloggar som skrivit om aktieägarförmåner:
20 kommentarer:

 1. Fin sammanställning av aktieägarförmåner!

  SvaraRadera
 2. Tack! Jag hoppas att den kan komma till nytta för någon för om inte annat så är detta ett sätt att visa oinvigda vilka små fördelar man kan få av aktier och därigenom skapa ett intresse.

  Jag ska även försöka uppdatera listan någon gång per år för förmånerna ändras med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
 3. Lät riktigt intressant det där med Skistars förmån.
  Har inte så stor kännedom om Skistar men killar att åka utförs så det är tämligen intressant. Hur många aktier måste man äga för att få tillgång till rabatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 200 aktier. det blir ca 28 000 kr i investering men jag sparar en tusenlapp varje gång jag är uppe och åker skidor. Extra gött är det i Trysil där det har varit extra dyrt pga den norska kronan.

   Och investeringen är bra även utan att utnyttja rabatten. De delar ut drygt 3 %. Jag ser faktiskt bara fördelar med Skistar. De bjuder på en riktigt fin bolagsstämma med. I samband med den brukar de ha extra erbjudanden med boende och skipass för den helgen. Det är Luciahelgen varje år och jag ser det som ett bra sätt att start skidsäsongen.

   Radera
 4. Riktigt intressant lista! Skulle vara kul om fler bolag skulle börja erbjuda förmåner för oss aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller med! Jag tror att det skulle vara ett sätt att få svenskar mer intresserade av aktier. Vi borde kanske starta en trend att föreslå detta på samtliga bolagen stämmor som vi besöker? ;)

   Radera
 5. Hej,

  Jag försökte utan framgång följa länken till Skistars beskrivning av aktieägarrabbatten. De verkar ha stuvat om på sin webbplats, så numera är det den här adressen som gäller:

  https://www.skistar.com/sv/Om-SkiStar/om-skistar/Aktieagarrabatt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hjälpen Otto! Nu har jag ändrat i inlägget med.

   Har du utnyttjat rabatten?

   Radera
 6. Tror Björn Borg har nån typ av aktieägarrabatt med. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, har de? Det måste jag omgående titta vidare på. Tack för tipset!

   Radera
 7. Jag har kollat upp detta och det visade sig att Björn Borg inte har några aktieägarrabatter för tillfället. Eftersom det inte gick att hitta någon skriftlig information på hemsida eller liknande valde jag att helt enkelt skicka ett mail till dem och fråga. Deras CFO Daniel Grohman svarade snabbt som sjutton och förklarade att då deras verksamhet är såpass svår att kombinera med rabatter (i princip alla produkter säljs via fristående återförsäljare) har de valt att inte ha det.

  Tack ändå för förslaget Aktiestoplen

  SvaraRadera
 8. Är skistar fortfarande en prisvärprisvärd aktie? Får man rabatten även om man äger aktien i ISK? Tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISK funkar fint ihop med rabatten. KF Däremot funkar inte.

   Köpvärd är svårt att svara på. När min son köpte sina första Skistar för 74 kr kändes det dyrt men så här i efterhand var det rena rama vinstlotten.

   Det är helt klart att det finns många uppsidor kvar för Skistar; nya anläggningen i Alperna kommer snart vara i bra skick och 2018 blir det ny flygplats i Sälen. Mitt emellan Sälen och Trysil. Jag hade köpt 200 om jag inte haft rabatt via sonen.

   Radera
 9. Har missat detta inlägg, bra inlägg, spännande hur vissa ger rabatt sådär, tycker de är en bra förmån och tycker de är märkligt att fler inte erbjuder aktieägarförmåner. Skulle handla mer på H&M om jag hade 5% på varje köp än om jag har 0%.

  SvaraRadera
 10. Superfruit köps via pepins alternativa lista

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Anonym. Nu har jag uppdaterat inlägget med mer info om Superfruit.

   Radera
 11. Mycket intressant lista och genomgång. 2entertain har dock en gång till bytt namn, denna gång till Moment group.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppdateringen! Ändrar i inlägget direkt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.