måndag 19 december 2016

Dagens raket - Africa Oil corp.

Vi har en ambition att vi skall publicera en presentation om samtliga de bolag vi har i portföljen. Samtidigt vill vi inte vara låsta vid de bolagen på så sätt att vi inte skriver om några andra för då blir bloggen antagligen inte särskilt rolig att läsa för andra. Idag har i alla fall turen kommit till det enda oljeföretaget vi har i portföljen. Africa Oil och vår väg korsades redan omkring 2013 när Aktieflickvännen läste om dem. De hade då tappat från 60 till 50 kr och det kändes som läge att köpa på dippen.

Det blev en lång dipp… Sedan dess har Africa Oil dalat ytterligare och under 2014 mer än halverades kursen från 40 kr till 20 kr. Ett bra läge att snitta ner sig kändes det som. 2015 präglades av fortsatta svängningar men framför allt av att jätteföretaget Maersk gick in och köpte delar av Africa Oils borrningsprojekt. Det sågs som en positiv nyhet och aktien hoppade till lite.  Under 2016 har aktien handlats mellan 9,50 och 16 kr. Det är en rejäl volatilitet i aktien och kanske hade det passat sig bättre att kliva i och ur men det har vi alltså inte gjort. Däremot är snittet nu betydligt lägre än de först inköpta aktierna.

Idag kom nyheten som vi väntat på i tre år. Dagens industri går ut och rekommenderar köp med en uppsida på 50 % inför 2017. Aktien tar direkt ett skutt och är i skrivande stund upp med 10,8 % idag. Tre års bedrövelse förvandlades helt plötsligt till portföljens glädjeämne!

Fakta om bolaget


Africa Oil är ett olje- och gasbolag med säte i Vancouver, Kanada. Tillgångarna återfinns framför allt i Kenya, Somalia/Puntland och Etiopien. Företaget är noterat på Torontobörsen samt Midcap i Stockholm. Storägare i Africa Oil är familjen Lundin men då ägare med mindre än 10 % av aktierna inte behöver redovisas i Kanada är det oklart hur mycket de äger av företaget. Mindre än 10 % är det i alla fall. 

Bransch: Energi
VD: Keith Hill
Börsvärde: 6.8 MDSEK
Antal aktier: 337,6 MILJ
Aktiekurs: 16,60 kr
Antal ägare hos Avanza: 12.906 st
Direktavkastning: 0 %
P/E-tal: negativt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.