tisdag 28 november 2017

Vilket är börsens Kalle Ankabolag nr 1?


Ni som följer oss på Twitter här säkert noterat att vi döpt senaste helgen till Fingweekend och även skapat en egen hashtag: #fingweekend

Till att börja med vill vi poängtera att vi varken gläds åt eller vill trampa på den eller de som investerat i Fingerprint. Vi hoppas alltid att alla gör bra affärer på börsen och vi har inga problem att glädjas med de som tjänar pengar. Tvärtom!

Efter att Fingerprint återigen varit i hetluften efter ett rykte om ett bud från något kinesiskt bolag förra veckan har vi dock haft svårt att sluta tänka på alla skandaler som följt och följer bolaget. Första gången vi skrev om Fingerprint var i augusti 2016 då vi skrev om att vi hellre väljer att investera i bolag med reella tillgångar istället för ett bolag med ett antal patent som enda riktiga tillgång. Notera särskilt första kommentaren på inlägget där 'Anonym' säger att jag är okunnig och att jag ska hålla mig till sådana investeringar jag förstår mig på. Det är just det vi gör och vi avstod för att investera i Fingerprint. Vid tillfället stod Fingerprint i drygt 100 kr. Jag kan inte låta bli att fundera på hur det gått för 'Anonym' och hans investering. 

Vi har som sagt valt att inte investera i Fingerprint av flera anledningar. Den enskilt största anledningen är alla däskandaler som tycks förfölja bolaget. Vi har till och med gjort en film om Fingerprint och dess skandaler.  Skandalerna vi noterat i punktform: 

 • 2010-2012 Två personer i ledningen döms till fängelse för insiderhandel.
 • 2013 VD offentliggör ett falskt avtal vilket dubblar kursen. 
 • 2013 En falsk pressrelease om ett uppköp från Samsung dyker upp. Kursen går upp, handeln stoppas och sedan får alla avslut backas och återgå. 
 • 2014 Polisen gör en gryningsräd mot Fingerprints huvudkontor. Johan Carlström anhålls och förhörs.
 • 2015 Johan Carlström, fortfarande under utredning lämnar företagets styrelse trots att han är största ägare. Trots polisutredning mm får Johan jobba som affärsutvecklare i Fingerprint.
 • 2015 Johan Carlström åtalas för insiderbrott.
 • 2017 Nya misstankar om insiderbrott i kursdrivande syfte. Carlström och en person ur styrelsen anhålls.
 • 2017 Ett mystiskt brev som sägs innehålla ett bud på Fingerprint ska ha kommit till ledningen. Ledningen anser dock att budet är för lågt för att de ska bry sig om att kommentera det. Kursen rusar med 30 % på en dag.
Som ni ser avlöser skandalerna varandra och frågan är om vi sett den sista skandalen ännu. 

Det går knappast att skriva ett inlägg om Fingerprint utan att nämna deras fanatiska anhängare/aktieägare. De har av många liknats vid en sekt och vi har till och med skrivit ett inlägg där vi jämför Finger-sekten med HM-sekten. Ett humoristiskt inslag i debatten är den dikt som en av anhängarna skrivit och lagt ut på Twitter:

Kan ett företag vinna ens hjärta
Även om media vill svärta
Svaret är ja
Om vi vill ha
Något som är tryggt
Inte bara jag som tyckt 
                          (finns även tonsatt)

Som vi nämnt ovan var den senaste i raden av märkliga händelser kring Fingerprint det mystiska bud som ska ha inkommit från Kina. Fingerprint själva anser att budet var så lågt att det inte var aktuellt att kommentera det offentligt. Börsen vädrade dock morgonluft och skickade upp aktien med över 30 %. Dagen efter hade dock allt lugnat sig och aktien var tillbaka på knappt 18 kr. 

Vissa liknar Fingerprint med Fermenta och även om vi kan förstå liknelsen anser vi skillnaderna mellan Fermenta och Fingerprint är milsvida. Fermenta var högt belånade och tjänade inte pengar och även om vissa frågetecken finns kring sanningen runt Fingerprint så är de inte i samma klass som Refat var angående lögner och lögnaktigt beteende.

För att återknyta till frågeställningen i rubriken svarar vi: Fingerprint Cards.Alla våra inlägg om Fingerprint
Fingerprint eller HM?
Fingerprint, förföljt av skandaler.
Fingerprint berör.
Fingerprint.


8 kommentarer:

 1. Hej!
  Min spontana tanke var faktiskt ett annat företag som nr 1-Eniro- möjligtvis har ingen i ledning gjort något brottsligt där- men verksamheten i sig är ju verkligen usel. Nyemmision, efter nyemmission- man borde ha konkat förlängesen.
  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Eniro är verkligen en annan kandidat till att bli utsedd till Kalle Ankabolag nr 1. Det som gäller avgörandet till Fingerprints fördel är alla deras skandaler och all 'otur' de verkar drabbas av. Eniro är mest kass pga att de har en dålig affärsidé och ett dåligt kundbemötande.

   Radera
 2. Nu pratar i princip alla illa om FPC och husse har kallat hem hunden efter den gigantiska uppgången.. dags att köpa in sig och ligga lång 3-5 år? Framtiden ser sannerligen intressant ut.

  Äger inte FPC idag, men inte omöjligt att jag går in under 2018.

  Väl mött!
  Miljonärhandboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är köparens marknad på komponenter om man inte har något som är unikt bra, och även då verkar köparna hellre välja något som är "ok" men med konkurrens än det som är bäst.

   Så räkna på det och se vad det verkar värt. Jag ser mest en massa personer som haussar Fingerprint så jag misstänker att det fortfarande ligger förhoppningar inbakat i priset.

   Radera
  2. Jag håller med dig Daniel. Det finns antagligen mycket förväntningar inbakade i kursen. Det blir speciellt viktigt när det är så mycket småsparare som handlar aktien.

   Som jag ser det finns den enda uppsidan i att det kommer in någon/några storägare i bolaget. Och det är osannolikt så länge bolaget inte kan sköta sig och ta avstånd från kriminalitet/kriminella.

   Radera
 3. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Namn: Kalle Anka
   Belopp som behövs: 10 triljoners ankiljoner
   Varaktighet: 15 ankår
   land ankeborg
   Syfte: Joakim behöver nytt kassavalv
   Mobiltelefonnummer: 313
   Identifikationskort: https://archive.li/i3j5s/76ac905b01de489b7975b0c227446f64007afcfd

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.