Investor bildades redan 1916 och är ett svenskt investmentbolag. Familjen Wallenberg är sedan start huvudägare i bolaget genom Wallenbergstiftelserna.
Det var genom en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank som Investor grundades och sedermera introducerades bolaget på börsen. Från början fanns innehav i AB Diesels Motorer och AB Scania-Vabis i bolagets portfölj.
Jacob Wallenberg hade en ledande roll för bolaget under 1920-talet och under den tiden var Investor med och omstrukturerade Astra som sedan dess varit ett långsiktigt innehav. I början av 1930-talet när Kreugerkraschen inträffade tog Investor över Ivar Kreugers innehav i bolag som SKF, Ericsson och STAB. Portföljen utökades även därefter med innehav i Electrolux. Genom sitt smarta ägande av framför allt A-aktier kontrollerar familjen Wallenberg stora delar av svensk industri genom sitt ägande i Investor. Om man googlar "Wallenberg makt Sverige" så hittar man bland annat en artikel från etc om hur familjen Wallenberg styr Sverige. Inte helt opartisk men artikeln visar ändå hur vissa delar av svensk vänster ser på familjen. Intressant men inte helt korrekt kanske.
Noterade och onoterade innehav
Majoriteten av tillgångarna i Investor utgörs av noterade kärninvesteringar i form av ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och Wärtsilä. Gemensamt för bolagen är att de är multinationella företag med beprövade affärsmodeller samt starka marknadspositioner.
EQT
EQT är Investors private equity-fond, startad av Investor och de är fortfarande stor sponsor av EQT:s fonder. Bland annat äger EQT Eton shirts som tillverkar världens bästa skjortor (enligt Aktiepappa). Dyra som bara den men väl värda de pengar de kostar i och med att man sparar in tiden och förtreten det tar att stryka.
Patricia Industries
Patricia Industries är ett bolag som har hand om Investors onoterade bolag. D inriktar sig på utveckling av Investors onoterade innehav, framförallt de helägda dotterföretagen Aleris, BraunAbility, Grand Group, Mölnlycke, Permobil mm. Under Patricia Industries finns också finansiella Investeringar, tidigare Investor Growth Capital-investeringar och andra innehav där investeringshorisonten inte definierats. partnerägda innehav: 3 Skandinavien, Kunskapsskolan, Memira, Sobi, Newron mfl.
VD: Johan Forssell
Ordförande: Jacob Wallenberg
Bransch: Finans & Fastighet
Börsvärde: 278,3 MSEK
Antal aktier: 767 175 030 st
Aktiekurs: 359 kr
Antal ägare hos Avanza: 41 826 st
Direktavkastning: 3,06 %
P/E-tal: använd aldrig P/E-tal för investmentbolag
Sedan något år finns Investor i Aktieflickvännens portfölj och har gett en fin utveckling om drygt 22%. Det är främst innehavet i Mölnlycke Health Care som var orsak till intresset från början då produkter används av flickvännen själv genom arbetet. I dagsläget handlas aktien med Substansrabatt enligt senaste uppgifterna vi kunnat hitta är 17,5 % men det var efter Q3 2016. Nu har kursen gått upp men det har sannolikt även innehaven så det kan stämma bra. Ett genomsnitt på rabatten de senaste 5 åren är 21,9 %. Och förväntad utdelning är 11 kr per aktie.
Investmentrabatt
Vi har tidigare diskuterat ämnet investmentrabatt, eller substansrabatt om man hellre vill använda det utrrycket, här på bloggen och det inlägget rekommenderas såklart. När det kommer till Investor så kan ett visst mått av rabatt vara befogat då Investor i första hand är ett maktbolag snarare än ett bolag som utvecklar de ägda bolagen. I Investor har familjen Wallenberg samlat sina innehav av A-akter och det är här makten i stora delar av svenskt näringsliv finns. Men å andra sidan har Investor i och med sina investeringar i EQT och PAtricia Industries en fin portfölj av onoterade innehav som inte har någon aktiekurs att räkna med vid beräkningen av investmentrabatten och de värderingar som gjorts i bokföringen av dessa innehav är väldigt försiktig enligt mig. Bloggkollegan Lundaluppen håller inte med om det dock. Det gör att enligt mig borde rabatten vara lägre i Investor än i andra investmentbolag som bara har noterade innehav. Det skulle till och med kunna vara befogat med en premie i händelse av att de onoterade bolagen går bra, vilket i alla fall Mölnlycke och några andra verkar göra.
Jag har vid något tillfälle läst att en investering i Investor skulle vara som en investering i en Sverigefond. Det är faktiskt en väldigt bra liknelse av Claes Hemberg men jag skulle vilja lansera en egen liknelse och det är att Investor är som en blandning av Industrivärden och Ratos. Industrivärden på grund av dess tunga investeringar i svenskt industri och Ratos på grund av dess fina portfölja av onoterade bolag. Det verkar som om fler än vi förstått Investors fina innehav och de senaste tre månaderna har aktien gått upp med 14,6 %. Denna uppgång är egentligen det enda som talar emot att vi köper fler aktier. Det är antagligen ett feltänk och ett inslag av EA (emotionell analys) men det borde komma lite köplägen på lägre nivåer framöver.
Kanske är våra tidigare inlägg i närliggande ämnen intressanta:
Fint inlägg om ett fint bolag! Jag har ockdå en fin avkastning i Investor senaste året och ökade faktiskt senast idag! Jag vill ha en betydligt större del Investor framöver.
SvaraRaderaMvh / Frihetsmaskinen
Jag håller med dig, Investor har många fördelar och de delar ju ut hyfsat vettigt med. De känns lite dyra för tillfället bara.
RaderaNär jag själv tänker på Investor, så tänker jag på ett tämligen vanskött bolag, med en tämligen rutten historia. Definitivt inte karaktären på sånt jag vill vara delägare i. De har spelat sina kort oerhört dåligt i flertalet fall (Astra, Pharmacia, Scania, Ericsson, ABB mm). De betalar vansinniga löner till mediokra amerikanska vdar (tex Elux), för att "det är coolt"(?). Investor har varit en enorm vinnare på Sveriges ständigt återkommande devalveringar och på globaliseringen. Kort som nu inte längre kan spelas. Så vad händer då? I fallet Ericsson har de länge tillsatt vdar som försökt spara sig till framgång, för att fylla sina privata fickor i överflöd. Knappast det sätt som framgångsrika verksamheter byggs och utvecklas på.
SvaraRaderaMvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Jag kan möjligen hålla med dig om att de använt sina innehav till att utöva makt snarare än att utveckla företagen men längre än så går jag inte ;). Jag vet att du läst 'Svenska förmögenheter'.
RaderaInvestor har många fina innehav och de delar ut vettigt. Det tycker jag gör dem köpvärda om de tappar lite.
Bra info om Investor som snart är mitt största och bästa innehav.
SvaraRaderaBlandningen med stora bolag på listorna och bolag utanför börsen gillar jag! Hoppas och tror på splitt snart, då köper nog ännu fler aktien.
Ja, jag gillar också den blandningen faktiskt. Blir lite stabila fina utdelare och lite chansningar, även om Mölnlycke knappast kan ses som en chansning men du förstår vad jag menar.
RaderaJag känner mig faktiskt riktigt trygg med mitt innehav i Investor och har planer på att öka framöver :)
SvaraRaderaBra skrivit inlägg aktiepappa!
Tak! Ja jag tror på dem så mycket att jag rekommenderade min son att köpa Investor, vilket han gjorde för 308 kr i november. En hyfsad affär får man säga.
RaderaRiktigt inspirerande att få barnen till att spara i aktier också :)
RaderaGällande substansrabatten kan jag rekommendera http://ibindex.se/ibi/#/companies/INVE%20B
SvaraRaderaJa den sidan är användbar. Hittad inget fräscht substansvärde på Investor där bara. Letade jag för dåligt?
RaderaDen direktlänk jag klistrade in går till investorsidan och det underlag de använt är bokslutskommunikén från 31/1 där substansvärdet var 393 kr/aktie. Idag står det att rapporterad rabatt är 7,43 % och beräknad är 12,3 % vilket ser ut att stämma. Nu använder de för all del kursen för B aktien och jag kör A aktien eftersom den är billigare men det är ju snarlikt.
SvaraRaderaRiktigt bra info. Tack för det!
Radera