torsdag 14 juni 2018

Kinnevik delar ut MTG
Idag kom information om att Kinnevik delar ut sina aktier i MTG till sina aktieägare och det har lett till att vi fått en del frågor om vad det innebär och varför Kinnevik gör på det sättet. Därför kommer här ett kort inlägg för att klargöra så mycket vi kan i frågan. Läs gärna länkarna i slutet av inlägget för rmer info.

Sedan en tid har det stått klart att Kinnevikägda Tele2 avser köpa Comhem men för att få det köpet godkänt av EU:s konkurrensverk behöver de avyttra en del andra verksamheter. Utdelningen av MTG är första steget i de konkurrensfrämjande åtgärnder som kommer genomföras för att blidka det européiska konkurrensverket. 

Innan utdelningen sker planerar man även att stämpla om sina A-aktier till B-aktier vilket kan få en viss rösträttspåverkan i MTG där Kinnevik idag äger 20 % av bolaget med ett värde på ca 4,9 miljarder kr. I och med omstämpligen av A-aktierna minskar också röstetalet för Kinneviks aktier från 47 % till 20 procent.

Själva utdelningen motsvarar en extra utdelning på ca 18 kr och trots att vissa tolkat det hela som att man kommer dela ut MTG-aktier plus 18 kr så är det vår bestämda uppfattning att utdelningen motsvarar 18 kr och att ingen kontant extrautdelning ska ske. De aktier som blir "över" pga udda antal mm kommer dock att säljas och dessa pengar kommer delas ut istället för aktier. 

MTG föreslås samtidigt delas upp i två delar; MTG och Nordic Entertainment Group. NEG kommer innehålla verksamheter inom digital kommunikaton och TV medan MTG kommer innehålla verksamheter som E-sport, Dreamhack  mm. Fullständig info kommer komma ut i samband med kallelse till extra bolagsstämma som beräknas hållas under andra halvan av 2018.


Läs mer om MTG och Kinnevik

Dagens Industri- Kinnevik vill dela ut MTG till aktieägarna
Affärsvärlden - Kinnevik vill dela ut MTG
Kinnevik - våra investeringar MTG

4 kommentarer:

 1. En del av oss har inte kommit så långt i vårt sparande och har färre än de 20 aktier som verkar krävas för att få en MTG-aktie i utdelning, 13 st i mitt fall. Vågar man gissa på att våra aktier räknas uifrån "udda antal"-logiken och att vi då får utdelning i form av kronor och ören?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det är det just så man avser att göra ja.

   Radera
 2. Är det inte tvärtom ang. MTG och NEG?
  Alltså att MTG blir e-sport osv. och NEG blir tv-delen.
  Eller har jag blandat ihop det?

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt. Vi var lite otydliga där. Nu har jag rättat till det.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.