fredag 11 augusti 2017

Three gates sålda för 48 kr

Under 2016 genomförde vi något av ett experiment och tecknade aktier hos samtliga nya bolag som noterades på börsen och som vi förväntade oss skulle bli övertecknade. Resultatet blev inte dåligt alls och vi har skrivit om det innan.  Enda felet är ju att tilldelningen blir så skral när erbjudandet övertecknas men procentuellt så ser det fint ut.

Ett av företagen vi tecknade var spelbolaget Three gates. Det handlar alltså gaming och inte spel som i lotteri. Three gates är en spelstudio som utvecklar spel för både konsoler och mobiler och jag ska ärligt talat säga att jag inte har någon ingående kunskap om deras verksamhet eller om gaming och spel i allmänhet. Jag testade att teckna dem när de introducerades och det blev till en början inget bra alls. Aktien startade sin resa på börsen genom att rasa från 35 kr till strax under 20 kr på några månader. Kanske borde man enligt alla experters råd ha lagt stopp loss och klivit av men det gjorde jag inte. Egentligen är det oklart varför jag inte agerade men kanske berodde det på att jag inte vaktade den depån särskilt noga. Mina IPO:er ligger nästan uteslutande hos Nordnet och där loggar jag inte in särskilt frekvent.

När raset var ett faktum lät jag aktien ligga och i januari 2017 kom en pressrelease från företaget att de köper rättigheterna till ett spel som heter Offensive Combat. Detta gillade tydligen marknaden och aktien tog fart på börsen med en resa från 20 kr i december 2016 slutade med en topp på 60 kr i april 2017. Sedan dess har aktien tuggat sakta nedåt och jag har haft säljorder på bland annat 43 kr som aldrig gick igenom. Så i går fick aktien ett nytt ryck och stack med 10 % på en i övrigt supersur börs. Då passade jag på att sälja för 48 kr. Kanske var det för tidigt men det innebar en vinst på 37 % och mer än så tycker jag inte man kan kräva. Dessutom var detta ett bolag som jag inte har någon större lust att äga egentligen.

Jag känner mig nöjd med affären trots att Three gates idag handlas för 50 kr men det är väldigt sällan man lyckas pricka in den absoluta toppen på ett bolag när man handlar på det här kortsiktiga sättet.


Efter att även ha klivit ur Omnicar i veckan sitter nu 40.000 friska kronor i likvider på IPO-depån och väntar på nästa intressanta introduktion. Vi får se vad det blir eller om de helt enkelt flyttas till den mer långsiktiga depån hos Avanza.


Fler inlägg om Three gates:
Vad hände med Three gates idag?

8 kommentarer:

 1. Lite svårt att förstå hur du kan vara nöjd med en affär i ett bolag "du egentligen inte vill äga". Men, det är jag det, som alltid bara köper sådant jag vill äga :) Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd med 37 % uppgång.

   Sen kan man diskutera om jag borde köpt dem från början. De ingick som sagt i mitt sidoprojekt. Ett sidoprojekt som varit framgångsrikt dessutom.

   Radera
 2. Grattis till en fin vinst :-) Får hoppas det blir någon ny spännande IPO för pengarna. Själv hade jag dock hellre lagt dom i något av dina långsiktiga innehav :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Ja just nu finns det inga fina IPO-er på gång så chansen är stor att de hamnar i nån 'tråkig' gubbaktie som Investor eller Axfood. ;)

  Fast på ett år har IPO-portföljen gett ca 50 % uppgång så man ska inte förakta små snabba affärer heller. Inte så länge de är bra iaf ;).

  SvaraRadera
 4. Kul att satsa på IPO oxå tycker jag. Hur mkt har ni gått plus i er IPO depå?

  //Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja IPO:er har varit roligt det sista. Jag minns inte hur mycket pengar som stod i den från början (maj 2016) men jag har för mig att det var 24.000 kr eller 28.000 kr. Enligt Nordnet har depån gått upp med 102.8 % på ett år så det kan stämma. Nu står där 59.000 kr varav 40.000 är investerade just nu.

   Radera
  2. Har du Nordnet kan du faktiskt följa den portföljen via Shareville. Där säger de 99 % på ett år och jag vet inte varför Nordnet säger 102 % på samma portfölj men det spelar ingen stor roll.

   https://www.shareville.se/profiles/aktiepappa1/portfolios/178581

   Radera
  3. Gud vad roligt, grattis :) jag ska kolla in din Sharpeville.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.