tisdag 22 augusti 2017

Bloggens första Hater


Efter drygt 200 inlägg här på bloggen har vi 

fått vår första offentliga 'hater'. Det är inte vem som helst heller utan en internationell sådan. Han kommenterar ett av våra inlägg anonymt under rubriken Audun och det är oklart om han är en han, en hon eller en hen. Troligtvis är språket norska men det kan även vara danska. Kommentarerna finns efter inlägget om pyramidspel.

Det hela började med detta inlägg om pyramidspel där vi skrev allmänt om pyramidspel och länkade till filmen Betting on zero som handlar om Herbalife. Vi nämnde även Ivar Kruger och hans imperium som föll likt ett tändstickshus och  i slutet av inlägget kommenterade vi även att Better Globe av vissa anses vara ett pyramidspel. Detta uppskattades inte av Hatern Audun som först fick komma till tals och vi hade ett tag en någorlunda konstruktiv diskussion. När han insåg att hans upprepningar av samma sak i kombination med att kalla mig för både det ena och det andra inte ledde till att jag raderade inlägget (vilket han uppmanade mig att göra) avslutade vi diskussionen och meddelade detta i kommentarsfältet. Detta uppskattades inte alls av personen i fråga utan han fortsätter att spamma med dagliga kommentarer. Kommentarer som jag numera bara raderar. Han har skrivit ett 20-tal långa kommentarer och det han vill ha sagt bör ha framgått i de kommentarerna.

Vill ni veta vem killen är så heter han tydligen Audun Touray och han är "concept owner" för något som heter Better-Globe-trees.com. Länk till hans hemsida och en bild på honom och hans vän Rino Solberg finns här för den som vill se. Jag rekommenderar er verkligen att INTE ge några pengar till honom. Inga alls även om han säger att han ska ge dem till fattiga människor.

Händelsen får mig att tänka på två saker:

 1. Winston Churchills ord som återges i bilden  ovan. Har man skaffat sig fiender har man stått upp för något. Och efter denna incident står jag mer än gärna upp för mitt motstånd mot Better Globe. Jag skrev aldrig att jag hade något emot organisationen i det ursprungliga inlägget men nu har jag det.
 2. Vad säger Auduns agerande om den organisation han försvarar med näbbar och klor och i vars namn han kallar mig för 'nettroll' och 'sludder'. Den organisationen ville jag inte vara en del av eller inblandad i tidigare och nu vill jag det verkligen inte!
Hoppas att ni som läser bloggen uppskattar det vi skriver och vi vill uppmana er att kommentera. Kommentarer som ifrågasätter mottages gärna och vi försöker  svara på alla kommentarer. Fram tills denna incident har vi inte raderat några kommentarer (förutan uppenbar spam som vi regelbundet får ta bort). 
55 kommentarer:

 1. Keep doing you buddy! =) Mvh Kneg

  SvaraRadera
 2. Kul, grattis till din "hater". Jag blir lite avundsjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det är faktiskt lite roligt och när killen blir än mer arg för varje kommentar jag raderar blir det bara ännu roligare. Jag hoppas killen inser att jag tjänar pengar på antal besökare och att han ger oss intäkter pga sina idoga besök ;).

   Radera
 3. Uppskattar det du skriver. Tråkigt att folk ska behöva ta illa upp om vad som skrivs på en blogg. Gillar man inte bloggen man läser är det väl bara att hålla sig borta från den. Eftersom vi har yttrandefrihet i Sverige tycker jag du kan skriva om precis vad du vill på din blogg. Vad det gäller språket är det Norska. Orkade dock inte läsa igenom alla kommentarer han skrev. Hoppas det hålls en trevligare ton framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra Slimis. Och tack för tolkningen av norskan.

   Radera
  2. Ytringsfrihet er bra, faktafeil og spekulering som fører til at mennesker som ikke har tilgang til det samme som oss andre og lever i fattigdom går glipp av støtte de ellers kunne ha mottatt er ikke så bra. Bedre blir det ikke når forutinntatte holdninger blokkerer for all fornuft, det er trist. Aktiepappa er sikkert i stand til å skrive om en rekke andre saker som han er greie på, og da snakker jeg ikke om pyramide, jeg snakker om BG. Jeg har dokumentert så godt som alt jeg har lagt ut, men når faktasjekk ikke fungerer så er det ikke mye å få gjort, dessverre. Det kan se ut til at det er et bevist valg å være dum, og det får ikke jeg gjort noe med...

   Radera
 4. Haha, någon som förlorar pengar på det du skriver och inte kan försvara sig utan att attacekera... Alltid komiskt.

  Mvh
  Häst i sydväst invest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den stackarn borde lägga sin energi på att kontrollera organisationen han jobbar för istället för att skriva på vår blogg. Han har lite fel fokus kan man säga.

   Radera
  2. Jeg taper ingen penger på dette, barn i Uganda og fattige bønder i Kenya taper støtte til et bedre liv. Komisk, ikke sant...

   Radera
 5. Kan bara konstatera att detta har jag totalt missat. Herbalife är inget annat än ett pyramidspel, sen får de indoktrinerade trollen som håller på och "highfivar" på sina väckelsemöten kalla det vad de vill, affärsmodellen bygger på att folk köper på sig ett varulager, that's it. Då har ett antal få i toppen via provisionsmodellen tjänat pengar. Produkten i sig är sekundär... de flesta lyckas ändå inte sälja och de få som gör det blir uppflyttade ett pinnhål och kan börja ragga nya nivå 0-säljare och ekorrhjulet kan snurra ett varv till.

  SvaraRadera
 6. Grattis. Jag har själv också haft problem med en hater. Det var när jag gjorde en kommentar på Petruskos blogg när han skrev om boken Tronstriden. Min kommentar om det ämnet var tydligen mycket känsligt för någon sjuk individ...
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 7. Att du orkar! Jag hade svarat på första två, men när han börjar loopa "factcheck" och reklamlänkar hade jag gett upp. Norska låter nästan alltid trevligt både i tal och skrift, men han visade att det finns undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med att vi är två, dubbel ork vid såna tillfällen 😂 /Aktieflickvännen

   Radera
  2. Ni har mycket mer än dubbelt så mycket ork som jag. Livet är för kort för att diskutera med folk som inte vill diskutera utan bara hoppas på att trötta ut alla andra.

   Radera
  3. Du har helt rätt och den här tomten verkar jobba på bra för att trötta ut oss alla ;).

   Intressant att han blir så arg med. Det kan väl inte vara så att han går på så hårt för att han tror att anfall är bästa försvar? ;-).

   Radera
 8. Dette er det dummeste innlegget jeg har sett på lenge. Sletting av mine kommentarer og kildehenvisninger og nå dette. Har ingenting til overs for mennesker som deg, men fint du står på for å høste skryt fra dem som følger deg. Hvem vet om de som følger deg også er i mot støtte til barns utdanning og treplanting i halvørkenområder for å hjelpe familier ut av ekstrem fattigdom?

  Ja, du kan godt kalle meg en hater. Men ikke av bloggen din (den har jeg ingen interesse av, ikke lest og heller ikke fulgt), men det du står for med dine forutinntatt holdninger og dumme kommentarer basert på spekulasjoner når du omtaler BG. Du ber om kilder, men kommer med ingen. Du ber om dokumentasjon, men skriver spekulasjoner. Du ber om årsrapport, men løfter ikke en finger for å få sett den når du vet hvor du trolig enkelt får tak i den.

  Du burde være stolt av deg selv. Nyt Sverige, de gode ordene fra dine lesere, en varm dusj og supermarkeder fulle av god mat. Det er langt i fra hva de du ødelegger for har tilgang til. Det eneste du ser ut til å være opptatt av er deg selv og dine egne forutinntatt meninger.

  Det skulle ikke overraske meg om du er rasist og (i motsetning til deg kan jeg innrømme at det er ren spekulasjon fra min side, men basert på det jeg har sett og lest så langt vil jeg ikke bli overrasket om det er en rasist jeg "snakker" med), i så tilfelle har du sluppet billig unna når jeg har skrevet at du er et "nettroll".

  SvaraRadera
 9. "Vad säger Auduns agerande om den organisation han försvarar med näbbar och klor och i vars namn han kallar mig för 'nettroll' och 'sludder'. Den organisationen ville jag inte vara en del av eller inblandad i tidigare och nu vill jag det verkligen inte!"

  HALLO: Jeg kaller deg ikke "nettroll" i navn av noen andre enn meg, det er min personlige mening om deg basert på hva du skriver og måten du går frem på. Det er min personlige mening om deg til du eventuelt greier å endre min mening, men det tviler jeg på at du greier eller har interesse av. Men slutt å tillegg meninger og prøve å konstruere falske "fakta". Jeg skriver ikke på vegne av noen andre enn meg. Men dette viser atter en gang hvordan du prøver å vri alt over til å få BG til å se ut som noe negativt, bare så du kan hevde din rett. Du burde skamme deg uten sidestykke!!

  SvaraRadera
 10. "Jag rekommenderar er verkligen att INTE ge några pengar till honom. Inga alls även om han säger att han ska ge dem till fattiga människor."

  Fantastisk kommentar. Kan ikke huske å ha bedt om penger i noen av mine kommentarer. Deg jeg har bedt om er å fjerne BG fra den andre artikkelen din, siden det du insinuerer er fullstendig misvisende og feil, akkurat som sitatet ovenfor. Hvor ber jeg om penger for å gi til fattige? Imponert over nivået du holder og måten du vrir på virkeligheten. Å komme over på bloggen din er neste så å hoppe inn i en alternativ og fakta-fri "virkelighet", du er flink. :)

  Håper du ikke har for mange som følger deg, dette lover ikke bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Audun Touray, ambassadör för Better globe har presenterat sig.

   Nu är jag inte bara ett 'nettroll' utan nu har han hittat på att jag skulle vara rasist med 😂.

   Radera
  2. Det er ikke mye godt du bidrar med i alle fall, men til tross for de negative konsekvensene blir det litt morsomt for meg og. Utrolig hvordan du greier å vri på alt uten noen som helst for for kunnskap. Det eneste du gjør er å ta ting ut i fra løse lufte og prøve å vri det om til en eller annen form for "sannhet". Og det er gjort på en sånn måte at det ikke skal så alt for mye til for å gjennomskue. Prøv heller å skrive om noe du har greie på, og slutt å ødelegg for mennesker som bryr som om andre og faktisk bidrar til noe godt.

   Radera
  3. Du får jättegärna fortsätta att göra bort dig genom att skriva här på bloggen Audun Touray men ett vänligt råd från mig i all välmening är att du slutar att både läsa och skriva på vår blogg nu. Till och med dina kompanjoner inom Better Globe tycker att det du gör här är fel och det skadar dessutom dem. Jag antar att de kontaktat dig redan angående detta och om inte annat så gör de nog det snart.

   Jag tackar för den här tiden och hoppas att du hittar andra mer meningsfulla saker att fylla din vardag med än att kalla mig för diverse tillmälen. Adjö.

   Radera
  4. Akkurat som du står fritt til å skrive din mening står vel jeg fritt til å skrive min. Artig forresten at du trekker Winston Churchill inn i dette. Hvis de ser sitatet ditt der så står det altså "you've stood up for somthing." Og tar jeg ikke feil så er det nettopp det JEG GJØR. Hva er det du står opp for...?

   Du skriver om noe du ikke kjenner til, trekker feil slutninger helt uten fakta, beskylder Rino og BG for å fare med svindel, mens jeg irettesetter deg med fakta som du avblåser og ikke gidder å sette deg inn i. Så den som står opp for noe her er jeg, og ikke du. Er nok en gang imponert over hvordan du går frem.

   Har enda ikke hørt noe fra noen i BG, men jeg har ingen problemer med å stå for det jeg skriver her. Har fått nok av mennesker som skaper falske rykter og ødelegger for ett av de alt for få selskapene som faktisk bidrar til noe godt her i verden.

   Radera
  5. Jag står upp för att jag tycker du är desperat och otrevlig. Jag står dessutom upp för att jag inte tycker om dig eller din organisation. Och till skillnad från dig så står jag upp utan att vara otrevlig eller ljuga. Du borde testa det någon gång så kanske någon lyssnar på dig.

   Du har fått jättemycket utrymme här på bloggen men nu räcker det. FYI kommer jag radera eventuellt vidare kommentarer från dig. Ingen kommer sakna dem eller dig här även om det stundtals varit komiskt att läsa dina kommentarer.

   Radera
 11. Hm, jag är lite kluven. Avskyr pyramidspel och folk som agerar utåt som små barn, men denna Audun verkar onekligen tro på vad hen gör. Sådant lyser igenom. Sedan kan förstås organisationen vara skit och Audun naiv gör det. Men... cut him some slack :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, killen kallar mig rasist, nettroll, dum och lögnare helt utan anledning. Så nej, jag kommer faktiskt inte ge honom någon slack även om jag förstår vad du menar.

   Till saken kan läggas att jag faktiskt fått en ursäkt från andra inom hans organisation för sättet Aunun beter sig. Det talar sitt tydliga språk tycker jag. Och nu är det som sagt färdigtramsat med honom. Vi raderar hans inlägg på ren princip nu. Har han inte fått fram sina åsikter på de 40-talet kommentarer han gjort kommer han aldrig få fram dem. Hans redan skrivna kommentarer får såklart stå kvar dock.

   Radera
 12. Audun. Kan du visa några bevis på att du eller någon i ledningen inte plockat ut någon vinst från Better Globe så har du övertygat mig. Upp till bevis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan han inte utan han ljuger bara om att han gett mig info om hur jag ska få fram dem. Den info han gett är "kontakta sällskapet" vilket är det samma som att inte vilja lämna ut något för de lämnar inte ut någon info.

   Däremot har jag hittat info från den Norska ratsit som anger att Rino Solberg plockar ut en lön på ca 1 miljon om året. Lite mycket för någon som utger sig för att jobba med välgörenhet om du frågar mig.

   Tyvärr kommer jag inte tillåta Audun att svara mer här nu. Han har fått väldigt mycket utrymme här på bloggen men kan inte diskutera på ett vettigt sätt utan han bara levererar lögner och kallar mig för saker och nu räcker det.

   Radera
 13. Tack för en bra blogg Aktiepappa, det är superkul att man fortfarande kan kommentera och hålla ett bra samtalsklimat i kommentarsfältet även som anonym. Det är inte direkt vanligt bland bloggar. Ni gör även ett otroligt bra jobb och tar er tid att svara på alla kommentarer. Förr eller senare dyker det upp sådana här konversationer och mitt tips är att inte ryckas med i tongångarna (vilket ni klarar ganska bra) och sluta att kommentera ännu tidigare. För bloggläsarna är nog förståelsen för företaget och situationen ganska klar redan efter några svar. Att Audun fortsätter att kommentera är, som sagt, väldigt märkligt.

  /Karl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karl, roligt att höra att du uppskattar det vi skriver och vi hoppas att du fortsätter läsa och kommentera. Vi tycker att kommentarerna hjälper oss och bloggen att nå en annan dimension än om man bara skriver själv och inte får input från andra. Ensam är må vara stark med det är aldrig fel med lite utomstående betraktelser.

   Radera
 14. Jag håller med Karl här ovan till 100%

  Är kanske 1% chans att han representerar en god sak, men jag tror i så fall att du gör organisationen en stor tjänst genom att blocka honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tar som sagt emot att radera men jag ser ingen nytta för någon (inte ens Audun själv) att låta honom fortsätta kommentera här. Han har fått många chanser att skriva sin mening. Tack för att du kommenterar och läser Mattias.

   Radera
 15. Har mött ett och annat nättroll oå mina onlineresor. Kan bara säga grattis, de är en enorm källa till komiska inlägg, ju mer efterblivna de blir desto roligare.

  SvaraRadera
 16. Hehe, ja det gäller bara att inte gå i deras fälla och bli arg. Då missar man lätt det komiska i dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen, det finns ju visserligen nättroll som inte alls är roliga att ha med så jag hoppas ni kommer slippa dom.

   Radera
 17. Hej Aktiepappa,

  Tack för en bra blogg, jag har sedan hyffsat nyligen börjat följa den och gör det alltmer regelbundet nu.

  Måste dock säga att jag vet inte om jag tycker det här är okej. Jag ska medge att jag varken läst kommentarerna mellan dig och Audun fram och tillbaka och är inte alls så insatt, men jag får känslan av att även du gått lika hårt tillbaka och dessutom kontaktat personens organisation (eller andra i organisationen). Det känns lite lågt och ovärdigt faktiskt. Bättre hade det varit att bara ignorera personen om han nättrollar och radera skiten isåfall.

  Och jag hoppas innerligt att det inte finns belägg för det där med att du skulle vara rasist och att det bara är skitsnack för om du hyser sådana tendenser så är jag out of here direkt. Det är inte bara "helsvenskar" som läser din fina blogg.

  Keep up the good work.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina är att om du inte tycker det är ok så är det bara att sluta läsa Aktiepappas blog. Aktiepappa har varit mer än tydlig i sina åsikter. Så din kommentar sig märklig. Aktiepappa styr och bestämmer över sin blog, och har inte brutit mot några lagar eller förordningar. Eller du är någon sorts moralpolis? Det är fantastiskt bra att Aktiepappa lyfter fram att Better Globe med största sannolikhet är ett pyramidspel, kom igen efter 5 å börjar den årliga 15% iga avkastningen!

   Tack för en bra blog. Skriv vad du vill när du vill Aktiepappa!

   /I blått

   Radera
  2. Tack för din kommentar Anomym. Jag förstår hur du tänker och om du läser kommentarerna så kommer du få svar på dina frågor. Jag är inte rasist och jag har inte heller skrivit något rasistiskt. Själva rasist-kommentaren är fullständigt tagen ur luften och såklart är helt felaktigt.

   När det kommer till att ha kontaktat organisationen så har jag inte det utan det var en ledande person inom organisationen som läst Auduns kommentarer på vår blogg som själv valde att maila oss för att be om ursäkt för Auduns beteende. Allt vi skrivit finns att läsa i inläggen och kommentarerna så det är lätt att kontrollera det. Vi försöker jobba utifrån devisen: "Agera som om du alltid är i direktsändning" både när det gäller bloggen och i livet i övrigt. Det är ett förhållningssätt som jag för övrigt kan rekommendera för alla som vill kunna sova gott om natten.

   Radera
 18. Släpp norrmannen och kör på i vanlig stil.
  Jag har följt er från början och tycker det är kul att läsa era artiklar.
  Allt gott, JJ

  SvaraRadera
 19. Jag fick ju Galne Gunnar efter mig då jag skrev om H&M, men i övrigt har jag faktiskt varit förskonad :) Känns som ett litet problem för oss jämte alla youtubers som får äta en hel del skit rent utsagt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har också varit förhållandevis förskonade och helt ärligt var detta inte så farligt. Vi klarar oss ;).

   Radera
 20. Här finns en uppdatering från Jan Bolmessons resa till Kenya och Uganda 2017 där han även jämför med tidigare år han var nere.
  https://rikatillsammans.se/betterglobe-resa-2017/

  Allt kan ju förstås vara en stor konspiration... Eller så är det så att Better Globe Forestry Ltd är en affärsdrivande verksamhet som är lönsamt och dessutom ger avkastning till de som investerar. Förutom det arbetar man med att motverka fattigdom och förbättra klimatet i de mest utsatta områdena i Afrika. Det har ju fungerat i 10 års tid med denna typ av crowdfunding. Skulle det ens vara möjligt att överleva så länge om det bara var en "scam"?

  Som vanligt när det gäller investeringar måste man ju ta till sig den fakta som finns tillgänglig och själv bedöma trovärdigheten i det man läser och hör. Men om man tycker eller tror att något "förmodligen" är ett pyramidspel bör man väl backa upp den analysen med något mer än en magkänsla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Staffan: det är inte så att du som av en händelse själv investerat pengar i Better Globe? ;)

   Radera
  2. Vad är det som är så roligt?

   Det finns INGEN och jag menar verkligen INGEN investering som jag har analyserat så grundligt som Better Globe innan jag valde att gå in. Jag har läst i stort sett allt material som finns tillgängligt, lärt känna organisationen och människorna bakom och även besökt verksamheten på plats.

   Om du har gjort samma research och kommit till en annan slutsats kan vi gärna diskutera var våra analyser skiljer sig. Jag är helt ok med att alla inte drar samma slutsatser som jag själv men om du väljer att framföra din åsikt baserat på spekulationer och din "magkänsla" och bara hänger på kollektivet så värderar jag åsikterna därefter. Med en mer faktabaserad diskussion kunde vi få en bra debatt som jag tror många investerare kunde ha nytta av på denna blogg. T ex vad som skiljer MLM och Pryramidspel, exempel på bra och dåliga MLM-företag osv.

   Jag kommer inte skriva mer här då jag får känslan av att flera av er inte är intresserade av att ta reda på hur det faktiskt ligger till utan hellre spekulerar och dunkar varandra i ryggen. För de som vill göra sin egen analys finns det oerhört mycket information på företagets hemsida (jag vet inte om Aktiepappa tycker det är ok att länka till den, men det är ju bara en googling bort). Better Globe har ingenting att dölja och därför blir man lite trött när människor hittar på och drar felaktiga slutsatser då det skadar en bra verksamhet.

   Oavsett vad ni väljer att göra så önskar jag er lycka och framgång med era investeringar men att sätta sig in i vad man investerar i är ju lite av en grundregel för att lyckas.

   Radera
  3. Roligt att du analyserat ordentligt Staffan. Jag hoppas verkligen att du gör bra affärer i Better Globe. Jag har inget emot att folk gör bra affärer. Inte alls. Det är som många andra konstaterat intressant att alla som försvarar BG är personer med intresse i bolaget i fråga.

   Om du skulle svarat mer här skulle min fråga till dig varit: Hur har fu kontrollerat att de pengar du fått i avkastning verkligen kommer från träd/nötter/bär och inte från nya investerare? Men jag antar att vi aldrig får svar på den frågan nu...

   Det finns fler som skrivit om Better Globe:

   http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2017/08/balansekonomi-och-better-globe.html?m=1

   http://www.dn.se/ekonomi/tv-profilens-sparform-liknar-pyramidspel/


   Radera
 21. Eftersom du faktiskt har en konkret fråga så ska jag gärna svara, att hålla på med pajkastning och cirkelresonemang är däremot inget jag orkar lägga tid på.

  Att de som satt sig in i och förstår företaget Better Globe gillar verksamheten och därmed bemöter irrelevanta och felaktiga påståenden är väl inte så konstigt. Jag är kund och har valt att bli ambassadör och är väl insatt i hur bolaget fungerar och hur människorna bakom tänker. Diskvalificerar det mig från att försvara felaktiga påstående om Better Globe? Lite konstigt resonemang kan jag tycka i så fall.

  Låt mig komma med ett exempel som jag tror att du kan relatera till:
  Jag startar en blogg där jag PÅSTÅR att den anonyma bloggaren "Aktiepappa" är en skum figur som ljuger om sina aktieaffärer och den avkastning som han fått och att det är helt orimligt att få den avkastning du påstår dig ha. Detta utan att överhuvud taget sätta mig in i dina strategier eller resonemanget bakom dessa. Dessutom pratar du gott om vissa bolag där du har intressen för att driva upp kursen. Alla dina följare och kommentatorer är i verkligheten dina vänner som självklart stödjer dina teorier och resonemang för att din blogg ska verka trovärdig och dessutom får de en liten slant för besväret. Allt sker för att driva upp kursen på de bolag som du investerar i och driva trafik till din sida. Någon annan läser MIN blogg där jag fritt spekulerar om hur du är som person och vilka onda avsikter du har. Den personen refererar naturligtvis i sin blogg om att han har läst min blogg där du framstår som en skummis och det är ju naturligtvis suspekt i sig och något man bör akta sig för. Så fort någon kommer och försvarar dig och dina resonemang börjar man kalla dem för diverse skällsord för alla VET ju hur det ligger till EGENTLIGEN... Inget av detta är naturligtvis inte sant men jag tror att du fattar vad jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första inlägget du länkar till är ju precis så. Han skriver ju till och med att han upprepar saker om Better Globe för att få mer träffar på sökmotorerna. Att han inte har något relevant att komma med förutom lösa spekulationer spelar ingen roll, han vill ju bara driva trafik till sin blogg.
   Kom igen nu, jag hoppas verkligen du är bättre än så!

   DN artikeln du länkar till är från 2010 (det var precis när bolaget startade) så den är ju sisådär 7 år gammal och det har inte kommit så många uppföljande artiklar i ämnet om man säger så. Jan Bolmesson har bemött artikeln på sin egen hemsida https://rikatillsammans.se/better-globe-i-dn-sparformen-liknar-pyramidspel/ Läs det inlägget och bilda en egen uppfattning om sanningshalten och trovärdigheten.

   En annan sak som förundrar mig är att väldigt många (och som även du själv skrivit) tycker att Jan Bolmesson verkar vara en trevlig och kompetent person men så fort han pratar om Better Globe så är han bara en ond konspiratör. Oavsett hur mycket information, bilder, filmer med intervjuer han lägger ut som beskriver verkligheten så är det inte tillräckligt. Hur ärlig han är med riskerna och hur objektivt han beskriver varför HAN har valt att investera i Better Globe så betraktar ni honom som en bluffmakare. Allvarligt talat, läs information från många olika källor och bilda er en egen uppfattning om vad ni tycker verkar rimligt, troligt och sannolikt men om man framför ett motargument är det väl rimligt att backa upp det med något mer än "min kompis sa att.."

   Jag gick in som investerare i januari så det dröjer ett tag (4 år) innan jag börjar få min avkastning. Det jag vet och har sett med egna ögon är att man planterar betydligt fler träd än det faktiskt köps av investerare så det finns marginaler. Ca hälften av den årliga avkastningen från Cashcrops går tillbaka till investerarna. Resterande går till driften av bolaget samt att en del används för att kunna investera i maskiner och nya anläggningar och även kunna hantera variationer i avkastning från Cashcrops över åren. Fram till 2016 har det planterats ca 900 000 "ägarträd". I år 2017 har man ambitionen att plantera 1 000 000 (EN MILJON) träd. När jag besökte Kiambere hade man 600 000 plantor färdiga som kommer att sättas ut under den kommande regnperioden.

   Så på din fråga om jag tror att jag kommer få mina pengar baserat på allt jag sett och hört och alla jag lärt känna kan jag bara svara ja. Det finns risker precis som i alla investeringar men att Better Globe skulle vara någon form av luftslott eller pyramidspel är definitivt inget som oroar mig.

   Men jag ska lägga in en reminder i min kalender att gå in och uppdatera är om fyra år och berätta hur det går. Du har fått mitt mail och telefonnummer, du kan väl påminna mig om jag skulle missa det ;-)

   Radera
  2. Hej Staffan, du verkar vara betydligt mer nyanserad än den senaste förespråkaren för er organisation som kommenterade här men tyvärr måste jag säga att ni verkar inte vara särskilt duktiga på att lyssna. Ni säger samma sak om och om igen och länkar till era egna sidor. Trovärdighet kommer inte från upprepning utan det kommer från bevis eller från att personer utanför organisationen uttalar sig.

   Av just den anledningen publicerar vi alltid bilder på affärer som vi skriver om här på bloggen. Läs gärna igenom och titta så ser du. Jag visar också upp mina innehav för att skapa just trovärdighet. Därför har jag inga problem med att bli ifrågasatt. Den som reagerar som en galning när man blir ifrågasatt verkar tvärtom bara misstänkt och där står er organisation just nu efter din vän Auduns påhopp.

   Och som du säger är Jan en mycket trevlig kille men han har varit inblandad i pyramidspel tidigare och på den tiden lät Bridge ungefär lika bra som Better Globe gör nu. De börjar till och med på B båda två ;).

   Oavsett hur många träd ni planterar så kommer ni inte kunna nå trovärdighet i mina ögon förrän ni kan bevisa att avkastningen som betalas ut da facto kommer från avverkade eller skördade trän. Fram tills dess spelar det ingen roll vad ni säger eller hur många gånger ni säger det. Det är ungefär som att ni är helt övertygade om att Gud finns för ni har varit i Jerusalem och Betlehem och det finns jättemånga böcker som säger att han finns och det är si eller så många som betalar tionde till kyrkan varje år. För mig vill jag se honom innan jag tror på honom.

   Så kom gärna tillbaka om fyra år så skriver vi ett inlägg ihop då men fram tills dess gör vi nog bäst i att gå skilda vägar nu.

   Radera
 22. Hej!

  Jag har en vän som igår var på "väckelsemöte" i Stockholm med Rino Solberg & Better Globe. Här hade man klubb för inbördes beundran, delade ut guldringar till ambassadörer och talade varmt för den välgörenhet som man bidrar till i Afrika. Alla fick ett formulär där man kunde teckna sig för att köpa träd. Dock ingen möjlighet till frågor eller liknande.

  Lite högre upp skriver Staffan om ett företag som heter "Better Globe Forestry Ltd". Och det gjorde mig lite nyfiken. Varför har man ett bolag i UK när man redan har ett i Norge? Jag försöker vara kritiskt öppen i detta, och vill veta mer. Men söker man på brittiska Companies House (motsvarighet till allabolag), så finns inget "Better Globe Forestry Ltd" registrerat, konstigt nog. Det finns dock ett Better Globe Ltd kvar i registren, men som har avregistrerades av brittiska bolagsverket 2013.
  För mig blir det konstigt när man hänvisar till utländska företag som inte finns.
  Det som dock finns registrerat och aktivt på Solberg är Trees4family Ltd. Ett brevlådeföretag som förvaltas av Stron Legal Services Ltd. Som för övrigt förvaltar 11924 (!) andra företag. Med andra ord klassiskt frontföretag om man bara vill gömma undan pengar (imho).
  Stron Legal Services Ltd som förvaltar Solbergs företag i London, har norrmannen Claes Michael Simonsen Zangenberg som VD. Stron Legal Services Ltd ägs i sin tur av Formir Group Ltd på Malta.
  Formir Group anger på sin hemsida att de tillhandahåller tjänster för att ”enkelt starta bolag” i hela världen, att de bistår med bildandet av så kallade ”off-shore corporations”, det vill säga företag registrerade i skatteparadis, samt en tjänst som innebär att de för klientens räkning öppnar bankkonton på olika platser i världen.
  Ja, varför gör man då så här? Jag vet inte, och jag säger inte att det är något fishy med BetterGlobe, men hos mig ringer varningsklockorna. Det blir för svårt att följa pengarna liksom. Och om man är helt legitim och bedriver biståndsverksamhet med möjlighet till avkastning, varför vill man då göra det så krångligt?

  Som sagt, jag kastar ingen skit på Solberg eller BetterGlobe. Jag uttrycker bara min tveksamhet.

  OT kan jag säga att min vän, som var på väckelsemötet igår, inte valde att investera. Han blev inte övertygad.

  SvaraRadera
 23. Jag rättar mig själv. Better globe foretstry Ltd är visst Kenya-registrerat. Därav att bolaget inte finns med i brittiska register. Fel av mig.

  SvaraRadera
 24. Det er helt utrolig hva personer som ikke har en aning om hva Better Globe Forestry står for kan uttale seg om hva de TROR selskapet er. Selv om selskapet har vunnet en rekke priser (bl.a. skattebetaler prisen utdelt av Presidenten i Kenya)for sitt arbeid og er anerkjent som det beste skogs-selskapet i Kenya, så kan man alltids finne en negativ/skeptisk lenke om en gammel artikkel fra noen som heller ikke VET (eller VIL vite)hva Better Globe står for. Er det ingen som kan forstå at når det er 100 positive artikler/videoer/dokumentasjoner om et selskap for hver negative, så er sannsynligheten for at de hundre er mer sannferdige.
  Og til Johan, hvis din "Venn" mener han har vært på et "vekkelsesmøte" så må jeg si at jeg tror han var den eneste som mener det, for på dette informasjonsmøtet ble det lagt frem bilder og dokumentasjoner i mengder om hva Better Globe har GJORT og GJØR i Afrika. Du skriver også en direkte løgn om at det var ikke mulig å stille "frågor". Hvordan kan det da ha seg at det var MANGE som etter møtet talte med Solberg og andre deltagere i over en time og alle fikk klare svar på sine frågor.
  Jeg kan også nevne at selskapet Better Globe AS, som er registrert i Norge, ble Gasellebedrift for annen gang i år, noe som tyder på at alt er som det skal være i dette selskapet.
  Det er selvfølgelig greit å ha "meninger" og være "tveksom" men hvis en ønsker å publisere dem BØR det være en mer rettferdig forklaring på det man skriver. Og jeg kan nevne at Trees4Family Ltd IKKE er et "Brevlåda selskap" men er registrert i Norge som et NUF selskap og pengene går derfor til bank i Norge og er ikke forsøkt gjemt bort i utlandet som du insinuerer.
  Til sist, at enkelte som har arbeidet med selskapet i over 10 år får en utmerkelse i form av en gullring, er vel heller ingenting mer enn en fortjent påskjønnelse for hardt arbeid over lang tid og er derfor intet å mistenkeliggjøre. Du skriver riktignok at du "vet ikke" og DET er riktig, men hvorfor sier du det er vanskelig å "følja pengarna," for det er det absolutt ikke i Better Globe, for alle som har kjøpt trær i Better Globe VET hvor pengene har gått. OBS: Dette var bl.a. en av de tingene som ble helt klart opplyst om på møtet i Stockholm. ALLE tallene ble lagt frem der, så din venn må nok ha sovnet under dette "vekkelsesmøtet". Jeg foreslår Johan at du selv sjekker med levende personer i Sverige (det finnes over 10,000) som kan gi deg svar på dine frågor, både i dag og i årene fremover.

  SvaraRadera
 25. All såkallade MLM (pyramidspelsförsäljning) är skit... Oftast väldigt dyrt skit för alla som inte sitter i toppen av pyramiden. Punkt!

  SvaraRadera
 26. Jag var på ett möte med Charlie Söderberg och Balansekonomi som föreläste om tid och pengar för ca fem år sedan. Det var bra och gratis. Det var var värt att gå på men självklart vill de tjäna pengar på oss besökare. De jobbar inte för att vara snälla mot oss. På slutet erbjöds vi att boka en dag för att förändra vårt liv med inriktning på pengar och välmående i kombination. Det kostade ca 2000 för en heldag men vi fick lite rabatt om vi valde att bestämma oss redan där. Jag och en vän var tveksamma men gick eftersom vi både hade råd och även behövde bli bättre på att få avkastning på våra ärvda pengar. När helgdagen kom höll Jan Bolmeson den. Han pratade om ungefär samma sak som Charlie på mötet, men lite mer ingående. Den dagen var väl okej men egentligen hade vi kunnat hoppa över den. Den gick ut på att få oss att vilja boka in oss för en hel livsförändring för kanske 20 000 eller vad det nu kostade. Då skulle man ses vid flera tillfällen och göra en plan av sin dröm. Säkert bra och det kan vara värt pengarna om man behöver ett stöd för att känna tryggheten att se och genomföra sin dröm, men samtidigt fick jag sektvibbar eftersom helgdagen avslutades med att Jan och några andra ville få oss att boka oss på det, eller tjäna pengar genom Better Globe. Det pratades om passiva inkomster vid både Charlies föreläsning och på heldagen med Jan. Det är kanske ett uppvaknande att det finns passiva inkomster, och det uppvaknandet är bra. Men det som hände i slutet på heldagen med Jan kändes bara som en pressande rekrytering. Om vi inte hoppade på det just nu så skulle det bli dyrare med kursen om livsstilförändring, och hoppade vi inte på Better Globe förstod vi inte vårt eget bästa, var intrycket jag fick. De tjatade nästan. Jag hoppade inte på något, men läste om Better Globe och tyckte verksamheten var intressant eftersom jag gillar både att få avkastning och välgörande ändamål. Jag gick därför på ett möte och fick där en sektkänsla, även om själva upplägget med träd och välgörenhet var bra och intressant. Jag googlade och såg att ett likadant bolag redan funnits i Norge med samma grundare, men bolaget gick i konkurs och de som köpt trädpaket förlorade insatta pengar. Jag bestämde mig för att det finns stor risk att det kommer hända här också. Jag tror det var Rino Solberg som nämndes då, men ska inte svära på att jag minns rätt. Borde googla och kolla det så jag inte skriver fel nu men ska just sova så ni får googla om ni vill kolla upp det. När man köper träd står det donationspaket. Så egentligen verkar det inte som de säger att någon investerar. Det är som man donerar och det står inte att man absolut kommer få avkastning. Det kände jag mig skeptisk till. Investerar jag ska det stå tydligt. Det känns absolut inte som någon säker investering och jag är rädd att det är ett pyramidspel även om vissa träd och bilder på odlingar finns. Jag fick dock ett träd av en som ville rekrytera mig. För någon dag sedan fick jag meddelande om att det gett 47 kronor i avkastning. Jag kan nog inte få ut pengarna när det är så liten summa, som någon nämnde i en kommentar ovanför. För mig känns det bara svårt att ha koll på bolaget. Det känns osäkert och som om några i toppen kanske tjänar på att andra donerar. Det är åtminstone min magkänsla. Det räcker för att jag inte ska lägga pengar på dem. Hellre köper jag aktier i bolag där jag kan få information och årsredovisning från bolagen. Där kan jag tjäna lika mycket,och även mer. Fonder går också bra. Jan Bolmeson har många bra ekonomitips på sin sida Rika tillsammans, men han har tidigare investerat pengar som gått förlorade. Han skriver även om det på sin sida rika tillsammans. Ibland ger han bra råd. Ibland litar jag inte på dem. Just i fallet Better Globe får jag för mig att han är lite blåögd och vill tro på det, så då gör han det. När han skriver om fonder och aktier resonerar han mer med ett säkerhetstänkande, tycker jag. Så min absoluta åsikt är att man inte ska investera i Better Globe för att tro att man ska få massa avkastning. Det är väldigt osäkert./Stina

  SvaraRadera
 27. Angående Mary Kay så är det ett seriöst bolag där alla som säljer varor har samma provision oavsett om de börjat idag eller för flera år sedan. Så vissa bolag som kan nämnas som MLM kan vara bra att jobba med om man vill vara egenanställd. Bara det inte går ut på att den som är ny har en lägre provision än den som jobbat länge. Då blir det en pyramid. Jag sålde själv under ett par år. Startpaketetet kostade ca 1500 när jag började med det för ca 20 år sedan. Den summan sålde man ofta för på en visning så på två visningar hade man redan tjänst pengar. Rekryterar man nya säljare kan man även tjäna på det om man själv är aktiv, men det är inte så att de får lägre provision så du ska få den. Det är rättvist uppbyggt och självklart ska man få betalt om man får in nya säljare som man utbildar och hjälper igång. Man finns där som hjälp åt dem och håller möten för dem. Ett mycket bra bolag skulle jag säga om det, även om man självklart måste jobba på och se till att man har jobb när man är egenföretagare. Men bolag som är rena pyramider ska man akta sig för. Jag har inte hittat något jag anser riktigt seriöst utom just Mary Kay. De har väldigt bra varor till ett okej pris också. Det är inte billigt men jag var extremt nöjd med produkter för fet hy exempelvis eftersom deras verkligen hjälpte och fick sminket att sitta kvar. Men det bolaget skiljer sig mot andra jag sett. Jag köper fortfarande flera produkter eftersom de är favoriter jag inte vill vara utan, även om det var tjugo år sedan jag sålde deras produkter./Stina igen :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.