Sidor

lördag 31 december 2016

Till er Alla!


Vi vill önska er alla ett
 Gott Slut & Gott Nytt År!

fredag 30 december 2016

Börsåret 2016

2016 har inneburit en hel del förändringar för både Aktiepappa och Aktieflickvännen. De fundamentala grunderna har givetvis bestått och vi har stadigt fyllt på i de bolag vi tror på långsiktigt som HM, Holmen och Ica. En stor förändring var att Aktiepappa flyttade sin aktiedepå från Nordnet till Avanza. Detta skedde efter inspiration från flickvännen i kombination med att Nordnet verkade fokusera mer på att utveckla Shareville och marknadsföra det än att utveckla aktiehandeln. Ett byte mitt under året ställer till det lite när det kommer till sammanfattning och börsrapporter inser vi nu.

Sparkvot: 49 % av nettolönen
Utdelningar: 41 265 kr
Utdelningar onoterade innehav: 61 800 kr

Utveckling portföljer:
+ 19,42 %
+ 12,11 %

Nya bolag:
Axfood
Industrivärden
JM
Swedbank

Ökat i:
HM
Investor

Köpt och sålt:
Videoburst
JM
Ericsson
Alfalaval
Black Earth farming

Deltagit i nyintroduktioner:
Engelska skolan
Adderacare
Resurs Holding
Videoburst
Eyeonid
Laruritz
Serneke
Storytel
Academedia
Alelion
Synact Pharma

Information om resultaten av affärerna var blandade men sammantaget var det rätt bra vinster. Inlägg om introduktionerna finns här.

Sparkvoten för året är vi nöjda med och utvecklingen i de båda portföljerna har slagit index rätt så rejält vilket skänker oss glädje och faktiskt ökar på självförtroendet lite.                      

Trots att året inneburit mycket arbete har det även hunnits med en del semester. Förutom fyra veckors sommarsemester i Sverige hanns det med tre veckor i Thailand över jul. Tre veckor fullpackade av bad och sol men även en hel del bloggande och handel på börsen när wifi medgav det.

Sist men inte minst startade vi tillsammans bloggen Aktiepappa. Efter att ha läst ett inlägg på en blogg skämtade vi om att vi också borde skriva ner och publicera våra egna tankar och funderingar. Sagt och gjort, en sen kväll startade ett Blogger-konto och här står vi nu 89 inlägg senare och med en massa nya trevliga bekantskaper rikare. 2016 var ett bra år!


onsdag 28 december 2016

Avanza vs Nordnet

Som alla vet finns det två giganter bland nätmäklarna i Sverige; Avanza och Nordnet

Dessa båda nätmäklare delar småspararna likt Ericsson och Nokia gjorde på 1990-talet eller om man hellre vill jämför med PC eller Apple när det kommer till datorer. Avanza utger sig vara ”Sveriges största nätmäklare” och ”mer till dig, mindre till banken” medan Nordnet utger sig för att “bli förstahandsvalet för investeringar och sparande. Vi är övertygade om att genom att vara en transparent bank och genom att göra allt för att ha nöjda kunder kommer vi ta oss dit.” Jag måste tillstå att Nordnet har en mer smakfull presentation på det sättet.

Det är flera bloggare som tidigare bloggat om detta ämne men vi känner ändå att vi vill gå igenom dem båda för att under arbetet med inlägget skapa oss en tydligare bild av skillnaderna mellan de båda bankerna.

Avanza
2001 grundades nuvarande Avanza genom att HQ.se Aktiespar förvärvar nätmäklaren Avanza. Som namnet antyder är det Hagströmer & Qviberg som lagt grunden för företaget. Avanza själva hävdar att företaget bildades redan 1997 men då hade det en helt annan form. Tillstånd att bedriva bankrörelse erhölls i december 2005. Idag är Avanza noterat på Stockholmsbörsen och storägare är fortfarande Creades AB (avknoppning från HQ/Öresund) och Sven Hagströmer med ca 10 % vardera av bolaget. VD för Avanza är Johan Prom och ordförande är Sven Hagströmer.

En stor del i aktiehandel rör courtaget och som ni ser nedan är dessa avgifter väldigt lika mellan de båda företagen. Avanzas courtageklasser: 

Start, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 0 kr
Valbar om du har under 50 000 kr*

Mini, För dig som gör små affärer
Rörligt courtage 0,25 %
Lägsta courtage 1 kr
Passar affärer under 15 600 kr

Small, Om du gör medelsmå affärer
Rörligt courtage 0,15 %
Lägsta courtage 39 kr
Passar affärer mellan 15 600 - 46 000 kr

Medium, För dig som gör lite större affärer
Rörligt courtage 0,069 %
Lägsta courtage 69 kr
Passar affärer mellan 46 000 - 143 500 kr

Fast Pris, Om du vill ha samma pris jämt
Rörligt courtage 0 %
Lägsta courtage 99 kr
Passar affärer över 143 500 kr




Nordnet
Nordnet grundades 1996 som en av de första nätmäklarna i Norden. De noterades på Stockholmsbörsen 2000 och fick sin banklicens 2002. Nordnet har köpt och fusionerats med bland annat företagen Teletrade och Aktiedirekt. Grundare och storägare i Nordnet är familjen Dinkelspiel via företaget Öhman J:or. Öhman kontrollerade i oktober 2016 när dela bud på resterande aktier i Nordnet. I dagsläget är det oklart hur många aktier de äger men vi kan anta att det är mer än de 67 % som de ägde när budet lades. 



Kom igång
Courtage Sverige 0%
Minst 0 kr
Övriga Norden 0,25%
Minst 1 kr
Du som just börjat spara handlar kostnadsfritt på Stockholmsbörsen.

Mini
Courtage Norden 0,25%
Minst 1 kr
Utanför Norden 0,25%
Minst 9 kr
För dig som köper/säljer aktier för upp till 15 600 kr per order.

Liten
Courtage Norden 0,15%
Minst 39 kr
Utanför Norden 0,15%
Minst 49 kr
För dig som köper/säljer aktier för 15 600 – 46 000 kr per order.

Mellan
Courtage Norden 0,069%
Minst 69 kr
Utanför Norden 0,089%
Minst 69 kr
För dig som köper/säljer aktier för 46 000 – 143 478 kr per order.

Fast
Courtage Norden 99 kr
Utanför Norden 0,079%
Minst 99 kr
För dig som köper/säljer aktier för mer än 143 478 kr per order.

* För de mindre handelsplatserna Aktietorget, NGM nya marknader och First North gäller delvis andra courtageregler.

Som ni kan se ovan är de båda bankerna förvillande lika i sitt utbud. Man kan nästan tro att de båda företagen sneglat på varandras prissättning (observera ironin) när de satt sina priser. Den enda skillnaden vi kan hitta är egentligen köp av aktier i Finland där det verkar skilja ca 8 kr i minimiarvode till Nordnetkundernas fördel.


Låna pengar

Båda bankerna erbjuder sina kunder lån mot säkerhet i kundens värdepapper samt i dess bostad.
Avanza erbjuder 1,75 % i ränta på sitt ”superlån”. Avanza har även ”superbolånet” med 0,79  % ränta för sina private bankingkunder.

Nordnet erbjuder lite billigare ränta på sitt ”knockoutlån” där man likt Avanzas superlån använder portföljen som säkerhet och lånar till 0,99 % eller 2,49 `% ränta. En relativt avanserad formel avgör vilken ränta man betalar och det kan bli en jobbig överraskning om man lånar till 0,99 % men sen gör förändringar i portföljen så att den inte längre uppfyller kraven och då höjs räntan till 2,49 %. Lite varning där alltså. När det gäller Nordnets bolån för private bankingkunder så erbjuder de lån från 0,79 %.  För att uppnå den måste man ha ett rejält kapital samlat hos Nordnet. Närmare bestämt 5 miljoner i samlat kapital.

Vidare har Nordnet en tjänst som heter Shareville. Vissa anser att detta är en utmärkt tjänst och vissa tycker att det är en tjänst som världen kunde klarat sig utan. Vi har skrivit lite om Shareville tidigare här på bloggen. 

När det kommer till de både företagens appar är de nästan svåra att jämföra då Nordnets app är i princip obrukbar medan Avanzas app är desto bättre. Det är svårt eller i alla fall krångligt att se orderdjupet på Nordnets app och det går knappt att hitta sina aktuella köp- och säljorder i den. Det lustiga i sammanhanget är att Nordnet i detta nu jobbar för fullt med att lansera en ny hemsida. Detta i ett läge då det mobila surfandet blir allt viktigare. Kanske borde man lägga fokus på appen istället? Samma resonemang gäller även Shareville. Istället för att bygga Shareville och marknadsföra Shareville så stenhårt kunde man kanske lägga den tiden och de pengarna på att utveckla sin egentliga produkt istället?


Sammantaget kan vi helt enkelt konstatera att de känslomässiga jämförelser vi gjorde mellan PC och Apple i början av inlägget verkar vara korrekt. Vissa tycker helt enkelt att Avanzas stil och gränssnitt ser snyggare ut och gillar dem bättre medan andra tycker samma om Nordnet. Eftersom jag själv har mer positiva erfarenheter av Avanza och deras kundtjänst samt att deras app enligt mig är mycket bättre väljer jag att vara kund där även om jag har kvar ett litet konto även i Nordnet. Aktieflickvännen har sedan många år varit kund i Avanza och kommer fortsätta vara det i överskådlig framtid. 



Andra bloggar/sidor som jämfört Nordnet och Avanza
KonsumentIQ Avanza vs Nordnet 2018 - Vilken marknadsplats är bäst för aktiehandel?


tisdag 27 december 2016

Julstiltje i bloggvärlden

Under julafton dök det upp en del blogginlägg från flera av våra favoritbloggare men sen när julmaten skulle smältas under juldagen och annandagen verkar alla bloggare ha tagit ledigt. Vi kände att vi ville hjälpa till med när det gäller nyårschampagnen och hur man ska köpa den på bästa (och mest prisvärda) sätt och skrev ett inlägg om det men i övrigt har även vi legat på latsidan. Det hindrar inte att vi faktiskt läst de inlägg som skrivits under julhelgen. Mycket har handlat om ”God Jul och gott nytt år-hälsningar” och det är såklart trevligt med den typen av hälsningar men vi har fokuserat på några av de som inspirerat oss.

Sparo skriver om en tid då ”kejsare Carlsson” skulle beskatta alla investerare. Som vanligt med en stor portion humor och en ännu större portion pricksäkerhet. 

Stefan Thelenius har via bloggen z2036 berättat om hur han hjälpt sina barn att bli både intresserade och insatta i aktier och investeringar. Kommentaren om dottern som vill ha hjälp att ”ta fram grafer och utdelning så att man kan jämföra och glöm inte Victoria secret” är ju helt underbar!

Investera lite mera bloggar om det alltid aktuella ”världens 8:e underverk”. Även om uttrycket ibland känns en aning uttjatat så är det så viktigt att det tål att upprepas. Känslan att det ska bli skönt när aktiemarknaden kommer igång efter jul som Investera lite mera berättar om kan även vi relatera till.

Utdelningsstugan firar 1 år genom att dela med sig av sin imponerande besöksstatistik. Som relativt ny inom bloggvärlden är den typen av information både roligt och inspirerande att läsa.

Egon investerar publicerar en riktigt bra sammanställning om populära bolaget Novo nordisk.

Humankapitalisten firade in julen med en trevlig quiz där vi dessvärre bara hade 70 % rätt. Bättre än de flesta som gjorde den men det var ändå surt att missa på antal pepparkakor som säljs i Sverige per år och Sveriges handelsutbyte. Det finns tydligen ett ord för att ha fobi för att placera pengar också, då vi inte lider av det hade vi även fel på den frågan.

Tack för att ni underhåller oss så här i juletid och god fortsättning önskar vi alla våra bloggvänner!

söndag 25 december 2016

Prisvärd Champagne!


Så här i nyårstider är det många som funderar på vad man ska dricka på nyårsafton. Därför tänkte vi delge er som läser bloggen våra tankar om den ädlaste av drycker. Många tror att Champagne är extremt dyrt men det behöver det inte vara.



När det kommer till alkohol så dricker vi i princip bara Champagne. Anledningen till detta är att ingen av oss är direkt förtjust i alkohol generellt. När det skall firas något blir det därför hellre en flaska god Champagne som öppnas i aktiehemmet. Prisskillnaden mellan en god Prosecco/Cava och en god Champagne är ungefär 100 kr och de tillfällen det dricks alkohol är så pass få vilket gör det värt att lägga den där extra hundralappen. Däremot är vi inga förespråkare av de kända Champagnemärkena som Moet, Bollinger och Pol Roger. Köper man dessa märken får man i och för sig en hyfsad produkt men man betalar minst 30 % av flaskans pris i marknadsföring. Det finns i det här fallet inget samband mellan marknadsföringsbudget och kvalitet. Därför är nedanstående Champagner utvalda efter smak, kvalitet och prisvärdhet.

de Castellane (nr 7557)

Denna champagne har varit en favorit för Aktiepappa sedan några år. På den tiden fanns den endast i beställningssortimentet. Och man kan säga vad man vill om Systembolaget men grejen med beställningssortimentet är faktiskt riktigt generös. Man beställer via nätet och de tar hem exakt det man vill ha och inom någon vecka är det bara att hämta ut det man beställt. Ingen extra kostnad eller något.

Castellane innehåller samtliga de tre druvsorterna för Champagne; Pinot noir, Chardonnay och Pinot meunier. Vanligtvis brukar vi föredra de Champagner som domineras av Chardonnay men här har man hittat en bra blandning. Priset är för att vara en Champagne blygsamma 229 kr. Det är dessutom nyligen höjt från 199 kr som den kostade tidigare. När man kunde köpa denna flaska för 199 kr var den ett riktigt klipp men nu är den bara prisvärd.

Innehåll: 40 % Pinot noir, 30 % Chardonnay och 30 % Pinot meunier
Pris: 229 kr

  
Louis Massing Brut Réserve (7403) *Observera att ändringar skett kring denna produkt!

Denna Champagne är något av en ny favorit som vi testat ett par gånger nu under hösten/vintern och den känns verkligen god och prisvärd. Druvsorterna som används är Pinot meunier och Chardonnay. Det är en ganska ovanlig blandning som dock går hem hos oss. Louis Massing finns i Systembolagets beställningssortiment.

Innehåll: 80 % Pinot meunier och 20 % Chardonnay
Pris: 219 kr

  

En riktigt god Champagne som är en aning dyrare än de båda ovanstående. Den kostar 279 kr men det får ändå ses som prisvärt när det kommer till Champagne. Smaken är som alltid när det kommer till Champagner med enbart Chardonnay; frisk och fruktig. Denna Champagne har alla de klassiska Champagne attributen, allt från en klassisk förpackning till bubblande härligt färsk dryck. Denna Champagne finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Innehåll: 100 % Chardonnay
Pris: 279 kr


Eftersom vi vet att många av våra läsare är sparsamma vill vi även slå ett slag för Systembolagets allra billigaste Champagne. Om man står i begrepp att köpa en Cava eller en Prosecco för omkring 99 kr så kan nedanstående vara ett bra alternativ.

A Viot & Fils (77657)
Självklart har Aktiepappa och Aktieflickvännen gjort jobbet åt våra läsare och testat denna Champagne. A Viot & Fils är en helt okej Champagne och om man tar med priset i ekvationen så är den riktigt bra.

Innehåll: 60 % Pinot noir 30 % Chardonnay 10 % Pinot meunier
Pris: 175 kr


Tips inför framtiden (och er som har ett vidare intresse om Champagne):

Om ni tittar på Champagne och råkar hitta en flaska märkt ”Special club” är vårt råd att slå till direkt. I alla fall om den kostar under 500 kr. Dessa flaskor är framtagna i ett samarbete mellan de lite mindre Champagnetillverkarna. När de haft särskilt bra skördar och lyckade omständigheter gör de en Champagne som benämns ”Special club”.


*Louis Massin Brut Réserve har idag en annan sammansättning av druvor och är tyvärr enligt vår bedömning inte längre lika god. Välj hellre denna Champagne om ni vill köpa från Louis Massing.
  

lördag 24 december 2016

God Jul!

Så här på julafton tänkte vi testa att göra vår första film (det är oklart om det blir fler) för att hälsa God jul till alla våra läsare och bloggkollegor. Vad passar då bättre än att använda oss av ett företag där vi är aktieägare, nämligen Videoburst. Filmen var lätt att göra och allt funkade perfekt. Tyvärr krånglar det med uppkopplingen när vi försöker ladda upp filmen till bloggen så det blir till att klicka på "God Jul" i texten ovan för att se filmen.


God jul till alla läsare och bloggkollegor!

fredag 23 december 2016

Otillbörlig kurspåverkan via blogg

Jag tror inte att någon missat de båda läkarstudenter som genom ett antal falska inloggningskonton utgett sig för att vara både det ena och det andra. De har därefter i de påhittade rollerna som diverse experter bloggat och kommenterat aktier i bolag som de själva köpt i positiva ordalag. Sen när de lyckats snacka upp kursen har de själva sålt (långt under den av de själva angivna riktkursen) och därmed tjänat bra med pengar. Avansen ska ha varit 2,5 miljoner, pengar som de nu blivit skyldiga att återbetala. Länk till utdrag från domen.

Nu är de dömda och det går att beställa domen här för den som är intresserad. stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se  Notera gärna det stora antal fejkade användarkonton de använt. Det måste ha krävts ett rejält dokument för att bara hålla ordning på dem alla.

För den som vill veta mer skvaller om ärendet finns det en tråd på Flashback om det hela och här går även att se vilka bolag som det handlat om. Tydligen har media valt att inte lämna ut dem men de framgår tydligt i domen.


Ärendet är såklart intressant för oss som bloggar om aktier och investeringar men det borde även vara av intresse för de som läser bloggar om aktier och investeringar. Det är lätt att tro att det som skrivs på alla bloggar är sanningen men så är det såklart inte. Detta är den stora anledningen att jag inte tycker om Shareville till exempel. På det stället får folk som vill prata upp en aktie alla möjligheter att göra det. Helt anonymt dessutom. Jag råder därför er som läser såväl min blogg som andras bloggar och som följer portföljer på Shareville att ha ett rejält mått av skepsis till det ni läser och ifrågasätt direkt om ni tycker att något verkar konstigt. Det gäller inte minst här på Aktiepappa! Vi tycker om när ni kommenterar och välkomnar alla typer av diskussioner.

Uppdatering

Läste idag att de åtalade har överklagat domen. 



Disclaimer: Jag äger inga aktier i EQL Pharma AB, Medirätt AB, Lucent Oil AB, Biolight AB, Ortoma AB, Alteco Medical AB, Scandinavian Clinical Nutrion AB, Prostalund AB,Orasolv, Sprint Follicum, Doxa eller Zenicor Medical Systems.


torsdag 22 december 2016

Kändis via Shareville

Sedan tidernas begynnelse (nåja, sedan ett tiotal år i alla fall) har Aktiepappa haft ett konto på Nordnet. Från början var det en depå i det som på den tiden hette Aktiedirekt. Anledningen till att det blev ett konto just där berodde på att de var de första som erbjöd handel till lågt courtage. Efter ett antal år köptes Aktiedirekt av Nordnet och bytte namn till Nordnetdirekt. Efter ytterligare ett tag bytte de namn igen och gick upp i vanliga Nordnet.

Någon gång under 2015 började det dyka upp reklam på Nordnet för något som hette Shareville. Det visade sig vara någon typ av Facebook för aktieintresserade. Det var jag inte intresserad av och jag skaffade inget konto. Man skulle kunna tro att Nordnet skulle förstå mitt ointresse men nej då. De trodde antagligen att jag missat att Shareville existerade och ökade på mängden reklam. De la för säkerhetsskull upp Sharevillekommentarer på min depåsida så jag kunde se rubriker från privatpersoner precis under de professionella analyser som rörde mina aktier. Detta var något som jag var fullständigt ointresserad av och jag meddelade Nordnet och bad dem ta bort detta men det var tydligen omöjligt. Det skall stå rekommendationer och fullständiga gissningar från anonyma personer på min sida tycker Nordnet.

När jag i ren aggression kollar upp lite mer om Shareville hittar jag ett ”erbjudande” från Aktiespararna som går ut på att de med många följare får betalt av Nordnet. Det känns lite som ett kedjebrev i mina ögon och i detta läge väljer jag att flytta min depå till Avanza. Ivrigt påhejad av Aktieflickvännen som är förespråkare för Avanza. Kvar på Nordnet blir en liten slatt med pengar som jag sparat för att kunna genomföra ett par nyintroduktioner och det är egentligen denna slatt som detta inlägg ska komma att handla om.

För er som inte har koll på Shareville kan jag kort förklara att på Shareville lägger man upp sin portfölj och sen kan andra följa denna portfölj. Det kan göras helt anonymt och man visar sen hur portföljen ser ut i andelar men ingen ser hur mycket pengar man har och det är just här som problemen börjar. Det går nämligen att ha en portfölj med några enstaka hundralappar investerade i förhoppningsbolag. Om något av dessa sen sticker så ser man ut som en ”supertrader” och får Sharevillstjärnor på sin portfölj och man får sannolikt även massa följare. Vissa har till och med blivit riktiga ”kändisar” för att de under några månader kunnat visa upp en rejäl ökning i portföljen. Att de senare har visat upp en total avsaknad av kunnande genom att deras portfölj rasat, verkar inte hindra vissa av dem från att rida på vågen och erbjuda sina tjänster mot betalning.

Mest tycker jag synd om de stackarna som går på det där och går på kurs hos någon som inte har någon adekvat utbildning, dokumenterad kunskap eller dokumenterad långvarig framgång som investerare men alla har vi ett eget val. 

Nu har jag efter en hel del diskussion och fundering bestämt mig för att istället för att tjura på fenomenet Shareville ska jag göra som alla andra och låta min lilla miniportfölj vara kvar på Nordnet och göra som alla andra; köpa förhoppningsbolag och bli en stjärna. Allt i vetenskapligt syfte såklart och jag kommer låta er som följer bloggen se hur det går genom uppdateringar om allt faller väl ut eller om det går åt skogen. Det började rätt så bra med att jag köpte Beowulf mining som stack upp 5,43 % idag. Detta behövs då courtaget på smålistorna är galet dyrt när man köper småposter.


Hur använder ni som läser bloggen Shareville?

onsdag 21 december 2016

Resurs Holding - en framtida aristokrat?

Resurskoncernen består av; Resurs Bank och Solid Försäkring. Deras verksamhet är retail finance i Norden där de erbjuder betallösningar, konsumentlån och försäkringsprodukter. Företaget har sitt huvudkontor i Helsingborg, med totalt drygt 700 anställda. Företagen i Resursgruppen samarbetar med varandra och har samma grundläggande affärsidé som innebär att man vänder sig till detaljhandeln. Koncernchef är sedan november 2012 Kenneth Nilsson, som även är VD i Resurs Bank. Resurs Holding handlas på Stockholmsbörsen Large Cap sedan 29 april 2016.

Bransch: Finans & Fastighet
Handlas på: Large Cap.
Börsvärde: 11,3MDSEK
Dagskurs: 56,55 kr
Direktavkastning: Ingen utdelning har ännu skett men enligt Resurs utdelningspolicy ska 50 % av vinsten delas ut till aktieägarna. Enligt 2015 års siffror skulle detta ge en utdelning på ca 1,6 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på ca 2,82 %. Det är ingen dålig direktavkastning för ett företag som inte varit noterat länge. Vi får se hur länge det dröjer innan de börjar dela ut samt hur vinsten för 2016 blir. Prognoserna ser bra ut och enligt SVD börsplus bedöms 2017 års utdelning bli knappt 5,5 %. 

Resursgruppen är noterat på Stockholmsbörsen och ägs av:
34,9 % Cidron Semper ltd
28,5 % Waldakt/Waldir AB
8,6 % Robur fonder
28 % Övriga

Resurs startades 1977 och har jobbat hårt för att etablera samarbeten med butikskedjor. Totalt har det inneburit samarbeten med 35 000 butiker. Därigenom har Resurs byggt en kundbas på cirka 5 miljoner privatkunder i Norden. Resurs Bank har sedan 2001 en sk bankoktroj och står under tillsyn av Finansinspektionen. Resurskoncernens verksamhet bedrivs i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vid utgången av 2015 uppgick antalet anställda till cirka 700 personer och låneportföljen till 18 miljarder kronor Waldir Aktiebolag (även känt som Waldirsfären eller Sibakoncernen) är ett svenskt holdingbolag som styr Siba, Netonnet och Computer City, samt de tre bolagens hel- eller delägda dotterbolag. Moderbolagen är helägda av Folke Bengtssons familj. I tider då Siba gått dåligt har Resurs varit Familjen Bengtssons kassako. 

Vi deltog i nyintroduktionen med tanken om att kliva av när kursen klättrat 10-15 % direkt efter introduktionen. Nu blev det inte riktigt det drag vi hoppats på när handeln startade. Resurs är faktiskt en av få introduktioner i år som inte inneburit någon direkt vinst. Dock ligger vi några kronor upp och räknar med att få avkastning i form av utdelning.


Nischbankerna har länge tjänat stora pengar vilket borgar för bra utdelning. Vad tror ni, har Resurs potential att bli en framtida dividend aristocrate?



måndag 19 december 2016

Dagens raket - Africa Oil corp.

Vi har en ambition att vi skall publicera en presentation om samtliga de bolag vi har i portföljen. Samtidigt vill vi inte vara låsta vid de bolagen på så sätt att vi inte skriver om några andra för då blir bloggen antagligen inte särskilt rolig att läsa för andra. Idag har i alla fall turen kommit till det enda oljeföretaget vi har i portföljen. Africa Oil och vår väg korsades redan omkring 2013 när Aktieflickvännen läste om dem. De hade då tappat från 60 till 50 kr och det kändes som läge att köpa på dippen.

Det blev en lång dipp… Sedan dess har Africa Oil dalat ytterligare och under 2014 mer än halverades kursen från 40 kr till 20 kr. Ett bra läge att snitta ner sig kändes det som. 2015 präglades av fortsatta svängningar men framför allt av att jätteföretaget Maersk gick in och köpte delar av Africa Oils borrningsprojekt. Det sågs som en positiv nyhet och aktien hoppade till lite.  Under 2016 har aktien handlats mellan 9,50 och 16 kr. Det är en rejäl volatilitet i aktien och kanske hade det passat sig bättre att kliva i och ur men det har vi alltså inte gjort. Däremot är snittet nu betydligt lägre än de först inköpta aktierna.

Idag kom nyheten som vi väntat på i tre år. Dagens industri går ut och rekommenderar köp med en uppsida på 50 % inför 2017. Aktien tar direkt ett skutt och är i skrivande stund upp med 10,8 % idag. Tre års bedrövelse förvandlades helt plötsligt till portföljens glädjeämne!

Fakta om bolaget


Africa Oil är ett olje- och gasbolag med säte i Vancouver, Kanada. Tillgångarna återfinns framför allt i Kenya, Somalia/Puntland och Etiopien. Företaget är noterat på Torontobörsen samt Midcap i Stockholm. Storägare i Africa Oil är familjen Lundin men då ägare med mindre än 10 % av aktierna inte behöver redovisas i Kanada är det oklart hur mycket de äger av företaget. Mindre än 10 % är det i alla fall. 

Bransch: Energi
VD: Keith Hill
Börsvärde: 6.8 MDSEK
Antal aktier: 337,6 MILJ
Aktiekurs: 16,60 kr
Antal ägare hos Avanza: 12.906 st
Direktavkastning: 0 %
P/E-tal: negativt


söndag 18 december 2016

Aktiebloggare - se hit!

Vi har snubblat över en sida som heter Aktiefeed. Aktiefeed är jättesnygg sida som utger sig för att vara en samlingssida för bloggare där man ska ansöka om att få bli medlem. Sen måste man tydligen publicera Aktiefeeds logga på sin blogg. Därefter verkar man belönad (observera sarkasmen) med att Aktiefeed publicerar blogginlägg på sin sida (en sida som för övrigt är fullsmetad med reklam) och läsarna behöver inte gå in på respektive bloggares sidan utan besöken stannar hos Aktiefeed. En lysande affärsidé för den som äger sidan men en sida som stjäl besökare från bloggarna respektive sidor. Hela inlägget finns alltså att läsa på Aktiefeed utan att man behöver lämna sidan. Det står i och för sig tydligt vem som författat inlägget men det luktar ändå som en inskränkning i upphovsrätten om detta görs utan författarens godkännande.

Kollar man på Aktiefeed ser man att flera stora bloggare är med där men de verkar inte ha publicerat ”Aktiefeedloggan” på sina respektive sidor. Vi vill med det här inlägget ställa frågan till alla er som låter Aktiefeed agera mellansida för alla era inlägg och därmed också tjäna pengar via reklam för varje läsare som ser dem:
Är ni medvetna om detta och hur har ni i så fall resonerat? Får ni procent på reklamen som detta inbringar eller är ni delägare i sajten? Är det något vi missar i ekvationen eller är alla bara glada över att några faktiskt hittar den lilla länken längst ner efter all reklam där det står hur man kommer till artikelförfattarens blogg?

Från vårt eget perspektiv så ser vi all tid och energi man lägger ner på att författa bra och intressanta inlägg. När de väl publiceras vill vi ju gärna att dessa visas på vår egen blogg och inte hos någon annan. Sen finns det en ekonomisk sida av det hela med. Jag antar att vissa med stora bloggar drar in en hel del pengar på reklam grundat på antal besökare. Om dessa besökare istället läser inlägget hos Aktiefeed kommer intäkterna hamna där istället. Det känns inte som en schysst deal när man byggt upp en blogg och lagt tid och energi på sina inlägg.


Eller är detta exakt vad vi misstänker att det är, nämligen ett verk av någon som saknar egna investeringar att blogga om som istället försöker profitera på andra bloggares inlägg?


Vi uppmanar er som kanske vet bättre och förstår internetreklam bättre än oss att upplysa oss om det skulle vara så att vi tänker helt fel i frågan.

lördag 17 december 2016

Mest googlat i Sverige 2016

Av någon anledning testade flickvännen att googla på vad vi svenskar googlat mest på 2016. Det är ett intressant sätt att se på samhällsströmningar samtidigt som det ger en liten återblick av året som varit. Och smittad av ekonomi, sparande och investeringar som man är så blev vinklingen på tolkningen självklart ekonomisk. De mest googlade orden 2016 är:

  1. Pokémon Go
  2. EM 2016
  3. Iphone 7
  4. Donald Trump
  5. OS 2016
  6. David Bowie
  7. Melodifestivalen 2016
  8. Lisa Ekdahl
  9. Prince
  10. Brexit

Sedan följer en uppdelning i sökningar via frågeorden "vem", "varför", "hur" och "vad". Under rubriken vem är det kanske inte så konstigt att det inte återfinns mer än en ekonomisk koppling (vem tjänar mest i världen?) så den kategorin och även ”varför” lämnar vi därhän för att inte inlägget ska bli för långt. Under ”hur” hittar vi något intressant. Även här verkar Pokémon Go vara något man söker efter. De andra sökningarna i denna kategori ger generellt en än mer lättsinnig bild av de svenska internet- och googleanvändarnas sökhistorik. Det går inte att hitta ett enda sökbegrepp på top 10-listan som handlar om eller ens kan användas i samband med aktier, sparande eller investeringar:

  1. Hur laddar man ner Pokémon Go?
  2. Hur lång är Sarah Sjöström?
  3. Hur många pratar finska i Sverige?
  4. Hur många lever på jorden?
  5. Hur många deciliter är 280 gram pasta?
  6. Hur blir vädret i morgon?
  7. Hur får man en tjej?
  8. Hur bildas moln?
  9. Hur får man Uber pop?
  10. Hur stort är Småland?


Under ”vad” däremot blir det i alla fall något som med lite god vilja kan användas i det ekonomiska. Här har det sökts på:

  1. Vad är Brexit?
  2. Vad står Donalt Trump för?
  3. Vad är hållbar utveckling?
  4. Vad betyder ordet demokrati?
  5. Vad är en hybridbil?
  6. Vad är erosion?
  7. Vad är det som går upp när den går ner?
  8. Vad är inflation?
  9. Vad är periodiska systemet?
  10. Vad är liberalism?

Inflation på 8:e plats är egentligen det enda rent ekonomiska begreppet på hela listan men även Donald Trump och Brexit kan ju i alla fall delvis härledas till ekonomi.

Nu undrar ni kanske varför vi skriver om detta och vad vi tänkt att det ska leda till för slutsatser? Vi konstaterar helt enkelt att sökningarna på Google 2016 ger exakt den bild av svenska folket som vi lite fördomsfullt hade redan innan: Att den stora merparten av svenskarna är förvånansvärt ointresserade av sparande, fonder, aktier och investeringar. Det är tydligen intressant med spel, musik och TV i första hand. Även sport och vissa sportares längd är också betydligt mer intressant en ekonomi.

Slutsatsen blir att det behövs antagligen dels ett nytt skolämne som heter och handlar om ”vardagsekonomi” och att det absolut behövs en officiell och karismatisk ”sparombudsman”. Tillsvidare får vi nöja oss med den själutnämnda sparombudsman som drivs i rent privat regi via bloggkollegan Sparo. Och han gör det bra får vi tillägga!

Vidare är det svårt att inte dra slutsatsen att utifrån vilka frågor man ställer och därigenom vilka frågeord man använder har man en mer eller mindre ekonomisk inställning till livet. Jag vet, kanske lite väl långsökt men jag hoppas i alla fall att ni alla som läser detta är sådana personer som i första hand ställer frågan ”vad”.

Trevlig helg!


fredag 16 december 2016

Ny portföljredovisning

Efter att ha kämpat med att få till en koppling till Google finance/spreadsheet och slitit vårt hår har vi kapitulerat och beslutat oss för att strunta i Googles fantastiska tjänst och istället publicera portföljen genom en bild här på bloggens högra sida. Det går att klicka på den om man ser dåligt. Tanken är att den ska uppdateras varje månad i alla fall men eftersom ingen av oss är någon hacker direkt så kan ni förvänta er kvalitet på det tekniska därefter... Vi gör dock vad vi kan och vi kommer antagligen göra det bättre och bättre för varje gång.

Och om någon har koll på hur man får in en portfölj man skapat i Google finance på bloggen och kan förklara det på ett enkelt sätt får ni jättegärna berätta det i kommentatorsfältet eller skicka ett mail till aktiepappa@gmail.com

Ha en riktigt god helg!


torsdag 15 december 2016

Amortera på bolånen!

Har ni någon gång hört någon i er bekantskapskrets säga att ”det är ingen idé att amortera på mina bolån, jag/vi kommer aldrig kunna bli av med det här stora lånet i alla fall”?


Speciellt vanlig är denna kommentar i Stockholmsområdet, vilket får anses vara naturligt med tanke på bostadspriserna där. Detta är enligt oss ett lika felaktigt som farligt resonemang. Visst, det kan kännas omöjligt att amortera ner till exempel 4 miljoner (vilket får anses vara en någorlunda vanlig summa för en villaköpare i Stockholm där snittpriset på villor är 5,3 miljoner) men det är aldrig för sent att börja amortera. Man skulle kunna ta det resonemanget till en person med dålig ekonomi. ”nej, jag har redan så mycket räkningar och så höga konsumtionslån att jag ändå inte kan få ordning på det. Lika bra att ge upp.”


Det senare resonemanget hade antagligen ni läsare av bloggen sågat jäms med fotknölarna. Det hoppas vi att ni hade gjort i alla fall för det är ett riktigt riktigt felaktigt och dumt resonemang. Vi hävdar att amorteringsresonemanget även det är ett farligt resonemang. Det är som sagt aldrig för sent eller tidigt att börja amortera och i dagens ränteläge finns det stora möjligheter att amortera på sitt bolån. Själv har Aktiepappa skapat en bra ekonomisk plattform delvis genom att amortera hårt vid lågt ränteläge

Ränta-på-ränta-effekt


Det talas mycket om ”ränta på ränta”-effekten på investeringar. Man ska köpa aktier med hög utdelning och återinvestera vinsten i de aktuella aktierna eller andra aktier med liknande avkastning.





Som ovanstående bloggare redovisar är detta begrepp en solklar vinnare men man ska inte glömma att ”ränta på ränta” fungerar även omvänt. Om man amorterar så att det blir mindre kapital att betala ränta på och då kan man amortera mer. Vilket ger ett lägre kapitalbelopp att betala ränta på vid nästa tillfälle. Snöbollen är i rullning.

Investera istället för att amortera?


Självklart inser vi att det rent matematiskt kan vara en bra idé att investera i en aktie med 5 % årlig utdelning istället för att amortera på ett lån med en ränta på 1,5 %. I detta läge kommer risk och tidshorisont in. Om man tänker sig att man struntar i att amortera och istället köper en aktie med 5 % årlig avkastning. Därefter höjer Fed och sedermera Riksbanken räntorna vilket får börsen att backa med ett antal procent samtidigt som räntorna på bolån stiger. Rätt som det är sitter man med ett bolån med 6 % ränta och en aktie som gått ner med ett antal procent, vilket gör att det blir en dålig affär att sälja dem för att amortera på det numera dyra bolånet. Om det dessutom blir en utdelningssänkning i aktien man köpt är förlusten dubbel. Amortering är en sparande form som garanterat ger lägre kostnader framöver, vilket gör det till en i princip riskfri investering. Och med sitt boende ska man hålla risker på ett minimum.

Därför förordar vi amortering på såväl bolån som på eventuellt andra lån. Om man först amorterar bort hela eller stora delar av lånet kommer man snart ha mer pengar att investera på börsen och kan få positiv utveckling och avkastning på.


Fakta i ämnet:





onsdag 14 december 2016

Carnegie – en gammal rövarbaron som klivit in i finrummet

Vi kan den 12 december 2016 läsa att Carnegie rankas enligt Prosperas årliga rangordning av de svenska aktörerna inom aktieanalys och mäkleri. För ett år sedan hittade vi Carnegie på en tredjeplats på samma lista. I år vann Carnegie inte bara totalsegern, de vann även samtliga delsegrar; analys, exekvering av order samt tillgång och tillträde till bolagen genom egna events och bolagsmöten.

Inte dåligt jobbat av en firma som bär namn efter David Carnegie, en britt som flydde till Sverige och enligt flera samstämmiga källor lurade till sig stora delar av Familjen Halls företag och som genom gifte kommit över pengar från Ostindiska kompaniet och genom det blivit en av Sveriges rikaste familjer. När Benjamin Hall avled och lämnade över till sin son John Hall tog denne hjälp av David Carnegie DY att driva företaget. David Carnegie lyckades genom sofistikerade metoder och mutor först köra företaget i botten och sedan komma över konkursboet efter Halls verksamhet för en spottstyver. Företaget innefattade sågverk i Värmland, Järnbruk och handelshus. John Hall hamnade som tiggare på Stockholmsgator medan David Carnegie gick vidare och utökade imperiet med egna hamnar, gårdar, billig skog och fler bruk.

Därefter följer en rad händelser som är relativt korrekt återgivna på nuvarande Carnegies hemsida. Bland annat köptes Porterbryggeriet i Göteborg för lånade pengar 1936, av en av de yngre Carnegies (det är svårt att hålla ordning på alla Carnegies då i princip samtliga heter David i förnamn). Köpet av Porterbryggeriet var i alla fall ett klipp och ihop med sockerbruket som Carnegie då ägde var det en ren guldgruva för Carnegie. Det var dessutom Göteborgs största industrier på den tiden.

Efter att Carnegie likviderats och sålts 1906 försvinner familjen Carnegie ur såväl företagets historia som ur Sveriges dito. Porterbryggeriet säljs till Pripp & Lyckholm och sedermera till Vin & Sprit och slutligen till Carlsberg. Även glasbruken säljs och pengarna och namnet Carnegie hamnar i ett förvaltningsbolag som ägs av familjen Ekman. Ekmans svärson Karl Langenskiölds släkt tar här vid och tar över resterna av Porterbryggeriet Carnegie som nu börjar ta sin nuvarande form. På 1960-talet köper och fusionerar familjen Langenskiöld förvaltningsbolaget Carnegie med sin egen bankirfirma vid namn Langenskiöld. Företaget växer dramatiskt de närmast årtiondena.

2001 börsintroduceras Carnegie men glädjen blir kort och i spåren av finansmannen Mats O Sundqvist-affären och finanskrisen tas Carnegie över av Riksgälden i ännu en smutsig affär.  Denna finns återgiven i en mycket läsvärd bok skriven av Karolina PalutkoMacéus.  

Carnegie säljs därefter till Bure och Altor som har kompletterat företaget genom att köpa HQ Bank och HQ Fonder. Bure har numera sålt sina aktier till Altor

Det som började som en smutsig historia har nu efter flera ägarbyten förhoppningsvis tvättat av sin smutsiga stämpel och det faktum att Prospera prisat dem visar att de lärt sin läxa och numera både gör bra affärer och tar hand om sina kunder.

Bra jobbat och grattis till utnämningen Carnegie!











tisdag 13 december 2016

Fingerprint berör.


Det går nästan inte en dag utan att man på diverse forum mm kan läsa någon småsparares kommentarer om vilken förträfflig aktien FPC är och om hur missförstådda FPC är av aktiemarknaden. 



Det är vi tidigare här på bloggen skrivit om Fingerprint Cards har vi även fått erfara en del av detta via kommentarer. Det går inte att låta bli att fundera över om de delvis onyanserade kommentarerna beror på desperation över att man misslyckats med sin investering i FPC?

Vårt ställningstagande var när FPC stod i drygt 100 kr i slutet av augusti 2016 att man nog bör tänka sig för både en och två gånger innan man investerar i ett företag med en historia full av falska pressreleaser, polisrazzia och storägare under åtal mm. Idag står aktien i 58 kr och vi kan konstatera att marknaden verkar värdera Fingerprint med samma skepsis som vi hade i augusti. Det är såklart inte kul för de som förlorat pengar på FPC men det är ändå kul att kunna konstatera att den analys vi gjorde i augusti har visat sig stämma.

När man läser om de insiderköp/försäljningar som gjorts verkar det som om inte ens ledningen tror på sitt eget bolag i dagsläget. Avanza/Placera skrev den 6 december om ”försäljningsfesten” i Fingerprint. Insiderförsäljningarna i FPC har haglat de senaste 12 månaderna. Insiderköpen är desto färre. Insiderförsäljningarna uppgår de senaste 12 månaderna till drygt 479 miljoner kronor samma tid är summan av insiderköpen väsentligen lägre, drygt 1 miljon kronor. Den nya VD:n Christian Fredrikson i september satt i Börslunch och mer eller mindre lovade att köpa fler aktier i bolaget. Något han ännu inte genomfört. Lite intressant blir detta i ljuset av att ledningen för företaget hade lagt fram ett förslag till optionsprogram och kallat till extra bolagsstämma för att få igenom programmet. Varför vill ledningen ha fler aktier när de verkar sälja det innehav som de redan äger. Agerandet i denna fråga verkar dock gå helt i linje med hur FPC agerat historiskt.

Bara den senaste veckan har FPC backat 23 % och nu börjar även vissa bloggare köpa aktien. Snålänningen skriver en intressant och bra analys av FPC. Vad tror ni, är FPC på väg att vända eller är det en fallande kniv




måndag 12 december 2016

JM - John Mattssons byggnads AB

JM (John Mattsons Byggnads AB) grundades 1945 av byggnadsingenjören John Mattson. Industrivärden köpte bolaget av John Mattson 1965. Bolaget börsnoterades 1982 på Stockholmsbörsen. Industrivärden sålde sitt innehav i bolaget år 1987 till Skanska, som behöll det fram till år 2000 då aktierna såldes.
Fokus för JMs verksamhet är nyproduktion av bostäder i storstadsområden samt universitetsorter i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Belgien. De står bakom bostadsbyggnationer som bl.a. Norra Älvstranden i Göteborg, Liljeholmskajen i Stockholm och Dockan i Malmö. Förutom bostäder har en del andra projekt genomförts av JM däribland Kulturhuset i Stockholm, Kolmårdens djurpark med flera. Johan Skoglund är VD för JM och bolagets huvudkontor är beläget i Solna.

Bransch: Finans och fastighet
Handlas på: Large Cap.
Börsvärde: 18,4MDSEK
P/E: 14,05
Dagskurs: 256,10 
Direktavkastning: 3,21 % 


Tidigt i våras fick aktieflickvännen av en tillfällighet upp ögonen för JM. Det saknades ett bolag inom fastighet och JM hade backat en del den sista tiden utan någon tydlig förklaring. En post om 100 stycken fick plats i portföljen. Veckan efter kunde man läsa på flera håll att aktien fick köprekommendation och efter det har kursen utvecklats fint. Känns härligt när man lyckas pricka in en helt egen analys som faller väl ut.

/Aktieflickvännen



lördag 10 december 2016

Tack för att ni kommenterar!


Tack alla ni som väljer att kommentera det vi skriver om här på bloggen. 


Både Aktiepappa och Aktieflickvännen älskar verkligen när ni som läsare kommenterar. Vi har på de här få månader vi bloggat lyckats samla på oss inte mindre än 364 kommentarer. Jämför man med de riktiga jättarna till bloggare är det såklart bara peanuts men för oss är det en hel del.

När vi startade bloggen var man tvungen att välja hur man ville låta läsare kommentera. Om jag inte minns fel så hade Blogger (plattformen som vi använder) en förinställd funktion där man inte kunde kommentera så det fick man lägga till själv. Här ställdes jag inför dilemmat om man ska låta vem som helst skriva vad som helst på vår blogg eller om man ska agera moderator och godkänna alla kommentarer innan de publiceras på bloggen. Efter en diskussion med flickvännen kom vi snabbt fram till att vi vill ju att så många som möjligt ska delta i diskussionerna här på bloggen och om vi ställer det i förhållande till den risk det skulle vara att någon person söker upp vår blogg och skriver otidigheter här så var det inget att tveka på. Alla får kommentera på Aktiepappa precis som de vill. Vi tror på yttrandefrihet och om det skulle visa sig att någon utnyttjar oss för att kränka någon så kommer vi ta bort den personens kommentar i efterhand. Vi försöker hålla koll på kommentarerna så gott vi hinner och vi svara så snart vi kan.

På andra bloggar är det lite olika, vissa vill absolut godkänna alla kommentarer innan de publicerar dem och alla är såklart fria att göra som de vill. För egen del kan jag bara konstatera att jag blir mindre intresserad av diskussionen om jag måste vänta på att få se min kommentar publicerad och sen vänta ytterligare på att få se ett eventuellt svar på den. Först av allt ställer detta högre krav på att bloggaren är aktiv och faktiskt godkänner kommentaren relativt snabbt. Vidare så ligger det också ett ansvar i vilka kommentarer man godkänner för att bloggen ska kännas trovärdig och intressant.

Jag hittade en ny blogg förra veckan. Den var länkad från en av mina bloggkollegors bloggar och jag klickade glatt in, hittade ett intressant ämne som fick mig att leta lite på google och där hittade jag det jag trodde; att en person i det aktuella företaget hade varit inblandad i ett annat företag tidigare. Nu handlade detta inte om något speciellt positiv del av det företagets historia men jag höll min kommentar saklig och skrev att detta gjorde att jag kände mig tveksam. Bloggaren väljer då att inte publicera kommentaren. Jag kan leva med det men frågan är om bloggen i fråga kommer bli långlivad om man inte tillåter diskussion om de företagen man skriver om? Eller var det måhända så att bloggaren satt så tungt i det aktuella bolaget att han/hon inte vill att någon ska veta något om det?

Frågorna är många och jag har inte tänkt lägga massa tid på att reda ut det. Däremot skulle jag gärna vilja höra vad ni som läser har för synpunkter på kommentarer. Och hur gör ni andra bloggare`Godkänner ni innan publicering eller kommenterar man fritt hos er? Och vilka fördelar och nackdelar har ni tagit hänsyn till när ni beslutat hur ni ska göra med kommentarerna?



torsdag 8 december 2016

Spara smart - sparsmart

Via bloggen Aktiepappa har vi träffat på många härliga människor som likt som vi brinner för sparande och investeringar. En av dem är en kunnig och driven tjej som startat gruppen Sparsmart på Facebook. De diskuterar sparande, ekonomi, aktier mm och hjälper människor att hålla ordning på sitt sparande. Deras grupp väckte vårt intresse och vi har därför bett dem om de kan presentera sin sida och sin app här på bloggen. Observera att detta är ingen reklam eller köpt inlägg. Vi tycker helt enkelt att detta är en bra sida och ett mycket bra initiativ! Nedan följer Sparsmarts egen presentation av sin Facebooksida och app:


Sparsmart


Alla människor kan bli sparsmarta, det handlar bara om att bli medveten om sitt eget beteende. Ibland kan det behövas lite hjälp och lite peppning och därför har vi skapat gruppen "Sparsmart" på Facebook. I gruppen diskuterar vi vardagsekonomi, aktier, investeringar, företagande och sparande. Här är alla välkomna oavsett tidigare erfarenhet inom ämnet.

I gruppen kan man ställa nybörjarfrågor likväl som mer avancerade frågor och alltid få ett trevligt svar tillbaka. I gruppen håller vi god ton och hjälper varandra att lyckas. I samband med att vi startade gruppen utvecklade vi även en app med samma namn, "Sparsmart" 

Sparsmart appen hjälper dig att räkna på ditt sparande på ett smidigt sätt och hjälper dig få koll på ränta på ränta effekten. För mer avancerade användare kan man även ha koll på hur olika kontoalternativ påverkar skatten beroende på vilket konto du har, t.ex investeringssparkonto. Man kan även lägga in hur mycket man "slösar" på onödiga utgifter så som takeaway-kaffe och se hur mycket detta blir på ett år. Bra motivation för att se över sina utgifter och på så sätt kunna spara mer! För dig som handlar med aktier så finns det även en GAV-räknare där man på ett enkelt sätt kan se vad ens genomsnittliga anskaffningsvärde blir på en aktie om man köper fler. Ett bra redskap för er som är intresserad, eller vill bli intresserade av er ekonomi.