Sidor

lördag 17 december 2016

Mest googlat i Sverige 2016

Av någon anledning testade flickvännen att googla på vad vi svenskar googlat mest på 2016. Det är ett intressant sätt att se på samhällsströmningar samtidigt som det ger en liten återblick av året som varit. Och smittad av ekonomi, sparande och investeringar som man är så blev vinklingen på tolkningen självklart ekonomisk. De mest googlade orden 2016 är:

  1. Pokémon Go
  2. EM 2016
  3. Iphone 7
  4. Donald Trump
  5. OS 2016
  6. David Bowie
  7. Melodifestivalen 2016
  8. Lisa Ekdahl
  9. Prince
  10. Brexit

Sedan följer en uppdelning i sökningar via frågeorden "vem", "varför", "hur" och "vad". Under rubriken vem är det kanske inte så konstigt att det inte återfinns mer än en ekonomisk koppling (vem tjänar mest i världen?) så den kategorin och även ”varför” lämnar vi därhän för att inte inlägget ska bli för långt. Under ”hur” hittar vi något intressant. Även här verkar Pokémon Go vara något man söker efter. De andra sökningarna i denna kategori ger generellt en än mer lättsinnig bild av de svenska internet- och googleanvändarnas sökhistorik. Det går inte att hitta ett enda sökbegrepp på top 10-listan som handlar om eller ens kan användas i samband med aktier, sparande eller investeringar:

  1. Hur laddar man ner Pokémon Go?
  2. Hur lång är Sarah Sjöström?
  3. Hur många pratar finska i Sverige?
  4. Hur många lever på jorden?
  5. Hur många deciliter är 280 gram pasta?
  6. Hur blir vädret i morgon?
  7. Hur får man en tjej?
  8. Hur bildas moln?
  9. Hur får man Uber pop?
  10. Hur stort är Småland?


Under ”vad” däremot blir det i alla fall något som med lite god vilja kan användas i det ekonomiska. Här har det sökts på:

  1. Vad är Brexit?
  2. Vad står Donalt Trump för?
  3. Vad är hållbar utveckling?
  4. Vad betyder ordet demokrati?
  5. Vad är en hybridbil?
  6. Vad är erosion?
  7. Vad är det som går upp när den går ner?
  8. Vad är inflation?
  9. Vad är periodiska systemet?
  10. Vad är liberalism?

Inflation på 8:e plats är egentligen det enda rent ekonomiska begreppet på hela listan men även Donald Trump och Brexit kan ju i alla fall delvis härledas till ekonomi.

Nu undrar ni kanske varför vi skriver om detta och vad vi tänkt att det ska leda till för slutsatser? Vi konstaterar helt enkelt att sökningarna på Google 2016 ger exakt den bild av svenska folket som vi lite fördomsfullt hade redan innan: Att den stora merparten av svenskarna är förvånansvärt ointresserade av sparande, fonder, aktier och investeringar. Det är tydligen intressant med spel, musik och TV i första hand. Även sport och vissa sportares längd är också betydligt mer intressant en ekonomi.

Slutsatsen blir att det behövs antagligen dels ett nytt skolämne som heter och handlar om ”vardagsekonomi” och att det absolut behövs en officiell och karismatisk ”sparombudsman”. Tillsvidare får vi nöja oss med den själutnämnda sparombudsman som drivs i rent privat regi via bloggkollegan Sparo. Och han gör det bra får vi tillägga!

Vidare är det svårt att inte dra slutsatsen att utifrån vilka frågor man ställer och därigenom vilka frågeord man använder har man en mer eller mindre ekonomisk inställning till livet. Jag vet, kanske lite väl långsökt men jag hoppas i alla fall att ni alla som läser detta är sådana personer som i första hand ställer frågan ”vad”.

Trevlig helg!


2 kommentarer:

  1. Eller försöka utnyttja intresset hos det ointresserade folket (eller sovande?). Aktier inom spel, nöjen och andra lättkonsumerade produkter kanske har en lysande framtid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men exakt! Kanske är bolaget som Stefan Thelenius gjorde mig uppmärksam på härom veckan Corus entertainment http://z2036.blogspot.se/2016/12/thats-entertainment.html värt en närmare granskning? 9,4 % direktavkastning och P/E 10 är ju lockande egenskaper.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.