Sidor

onsdag 14 december 2016

Carnegie – en gammal rövarbaron som klivit in i finrummet

Vi kan den 12 december 2016 läsa att Carnegie rankas enligt Prosperas årliga rangordning av de svenska aktörerna inom aktieanalys och mäkleri. För ett år sedan hittade vi Carnegie på en tredjeplats på samma lista. I år vann Carnegie inte bara totalsegern, de vann även samtliga delsegrar; analys, exekvering av order samt tillgång och tillträde till bolagen genom egna events och bolagsmöten.

Inte dåligt jobbat av en firma som bär namn efter David Carnegie, en britt som flydde till Sverige och enligt flera samstämmiga källor lurade till sig stora delar av Familjen Halls företag och som genom gifte kommit över pengar från Ostindiska kompaniet och genom det blivit en av Sveriges rikaste familjer. När Benjamin Hall avled och lämnade över till sin son John Hall tog denne hjälp av David Carnegie DY att driva företaget. David Carnegie lyckades genom sofistikerade metoder och mutor först köra företaget i botten och sedan komma över konkursboet efter Halls verksamhet för en spottstyver. Företaget innefattade sågverk i Värmland, Järnbruk och handelshus. John Hall hamnade som tiggare på Stockholmsgator medan David Carnegie gick vidare och utökade imperiet med egna hamnar, gårdar, billig skog och fler bruk.

Därefter följer en rad händelser som är relativt korrekt återgivna på nuvarande Carnegies hemsida. Bland annat köptes Porterbryggeriet i Göteborg för lånade pengar 1936, av en av de yngre Carnegies (det är svårt att hålla ordning på alla Carnegies då i princip samtliga heter David i förnamn). Köpet av Porterbryggeriet var i alla fall ett klipp och ihop med sockerbruket som Carnegie då ägde var det en ren guldgruva för Carnegie. Det var dessutom Göteborgs största industrier på den tiden.

Efter att Carnegie likviderats och sålts 1906 försvinner familjen Carnegie ur såväl företagets historia som ur Sveriges dito. Porterbryggeriet säljs till Pripp & Lyckholm och sedermera till Vin & Sprit och slutligen till Carlsberg. Även glasbruken säljs och pengarna och namnet Carnegie hamnar i ett förvaltningsbolag som ägs av familjen Ekman. Ekmans svärson Karl Langenskiölds släkt tar här vid och tar över resterna av Porterbryggeriet Carnegie som nu börjar ta sin nuvarande form. På 1960-talet köper och fusionerar familjen Langenskiöld förvaltningsbolaget Carnegie med sin egen bankirfirma vid namn Langenskiöld. Företaget växer dramatiskt de närmast årtiondena.

2001 börsintroduceras Carnegie men glädjen blir kort och i spåren av finansmannen Mats O Sundqvist-affären och finanskrisen tas Carnegie över av Riksgälden i ännu en smutsig affär.  Denna finns återgiven i en mycket läsvärd bok skriven av Karolina PalutkoMacéus.  

Carnegie säljs därefter till Bure och Altor som har kompletterat företaget genom att köpa HQ Bank och HQ Fonder. Bure har numera sålt sina aktier till Altor

Det som började som en smutsig historia har nu efter flera ägarbyten förhoppningsvis tvättat av sin smutsiga stämpel och det faktum att Prospera prisat dem visar att de lärt sin läxa och numera både gör bra affärer och tar hand om sina kunder.

Bra jobbat och grattis till utnämningen Carnegie!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.