Sidor

måndag 30 januari 2017

Olovlig bloggbild = 2 år i fängelse?

Får man publicera bilder man hittat på nätet? Nej!


Får man publicera dem om man anger källa? Nej!


Som bloggare är det ibland lätt att tänka att man skriver det man vill och gör lite som man vill på sin blogg. Det är det förvisso men det är klart fler saker att fundera på och hantera än vad i alla fall vi trodde från början. Bara en sådan enkel sak som bilder. Det finns många regler och ännu fler rättsfall som visar hur man får använda bilder på sin blogg. Det är alltså inte okej att låna en bild och publicera dem utan fotografens godkännande. Personerna på bilden har inget med saken att göra utan det är fotografen som äger bilden. Ibland kan hon eller han ha sålt dem vidare till en bildbyrå och då är det bildbyrån som äger rättigheterna.

Vi ser nästan dagligen bilder som publiceras och där skribenten anger ”bilden är från….” och detta är lika olagligt som att inte ange något alls. Det är därmed egentligen dummare pga att det är så lätt att bevisa att man verkligen har använt någon annans bild.

Om vi ska gå in på det juridiska lite så finns det först och främst två lagrum som man bör ha koll på den första är Personuppgiftslagen PUL. PUL reglerar hur man får hänga ut människor och hur man får visa dem. När det gäller bloggar så är det i princip okej att skriva om och visa personer så länge man inte kränker eller skandaliserar deras person. Som bloggare går det till och med att hävda det journalistiska undantaget som finns för etablerade journalister. Mer om PUL och dessa uppgifter finns att läsa på Datainspektionens hemsida.

Nästa lagrum är lag om upphovsrätt. När det kommer till bilder så är det Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk som gäller. Denna är lite luddig men man kan kortfattat säga att den ger mycket stora rättigheter till den som skapat verket. I vårt fall fotografen. Man får inte utan upphovsrättsmannens tillstånd publicera någon bild på sin blogg. Ladda ner i datorn är helt okej men inte publicera. Speciellt inte för kommersiellt bruk vilket en blogg med reklam klassas som.

Bilder hämtade från internet får man:
Använda för privat bruk, tex spara ned dem på personlig dator, skriva ut dem och sätta upp på väggen hemma.

Bilder hämtade från internet får man inte:
Publicera (inte någonstans)
Ändra eller manipulera
Sälja
Man får inte heller ta skärmdump på någon annans bild och publicera

Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i upp till två år. Kräver dock att man uppsåtligen brutit mot upphovsrättslagen.

En rolig anekdot som är anpassningsbar är när en fotograf från Dagens media skickar en faktura till Blondinbella  för att hon publicerat bilder föreställande sig själv på sin blogg utan tillstånd från fotografen. För att visa sitt missnöje tar Blondinbella och manipulerar bilderna så att de istället får ett grishuvud där hennes huvud var innan. Dessa nya bilder publiceras med samma resultat: en ny faktura från fotografen. Den här gången för olovlig manipulering av hans verk.

Jag tror att ovanstående historia är korrekt återgiven och om den inte stämmer räknar jag med att Blondinbella beskriver det korrekta händelseförloppet här nere i kommentarsfältet ;). Ovanstående historia visar i alla fall på vilken stark rättighet skaparen av bilden har i svensk lagstiftning. Och inte bara i svensk för den delen. 1983 antogs en konvention i Bern som innebär att alla europeiska länder ska eftersträva en liknande lagstiftning på det upphovsrättsliga planet.

Känner ni som publicerar bilder oro och hopplöshet nu? Det gjorde jag med när jag läst lagtexten men det gick snabbt över. Det är sällan det blir några påföljder för den som är privatperson mer än ett brev med ett påpekande och det finns för övrigt jättefina bilder som är helt gratis och fria att använda och publicera på bloggen på: Pixabay 

Hoppas att detta var till hjälp för er som bloggar. Det enda vi vill ha i retur för hjälpen är att ni hjälper oss med tips när ni har sådana att komma med. Till exempel på hur vi kan förbättra Aktiepappa. Och hjälp gärna till att sprida informationen via era egna bloggar och andra kanaler så får vi alla fler vackra bilder att titta på när vi läser bloggar samtidigt som vi får färre lagbrytare i bloggvärlden.



lördag 28 januari 2017

Inspiration vecka 4

Den gångna veckan har till stor del handlat om rapporter och eftersom många utdelningsinvesterare satsar i samma aktier har det blivit många dubbletter i inläggen. Det ska dock understrykas att det inte är någon nackdel. Tvärtom! Alla skribenter har sin egen stil och vi fokuserar ofta på olika saker. Och ja jag vet att veckan ännu inte är slut men det kommer inte finnas så mycket tid att blogga på i morgon så vi tjuvstartar och anser att veckan redan är slut.

För att sammanfatta veckan från vår synvinkel så har Sparo citerat Eddie Meduza. Det var lika oväntat som roligt. 

Vidare har en av våra bloggvänner Att välja lycka sammanfattat Tele2:s 
rapport föredömligt kort och koncist. En rapport som i övrigt fick aktien att ta ett glädjeskutt vilket vi som är aktieägare tackar för.

Onkel Tom har lanserat sin podd till idel lovord och vi må vara partiska men vi undrar ändå om han inte sneglat på vår vackra logga för inspiration när han valt loggan till sin poddcast? ;) Snyggt blev det i vilket fall som helst, bra jobbat Tom!

Slimis har köpt HM, Axfood, Castellum och AstraZeneca, riktiga kvalitetsbolag allihop. 

Ingen fredag utan Humankapitalistens fredagsquiz. 80 % den här veckan med kanske man inte behöver skämmas för men det borde gå att förbättra till nästa vecka. 

Utdelningsstugan rekommenderar att man skaffar en utdelningskalender och vi kan bara hålla med. Ja jag vet att detta inlägg formellt publicerades förra veckan men vi läste det inte förrän denna veckan och därför får det vara med.

Här på Aktiepappa har vi diskuterat något som man inte så ofta läser om på bloggar och i artiklar: felköp. Det är sällan man kommer ifrån dem som investerare. Det kom till och med ett par lite syrliga kommentarer på inlägget vilket faktiskt uppskattas. Och vi har inga problem med att läsare kommenterar som anonyma. Hellre det än att man låter bli att kommentera. 

Tack alla bloggvänner och alla läsare som kommenterar och hjälper oss att hitta inspiration till nya inlägg och nya synvinklar på investeringar i smått och stort!


fredag 27 januari 2017

Årets sämsta affär -33%

I september 2016 fick jag via en artikel om Lars Johan Jarnheimer upp ögonen för det innovativa företaget Seamless distribution. De har en plattform för digitala betalningar och det är något som jag verkligen tror på. 

På ren magkänsla köpte jag aktier i Seamless och när de tappade snittade jag ner mig lite och sen lyckades jag kliva ur när de stod på topp. Sen när de tappat ca 20 % började jag köpa igen i tron om att de skulle studsa tillbaka igen. Det gjorde de inte och trots ett antal nya köp för att sänka mitt GAV är Seamless den sämsta investeringen jag gjort på länge. I och för sig får man ta med ett antal tusen i vinst första vändorna iberäkningen men Seamless kvalificerar sig ändå som 2016 års sämsta affär. Men som vi alla vet finns det ingen som bara gör bra affärer på börsen.


Vilka felinvesteringar gjorde ni 2016?



Läs mer om Seamless distrubution
Seamless; ett Swish med bonus
Seamless går upp 36 %

onsdag 25 januari 2017

Möblerar om i portföljerna

Aktiepappas lilla aktieson har som trogna läsare vet, trots sin ringa ålder, ett stort intresse av aktier och investeringar och som liten fick han en post med Ericsson av några släktingar. Dessa var tänkta som ett välkänt bolag som den lille skulle kunna relatera till. I samma sekund som Ericsson slutade göra telefoner hamnade denna förhoppning på soptippen och den lille aktieintresserade grabben vill sälja dem och istället handla Axfood. Eftersom Ericsson är köpta för 88 kr styck och sitter i en traditionell depå innebär en försäljning en förlust. En förlust som inte går att kvitta mot inkomst då den lille är student (6:e klass) utan egentlig inkomst.

Vi har därför kommit överens om att vänta till 2017 med att sälja dem. Då har vi hela detta året på oss att sälja några andra aktier med vinst och tajma det så att det går att kvitta vinst och förlust på bästa sätt. Därefter ska samma aktier köpas på det nystartade IS-konto som han har. I förrgår blev det läge och Ericsson såldes med förlust samtidigt som Peab och Handelsbanken såldes med vinst som nästan exakt motsvarade samma pengar. Därefter köptes Peab tillbaka idag med nästan en kronas lägre GAV i ISK. Även Axfood fick plats i den lilles portfölj för 142 kr.


En liknande rockad gjordes i Aktiepappas portfölj där Nibe fick lämna den korta portföljen igår efter en uppgång på 4,5 % till förmån för HM som känns extremt köpvärda på 234 kr.

Framtiden får utvisa om detta var ett klokt eller ett dumt drag.

tisdag 24 januari 2017

Smutsiga svenska förmögenheter

”Rausing var otvivelaktigt en av de mest intellektuellt mest begåvade gestalterna i den här samlingen. Sedan är det en annan sak att han också förenade den bland förmögenhetsbyggare vanliga bristen på etik med en närmast osannolik tur”


Dessa inledande meningar återfinns i boken Svenska förmögenheter, skriven av Göran Hägg. Citatet ovan ger en tydlig bild av hur boken är skriven. Boken tar upp familjerna Bonnier, Wallenberg, Carnegie, Kamprad, Persson, Söderberg, Kempe, Nobel, Broström, Wehtje, Stenbeck mfl. Texten i boken är en aning högtravande och Göran har inte varit rädd att peka ut de inblandade. Bland annat får man läsa om hur en av de äldre Wallenbergarna ger Per-Olof Söderberg (förgrundsfigur till Ratos) sparken från Enskilda banken under förödmjukande former. Likaså pekas familjen Kempe, som grundade Mo och Domsjö bruk genom att mer eller mindre lura av bönderna i Norrland dess skog, ut som rövarbaroner. Bönderna hade inte förstått att den nya tiden värderade skog oerhört högt och de utnyttjade sina kunskaper till att köpa skogen billigt. Sedermera ombildades bolaget till det som idag är Holmen och familjen Kempe tappade makten i företaget till Fredrik Lundberg vilket kan ses som någon form av gudomlig rättvisa. Även Carnegie och Dickson får sig några rejäla kängor.

Boken ger en väldigt bra bild av de affärer som skapat dagens finanselit och dagens svenska storföretag. De enda företagare som i praktiken inte får någon som helst kritik är Familjens Persson med H & M och Ingvar Kamprad.

Det är också roligt att läsa om hur finanseliten är ingifta i varandras släkter. Det var något som jag inte hade en aning om. Jag trodde faktiskt att det var lite av en prestigekamp inom finanseliten som gjorde att man hade ett visst avståndstagande från varandra. Vissa är/var såklart osams men oväntat många är ingifta med varandra. Speciellt Wallenstam och Bonnier som är stora familjer.

Vissa tragedier redovisas också. Bland annat Hans Kristian Rausing som levde i en av de finare delarna av London ihop med sin fru (en oerhört rik arvtagerska inom Pepsikoncernen) i missbruk och total misär. Arvtagerskan låg död i två månader innan polisen hittade henne. Pa grund av förruttnelseprocessen kunde inte dödsorsaken fastställas och Hans Kristian dömdes endast till brott mot griftefriden. Även de som förlorat alla pengar som de tjänat likt familjen Dickson får betraktas som tragedier. Även Tändstickskungen Kruger avhandlas i boken och han pekas ut som en första klassens förbrytare.

Jag tycker att boken var väldigt intressant och jag tycker att alla som har ett intresse i historia och ekonomi, företagande borde läsa den. Jag vill till och med gå så långt att jag skulle vilja se den som obligatorisk litteratur i skolan. Det faktum att Göran Hägg är en erkänt duktig historiker som dessutom anger tydliga källor till sina påståenden gör att i alla fall jag tillskriver boken en högre sanningshalt än vad man är van vid vid vanliga personskildringar.

I en intervju i Göteborgsposten förklarar Göran Hägg vad researchen till boken gett för bild av hur man blir eller har blivit förmögen i Sverige:

Så blir du förmögen – Göran Häggs fem tips
1. Föds halvrik. "Svårt att starta med två tomma händer".
2. Undvik högre utbildning. "Det tar tid och är inte nödvändigt för att lyckas".
3. Uppfinn inget. "Ingen blir rik på att uppfinna saker".
4. Hantera pengar. "Helst andras pengar. Bankirer och investerare är de som blir rika."
5. Var invandrare. "Finns flera exempel på företagsbyggande människor med utländsk bakgrund".

Vill man läsa en recension till om boken så har investerapengar skrivit en här. 
Även Göran Häggs andra böcker är väl värda att läsa. Dels retorikböckerna 


För att köpa boken rekommenderar vi Adlibris (Obs, vi får inget betalt för dessa länkar!) 

söndag 22 januari 2017

Aktieflickvännen gillar återbäring!


Återbäring på inköp


Även om Aktieflickvännen är ekonomisk så finns det en viss kärlek till shopping (oftast under kontrollerade former dock). Det mesta som inhandlas köps faktiskt på internet, allt från kläder till inredning. Många gånger  kan man hitta bra rabatter och priser efter en del turer på google.com och prisjämförelser.

Förutom att hitta det som söks till ett bra pris används Refunder flitigt, vilket ger en procentuell återbäring på köpet som gjorts, helt enkelt en fantastisk idé. Man får summan man tjänat in genom sina köp utbetalt till sitt konto. Om man kombinerar detta med att betala med ett kontokort med återbäring så blir det dessutom dubbel återbäring. 

För att kunna använda sig av Refunder krävs endast ett medlemskap, som är helt gratis!

Genom att Refunder rekommenderar kunder till anslutna butiker får de provision som de sedan delar med sig av till kunderna som använt sig utav deras tjänst.

Läs mer på Refunder.se

/Aktieflickvännen


*Som vanligt har vi inget betalt för att rekommendera eller länka till några sidor utan gör det av en enda anledning; vi tycker om den sida vi rekommenderar!

fredag 20 januari 2017

Aktiepappas Sharevilleportfölj

Shareville är ett fenomen som vi tidigare berört här på Aktiepappa och vi kan väl enkelt uttryckt säga att vi är inte helt övertygade om vilken förträfflig inrättning Shareville är. Istället för att snacka om Shareville har vi valt att gå med och göra en utvärdering. Länkar till våra tidigare inlägg hittar ni här och här. Första utvärderingen sker i alla fall denna fredag. Vi har två portföljer och den ena har gått lite bättre än den andra så vi väljer att visa den som har gått bra. Det verkar vara så man gör på Shareville. Drygt 42 % upp på 6 månader är inte fy skam men ingen vet ju hur mycket pengar vi satsat och därmed vet ingen heller vilken risk vi tagit. 


Vad tycker ni om Shareville?

torsdag 19 januari 2017

Castellum - dagens snackis!

Idag kom den rapport som utdelningsinvesterarna väntat på i 11 månader och 29 dagar: Castellums första rapport efter köpet av Norrporten. Redan dagarna innan rapporten var aktiviteten i bloggvärlden stor och flera bloggare ställde sig frågan i bloggar och på Twitter angående Castellum och om de skulle orka/våga höja utdelningen igen. 

Idag kom rapporten som visar på ytterligare en höjning. Den 19:e höjningen i rad! Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Att välja lycka bloggar om Castellum, likaså gör Petrusko och Frihetsmaskinen var ute redan igår och funderade på höjningen. 

Castellum är ett riktigt fin bolag och hade varit en självklar grundpelare i Aktiepappas portfölj om det inte var så att jag var överviktig i fastigheter genom onoterade innehav. Castellum, Wallenstam och Hufvudstaden är de fastighetsbolag som jag hade tittat på först om jag skulle gå in i ett noterat fastighetsbolag.




onsdag 18 januari 2017

Investmentrabatt

Vad innebär egentligen investmentrabatt? 


Efter att har fått en fråga via mail om investmentbolag svarade jag hur jag resonerade och kontentan var att jag ogärna köper investmentbolag som handlas med premie och därför var Kinnevik och Industrivärden mina favoriter för tillfället. Det slog mig då att det är många som nyligen startat med aktier och kanske inte har koll på det där med investmentrabatt och premie.

Investmentbolag är ett bolag vars verksamhet uteslutande är att äga och handla med andra bolags aktier. Vanligtvis värderas ett Investmentbolag till värdet av de aktier det äger. Detta värde är det värde som skulle finnas om bolaget sålde alla de aktier de äger. Det kallas substansvärde. Om substansvärdet är 186 kr och aktien kostar 196 kr på börsen betalar man 10 kronor i premie. Alltså 10 kr mer än vad bolagets noterade aktier är värda. Om företaget istället äger aktier värda 271 kr per aktie men endast kostar 222 kr på börsen får man en ”rabatt” på 49 kr. Denna rabatt kallas investmentrabatt och har länge varit ett gissel för investmentbolagen.

Mitt favoritbolag Svolder har ett alldeles speciellt sätt att hålla rabatten nere och det innebär att man på varje bolagsstämma ska ta upp frågan om frivillig likvidation. Det innebär att om rabatten är tillräckligt stor kommer aktieägarna att likvidera bolaget och ta de underliggande aktierna istället. Detta i sin tur gör att om investmentrabatten i Svolder blir för stor köper folk aktien i hopp om att det ska bli likvidation och med många köpare går kursen upp och problemet är löst. En finurlig lösning!
Personligen anser jag att det inte är helt korrekt att värdera investmentbolag enbart efter substansvärdet. Det finns många andra delar i ett företag som är värda pengar. Till exempel de anställda. Riktigt bra och kompetent personal är värt en hel del. Sen kan det finnas värden i varumärken mm som borde vara värt något i alla fall.

Investmentbolag med rabatt har bara de senaste åren gått från att ha varit en självklarhet till något av en ovanlighet. Svolder, Öresund och Creades är tre investmentbolag som handlas med premie medan Investor, Industrivärden och Kinnevik handlas med rabatt.

Är det bara jag som tycker att det är konstigt att varumärke, personal avlat mm inte anses värda något alls för investmentbolagen? Tänk er samma resonemang när det kommer till företaget ÅF till exempel.


Läs mer om investmentbolag




måndag 16 januari 2017

Slakt av Atlas Copco

Det är mycket tal om delning och utdelning av delar av företag till aktieägarna dessa dagar. Jag vet inte om det är en trend eller en olycklig (eller lycklig) omständighet att nyhetsflödet innehållit information om delningar från flera håll. Det började med en artikel om Sandvik  men det var först när bloggkollegan Humankapitalisten  bloggade om Atlas Copco  som det verkligen gick att se ett mönster.

Förhållningssättet att man delar upp företaget och delar ut det till aktieägarna har med framgång använts tidigare av bland annat Electrolux/Husqvarna. Och min personliga åsikt är att Telia borde använt sig av detta sätt att jobba när de sålde sitt innehav i Eniro.  Det hade varit ett litet plåster på såren för de stackars aktieägare som Björn Rosengren  lurade att investera i Telia under helt idiotiska former i juni 2000.  Okej att dotcom-bublan kan tillskrivas en del av förlusten men jag väljer ändå att peka på Björn som den store regissören av fiaskot. Under 2016 har även NCC delat ut Bonava.

Även SCA planerar att slå isär bolaget under 2017. och vi kommer säkert få se fler företag som går den vägen.


Frågan är om detta är rätt väg att vandra? Och ska man i så fall dela ut aktierna till bolaget eller ska man sälja och dra in kontanta pengar till bolaget? 


Spara till barn

Inlägget innehåller affiliatelänk*

Ett alltid aktuellt och dessutom viktigt ämne är ekonomi men ännu viktigare är människor och för en förälder finns det inget viktigare än barnen. Att kombinera barn och ekonomi blir en därmed en kombination av två mycket viktiga ämnen. Kan man lära sina barn att hantera pengar och sparande på ett bra sätt har man verkligen lagt en bra grund för dem. Det är självklart ännu viktigare att skänka dem trygghet och en känsla av att vara älskade mm men nu lämnar vi de nedersta trappstegen på Maslows behovstrappa  där hän och fokuserar på ekonomin.

En viktig del är även att prata med barnen om sparande och ekonomi. Glöm inte det för jag lovar att samhället och skolan kommer glömma eller strunta i det. Det är därför er uppgift som föräldrar att ge barnen en ekonomisk skolning.

Fyra enkla första steg till en bra framtid

1.      Starta en Kapitalförsäkring eller ett ISK
Det första man ska göra enligt mig är att starta ett ISK (InvesteringsSparKonto) eller en Kapitalförsäkring hos en bank med låga kostnader. Företrädesvis Avanza (*affiliatelänk) eller Nordnet  men även storbanken har bra lösningar. Det är viktigt att se till så att de inte medför någon extra avgift utöver den lagstadgade avgiften/skatten. Kapitalförsäkring barn är ett för ändamålet anpassat konto och det är en aning bättre än ISK om ni frågar mig men skillnaden är inte så stor.

2.      Automatisk överföring
När ni har kontot klart är det bara att starta en automatisk överföring till det. Och sen är det bara att börja spara och köpa fonder eller aktier om man vill det. Såväl Avanza som Nordnet har indexfonder som har 0 % i avgift och det är dessa som man ska använda. Vissa sparar hela barnbidraget vilket är bra men även en mindre summa som sparas månadsvis gör stor nytta. Prova gärna att använda Stefan Thelenius utmärkta sparkalkylator så ser ni hur enkelt det är att ge sina barn en ekonomisk grund. 

3.      Välj fonder eller aktier undvik räntefonder och konton
Med tanke på att investeringshorisonten är så pass lång är det värt att ta en lite större risk och köpa aktiefonder istället för räntefonder eller andra produkter. Aktiefonder har gett en årlig avkastning på ca 8 % på lång sikt och inga räntefonder kommer i närheten av det. Och håll nere avgifterna. Storbanken kommer rekommendera er att köpa en dyr fond som de lovar ska ge så mycket bättre avkastning att det är värt den dyra avgiften. Diskutera inte med dem utan gör det bara inte. Fondavgiften ska vara maximalt 0,3 % om ni frågar mig. Helst ska den vara 0 %.

4.      Låt pengarna jobba
Rör inte pengarna! Inte alls utan låt dem stå och fyll på med fortsatt månadssparande. Det sämsta man kan göra som småsparare är att sälja i panik om marknaden går ner. Går det ner är det bara att fortsätta köpa för då sänker man sitt snitt och kommer snabbare på plus när marknaden vänder upp. Och den kommer vända upp.

En kort komihåglista:
  • Spara i eget namn hellre än i barnets. Anledningen till detta är att man ska kunna hindra att barnet vid 18 års ålder åker på en 12 månaders marijuanaresa till Indien för alla pengarna ihop med den där roliga kompisen/pojkvännen/flickvännen.

  •  Fokusera på låga avgifter i de fonder ni väljer. Det blir snabbt mycket pengar som försvinner om man betalar 1,5 % av kapitalet i avgifter.

  • Använd ISK eller Kapitalförsäkring för enklare skatteberäkning mm.

  • Spara kontinuerligt och hjälp även mormor/farmor/gudföräldrar/farbröder/mostrar eller vad det kan vara att hjälpa till med att skänka en fondandel istället för de där plastleksakerna som är så roliga att köpa men som mest ligger och skräpar.

  • Börja i tid. De första två åren förstår knappt barnet vad det få ändå. Passa på att utnyttja detta till att ge bort fondandelar istället för leksaker. Det finns tid för leksaker i framtiden.

  • Har ni flera barn är ett sätt att gör det hela rättvist att spara till dem båda på samma konto. Detta kräver att man har kontot i eget namn annars går det inte att genomföra då det ena barnet kommer äga alla pengarna och det kan verkligen ställa till det. Ett bra inlägg om detta har en bloggkollega vid namn Rikatillsammans skrivit. 

Trots att ovanstående är det klokaste sättet att spara och det sätt som passar de flesta så har jag själv gjort lite annorlunda. Jag har valt att köpa aktier direkt till mina barn. Och eftersom det fallit mycket väl ut kan jag inte säga att det är fel. En insättning på 14.000 kr 2004 har gett en utveckling till drygt 130.000 kr 2016. Nu hade jag lite tur i den här investeringen och det är inget jag räknar med att jag kan göra om men det föll som sagt väl ut. Vill ni läsa mer om hur jag resonerade så finns länk till inlägget här.  Jag har även lagt mycket tid och energi på att prata om aktier med mina barn och jag har lyckats fostra två killar som verkligen har ett intresse och ett ekonomiskt tänk som gör de flesta de möter förundrade samtidigt som de gör mig stolt som en tupp. Den yngste sonens favoritaktie är Skistar. 

Slutligen rekommenderar jag er att ställa frågor till en eller ett par olika ekonomibloggare under resans gång. Var inte rädda för att diskutera pengar. Speciellt inte i dessa forum. Jag lovar att alla investerarbloggare tycker det är både roligt och intressant att diskutera sparande och investering i sina kommentatorsfält. Därmed inte sagt att allt man läser på bloggar är sant men med en kritisk grundinställning och ett par olika källor så kommer ni komma långt. Ni kommer i kontakt med oss här på Aktiepappa antingen via kommentatorsfältet eller via kontakt längst upp på sidan.

Fler spartips finns hos bloggkollegan Incestacus.

Lycka till med att ge era barn en riktigt bra framtid!


*Affiliatelänkar innebär att vi i vissa fall kan få en kickback om länkklicket leder till köp. Det kostar såklart inget för den som klickar!


fredag 13 januari 2017

Vad är Lendify?

Första gången jag stötte på Lendify var i ett eller ett par inlägg hos Västkustinvesteraren.   Han skrev om sitt försök med Lendify och det verkar onekligen vara en rätt så intressant investering med ca 9 % avkastning. Även bloggkollegan Sparcoachen har skrivit en del om Lendify  och då dessa båda bloggkollegor uttrycker sig i dels positiva och delvis försiktigt positiva ordalag har vi blivit lite sugna på att titta närmare på företaget som lovar mellan 3,5 och 8,2 % avkastning.  Det verkar som om Lendify har någon form av krav på deras samarbetspartners om att något inlägg per månad ska handla om just Lendify.

Hur fungerar det då? Jo det verkar ganska enkelt, man registrerar sig och för över pengar, väljer vilka olika lån man vill lägga sina pengar i och sen sköter i princip Lendify resten. Det upplägg som verkar smartast är det Autoinvestkonto som Lendify erbjuder där det fördelar de insatta pengarna på 20-40 olika lån för att uppnå god riskspridning. Här finns även möjlighet att välja om man vill återinvestera både den ränta och den amortering låntagarna betalat på dina lån per automatik.

Det finns tydligen även en kreditförlustfond som är avsedd att täcka förluster i lån som ligger i Autoinvestkonton. Här verkar det vara noga med att det bara gäller just dessa konton och om man ska investera här tror jag att just Autoinvestkontot är det man ska ha.

Normalt är vi inte intresserade av ränteinvesteringar utan insättningsgaranti men tjänsten känns faktiskt ganska intressant ändå. Drygt 8 % ränta är ju inte fy skam. Även upplägget med att man delar upp sina investerade pengar i en korg som i sin tur lånar ut till olika personer gör att det känns rätt så bra. Tittar vi på ägarna till Lendify så hittar vi en hel del riktigt tunga namn. Det är dels en doldis i Wallenbergsfären, det är ett riskkapitalbolag styrt av familjen Lundin och det är även Stadiumgrundarna Eklöf

Hur ställer ni som läser bloggen er till Lendify? Känner ni till det och har ni investerat i det?


Jag utgår från att vissa av de bloggare som skriver om Lendify och liknande företag har någon form av samarbete med företaget i fråga men det har inte vi. Vi har alltså inga pengar investerade i Lendify och kommer sannolikt aldrig att ha det heller. Och vi får inte ett öre betalt för att skriva detta inlägg. Vi var nyfikna och ville lyfta frågan helt enkelt.


Värt att nämnas är ju den konkurrent som finns i Trustbuddy. Trustbuddy har minst sagt haft det lite motigt  kan man säga. Trustbuddy gick sedemera i konkurs

torsdag 12 januari 2017

Nordnets kreditkort

Idag använder Aktiepappa sig av ett Mastercard via Handelsbanken. På grund av ett relativt omfattande engagemang i banken är detta kort idag fritt från avgift. För att säkerställa att jag aldrig hamnar i butikens kassa och inte kan betala har jag även skaffat ett gratis Visakort via Volvofinans. Det var egentligen en vän som jobbade där som uppmärksammade mig på att det kan vara bra att ha ett extra kort som alternativ till det vanliga kortet. Det har fått hänga med och det används kanske en gång om året om något med det ordinarie kortet krånglar eller om det är oklart om det finns pengar på det vanliga kortet vid något större inköp.

Nu har dock tiden kommit till att undersöka om det är dags att byta detta kort till något annat. Vad finns det för kort på marknaden som kan vara värda att byta till? Flera olika bloggare har undersökt detta. Bland annat har Slimis skrivit ett inlägg om det som verkar vara ett av de bästa korten: Preem. Preem lämnar en fin ränta på insatta pengar med vilket är en fördel. Även den skånska ”rikedomsscoachen” (kan inte låta bli att småle åt den titeln) har kollat på detta och om man kan stå ut med den jobbiga dialekten så är hans sammanställning väldigt bra. Jag rekommenderar dock att man läser istället för att titta och lyssna på videon. Han kommer fram till att OK/Q8 har det bästa kortet men de verkar ha sänkt räntan sedan dess så var uppmärksam på det om ni tänker byta till deras kort.

Helt klart är att de kort som är gratis är de som rekommenderas från såväl mig som ovanstående skribenter. Värt att nämnas är att självklart skall fakturan betalas direkt. Utnyttjar man den räntebelagda krediten är man en förlorare direkt så gör inte det. I nästa steg vill man ju komma åt de kort som ger återbäring och det ligger nära till hands för mig att titta på Handelsbanken där jag ändå är kund.

Handelsbankenhar ett fint upplägg där man får en premie insatt på ett fondkonto iHandelsbanken. Premien är beräknad på 0,2% på det du handlar för och räknas av när man handlat för jämna 20.000 kr. Inga stora summor såklart men det är ett smart sätt att faktiskt lära folk som handlar med kreditkort om fonder. Och tro mig, den vanliga kreditkortskunden behöver det!

Nästa kort som jag kollade på var Norwegians Visakort. Norwegian ger 1% cashpoints per köp och fler poäng på köp av Norwegians flygresor. Cashpoints kan sedan användas till resor med företaget. Kortet är kostnadsfritt och här finns en hel del förmåner också och så länge man inte utnyttjar krediter är det inte alls dumt faktiskt. Dock hade jag hellre föredragit att få pengarna i en fond likt Handelsbankens upplägg. Själv har jag faktiskt skaffat ett Norwegiankort som jag använder när jag gör utlägg för de företag jag jobbar för. Detta ger mig cashpoints utan att någon behöver förlora något på det och till våren räknar jag med en kostnadsfri resa för mig och Aktieflickvännen till Italien med hjälp av dessa cashpoints.

Ur tankarna med Norwegian och Handelsbanken föddes tanken i Aktiepappans huvud att det är synd att inte något företag som jag verkligen tycker om (tex Nordnet) har ett kort likt Norwegian med lite fina förmåner samt en återbäring som investeras i någon av deras fonder. Det kanske är för mycket att begära 1 % återinvesterat i Nordnets Superfonden men 0,2 % som Handelsbanken har borde gå att lösa. För ett antal år sedan hade Nordnet ett bankkort men det lades ner på grund av att efterfrågan var för låg om jag förstått det hela rätt. Med ovanstående upplägg kan jag inte tänka mig att det blir för låg efterfrågan på Nordnets kreditkort.

Detta är alltså en uppmaning till Nordnet att skaffa ett Nordnet-kort enligt ovanstående upplägg. Jag är helt säker på att när det blir verklighet kommer såväl jag som andra bloggare och andra investeringsintresserade att sprida ordet om Nordnets oslagbara kreditkort över Sverige.

Jag har för avsikt att skicka detta blogginlägg till Nordnet och se om de nappar på idén. Vad tror ni, kommer det bli verklighet?




måndag 9 januari 2017

Bankinvestering

Swedbank är ett företag som har en historia som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden. 1820 bildades Sveriges första sparbank. Det var i Göteborg och förebilden var de europeiska bankernas uppbyggnad. Initiativtagare var en tysk köpman vid namn Eduard Ludendorff.  Sparbankernas grund och tanke var att man skulle bedriva bankverksamhet till nytta för spararna och främja just sparande. Företagsformen liknade en stiftelse. Sparbanksidén fick tidigt fäste i Sverige. Som mest fanns det nästan 500 sparbanker. Toppen nåddes 1928. Därefter började man slå sig samman sparbankerna för att bli starkare. 

När Sparbanken Sverige bildades 1992 valde närmare 90 sparbanker att fortsätta vara fristående banker och i stället samarbeta med Sparbanken Sverige. År 1997 gick Sparbanken Sverige och Föreningsbanken samman och bildade Föreningssparbanken. År 2005 togs ytterligare ett steg i bankens historia då banken förvärvade Hansabank. Hansabank bedriver bankrörelse våra baltiska grannländer. I april 2006 beslutade årsstämman att koncernen skulle anta det gemensamma namnet Swedbank. Namnbytet skedde legalt den 8 september samma år.

Samarbetet mellan Swedbank och Sparbankerna är en viktig del av den svenska verksamheten och har sin grund i en gemensam historia och värderingsgrund. Genom etableringar i Norge, Danmark och Finland erbjuder Swedbank omfattande banktjänster i Norden. Dessutom har Swedbank kontor i Shanghai, New York och Luxemburg. 

Swedbank har varit etablerat i Moskva, S:t Petersburg, Kaliningrad och Kiev, men under 2013 avvecklades verksamheten i Ryssland och dotterbolaget i Ukraina såldes. 

Hårda fakta om Swedbank:

Bransch: Finans/fastighet (bank)
VD: Birgitte Bonnesen
Börsvärde: 250,5 MDSEK
Antal aktier: 1 132 MILJ
Aktiekurs: 223,30kr
Antal ägare hos Avanza: 20 098 st
Direktavkastning: 4,79%
P/E-tal: 12,9


Swedbank är ett av de nyare i portföljen men har ändå funnits med i drygt ett år. Utvecklingen har varit god och i dagsläget är den upp 21,23% exklusive årets utdelning på 10,70:-. Aktieflickvännen lyckades köpa en post på 155,20:- i februari, vilket i efterhand kan ses som en god affär. Trots att de historiska siffrorna hos Börsdata visar på aningen lägre skuldsättning framför tex SEB så gör det lägre p/e-talet och den bättre utdelningen att Swedbank blir vår favorit hos de svenska bankerna. Swedbank är ett bolag som tjänar bra med pengar och delar ut förnuftigt både ur ett företagsekonomiskt perspektiv och ur ett värdeinvesterarperspektiv. Trots att Barclay för några dagar sedan gick ut och sänkte Swedbank till förmån för DNB anser vi att Swedbank är köpvärd. Detta trots att den redan gått upp mycket det senaste. Det kommer sannolikt att bli fler köp i Swedbank framöver.


lördag 7 januari 2017

Utdelning – bra eller dåligt?

Vi fick en kommentar häromdagen från Häst i sydväst angående om det verkligen är bra att företag delar ut eller inte. Och efter att ha svarat på kommentaren kände vi att det finns lite mer att fundera på och skriva om i frågan.


Om man googlar på ordet utdelning hittar man en förklaring via Wikipedia som lyder: 

”En aktieutdelning (finlandssvenska dividend) är en utbetalning av tillgångar från ett aktiebolag till dess aktieägare. Aktieutdelningar kan vara enskilda eller periodiska. Utdelning är ett sätt för aktiebolag att ersätta dem som satsat i företaget.”

Utdelning kan precis som Häst i sydväst påpekar vara något bra men det behöver inte vara det. Utdelning brukar ofta, och bör, ske i bolag sent i sin livscykel. Enligt mig kan man enkelt dela in företag i tre kategorier när det gäller utdelning:

Expansiva eller nya företag
Ett företag som expanderar kraftigt eller som investerar mycket i sin egen verksamhet brukar inte dela ut och enligt mig bör de inte heller göra det. De allra flesta företag som är nya på börsen kan placeras i denna kategori. Företag i vår portfölj som kan placeras här är tex Seamless distribution som kämpar med att lansera sina betalningslösningar över världen och fortfarande inte nått lönsamhet. Även det nya bolaget Videoburst håller på och bygger upp sin verksamhet och gör fortfarande förluster vilket gör att det skulle vara totalt huvudlöst (och omöjligt) för dem att dela ut pengar som inte ens finns.

Etablerade företag som växer och tjänar mycket pengar
Här hittar vi de traditionella företagen med god lönsamhet och ofta en stor ägare som både vill investera i verksamheten, växa men samtidigt ge sina ägare en bra årlig avkastning. Företag som HM, Kinnevik, Tele2 och Axfood är bra exempel och de tre senare är faktiskt några av de företag som delar ut mest enligt Avanza. (länk)

Det är i dessa bolag balansgången är svår, hur mycket ska återinvesteras i verksamheten och hur mycket ska delas ut till ägarna. Ett företag som Björn Borg till exempel delar ut ca 80 % av vinsten. Det gör att de sannolikt kommer att få svårt att fortsätta med den höga utdelningen om de samtidigt ska växa. Just i Björns Borgs fall kan situationen räddas av att de efter 2017 slipper betala royalties till personen Björn Borg men det finns fler företag som delar ut oproportionerligt mycket, tex Ratos.

Företag utan ambition att växa eller utveckla sin verksamhet
I denna kategori hittar vi bland annat de allt vanligare enfastighetsbolagen. De delar ut ca 10 % av sitt värde och de har ingen direkt avsikt att växa och om man räknar efter lite får de dessutom svårt att underhålla sina fastigheter med den höga utdelningen. Visst kan den höga utdelningen vara lockande men med tanke på hur företaget dräneras pga utdelningen är det inget jag väljer att investera i.
Därmed inte sagt att de som delar ut är på väg att dö. Tvärtom! Bolag som befinner sig tidigt i sin verksamhet eller som kämpar efter lönsamhet eller att växa gör klokt i att inte dela ut pengar till sina aktieägare.


Enligt vårt synsätt är det bra för ägarna och bolaget delar ut. Ett mått som många företag verkar använda är att de ska dela ut 30-50% av vinsten och det tycker vi kan vara en rimlig del. Förr i tiden var själva utdelningen anledningen till att man investerade i ett bolag på börsen. Detta tankesätt byttes någon gång under Yuppie-tiden ut mot mer spekulativa investeringar. Idag kan man grovt sagt säga att det råder två läger på marknaden; de så kallade värdeinvesterarna som letar utdelning och de mer spekulativa investerarna. De senare känns ofta igen på att de har en större eller mindre del Fingerprint i portföljen. 


Enligt Avanza är de företag som delat ut mest 2016:

Kinnevik A/B 11,33 %
Saltängen Property 8,79 %
Telia 8,05 %
K2A Knaust Andersson preferensaktie 7,62 %
Fortum oyj 7,47 %
Ratos B 7,14
Tele2 B 6,99 %
Ericsson A/B 6,93 %
Akelius prefernsaktie 6,61 %
SJR in Scandinavia 6,56 %

*Vissa av ovanstående företag gjorde en extra utdelning 2016 vilket gör att det är viktigt att man kollar upp eventuella förändringar i utdelningen innan man investerar i dem.

torsdag 5 januari 2017

Köp i HM

Aktiepappa gjorde som Aktieflickvännen gjorde för ett tag sen och frångick planen som vi gjorde upp under vår kickoff, nämligen att fylla på HM under 245:-.

Det kliade i köpfingret hos Aktiepappa och 20 stycken HM aktier köptes för 248,50:-. Eftersom vi siktar på att portföljen skall innehålla 1000 stycken HM aktier så kändes det som en god idé att fylla på när de kom under 250:-. Vi kommer självklart att fortsätta fylla på om de backar ytterligare.

Köper ni HM?


tisdag 3 januari 2017

Videoburst - en tjänst i tiden

Trogna läsare av bloggen har säkert läst om sommarens test med nyintroduktioner. Om ni mot förmodan missat det så går det såklart att läsa det här.  Ett av företagen som introducerades var Videoburst. Jag hade i ärlighetens namn ingen aning om vad deras verksamhet bestod av eller vad det var för företag. Jag tecknade aktier för att företagsnamnet lät roligt och för att de flesta introduktioner gått bra under året. Det var ju lite av introduktionsfeber på Stockholmsbörsen.

Videoburst tjänst innebär att man enkelt kan skapa video för tex reklamfilm, utbildning, presentationer, instruktionsvideor och mycket annat. Man väljer enkelt en mall ur deras publika bibliotek och fyller på med egen text och bilder. De kan självklart även skräddarsy och skapa en mall baserat på just dina behov och din grafiska profil. Det går enkelt att uppdatera och anpassa innehållet till olika erbjudanden mm. Kort sagt kan man säga att Videoburst erbjudande ligger väl till i tiden och som jag har förstått det handlar det om en lite enklare (och billigare) tjänst. Det är helt gratis att testa och det har vi såklart gjort i samband med att vi ville hälsa bloggläsare och bloggkollegor God Jul. Julhälsningen går att titta på här

Bransch: IT
VD: John Goliats
Omsättning: 2.700.000 kr (9 månader)
Börsvärde: 28.560.000 kr
Antal aktier: 14.000.000
Aktiekurs: 2,05 kr
Direktavkastning:---
P/E-tal: negativt

De största ägarna i Vidoeburst

Ns Ventures AB                          29.69%
Flycam AB                                  15.24%
New Equity Venture Int Ii AB    11.55%
Dfs Consulting AB                       3.16%
Göran Månsson                            2.64%

Under ovanstående introduktionstest tecknade jag en liten post med förhoppning om att sälja dem efter en dag eller två med några procents vinst. Nu gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig och Videoburst tappade direkt när de började handlas på Aktietorget den 21 juni 2016. Det gick dock tidigt att se ett mönster i aktien och efter att ha snittat ner mig vid något tillfälle kunde jag kliva av med drygt 10 % i vinst. Handeln var och är sporadisk och aktien är extremt volatil. Det kan svänga 10-15 % på en dag och under sommaren och hösten har Videoburst varit den aktie som det handlats i mest hos Aktiepappa. Ett hyfsat rejält innehav med GAV på 2,46 finns kvar sedan tiden då aktien handlades mellan 2,50 och 3 kr i höstas men det har jag kompenserat med att handla småposter och göra 800 kr och 1 000 kr i vinst per affär tillräckligt många gånger på en av de andra depåerna.

I takt med att kursen har pendlat mellan 2 och 3 kr har Videoburst tecknat avtal med Elgiganten och Skruvat.se samt inlett en satsning på Youtube-annonsering.  Omsättningen de första 9 månaderna 2016 uppgick till 2,7 miljoner kronor med en förlust på 2,3 miljoner. Detta ligger helt i linje med planerna då företaget är under utveckling. Det som är glädjande är att omsättningen växer lavinartat samtidigt som förlusten minskar en aning och förhoppningsvis kommer vinsterna vad det lider.  I dagsläget handlar Videoburst i första hand om relativt snabba swingtrades för vår del och företagets lönsamhet är faktiskt underordnad men det är självklart att ju bättre det går för företaget desto fler vill äga aktien och ett stort intresse driver ju kursen.


Sammanfattningsvis tycker vi att aktien är rolig att handla med samt att Videobursts affärsidé ligger i tiden. Risken är mycket hög och omsättningen i aktien är periodvis mycket låg. Idag gjordes endast 10 800 affärer i Videoburst.



söndag 1 januari 2017

Ratos - ett intressant bolag

Ratos AB är ett investmentbolag grundat 1934 av de båda bröderna Ragnar och Torsten Söderberg.

Från början var Ratos ett förvaltningsbolag som ägde familjens växande affärsverksamhet. Ragnar och Torsten var ägare till Söderberg & Haak AB som får ses som Ratos grund. Ratos utvecklades så småningom till ett investmentbolag med betydande aktieposter i företag som Stora Kopparberg, Esselte och Gränges. De hade en tid även en helägd stålhandelsrörelse (Tibnor). De har ägt VVS-kedjan Dahls, Anticimex, Atle och Scandic hotels.

Sedan krisåren 1992 har Ratos utvecklats till mer av ett riskkapitalbolag och de senaste 4-5 åren har mest handlat om uteblivna vinster, kursfall och VD-byten. Nu när Magnus Agervald tillträtt hoppas vi för Ratos skull att det blir lite bättre drag i bolaget både vad gäller dess innehav och dess aktiekurs.

Namnet Ratos är en akronym och kommer från de två första bokstäverna i respektive ägares förnamn (RAgnar och TOrsten) samt första bokstaven i deras efternamn (Söderberg). Genom två stiftelser och familjens aktier sitter familjen Söderberg på i princip all makt i Ratos. De kontrollerar över 70 % av rösterna.

En intressant detalj som ligger i tiden är att på Ratos huvudkontor är 52 % av de anställda kvinnor. Inte en helt vanlig andel när det kommer till investmentbolag. Vi vill inte ge oss i i könsdebatten men det kan ändå vara värt att nämna att många företag med jämn könsfördelning i ledningen går väldigt bra. Personligen anser vi att mest kompetent person ska inneha respektive befattning oavsett kön. Det är till och med okej att tillsätta en ”hen” om han eller hon är mest lämpad för uppgiften. 

Bransch: Investmentbolag
VD: Magnus Agervald
Börsvärde: 15.200.000.000
Antal aktier: 325.000.000
Aktiekurs: 43,37 kr
Antal ägare hos Avanza: 20.988 st
Direktavkastning:7,47  %
P/E-tal: ska inte användas på investmentbolag

Ekonomi
Omsättning      24.480 miljoner SEK
Rörelseresultat 1.411 miljoner SEK
Vinst efter skatt   676 miljoner SEK

Ratos har tagit mycket stryk det senaste året och under 2016 har de tappat 11,24 % på börsen. På tre år har de tappat 24,1 % men de senaste tre månaderna har de en uppåtgående trend då de stigit med 8,89 %. Ratos har en relativt bra portfölj med bland annat flera bolag som kan börsnoteras. Bolagen i portföljen är för närvarande: AH Industries, Aibelairteam, Arcus, Bisnode, Diab, GS-Hydro, Gudrun Sjödén Group, HENTHL Display, Jøtul, KVD, Ledil, Nebula, Oase Outdoors, Plantagen, Serena Properties, Speed Group och TFS.  Kan de bara fortsätta med sin fina utdelning så kan de mycket väl vara ett företag för Aktiepappa. Vi äger inga aktier i Ratos när detta publiceras men de står på vår bevakningslista och kommer sannolikt hamna i portföljen i framtiden. Den senaste tidens uppgång har gjort att det känns lite fel tajming att gå in i Ratos just nu men om de går under 40 kr igen kommer vi definitivt trycka på köpknappen.