Sidor

söndag 1 januari 2017

Ratos - ett intressant bolag

Ratos AB är ett investmentbolag grundat 1934 av de båda bröderna Ragnar och Torsten Söderberg.

Från början var Ratos ett förvaltningsbolag som ägde familjens växande affärsverksamhet. Ragnar och Torsten var ägare till Söderberg & Haak AB som får ses som Ratos grund. Ratos utvecklades så småningom till ett investmentbolag med betydande aktieposter i företag som Stora Kopparberg, Esselte och Gränges. De hade en tid även en helägd stålhandelsrörelse (Tibnor). De har ägt VVS-kedjan Dahls, Anticimex, Atle och Scandic hotels.

Sedan krisåren 1992 har Ratos utvecklats till mer av ett riskkapitalbolag och de senaste 4-5 åren har mest handlat om uteblivna vinster, kursfall och VD-byten. Nu när Magnus Agervald tillträtt hoppas vi för Ratos skull att det blir lite bättre drag i bolaget både vad gäller dess innehav och dess aktiekurs.

Namnet Ratos är en akronym och kommer från de två första bokstäverna i respektive ägares förnamn (RAgnar och TOrsten) samt första bokstaven i deras efternamn (Söderberg). Genom två stiftelser och familjens aktier sitter familjen Söderberg på i princip all makt i Ratos. De kontrollerar över 70 % av rösterna.

En intressant detalj som ligger i tiden är att på Ratos huvudkontor är 52 % av de anställda kvinnor. Inte en helt vanlig andel när det kommer till investmentbolag. Vi vill inte ge oss i i könsdebatten men det kan ändå vara värt att nämna att många företag med jämn könsfördelning i ledningen går väldigt bra. Personligen anser vi att mest kompetent person ska inneha respektive befattning oavsett kön. Det är till och med okej att tillsätta en ”hen” om han eller hon är mest lämpad för uppgiften. 

Bransch: Investmentbolag
VD: Magnus Agervald
Börsvärde: 15.200.000.000
Antal aktier: 325.000.000
Aktiekurs: 43,37 kr
Antal ägare hos Avanza: 20.988 st
Direktavkastning:7,47  %
P/E-tal: ska inte användas på investmentbolag

Ekonomi
Omsättning      24.480 miljoner SEK
Rörelseresultat 1.411 miljoner SEK
Vinst efter skatt   676 miljoner SEK

Ratos har tagit mycket stryk det senaste året och under 2016 har de tappat 11,24 % på börsen. På tre år har de tappat 24,1 % men de senaste tre månaderna har de en uppåtgående trend då de stigit med 8,89 %. Ratos har en relativt bra portfölj med bland annat flera bolag som kan börsnoteras. Bolagen i portföljen är för närvarande: AH Industries, Aibelairteam, Arcus, Bisnode, Diab, GS-Hydro, Gudrun Sjödén Group, HENTHL Display, Jøtul, KVD, Ledil, Nebula, Oase Outdoors, Plantagen, Serena Properties, Speed Group och TFS.  Kan de bara fortsätta med sin fina utdelning så kan de mycket väl vara ett företag för Aktiepappa. Vi äger inga aktier i Ratos när detta publiceras men de står på vår bevakningslista och kommer sannolikt hamna i portföljen i framtiden. Den senaste tidens uppgång har gjort att det känns lite fel tajming att gå in i Ratos just nu men om de går under 40 kr igen kommer vi definitivt trycka på köpknappen.

12 kommentarer:

  1. Själv sugen på Ratos pga utdelningen. Men som du nämner är förtroendet lite skadat sedan tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de senaste åren har varit tuffa för dem på flera sätt. Familjen Söderberg sitter extremt tungt i dem vilket kan vara en fördel och en nackdel. Dock talar det för fortsatt fin utdelning iaf.

      Radera
  2. Tack för en fin presentation av Ratos. Jag köpte in det i barnportföljen i somras och hoppas på en vändning för företaget.

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte du i somras kom du väl in till en vettig kurs?

      Jag tror som sagt på dem och jag tror att barnen kommer ha glädje av den investeringen.

      Radera
    2. Gav på ca 40. Återstår att se om det var ett klokt beslut.

      Radera
  3. Själv har jag aldrig vart intresserad av Ratos. Jag gillar inte deras affärside att sälja sina bra bolag och kvar blir bolag av sämre kvalite. Deras preferensaktie tycker jag också oroar. Att låna pengar till en hög ränta för att investera måste ge mer avkastning än att låna med låg ränta. Jag vill helst ha bolag som växer av sig själv och kan expandera utan dyra lån. Meningen är ju att aktieägarna ska få betalt för den risk det tar att investera i ett bolag. I Ratos fall tycker jag ledningen verkar få bra betalt och aktieägarna betalar för det. Vad jag har uppfattat har det varit ett fantastiskt bolag en gång i tiden. Frågan är varför det är så mycket sämre nuförtiden? Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det faktum att de lånat pengar via preferensaktier är en mycket bra synpunkt. Det borde jag nämnt i inlägget känner jag nu. Tack för att du kompletterar och kommenterar Slimis.

      Affärsidén verkar som du nämner ändrats till att mer likna ett riskkapitalbolag och endast framtiden kan visa om det är klokt eller oklokt.

      Radera
  4. Jag vill minnas att Ernst & Young studien fokuserade på avkastning på eget kapital utan att korrigera för bransch. D.v.s. eftersom kvinnor är överrepresenterade i bank och fastighetsbranschen blir RoE högre för kvinnor. Ska man satsa på att dra nytta av kvinnor tror jag att det kan vara smartare att satsa på att följa vilka styrelseuppdrag framgångsrik företagsbyggare som Yvonne Mårtensson och Marianne Brismar engagerar sig i.

    Själva Ratos hard sett frestande ut sedan jag började med aktier och jag är glad att jag inte fallit för den frestelsen. Däremot bör det väl vända någon gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bekant det du skriver och jag tycker absolut man kan ta rygg på Yvonne och Marianne, eller alla framgångsrika företagsbyggare oavsett kön egentligen. Artikeln jag länkar till i inlägget kom bara upp i huvudet i samband med att jag skrev det där om 52% kvinnor så det var ingen egentlig vetenskaplig koppling ;).

      Känner igen det där med att ha varit sugen på Ratos länge... Får se om det vänder nu.

      Radera
  5. Gick faktiskt ur Ratos med minimal vinst i september. Tycker iofs inte att de gjort helt fel i besluten men jag hade annat som jag för tillfället var intressant och ville inte sitta kvar för resan mot glansdagarna! Får se om det var ett bra eller mindre bra beslut. Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera
  6. Fg VD för Ratos var bevisligen ingen direkt stjärna. Men den nya lyckades bevisligen bra med Byggmax, men vi får väl se vilken förmåga han har att omstrukturera och utveckla en helt annan typ av bolag som Ratos. Marknaden tycks ivartfall höja sina förväntningar på framtiden. Själv så är jag dock inte jätteförtjust i att leta bland uppenbara problembolag, när det finna så mycket bra bolag därute till rimligt pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det dör med att det finns så många bra bolag till rimligt pris ör faktiskt en riktigt bra anledning att inte köpa Ratos. Tack för en bra vinkling Investeraren.

      Dock verkar marknaden inte alltid prisa in hur bra bolaget är och går i kursen. Det ser vi på HM till exempel.



      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.