Sidor

fredag 13 januari 2017

Vad är Lendify?

Första gången jag stötte på Lendify var i ett eller ett par inlägg hos Västkustinvesteraren.   Han skrev om sitt försök med Lendify och det verkar onekligen vara en rätt så intressant investering med ca 9 % avkastning. Även bloggkollegan Sparcoachen har skrivit en del om Lendify  och då dessa båda bloggkollegor uttrycker sig i dels positiva och delvis försiktigt positiva ordalag har vi blivit lite sugna på att titta närmare på företaget som lovar mellan 3,5 och 8,2 % avkastning.  Det verkar som om Lendify har någon form av krav på deras samarbetspartners om att något inlägg per månad ska handla om just Lendify.

Hur fungerar det då? Jo det verkar ganska enkelt, man registrerar sig och för över pengar, väljer vilka olika lån man vill lägga sina pengar i och sen sköter i princip Lendify resten. Det upplägg som verkar smartast är det Autoinvestkonto som Lendify erbjuder där det fördelar de insatta pengarna på 20-40 olika lån för att uppnå god riskspridning. Här finns även möjlighet att välja om man vill återinvestera både den ränta och den amortering låntagarna betalat på dina lån per automatik.

Det finns tydligen även en kreditförlustfond som är avsedd att täcka förluster i lån som ligger i Autoinvestkonton. Här verkar det vara noga med att det bara gäller just dessa konton och om man ska investera här tror jag att just Autoinvestkontot är det man ska ha.

Normalt är vi inte intresserade av ränteinvesteringar utan insättningsgaranti men tjänsten känns faktiskt ganska intressant ändå. Drygt 8 % ränta är ju inte fy skam. Även upplägget med att man delar upp sina investerade pengar i en korg som i sin tur lånar ut till olika personer gör att det känns rätt så bra. Tittar vi på ägarna till Lendify så hittar vi en hel del riktigt tunga namn. Det är dels en doldis i Wallenbergsfären, det är ett riskkapitalbolag styrt av familjen Lundin och det är även Stadiumgrundarna Eklöf

Hur ställer ni som läser bloggen er till Lendify? Känner ni till det och har ni investerat i det?


Jag utgår från att vissa av de bloggare som skriver om Lendify och liknande företag har någon form av samarbete med företaget i fråga men det har inte vi. Vi har alltså inga pengar investerade i Lendify och kommer sannolikt aldrig att ha det heller. Och vi får inte ett öre betalt för att skriva detta inlägg. Vi var nyfikna och ville lyfta frågan helt enkelt.


Värt att nämnas är ju den konkurrent som finns i Trustbuddy. Trustbuddy har minst sagt haft det lite motigt  kan man säga. Trustbuddy gick sedemera i konkurs

25 kommentarer:

  1. Jag tycker att de har ett intressant upplägg och är nyfiken men samtidigt ganska skeptisk. Köper hellre lite lagom långa innehav i enfastighetsaktier med motsvarande utdelningsnivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag resonerar ungefär likadant men det är alltid kul att titta på lite nya grejer.

      Radera
  2. Jag ser inte riktigt anledningen till att investera på de villkoren till endast 8% avkastning? Man vet alltså inte exakt vart ens pengar hamnar? Då köper jag hellre preffar.

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan förstå resonemanget men jag tror faktiskt att man kan välja vart pengarna hamnar. Är inte säker på det men det verkar så. Hoppas att någon av läsarna kan hjälpa oss och svara på det.

      Radera
  3. Var väl mindre än något år sedan bedrägeri skedde, i princip ostraffat i Sverige med den typen av verksamhet. Pengarna borta. Egentligen onödigt att säga, men jag skulle inte sätta en enda krona i spel på detta, även om någon skänkte mig insatsen. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar dina kommentarer Investeraren! Det är inga tveksamheter där inte :). Ha en go helg!

      Radera
  4. När bostadsräntor ligger på 1,5 %, vem lånar pengar till 8% ränta? Och vad lånar man till? Vilken investering ger >8% ränta? Eller går pengarna till konsumtion? Verkar vara en högriskinvestering.
    Knutte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig! På Lendifys hemsida står det "Den genomsnittliga kunden på Lendify har inga betalningsanmärkningar (ett krav) och tjänar över 400 000 kr om året". Det där kan man ju tolka som man vill.

      https://lendify.se/Invest/Register


      Är det något de försöker bevisa eller är det så att deras kunder är väldigt bra? Om man tjänar hyfsat bra behöver man väl inte låna pengar alls tänker jag. Speciellt inte till 8 % ränta.

      Radera
  5. På tal om något annat...! :-) Gillar du hur kommenterar på Hembergs blogg. Samt att du dessutom tycks svara flera än självaste Hemberg själv gör. Han måste verkligen vara en upptagen man som inte ens kan svara på ca 10-12 kommentarer. Kanske inte ska ha en blogg då? Så hatten av för dig som tar dig tid att svara på två bloggar! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja jag tänker att Claes verkar upptagen och han kan behöva lite hjälp ;).

      Radera
  6. Jag avstår Lendify då jag anser att låna ut pengar är en väldigt riskfylld branch. Visst har jag Handelsbanken i min portfölj men då banken har väldigt höga krav till de som lånar pengar anser jag att risken är lägre. Precis som du skriver gick det inte så bra för dom som lånade ut genom trustbuddy. Tack för en intressant artikel :-) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet och ja det är milsvid skillnad på Lendify och Handelsbanken det ska gudarna veta.

      Trevlig helg!

      Radera
  7. Mycket bra inlägg :)

    Tycker att Lendify låter riktigt intressant och det blir nog min större investering att testa på näst efter Tessin. Kan ju inte mer än gå åt h-vete liksom :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, ja det är alltid en risk med allt. Om du testar så rekommenderar jag dig att kolla med någon av de som har avtal med Lendify och kolla vad de får i ersättning. Jag tror att de kräver att man skriver ett visst antal inlägg om Lendify för att få någon sweet deal.

      Radera
  8. Tack. Trevlig helg du med! :-)

    SvaraRadera
  9. Jag har en liten post, totalt ca 1% på Lendify, mest för att testa hur det funkar. Så här långt har det funkat bra. Jag öppnade konto i höstas och har fört över småslantar vid några tillfällen. Den senaste tog lite tid att få investerad på autoinvest eftersom de haft ganska stora inflöden på mina löptider. Viss köbildning alltså. Kundsupporten förklarade detta med ett snabbt svar på mail.

    bengtssonsinvesteringar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra lite från någon som testat/testar dem. Jag ska följa din blogg och se hur det utvecklar sig. Har du även ett samarbete med Lendify Bengtsson?

      Radera
    2. Jag har inget samarbete med Lendify. Bara vanlig inlåningskund.

      Radera
    3. Testa samarbete är mitt förslag. Om du ändå jobbar med dem kan du ju skriva ett inlägg i månaden om dina upplevelser så får du någon form av betalning. :)

      Radera
  10. Väl förklarat! Jag själv är också bara `vanlig inlåningskund`, än så länge. :)

    SvaraRadera
  11. Hej! Jag har, likt dig, upptäckt Lendify genom VKI. Jag undersökte tryggheten vid fall av konkurs och fick en känsla av tillfällig(?) trygghet eftr detta. Investerade som "utlånare"(ordval?) valde autoinvest på 10 år, för bästa räntan och högst trygghet. Jag har för avsikt att låta de pengarna ligga där och växa, tills/om jag behöver dom. Om inte, tänker jag att det är ett bra komplement för mina barn att ta del av i framtiden. En nätt summa som dimper ner en gång/månad, som successivt minskar, på en tioårsperiod. Kan vara bra extraslant de första åren eftr ha flyttat ut, vid csn-belåning etc. Så min vaga plan är väldigt långsiktig, då jag inte har barn =)
    Min B-plan är att börja plocka ut investeringen vid form av eventuell kris. Som vid plötslig arb.löshet, damens framtida mammapenning eller dyl. Bara en inflik på idéer att göra, då pengarnas storlek som betalas ut är lite annorlunda än man är van vid, dvs att den minskar över tid. Man har annars för vana att det ska bli större summor med tiden =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som om det varit väl investerade pengar när Lendify köpte inlägg av Västkustinvesteraren ;).

      Jag vet inte hur det funkar om man vill ta tillbaka sin investering i förtid faktiskt. Jag skulle inte tro att det är möjligt men jag vet faktiskt inte.

      Radera
  12. Just nu får man 1000 kr för varje person som man värvar till Lendify. Den personen ifråga får 500 kr för besväret att öppna ett konto på minst 10.000 kr. Ser lite bökigt ut att kunna räkna hem för Lendify lol, men jag värvar för fullt och hittills har jag fått mina pengar.

    SvaraRadera
  13. Många som tycker här!
    Har läst på om P2P..och man får granska varje plattform var för sig.
    Har 10ksek i Lendify nu och lika mycket i Savelend. Funderar på Mintos oxå..men det upplägget verkar annorlunda!
    Jo man kan både köpa och sälja sina utlåningsportföljer på Lendify på en andrahandsmarknad. Har provat och det fungerar!
    Lendify ger Blanco lån till xa 10% av alla som söker. Lendify måste ju få det att fungera också...annars faller deras affärside direkt.
    Men de är mer kostnadseffektiva än storbankerna och räntan kommer att pressas av P2P i framtiden.

    Till sist..P2P ska ses som en riskspridning för vår kapitalplacering. Inte istället för aktier!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.