Sidor

onsdag 31 augusti 2016

Aktieflickvännen


Ja, det finns en sådan också i aktiepappans liv och här på bloggen. Liksom aktiepappan är aktieflickvännen också mycket intresserad av ekonomi och aktier. Och man kan på sätt och vis säga att det var genom vårt gemensamma intresse vi träffades. Våra konversationer bestod i början av aktier, vilket kan verka lite torrt kanske men ack vilken lyckoträff. 

Så vem är flickvännen? Jo, hon har passerat trettio med ett antal år, arbetar i bland mer än hon borde och lägger alldeles för mycket tid på att studera börsen och dess nyheter. Hon påminner om Pippi Långstrump på många sätt, även hon gillar att ha sina pengar i portfölj, sova med fötterna på huvudkudden (ja, aktiepappans säng står i fel riktning). Precis som Pippi Långstrump tar hon plats utan att fråga om lov och förväntar sig inte att bli räddad av "storebror" (läs samhället) utan målet är att bli som Pippi, ekonomiskt oberoende och äga sin egen frihet.



/Aktieflickvännen


söndag 28 augusti 2016

Fingerprint


Jag vågar nog påstå att företaget Fingerprint Cards (FPC) som tillverkar fingeravtrycksläsare till framförallt mobiltelefoner är om inte det mest omtalade företaget på börsen de senaste åren så i alla fall ett av de mest omtalade. Inte konstigt i och för sig då företagets succé på börsen det senaste varit en framgångssaga utav episka mått. Alla som är intresserade av aktier och börsen känner till dem och har en uppfattning om dem. Jag har även hört om ett flertal personer som börjat sin aktiekarriär med just Fingerprint. Och det är här som Aktiepappans fadersinstinkter sätter in och börjar bli orolig.
Fingerprint är ett extremt duktigt företag på många sätt men de har en lika brokig som fantastisk historia bakom sig. Allt från Bluff-pressreleaser till åtalade storägare och razzia mot huvudkontoret verkar som bortglömt då kursen rusat.
Går vi in på vad Fingerprint har, förutom ett av Stockholmsbörsens smutsigaste förflutna, så ser vi att  egentligen så sitter de inte på så många tillgångar. Utan att vara allt för insatt så utgår jag från att de sitter på ett antal patent och det kan räcka ganska långt på börsen men om man jämför dem med ett företag med lite stabilare balansräkning och utan skandaler och tingsrättsåtal i bagaget så väger patenten relativt lätt.
Aktiepappa fick frågan i våras om ett bolag och efter en kort genomgång insåg jag att det aktuella bolaget satt på extremt fina tillgångar och kändes superstabilt. Jag jämförde det faktiskt med Fingerprint och redogjorde för min bedömning angående riskerna i de båda företagen genom att kortfattat kommentera att jag personligen investerar hellre i ett företag likt Investor eller för den delen Ratos med tillgångar i flera olika företag och i flera olika branscher. Tillgångarna i Fingerprint är ett par patent och den personal de har anställd. Och sånt kan svänga fort, det har vi märkt i Fingerprint.
Om framtiden vet vi intet men vi vet att tekniken förändras hela tiden. Om vi för ett ögonblick tänker oss att vi inom något år kommer använda oss av ögonigenkänning istället för fingeravtryck för att starta våra mobiler, hur kommer aktien i Fingerprint gå då? Om helt ny DNA-teknik börjar användas istället för fingeravtryck, vad händer då med Fingerprint och deras patent? Det nyhetens behag och intresse som haussat Fingerprint kommer ligga dem i fatet när ny teknologi kommer. Det kan vara så att Fingerprint är långt framme på andra fronter också och att de kommer klara en föränderlig framtid helt lysande men det är förknippat med risker att kliva in i Fingerprint på de nivåer de handlas idag. Vad händer när kinesiska företag kopierar tekniken och startar ett ”Tingerprint” som de marknadsför i hela Asien?
Den här typen av tankegångar har man knappt vågat vädra kring aktieintresserade människor, speciellt inte sådana som nyligen börjat handla aktier och som gjort 100 % vinst på sina Fingerprint, men nu har en tung aktör som Nordea yttrat tankar i ungefär samma bana vilket är intressant. Nordea är dessutom stora nog att kunna påverka kursen av sin blotta rekommendation och om Fingerprint tappar på börsen nu kommer vi antagligen aldrig få reda på vad som var orsak och vad som var verkan angående Nordeas inblandning. De förutspår ett ras på 38 %.
Fingerprintaktien fortsätter helt enkelt att vara en chansaktie som kan gå bra men den kan också gå rejält dåligt. För min personliga del överväger risken chansen och jag har inga Fingerprint i min portfölj. Bara det faktum att  storägaren och fd VD:n Johan Carlström fortfarande verkar aktiv i bolaget borde göra att de allra flesta investerare drar öronen åt sig.

Titta gärna på vår film om skandalerna i Fingerprint cards.



fredag 26 augusti 2016

Älskade Svolder

Det lilla investmentbolaget Svolder bildades efter att ett antal analytiker på Alfred Berg gjort en genomlysning i börsens småbolag. De insåg att där fanns potential att bygga något kring detta. Efter ett par år med förberedelser och diskussioner startades Svolder och företaget noterades på börsen i juni 1993. 
Svolder har börsens bästa VD (i alla fall om man får utgå från att de företag som har dålig VD sparkar den samme). Ulf Hedlundh har nämligen suttit på sin post längst av samtliga VD:ar på Stockholmsbörsen.
Ursprungligen fanns ett par uppseendeväckande paragrafer i Svolders bolagsordning. Dels fanns det från början ett uttalat mål om utdelning av en viss procent av portföljens värde och dels finns det fortfarande en paragraf om att frågan om frivillig likvidation skall lyftas på varje årsstämma och om 1/3-del av ägarna bifaller denna likvidation skall den träda i kraft och bolaget likvideras. Man får utgå från att detta var ett sätt att hantera investmentrabatten som framförallt på 1990-talet kunde vara relativt stor. Exempel på det kan ses i Trustor och i Custos.
Sedan sent 1990-tal då Aktiepappa fick upp ögonen för Svolder har Svolder varit något av en favorit. Jag vet att man inte skall förälska sig i sina aktier men med Svolder har det varit svårt. Dels har de delat ut bra och dels har de haft en riktigt fin och stabil utveckling på börsen. Det faktum att de agerat på ett annorlunda sätt och utmanat med sina egna idéer för att motverka investmentrabatten gör bara att jag förälskat mig mer som den kverulant aktiepappan kan vara. När jag gjorde mina första köp gick det att köpa aktierna till bra pengar dagarna efter utdelning då företaget ibland  till och med fick sälja av aktier för att klara utdelningen. Jag vet, det låter idiotiskt men det var ett annorlunda sätt att jobba och det uppskattades av en hel del aktieägare och är faktiskt orsaken till att jag kunde köpa på mig så pass många aktier i bolaget så att innehavet i Svolder är Aktiepappans i särklass största. För ett antal år sedan togs ett beslut att sluta med denna oortodoxa utdelningspolicy och istället dela ut av vinsten likt vanliga bolag. Det gjorde att den fina utdelningen på drygt 5 % istället blev 3 % men med följd att kursen rusade. Svolder har varit ett stilla bolag med stabil och fin utveckling men 2016 har det hänt saker.
Under Sommaren 2016 har det uppmärksammats av vissa bloggare att aktiekursen i Svolders A-aktie rusat extremt mycket. Bloggarna hänvisar till att detta enbart skulle bero på småspararnas okunskap och dumhet. Inte nog med att man kategoriserar alla småsparare, man väljer att totalt idiotförklara dem också. Mycket tråkigt tycker jag. Härmed vill Aktiepappa lägga fram en annan teori till den galna rusningen i Svolder: Någon vill ta makten i bolaget. Det behöver inte vara så men det kan inte uteslutas. Och om inte annat så är det en mycket mer intressant tanke än att dra alla småsparare över en kam och förklara hur dumma de är. Jag är själv småsparare och jag är helt säker på att jag varken är okunnig eller dum.
Om vi går tillbaka lite i tiden till januari 2015 så hittar vi denna information på aktiespararnas hemsida: Öresund vill köpa Svolder
Lägger vi sedan samman detta med Öresunds agerande i samband med att man köpte det för tillfället större bolaget Custos 1995 så är det inte alls otänkbart att det antingen är Öresund som sitter och tankar A-aktier i Svolder eller att någon uppmärksammat det samband som Aktiepappa tycker sig ha sett och räknar med att Öresund inom en framtid kommer vilja köpa A-aktier i Svolder. Följande citat är hämtat från när Öresund i december 1995 köpte alla Custos-aktier som kunde återfinnas på marknaden i princip:
Efter en rad uppflaggningar under förra veckan äger Öresund numera 19,7 procent av aktierna och 25,1 procent av rösterna i Custos. Investeringen motsvarar drygt en miljard kronor och motsvarar ungefär hälften av Öresunds totala tillgångar på totalt två miljarder kronor. Affären har finansierats genom utförsäljningar av aktier i bolagets börsportfölj. Enligt ägarstatistik från Ägaren och makten har Öresund de senaste veckorna sålt aktieposter för motsvarande en halv miljard kronor i Catena, Volvo, Industrivärden, Investor, Latour, S-E-Banken, Skandia, Trygg-Hansa och Verimation.
De aggressiva aktieförvärven i Custos har gett utslag i aktiekursen. Så sent som den 11 december betalades Custos röststarka A-aktie och röstsvaga B-aktie till 118 kronor vardera. Slutkursen under måndagen var 115 kronor för B-aktien och 127 kronor för A-aktien. Det ger en spridning eller maktpremie på 110 procent.(www.dn.se/arkiv/ekonomi/oresund-vill-ta-makten-i-custos/)

Någon som känner igen agerandet och resultatet?
Som ett tillägg kan nämnas att Öresund den 19 augusti sålde 550 000 aktier i Oriflame. Givet börskursen den dagen ger det ett tillskott i kassan på 143 miljoner. Inte lika mycket pengar som när man sålde av innehav för att köpa Custos men om man tar med den konstiga rusningen i A-aktien så känns det nästan lite för bra för att vara sant.
Det skall nämnas i sammanhanget att eftersom det bara krävs 1/3-dels majoritet för att uppnå likvidation av bolaget får man ganska mycket makt för lite pengar i Svolder.




onsdag 24 augusti 2016

A-aktier/B-aktier

Då det den senaste tiden talats en hel del om hur småsparare inte förstår och att de/vi gör fel när vi köper aktier vill aktiepappa i sann ”pappa-anda” klargöra begreppen.
A-aktien är i de allra flesta fall en röststark aktie som man köper för att få kontroll över bolaget. Det är oftast mindre omsättning i A-aktien och därför rekommenderar de allra flesta att man hellre köper B-aktier. Ju fler aktier det finns desto fler köper och säljer den och därmed blir det lättare att sälja aktien den dag man vill komma ur bolaget. Grundregeln är alltså att alltid köpa B-aktier. Vissa företag har inga B-aktier och vissa har C-aktier. En enkel tumregel är alltså att alltid köpa B-aktier men att kolla om det är någon av aktierna i bolaget man tänkt köpa i som har mer eller mindre antal aktier och omsättning. Det går alltid att hitta denna information. Google vet som vanligt vilka aktier som omsätts mest i respektive bolag.
De undantag som kommer till mig direkt är bankaktierna:
Swedbank – här finns bara A-aktier - handla med A-aktien

SEB - här finns A- eller C-aktier - handla med A-aktien

Handelsbanken – A-aktien är mer omsatt- handla med A-aktien

samt investmentbolaget:

Industrivärden – A-akten är mer omsatt - handla med A-aktien


För att kommentera vissa bloggares kategoriska fördummande uttalanden om småspararna som grupp vill jag poängtera att det som händer i Svolder, där A-aktien stigit oförklarligt mycket, inte behöver bero på okunskap eller dumhet vilket vissa anser. Det kan såklart bero på okunskap men det kan finnas andra anledningar till kursrusningar. Speciellt i A-aktier i mindre bolag utan majoritetsägare och det borde ett proffs som Hemberg i alla fall kommentera i sin blogg anser jag.

Istället för att ställa frågorna om A-aktier till Kull/Hemberg (som de rekommenderar) så rekommenderar jag alla att ställa dem till någon med en aning mer respekt för det kunnande som finns hos småspararna istället.


tisdag 23 augusti 2016

Brinova


Fastighetsbolaget som sedan länge varit i familjen Paulsson (PEAB:s) ägo har varit på börsen i tidigare. Senast till 2012 då familjen Paulssons Backahill köpte loss dem och delade upp fastigheterna. Därefter har man startat om ihop med Erik Selen (Balder) och nu är Brinova på väg mot börsen. Man har dels behållit en del av de gamla fastigheterna och dels köpt nya fastigheter och betalat med aktier i Brinova. Erik Paulsson med bolag äger 45 % och hans namne Selin äger 35 %. Företaget säger sig ha en expansiv strategi och att de ska växa organiskt och och genom förvärv och byggnation. #Floskelvarning

Aktiepappan har dock något av en förkärlek för familjen Paulssons bolag och även om inte Erik Selin (Balder) och hans sätt att bygga företag med hjälp av lånade pengar tilltalar mig så väger Erik Paulssons stabila företagstänk över och aktiepappa kommer teckna aktier i Brinova när de sätts på börsen i höst. Förutsatt att det stämmer att de är på väg dit. Man vet aldrig med rykten men vissa rykten brukar stämma mer än andra och Erik Paulsson är ingen skvallerbytta direkt.

Snarare är han en stabil företagsledare som gång på gång påtalar hur viktigt det är att ha gott om ”hö på loftet” när han talar om bolag och vad han anser om likviditet och sparsamhet. Både uttrycket och sättet att resonera lever sannolikt kvar sedan familjens tid som bönder på den skånska landsbygden.

När det kommer till själva bolaget så har det fått behålla namnet efter Paulssons gamla fastighetsbolag men bolaget i sig är relativt nytt. Man har helt enkelt, bytt, behållit och köpt nya fastigheter runtom i Skåne (med övervikt i Landskorna) och istället för pengar har säljarna fått aktier i Brinova. Nu skall bolaget in på börsen och det verkar som om planen som fanns när man tidigare köpte in fastigheter i bilaget;  ”inga fastighetsägare vill sälja och få betalt i pengar när det är minusränta, men att få aktier i fastighetsbolag med effektiv förvaltning sägs locka” endast härrör från första försäljningen. Nu i andra läget vill man tydligen ha pengar i alla fall när det handlar om att ta in från de nya aktieägarna. Trots denna motsägelse borgar Erik Paulssons inblandning som sagt att detta ändå kan bli en bra affär. Inte minst på kort sikt. De flesta börsnoteringar det senaste året har varit det.

Hade bolaget endast roddats av herr Selin däremot finns det ingen chans att Aktiepappa hade tecknat sig för aktier i bolaget. Detta trots att Erik Selin är en utomordentligt trevlig person och extremt framgångsrik. Det är låneglädjen som hans bolag uppvisat tidigare som skrämmer. Ett annat faktum som skulle kunna tänkas avskräckande är även läget på Brinovas fastigheter. Landskrona är inte direkt något av södra Sveriges högstatusområden och där verkar de flesta fastigheter vara belägna.  Kristianstad och Hässleholm är även de orter med relativt lågt antal studieskulder jämfört med genomsnittet i Sverige om jag minns rätt. Detta behöver dock inte vara någon nackdel ur ett företagsperspektiv. I områden där man betalar för status blir ofta avkastningen lidande. Och trots övervikten på lite enklare området är Vellinge, där några fastigheter ligger tvärtom något som anses ”fint” så en viss blandning av områden råder i Brinovas bestånd.

Sammanfattningsvis kommer Aktiepappa kanske köpa aktier i det som nästintill får betecknas som Stockholmsbörsens nya ”slumlord” Brinova. En slumlord med goda utsikter att tjäna pengar. Och deras snudd på experimentella sätt att köpa fastigheter är bara det intressant nog för att blil intresserad.





söndag 21 augusti 2016

Kedjebrevet vid namn Shareville



I nätmäklarnas ungdom fanns det ett företag som hette Aktiedirekt som lät privatpersoner, och företag med för den delen, handla aktier till lågt courtage via nätet. Jag var själv inte sen att hänga på för en sparad krona är ju lika mycket värd som en tjänad krona som alla vet.
Efter ett antal år köps Aktiedirekt av Nordnet, Aktiedirekt blir Nordnet direkt och sedermera slås nordnetdirekt ihop med vanliga Nordnet varefter aktiepappan finner sig vara kund hos Nordnet. Efter att ha sett en ung herr Dinkelspiel ett av TV-historiens töntigaste realityserier är inte humöret och intresset för familjen Dinkelspiel och deras nätmärklarföretag på topp men det får gå. Nordnet funkar faktiskt riktigt riktigt bra till någon gång runt vintern 2015 då det börjar ploppa upp reklam för något som heter Shareville. Shareville intresserar inte aktiepappan alls. Dock fortsätter Nordnet att nästintill spamma sina depåinnehavare med information om Shareville och de försöker verkligen få alla att gå med.
Det blir så mycket säljsnack så att varningsklockorna börjar ringa hos den till naturen kritiska aktiepappan. När de sedan lägger med ett fällt med kommentarer från Shareville om de aktier man äger längst ner på sidan över de enskilda aktierna man har blir det för mycket. Man tror ju att det skall vara fakta som skrivs om på Nordnet, inte privatpersoner som anonymt kan klämma ur sig vad som helst. Missförstå mig inte nu utan de får gärna säga vad de vill men jag vill inte ha deras kommentarer på min depåsida. Aktiepappan utnyttjar sin konsumentmakt och flyttar depån till Avanza efter att ha poängterat sina synpunkter för Nordnets kundtjänst.
Så längt är allt frid och fröjd och Nordnet jobbar vidare med sin Facebookkopia och Aktiepappan gör sina bästa korta affärer någonsin med hjälp av Avanza. Så en dag får aktiepappan tipset av en mycket kär vän att köpa ett medlemskap i unga aktiesparare till sin son. Inne på aktiespararnas hemsida finner aktiepappan information om medlemskap och förmåner. Där visar det sig att Shareville tydligen har en premiumtjänst där de med många följare får betalt av Shareville baserat på antal följare. Helt plötsligt blir Nordnets hets att få med så många som möjligt på tåget logisk. Man vill generera klick och följare till de som har premiumtjänsten och med fler som betalar för premium tjänar Nordnet mer pengar och man kan dessutom sälja mer reklam till annonsörer. Ett klassiskt kedjebrevsupplägg om ni frågar mig. Aktiepappan är glad att inte medverka!
Det faktum att man ingenstans på Nordnet eller Shareville kan läsa om varken detta upplägg eller om premiumtjänsten bekräftar att detta inte riktigt verkar tåla dagens ljus. 
Vad vinsten för Aktiespararna är i det hela är fortfarande oklart men det kanske kommer visa sig längre fram.

Tydligen väljer Nordnet att betala vissa bloggare när bloggarna styr folk till att registrera sig på Shareville. Läste detta hos Molekylär ekonomi. Känns konstigt i min värld.

fredag 19 augusti 2016

Ericsson


Är det äntligen dags att köpa Ericsson igen? Finns det pengar att tjäna i Stockholmsbörsens strykpåse? Kräftgången som är sammankopplad med Ericsson är nästintill legendarisk och på ett personligt plan hyser jag inga varma känslor för Ericsson alls. I ett tidigare liv har jag varit stolt ägare av Ericsson och faktiskt gjort en del bra affärer när Ericsson var heta för över 10 år sedan. Det senaste decenniet har de dock känts svala ur flera perspektiv.
Den som vill tjäna pengar på börsen gör dock ofta klokt i att bortse från personliga reflektioner och Ericsson som det ser ut idag känns faktiskt som ett alternativ för åtminstone en kort affär. Om/när de får ny ordförande tror jag att aktien kommer att lyfta med ett antal procent. Ligger det något i SVD:s spekulationer så kan det finnas pengar att tjäna genom att köpa nu och sälja av i glädjeruset när en ny VD presenteras. Det kan även komma ett nytt köpläge om/när en ny ordförande presenteras och ytterligare ett om det ligger något i de rykten om uppköp som det skvallras om. Tre möjligheter till rusning är nästan för bra för att avstå.
Och risken i denna investering känns inte så stor för så mycket lägre kan den väl inte falla. Eller…?
Notering idag: Ericsson B 61.30 kr

Fotbollsinvestering


Fotboll

Jag snubblade över en intressant sammanställning som Spartacus invest skrivit om fotbollsaktier i Europa. Det hela började med att jag hittade en etikett på bloggen som hette AS Roma och den ledde mig till inlägget om fotbollsaktier. Speciellt intressant var de föga förvånande svaga balansräkningarna i Italien. Dock hittade jag ett riktigt spännande lag att köpa aktier i SS Lazio, den gamle fascisten Francos favoritlag. Här skall man nog inte förvänta sig en bättre varken resultat eller balansräkning än vad lokalkonkurrenten AS Roma kan prestera.

Jag kunde inte riktigt släppa tanken på att jag läst något tidigare om att den fanns betydligt fler fotbollsaktier att välja på och jag vill därför komplettera Spartacus invests lista med några extra fotbollslag. Dels SS Lazio (som ju haft sina största framgångar i historien med Sven-Göran Eriksson som tränare) och dels en drös lag/företag från vårt grannland Danmark. När det kommer till Sven-Göran Eriksson så vill jag passa på att höja ett varningens finger då hans briljans på tränarbänken står i skarp kontrast till hans ekonomiska färdigheter. Svennis har för övrigt varit tränare för inte mindre än tre lag på nedanstående lista; Benfica, AS Roma och SS Lazio.

Här hittar vi: Aalborg Boldspilklubb, Aarhus Elite, Bröndby och Silkesborg IF. Dessutom verkar FC Köpenhamns hemmaarena Parken vara noterad på Köpenhamnsbörsen. Det är oklart hur stor del av arenan som är publikt ägd och om det är så att Parken i själva verket äger FCK. Jag vill minnas att FCK skall äga majoriteten av arenan. Hur som helst vill jag ha med den på listan. Och den som är mer intresserad av nedanstående aktier och lag uppmanas helt enkelt att kontrollera dem innan affärer görs. Jag vet faktiskt inte hur man handlar på börsen i Istanbul bland annat. Lissabon kan också vara en utmaning.

Här kommer i alla fall en lista med investeringsbara fotbollslag:

Danmark

Aalborg Boldspilklubb
Aarhus Elite
Bröndby IF
FC Köpenhamn/Parken
Silkeborg IF 

Holland

AFC Ajax 

Italien

AC Milan
AS Roma
Juventus
SS Lazio 

Frankrike

Olympique Lyonnais 

Storbritannien

Celtic
Manchester United PLC 

Polen

Ruch Chorzow 

Portugal

Benfica
Sporting Lissabon 

Sverige

AIK Fotboll 

Turkiet

Besiktas
Fenerbahce Sportif Hizmet
Galatasaray
Trabzonspor Sportif Yatir 


Av de lag jag kunnat kontrollera verkar faktisk Silkeborg vara de som är mest stabila med en hyfsat snygg kurva på 3 års sikt. Trots att de är skrämmande nära frimärkesstrecket. Vad kostar ett frimärke i Danmark förresten? De noteras iaf på en kurs strax över 7 kr. De som känns mest köpvärda, speciellt för den riksbenägne, är Bröndby som haft en tuff ekonomisk tid bakom sig och genomgått lite av ett stålbad. Nu verkar det dock som om det kan finnas en viss uppsida i aktien som handlas för en dryg krona.





torsdag 18 augusti 2016

Holmen

Av ett flertal äldre personer, som alla får anses både kunniga och aktieintresserade, har jag fått höra att Holmen är en ”tråkig aktie” och att de vinner VM i ”sidledsförflyttning”. Det kanske stämmer om man är lite äldre och har följt dem tidigare men jag anser att det inte stämmer. Varför skall jag redovisa nedan. 


Först av allt vill jag poängtera det som särskiljer Holmen från flera andra skogsbolag och pappersbruk: Holmen har extrema mängder skog i förhållande till bolagets antal aktier och aktiekurs. Sveriges och även Europas största privata skogsägare SCA är inte helt olikt Holmen men på grund av att SCA har så många aktier och aktieägare är deras dryga två miljoner hektar skog utspätt på så många aktier och aktieägare. Gör man samma bedömning på Holmen kommer man snabbt fram till att trots att Holmen endast äger ca 50 % av de arealer som SCA äger så ”vinner” Holmen tävlingen på grund av att de endast har 83 miljoner aktier jämfört med SCAs 702 miljoner aktier. Kortfattat an man säga att 100 aktier i vardera bolag motsvarar:

Holmen 1,5 ha skogsmark

SCA 0,37 ha skogsmark



Detta sagt om bolagens tillgångar. Den egentliga verksamheten rör ju själva bruken och där tjänar de båda pengar genom sin ägda skog då de har mycket stora tillgångar stående på egen mark. Många andra pappersproducenter är helt och hållet beroende av att köpa in skog för sin produktion. Dessa värden och de fördelar det ger gör att man bör värdera aktien i dels SCA men framförallt i Holmen på ett annorlunda sätt än andra rena producerande bolag. Det är inte konstigt att Fredrik Lundberg med bolag är storägare i båda dessa bolag. Han vet att värdera företag enligt inte bara resultaträkningen utan han låter även balansräkningen vara med i analysen.

 Jag fick en gång frågan om en jämförelse mellan Holmen och Korsnäs och personen i fråga villa dra upp p/e-talen för de båda företagen som en jämförelse vilket enligt mig ger en helt skev, för att inte säga gravt missvisande bild, av Holmen. Holmens enorma tillgångar ska självklart tas med i värderingen och då blir p/e-talets värde i princip lika fel som det blir i ett investmentbolag eller ett fastighetsbolag.



För att gå tillbaka till huvudfrågan angående ”tråkig aktie” och ”VM i sidledsförflyttning” vill jag visa en graf på Holmens utveckling de senaste åren. 

9 % uppgång senaste kvartalet, 17 % senaste året, 51 % de senaste tre åren och 90 % de senaste fem åren av en aktie med en oerhört fundamental grund av tillgångar är varken tråkig eller en sidledsaktie enligt mig. Till detta kommer dessutom årliga utdelningar på en bit över 3,5 %.

När det kommer till Holmens skogsinnehav så äger det arealer nästan lika stora som Västra Götaland och deras 119 000 000 skogskubikmeter betingar ett värde mellan 30 och 70 miljarder beroende på vilken del av landet de ligger. Om vi räknar lågt så har de alltså 30 miljarder i värden.

Som en jämförelse kan nämnas att Volvo personbilar såldes för 13 miljarder år 2010. Facebook betalade 4,9 miljarder (de betalade med egna aktier och dessa rasade från det att avtalet tecknades så de 7 miljarder som det talas om är inte korrekt) för Instagram 2012. Så Holmen skulle alltså teoretiskt kunnat köpa Volvo personbilar och Instagram och ändå ha skog för minst ett tiotal miljoner kvar.  Om vi räknar på sämsta tänkbara värdering av skogen. Vid högsta tänkbara värdering skulle de dessutom kunna köpa loss extremt överprissatta (50 miljarder kr) King från börsen 2016. Detta tycker jag borde vara med i bedömningen av Holmen.



Läs mer om Holmen och skog

Alternativ investering -skog
Simon Blecher - intervju



tisdag 16 augusti 2016

Börsintroduktioner 2016


Våren 2016 kännetecknades av relativt många nyintroduktioner. Det kändes som om det ploppade upp hur många nya företag som helst som skulle in på börsens olika listor. Stärkt av fina uppgångar i Bravida och Lifco de tidigare åren och med allt det snack som varit om introduktioner under våren så bestämmer sig aktiepappa för att göra ett test. En liten slattdepå på Nordnet kan användas till att leka lite. Alla introduktioner som låter roliga och som riskerar att bli övertecknade (vilket ju i principen innebär alla) skall ansökas om. När de gått upp mellan 5 och 20 % skall de säljas och så skall pengarna in i nästa introduktion. Resultatet kan ni läsa nedan:
Aktie  Vinst/förlust i %/Vinst/förlust i SEK

Lauritz,+2 %/+51 kr
Storytel, +25,8 %/+2 306 kr
Videoburst, + 14 %/+ 1 022 kr
Academedia, +37,8 %/+1 511 kr
Resurs Holding, -1,85 %/+204 kr (Behålls tills vidare)
Alelion, +13,3 %/+ 584 kr
Synact Pharma, +4,2 %/+203 kr (Behålls tills vidare)
Clean motion, +54 %/+2 514 kr
Slutsumma:Vinst          7 987 kr

Med tanke på de låga insatserna så får det anses att detta var en framgångsrik taktik för stunden. Lite lyckosamt var att de första introduktionerna gick bra så det fanns lite vinst att investera i de senare. Kontot var ett skrotkonto som blivit kvar i Nordnet som sagt och innehållet i den var ca 30 000 kr från början tror jag. Bland annat fick Lauritz säljas med väldigt låg vinst för att pengarna behövdes i nästa introduktion. Intressant test i alla fall och i slutändan blev det även en bra affär. Och nej, jag har inte vågat kolla efter hur de respektive aktierna gått efter att de sålts. Det finns ingen sann glädje i att vara efterklok.

Det kan nämnas att under augusti skall även Three gates noteras men det är oklart med tilldelning där så de får stå utanför listan för tillfället. Vidare tror aktiepappan på Resurs holding som är ett bolag som tjänar bra med pengar. Den som är intresserad kan läsa deras senaste rapport här:


Det är inte många bolag på Stockholmsbörsen som slår den vinstmarginalen! Om inte kursen tar sig snart så räknar jag kallt med att storägarna snart kommer börja plocka utdelning i alla fall.




måndag 15 augusti 2016

Skistar


Sedan mycket unga år har aktiepappan och hans båda söner haft ett intresse för skidåkning. Det har blivit vår grej att ett par gånger per säsong åka iväg på grabbresa till fjällen och åka skidor. Vi åker bara i backe, inte på platten. Efter att ha lärt upp båda grabbarna och de var 5 och 7 år så att de klarar sig hjälpligt blev det lite tråkigt i backen. Det gick ju så sakta så aktiepappan dammade av sin gamla snowboard, om man ändå skall åka sakta kan man ju i alla fall köra lite snowboard var tanken. Det tog cirka en minut innan de små också ville åka snowboard så där började allt om med två barn som skulle lära sig åka bräda…

När det kommer till Skistar så hade de för ett gäng år sedan alltid gratis liftkort den dag runt Lucia då de höll årsstämma i Lindvallen. Detta kändes som ett gyllene tillfälle att lära barnen hur det fungerar på årsstämma. När lilleman vid 9 års ålder blivit aktieägare i Skistar var det dags att anmäla sig till årsstämman. Detta var lättare sagt än gjort för hans förmyndare (både mamma och pappa) måste formellt godkänna att han som aktieägare ger fullmakt åt sin pappa att föra hans talan vid stämman. Detta krävdes dessutom för att aktiepappan ens skulle kunna få komma in i lokalen. Vid kontroll och anmälan visade det sig att de ändrat så nu hade de ett erbjudande med övernattning och liftkort i anslutning till stämman istället för gratis liftkort. Detta skulle innebära övernattning i någon form av gemensamt rum med 5 andra. Här kan Skistar förbättra sig.

Efter ett antal mail och skickad fullmakt skulle i alla fall allt vara klart och på Lucia 2014 var det dags för den lilles första stämma. Efter incheckning fick han årsredovisning och lite andra papper. Sen bjöds det på lussekatter och godis. Extremt uppskattat!

Snart intas podiet av Erik Paulsson som är storägare och ordförande i Skistar och 9-åringen sitter och följer med och bläddrar i sina papper för att se vad VD Mats Årjes, Erik Paulsson mfl talar om från podiet. Aktiepappan var såklart stolt som en tupp!

Så här i efterhand har jag insett att det var extremt taktiskt rätt att välja en stämma där Erik Paulsson sitter ordförande. Erik skapar en affärsmässig och seriös men ändå lite lättsam och snarast familjär stämning på sina stämmor vilket uppskattas. Bra jobbat Erik!

Efter avslutad stämma talade vi såklart lite aktier och aktiepappan berättade lite om vilka andra bolag familjen Paulsson driver och har drivit samt varifrån deras pengar kommer och hur de startat Skistar mm. Och vi hann nog inte ens komma ut till backen och leta upp våra vänner, som åkt skidor under tiden vi skött våra aktieägarplikter, förrän den lille aktieklipparen ville köpa aktier i Peab.

Spara till barn - lillebror

Eftersom svenska samhället tycker att det är lämpligt att man skaffar barn med två års mellanrum så har man anpassat reglerna för föräldrapenning till detta. Någon kanske trodde att alla föräldrar i vårt avlånga land ville ha just den åldersskillnaden på sina barn? Så är det alltså inte utan det är farbror staten som lagt ribban för hur det skall se ut. Är föräldern hemma mer än två år räknas den sjukpenninggrundande inkomsten på den tidigare sjukpenningen (alltså ca 70 % av föräldrapenningen) medan om man är hemma mindre räknas den sjukpenninggrundande inkomsten på den inkomst man hade innan första graviditeten.

Lillebror kommer till världen och aktiepappan kan i vanlig ordning inte förstå varför tjejer snackar så mycket om att föda barn. De skulle bara veta hur det är när en kille är riktigt förkyld. ;)


En natt när lillebror är ca 3 månader, fortfarande en liten parvel som inte kan prata eller knappt krypa, får han svårt att andas vilket är den hittills svårast stunden i Aktiepappans liv. Efter ambulansfärd och medicinering och utredning visar det sig att killen har ganska allvarlig astma. Det blir dagliga inhalationer via en sk pariboy. Såväl medicin som maskinen kommer från Astrazeneca och aktiepappan ser möjligheten i det svåra läget. Här finns i alla fall en chans att visa den lille vilket företag han har aktier i. Förutsatt att han äger aktier i Astrazeneca vill säga. Sagt och gjort, för ca 300 kr styck blir den lille astmatikern ägare till sina första aktier.

Vid 9 års ålder väljer den lille som nu har ett brinnande aktieintresse att sälja hälften av dess aktier för att istället investera i Skistar. Detta uppmuntras såklart av Aktiepappan som då får 15 % rabatt för hela familjen vid skidresor i Åre, Vemdalen, Sälen, Trysil, Hemsedal mm via Skistars utomordentliga aktieägarrabatt. Denna försäljning faller samman med budet som kommer på Astra så de säljs för drygt 500 kr. Skistar köps för 80 kr och har sedan detta (2014) gått upp med närmare 70 %.

Skistar är en resa för sig och får nästan bli nästa inlägg.

Vid det laget att halva innehavet i Astrazeneca säljs har astman vuxit bort och den lille grabben är inte längre så liten utan en ganska stor kille med ett intresse för aktier och ett eget tänk när det gäller aktier och ekonomi. Bland annat har han själv valt  (efter att Aktiepappan gett begränsat med förslag) vilka aktier han vill investera i. Han får information om vad företagen gör och vad de tjänar pengar på och vad de har för utsikter. Han får även information om att det är bra att sprida riskerna lite genom att ha några olika aktier i olika branscher.



söndag 14 augusti 2016

Nybliven förälder

Det finns många primära instinkter i samband med att två personer bli föräldrar. Många mammor inreder hemmet och många pappor jobbar mycket. Forskning visar att detta sannolikt beror på uråldriga vanor där det gällde att samla mat till grottan så att den nya familjen skulle överleva.

I mitt fall tog sig detta uttryck i att jag ville ge de nyfödde en bra start i livet ur en ekonomisk synvinkel. Det bästa sättet är dock (enligt mig) inte att strö pengar över ett barn. Dessutom hade vi redan vid denna tid halva huset fullt med leksaker i plast vilka varken skänkte mig eller sonen någon större glädje.

Jag funderade länge och väl och kom fram till att jag skulle försöka skapa ett intresse för aktier hos den lille. Jag skulle fixa aktier till honom och det skulle vara aktier som ett barn kan relatera till. Maximal avkastning skulle inte vara det primära utan det viktigaste är att skapa ett intresse. Vi bor på västkusten så det fick bli aktier i ett av Västsveriges största fastighetsbolag i 1-årspresent.

Tanken var att han skulle kunna se detta bolag, som tapetserar alla sina fastigheter med sin logga, när han går och åker på stan och det fanns faktiskt ytterligare en baktanke med det hela som innebar att han antingen skall kunna sälja dessa aktier den dag han vill köpa en bostad. Alternativt såg jag framför mig hur han skall höra av sig till Wallenstam som 21-åring och förklara att han sedan 20 år är aktieägare hos dem och nu skall han flytta hemifrån och fråga hur de kan hjälpa honom. För maximal effekt skulle denna fråga ställas på bolagstämman som hålls på Wallenstams egen gata Kungsportsavenyen i hjärtat av Göteborg.

Aktierna blev i vilket fall som helst köpta till ett inköpspris på ca 140 kr styck. Året är 2003.




Kort information om Wallenstam:
http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Fastigheter/Wallenstam/