Sidor

fredag 26 augusti 2016

Älskade Svolder

Det lilla investmentbolaget Svolder bildades efter att ett antal analytiker på Alfred Berg gjort en genomlysning i börsens småbolag. De insåg att där fanns potential att bygga något kring detta. Efter ett par år med förberedelser och diskussioner startades Svolder och företaget noterades på börsen i juni 1993. 
Svolder har börsens bästa VD (i alla fall om man får utgå från att de företag som har dålig VD sparkar den samme). Ulf Hedlundh har nämligen suttit på sin post längst av samtliga VD:ar på Stockholmsbörsen.
Ursprungligen fanns ett par uppseendeväckande paragrafer i Svolders bolagsordning. Dels fanns det från början ett uttalat mål om utdelning av en viss procent av portföljens värde och dels finns det fortfarande en paragraf om att frågan om frivillig likvidation skall lyftas på varje årsstämma och om 1/3-del av ägarna bifaller denna likvidation skall den träda i kraft och bolaget likvideras. Man får utgå från att detta var ett sätt att hantera investmentrabatten som framförallt på 1990-talet kunde vara relativt stor. Exempel på det kan ses i Trustor och i Custos.
Sedan sent 1990-tal då Aktiepappa fick upp ögonen för Svolder har Svolder varit något av en favorit. Jag vet att man inte skall förälska sig i sina aktier men med Svolder har det varit svårt. Dels har de delat ut bra och dels har de haft en riktigt fin och stabil utveckling på börsen. Det faktum att de agerat på ett annorlunda sätt och utmanat med sina egna idéer för att motverka investmentrabatten gör bara att jag förälskat mig mer som den kverulant aktiepappan kan vara. När jag gjorde mina första köp gick det att köpa aktierna till bra pengar dagarna efter utdelning då företaget ibland  till och med fick sälja av aktier för att klara utdelningen. Jag vet, det låter idiotiskt men det var ett annorlunda sätt att jobba och det uppskattades av en hel del aktieägare och är faktiskt orsaken till att jag kunde köpa på mig så pass många aktier i bolaget så att innehavet i Svolder är Aktiepappans i särklass största. För ett antal år sedan togs ett beslut att sluta med denna oortodoxa utdelningspolicy och istället dela ut av vinsten likt vanliga bolag. Det gjorde att den fina utdelningen på drygt 5 % istället blev 3 % men med följd att kursen rusade. Svolder har varit ett stilla bolag med stabil och fin utveckling men 2016 har det hänt saker.
Under Sommaren 2016 har det uppmärksammats av vissa bloggare att aktiekursen i Svolders A-aktie rusat extremt mycket. Bloggarna hänvisar till att detta enbart skulle bero på småspararnas okunskap och dumhet. Inte nog med att man kategoriserar alla småsparare, man väljer att totalt idiotförklara dem också. Mycket tråkigt tycker jag. Härmed vill Aktiepappa lägga fram en annan teori till den galna rusningen i Svolder: Någon vill ta makten i bolaget. Det behöver inte vara så men det kan inte uteslutas. Och om inte annat så är det en mycket mer intressant tanke än att dra alla småsparare över en kam och förklara hur dumma de är. Jag är själv småsparare och jag är helt säker på att jag varken är okunnig eller dum.
Om vi går tillbaka lite i tiden till januari 2015 så hittar vi denna information på aktiespararnas hemsida: Öresund vill köpa Svolder
Lägger vi sedan samman detta med Öresunds agerande i samband med att man köpte det för tillfället större bolaget Custos 1995 så är det inte alls otänkbart att det antingen är Öresund som sitter och tankar A-aktier i Svolder eller att någon uppmärksammat det samband som Aktiepappa tycker sig ha sett och räknar med att Öresund inom en framtid kommer vilja köpa A-aktier i Svolder. Följande citat är hämtat från när Öresund i december 1995 köpte alla Custos-aktier som kunde återfinnas på marknaden i princip:
Efter en rad uppflaggningar under förra veckan äger Öresund numera 19,7 procent av aktierna och 25,1 procent av rösterna i Custos. Investeringen motsvarar drygt en miljard kronor och motsvarar ungefär hälften av Öresunds totala tillgångar på totalt två miljarder kronor. Affären har finansierats genom utförsäljningar av aktier i bolagets börsportfölj. Enligt ägarstatistik från Ägaren och makten har Öresund de senaste veckorna sålt aktieposter för motsvarande en halv miljard kronor i Catena, Volvo, Industrivärden, Investor, Latour, S-E-Banken, Skandia, Trygg-Hansa och Verimation.
De aggressiva aktieförvärven i Custos har gett utslag i aktiekursen. Så sent som den 11 december betalades Custos röststarka A-aktie och röstsvaga B-aktie till 118 kronor vardera. Slutkursen under måndagen var 115 kronor för B-aktien och 127 kronor för A-aktien. Det ger en spridning eller maktpremie på 110 procent.(www.dn.se/arkiv/ekonomi/oresund-vill-ta-makten-i-custos/)

Någon som känner igen agerandet och resultatet?
Som ett tillägg kan nämnas att Öresund den 19 augusti sålde 550 000 aktier i Oriflame. Givet börskursen den dagen ger det ett tillskott i kassan på 143 miljoner. Inte lika mycket pengar som när man sålde av innehav för att köpa Custos men om man tar med den konstiga rusningen i A-aktien så känns det nästan lite för bra för att vara sant.
Det skall nämnas i sammanhanget att eftersom det bara krävs 1/3-dels majoritet för att uppnå likvidation av bolaget får man ganska mycket makt för lite pengar i Svolder.




3 kommentarer:

  1. Hmmm, låter faktiskt troligt.

    SvaraRadera
  2. Öresund tror jag på, så köp!

    SvaraRadera
  3. Öresund är ett riktigt bra bolag! De äger även en hel del Svolderaktier om jag minns rätt! Jag har inte riktig koll på vad de delar ut dock. Hur ser deras utdelning ut?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.