Sidor

onsdag 24 augusti 2016

A-aktier/B-aktier

Då det den senaste tiden talats en hel del om hur småsparare inte förstår och att de/vi gör fel när vi köper aktier vill aktiepappa i sann ”pappa-anda” klargöra begreppen.
A-aktien är i de allra flesta fall en röststark aktie som man köper för att få kontroll över bolaget. Det är oftast mindre omsättning i A-aktien och därför rekommenderar de allra flesta att man hellre köper B-aktier. Ju fler aktier det finns desto fler köper och säljer den och därmed blir det lättare att sälja aktien den dag man vill komma ur bolaget. Grundregeln är alltså att alltid köpa B-aktier. Vissa företag har inga B-aktier och vissa har C-aktier. En enkel tumregel är alltså att alltid köpa B-aktier men att kolla om det är någon av aktierna i bolaget man tänkt köpa i som har mer eller mindre antal aktier och omsättning. Det går alltid att hitta denna information. Google vet som vanligt vilka aktier som omsätts mest i respektive bolag.
De undantag som kommer till mig direkt är bankaktierna:
Swedbank – här finns bara A-aktier - handla med A-aktien

SEB - här finns A- eller C-aktier - handla med A-aktien

Handelsbanken – A-aktien är mer omsatt- handla med A-aktien

samt investmentbolaget:

Industrivärden – A-akten är mer omsatt - handla med A-aktien


För att kommentera vissa bloggares kategoriska fördummande uttalanden om småspararna som grupp vill jag poängtera att det som händer i Svolder, där A-aktien stigit oförklarligt mycket, inte behöver bero på okunskap eller dumhet vilket vissa anser. Det kan såklart bero på okunskap men det kan finnas andra anledningar till kursrusningar. Speciellt i A-aktier i mindre bolag utan majoritetsägare och det borde ett proffs som Hemberg i alla fall kommentera i sin blogg anser jag.

Istället för att ställa frågorna om A-aktier till Kull/Hemberg (som de rekommenderar) så rekommenderar jag alla att ställa dem till någon med en aning mer respekt för det kunnande som finns hos småspararna istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.