Sidor

måndag 4 juni 2018

Frihet - Vad är det och vem bestämmer?


Vem är fri?






Vem är egentligen fri? Vad är frihet? Vill alla vara fria? Vem avgör vad som är frihet? Är frihet samma för alla? Och vem har förtjänat att kalla sig fri?

Under förra veckan var det många bloggare och twittrare som berörde ämnet och vi ska här försöka sammanfatta dels vad de olika experterna anser men även försöka ge vårt utifrånperspektiv på begreppet frihet och varför vi tror att ämnet är så omstritt och debatterat.

Till att börja med kan vi konstatera att alla människor är olika. Vi föds i och för sig ganska lika men eftersom vi de första åren präglas av våra föräldrar och de andra personerna som står oss nära så startar förändringen relativt omgående. Efter att vi växt upp till unga  vuxna och vuxna skapar vi egna vanor och det är ofta därefter vi börjar fundera över frihet i allmänhet och ekonomisk sådan i synnerhet. Vi tar då oftast vår egen vardag som bakgrund och utifrån den bedömer vi verkligheten och möjligheterna. Vi har kanske skaffat oss en särskild standard som vi vill behålla. Eller så har vi skaffat oss allmänt dyra vanor som vi tror att vi inte kan klara oss utan. Vi kanske även har skaffat oss ett riktigt välbetalt arbete och gör vår bedömning utifrån det. Vi kan även ha skaffat oss väldigt sparsamma vanor och genom det ”tjuvstartat” resan mot ekonomisk frihet. Vi har helt enkelt olika förutsättningar och olika krav och mål. Vilka olika personligheter är det då vi talar om?

Asketerna

Vi har alla olika krav när det kommer till levnadsstandard. Vissa siktar på att skaffa sig en möjlighet att klara sig utan lön genom att skapa en vardag med minimala utgifter. Det innebär såklart att man får leva en lite mer spartansk vardag. Det här asketiska levnadssättet är inte dåligt på något sätt och det är faktiskt, tvärtemot vad man kan tro, ett tryggt sätt att säkra ekonomisk frihet på. Är man van att hålla nere kostnaderna kan man klara sig väldigt länge på väldigt lite pengar och i slutändan kommer till och med existensminimum via tex socialbidrag att ses som en lyxig vardag. Vi har hört hur man ibland lite raljant beskriver denna livsstil som att man ”bor i skogen och äter bark” eller att man skulle använda löv istället för toapapper men det är såklart inte det det handlar om även om dessa liknelser kan låta lite roliga.

Livsnjutarna

Andra siktar på att tjäna rejält med pengar för att kunna leva ett riktigt lyxliv den dag de pensionerar sig (vilket normalt är mycket senare i livet än de nyss nämnda). Dessa personer kan ibland upplevas som lite drygare än de i den tidigare nämnda kategorin och det beror oftast på avundsjuka skulle jag säga. Det här är inte sällan personer som inte har som huvudsakliga mål att bli fria så snabbt det bara går. Här är det viktigare att leva gott och att kunna göra det både nu och i framtiden.

Superspararna

Några av frihetssträvarna vill komma bort från sin anställning och sin arbetsgivare så fort det bara går och verkar i det närmaste hata sitt jobb. Här kan man dels se arbetet och tvånget att arbeta som en mycket bra motivering att spara och investera för att snart kunna pensionera och därefter kunna leva på utdelningar. Det är också vår uppfattning att de personer som återfinns i den här kategorien ofta är duktiga ”supersparare” samt att de inte sällan satsar stort på sk utdelningsaktier.

Egna företagare

Vissa väljer att sluta jobba som anställda för de finner en större frihet i att anställa sig själva. På det sättet slipper man jobbiga chefer och andra arbetskamrater som man tvingas spendera dagarna med. Denna typ av frihet är ibland ifrågasatt av de andra kategorierna då det faktiskt inte är någon total frihet om man måste jobba och leverera. Vissa tycker till och med att det är mer begränsande och mer tyngande att ha ansvaret för ett eget företag än vad det är att vara anställd. Som egen kan man inte stänga av kl 17.00 när jobbet slutar men man kan å andra sidan ofta ta en dag eller två ledig här och var. Dessa personer har ofta möjlighet att skapa frihet den dag de väljer att sälja eller lägga ner sin verksamhet.

För att vara tydlig vill vi nämna att dessa kategorier inte är definitiva och att inte alla människor kan prickas in i någon av dem. Vi till exempel kan känna att vi hör hemma i åtminstone 3 av dem och så är det antagligen med de flesta människor. Och vi behöver kanske inte nämna alla de kategorier som inte ens försöker spara eller leva sparsamt. Vill ni hitta dem rekommenderar vi TV-programmet Lyxfällan och ni får själva fritt kategorisera dem.

Vad för typ av inkomst är okej?

Det råder också en stor oenighet kring vad som faktiskt får räknas som inkomst och sparande när det kommer till de här diskussionerna. Är till exempel studiemedel okej? Vad sägs om föräldrapenning eller socialbidrag, är en socialbidragstagare ”fri”? Eller är kanske ekonomisk frihet endast när man helt kan leva på sin egen utdelning eller sparat kapital som inte kräver någon som helst insats? Eller är man fri om man kan leva på att utföra sin hobby? Hur blir det då med alla de här nya miljonärerna (ursäkta uttrycket) som tjänar sina pengar via Youtube, Instagram eller olika bloggar? Är de fria? Och hur ser det ut med de som likt en bonde sitter på värden som skulle kunna innebära frihet om de valde att sälja av all mark och skog och sätta sig i en hyreslägenhet, investera alla pengar i Swedbank och sitta och casha in ett antal miljoner varje år i utdelning, är de fria? Eller är de fria först när de väljer att sälja? Eller kanske är de fria bara om de älskar sitt arbete i skogen?

Samma sak gäller här; vi anser att själva begreppet måste ses ur varje persons perspektiv och vi har inte för avsikt att tvinga våra värderingar på någon annan. Det man dock bör ha med sig när man skriver om ämnet är att det kommer alltid vara många som har synpunkter i frågan och de kommer ibland att yttra sig offentligt och ibland kommer de kritisera i det tysta. Vi tycker som sagt att det är bra att frågan berörs och att det diskuteras ekonomi och ekonomisk frihet för det viktigaste är enligt oss att alla människor får reda på att det finns sätt att förändra sin vardag och om man vill uppnå ekonomisk frihet är det möjligt.

Vi har ett antal personer som bidrar till värdefull input i ämnet och som fungerar för inspirationskällor för såväl oss som för många många fler. De vi först och främst kommer att tänka på är:


8 kommentarer:

  1. Bra inlägg Aktiepappa som går igenom alla olika synsätt på det. Det finns ju inget rätt eller fel, fast alltid roligt med diskussion! Tack för omnämnandet1 :)

    Frihetsmaskinen – Ekonomiskt fri om 3 år

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra inlägg. Det jag gärna vill tillföra i debatten är att frihetsbegreppet också innefattar mycket mer än bara ekonomisk frihet. Frihet att välja (skola, vård, plats att bo, frisyr, läggning, religion, icke-religion, mat man ska äta, med mycket mera) är väldigt viktigt för att kunna känna sig fri. En miljard pengar i en diktatur smakar sämre än en miljard i en demokrati. Men även i en demokrati som vår får vi se våra friheter inskränkas mer och mer - utan att någon reagerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Tack för att du är med och bidrar till en levande blogg och en bra diskussion!

      Radera
  3. Jag får nog lov att hålla med MC ovan. Det finns betydligt mer i begreppet frihet än ekonomi. Det handlar om hur vi lever vårt liv överlag.

    För min del så har jag för länge sedan insett vart vårt arma land barkar. Nyligen blev en närstående sjuk och då lärde jag mig att vi numera i Sverige saknar en Försäkringskassa som ger stöd när det behövs. Oavsett om du tex har cancer, så kastar de ut dig ur systemet efter exakt 180 dagar. Du utelämnas till ditt öde, förmodligen med den politiska tanken att döda människor är billiga i drift. Naiva svenskar har låtit detta ske. Dock hade vår familj förberett oss och kunde därmed ta hand om oss. Det fanns resurser att överleva, trots att samhällskontraktet inte längre existerar. Det är frihet för mig, att ta vara på mig själv oavsett vad framtiden ger för kort.

    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det där samhällskontraktet är något som kan reta mig till vansinne. Det känns som om man ger och ger och ger men man får ta mig Snuttan nästan aldrig något tillbaka.

      När det kommer till fihet så eftersträvar jag snarare att kunna välja själv så mycket som möjligt istället för att hitta något utopiskt synsätt på ordet frihet.

      Radera
  4. Haha ja som jag skrev i någon annan kommentar (igår tror jag?) så är detta med frihet väldigt tudelat, och något som vi (kanske mest jag) har börjat fundera en hel del på. Det var när jag skrev kommentaren som det slog mig, jag känner mig faktiskt mest "fri" på jobbet. Och vi sparar för att kunna sluta jobba tidigare. Hur går detta ihop egentligen? Jag hade en liknande diskussion idag med en kollega och hon skrattade och sa "asså småbarnsåren får man bara ta sig igenom, det blir bättre (läs: friare)". Och det är nog lite så, som småbarnsförälder och heltidsarbetare har man ytterst lite tid till sig själv, att kunna göra vad man vill utan att behöva fråga någon annan eller känna att någon annan blir åsidosatt på grund av det. Du hamnar ju alltid i det dilemmat, klockan 9 på kvällen har den lille äntligen somnat, nu har du 1-2 timmar "fri tid". Det har kommit ett nytt avsnitt av den där superspännande serien på netflix som Fru Snålgris hatar, det har hänt mycket på börsen jag vill gå igenom och förstå, fick ett sms av en kompis som undrar om jag vill hänga med på en promenad och snacka nördigheter osv osv. Sen har du en Fru också som nu gärna vill umgås och kanske gosa där i soffan. Tiden är knapp och det finns många munnar att mätta. Jag känner flera par som har gått isär på grund av att man inte kunde balansera det där med tid, och nu när jag själv lever i det förstår jag deras dilemman till 100%.

    En mycket komplex fråga, som jag definitivt kommer skriva mer om. Jag lyfter tills dess på hatten och tackar för ett mycket bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frihet är verkligen komplext, det beror helt och hållet på vem du är och hur din livssituation ser ut! Och det ligger mycket i det du skriver! Tack för att du delar med dig av dina tankar!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.