Sidor

onsdag 31 januari 2018

Hemliga receptet för att lyckas 2018

Icoin Medialab - Icoin med ett i





Ringer det några klockor när vi säger Icoin Medialab? Det borde det göra. Icon (utan i) var ett av företagen som kraschade under IT-bubblan 2001. Johan Stael von Holstein var dess frontfigur och personen som på grumlig halländska sålde in företaget till investerare över hela världen. Det var enorma pengar som puttades in i Icon men det blev inte några stora vinster direkt. Tvärtom samlade man på sig förlust efter förlust och trots, eller kanske tack vare, rekrytering av meriterade Ulf Dahlsten gick företaget omkull efter bara två år av Ulfs styre. Ulf var socialdemokratisk stadssekreterare och jobbade med Olof Palme. Han var under en period även generalsekreterare på Postverket 1988-1998. Det känns lite som om Ulf och Johan har en sak gemensamt: allt de tar i förvandlas till skräp. Lite taskigt kanske för Johan verkar vara en duktig och driven kille men vi vill se mer än stora ord och förluster innan vi lovordar honom.

Icon gick alltså i graven för 17 år sedan och sedan dess har Johan ägnat sig åt en del entreprenörsprojekt ibland annat Iqube där verksamheten verkar ha varit att han mot en del av företaget ska samla in pengar åt entreprenörerna. Det verkar ha gått mellanbra och många hårda ord som ”enorm besvikelse” och ”bedrägeri” har yttrats av de inblandade efter att Johan har lämnat Iqube. Bolaget har nu avvecklats.

Nu är såväl Icon Medialab och Johan Stael von Holstein tillbaka och tro det eller ej men den här gången är det blockchain och kryptovalutor som är grejen. Johan föreläser enligt Linkedin om just blockchain och kryptovalutor och nu söker han tydligen personal till sitt nya företag med det fantasifulla namnet –håll i er nu- Icoin Medialab. Killen vet helt klart hur man ska göra och vad man ska heta för att få uppmärksamhet och samla in pengar 2018! En annan sak som Johan verkar vara bra på är att bränna pengar. Oftast andras pengar.

Enligt en artikel vi hittat ska nyskapade Icoin Medialab starta en industri inom krypotvalutor och blockchain. Många konsulter skall jobba med börs och fond i och kring detta. Det låter verkligen som om vi är på toppen av en högkonjunktur om det verkligen stämmer. Vi vill fortfarande tro att detta är någon form av skämt.


Vi tackar vår Twittervän och bloggkollega Farbror fri för att du uppmärksammade oss på den senaste i raden av personer/företag som försöker dra nytta av krypto-hetsen. För några veckor sedan var det Kodak som startade en kryptovaluta och såg aktiekursen rusa. Nu är det internetdinosaurien Stael von Holsten. Vad kommer näst? Är det dags för Facitcoin och en revival för det anrika skrivmaskinstillverkaren Facit från Åtvidberg?



Fler inlägg om kryptovalutor




tisdag 30 januari 2018

Hemska hemsidor på börsen

Börsbolag med usla hemsidor





Det finns förbättringspotential hos ett antal av investmentbolagen i Sverige. Vi började diskutera den här frågan på Twitter och då var det Investor som dels inte har lyckats ta eller köpa domänen investor.se utan de har investorab.se. En sida som inte ens funkar om man inte aktivt skriver ”www” före adressen. Bara det är ju värt att påtala för bolaget i fråga. Vi bidrog till diskussionen genom att uppmärksamma det katastrofalt dåliga sidan som Öresund har. Den ser ut att vara hämtad direkt från 1990-talet. Det har tidigare slagit oss hur tråkiga sidor svenska investmentbolag har och vi redovisar här nedan våra betyg:

Väl godkänt


Godkänt




Med viss tvekan godkänt




Underkänt




Nu tycker vi såklart inte att ett investmentbolag ska slösa pengar på att hålla en dyr hemsida i onödan men då hemsidan ofta är ett företags första kontakt med personer utanför företaget tycker vi allt att en viss lägstanivå borde vara att eftersträva.


Har ni som läser några andra exempel på börsbolag med extremt bra eller dåliga hemsidor? 

*uppdatering*
Fler börsbolag än investmentbolagen har förbättringspotential när det kommer till hemsidorna. Kolla gärna in inlägget som Årsundawebinvest skrivit.





Holmen levererar en riktig skitrapport!

Rapport från Holmen





Idag kom rapport från ett av våra favoritbolag Holmen. Experterna hade förväntat sig ett rörelseresultat på 496 miljoner för fjärde kvartalet. Rapporten landade iställe tpå 421 miljoner rörelseresultatet landade på 10,8 % jämfört med förväntade 12,3 %. Udelningen höjs från 12 kr till 13 kr men även det är sämre än förväntningarna som låg på 13,10 kr.

Sammantaget innebär det att Holmen tappar drygt 4 % i dagens handel. Inte kul alls för oss som äger en del aktier i Holmen. Vi har sett att Billerudkorsnäs levererade en rapport i linje med förväntningarna i föttgår och det ihop med att både Sveaskog och SCA tuffar på fint gör att vi var positiva inför rapporten och hade inte Holmen redan tagit en så stor plats i portföljen skulle vi köpt på oss fler aktier innan rapporten. Tur att vi inte gjorde det! Vi anser att Holmen är något av en blandning av SCA och Billerudkorsnäs. Billerudkorsnäs har sina bruk och SCA har sin skog. Holmen har dem båda i ett och samma bolag. Dessutom har de en riktigt trevlig energigren också. Lite som ett kinderägg kan man säga. Om kartong går dåligt (vilket det gjort) kan man luta sig mot skogen och om båda går dåligt har man i alla fall billig energi medan man tillverkar karton med förlust. En förlust som  i så fall blir lite lägre.

Dessutom äger Holmen galna mängder skog som i sig överstiger börsvärdet vid en marknadsvärdering av skogsmarken. Det stora substansvärdet är enligt oss orsaken till att man inte ska titta för mycket på det höga P/E-talet i Holmen.

Långsiktigt ser vi Holmen som en bra placering och om de fortsätter tappa i ett par dagar till så kan det bli en lite påfyllnad ändå.


Läs mer om skog och Holmen





måndag 29 januari 2018

Undersökning kring utdelningar




Förra veckan annonserade Investor att de delar upp och senarelägger en del av sin utdelning och tidigare har HM gjort samma sak. Vi skrev ett inlägg om det och det blev en del diskussioner på bloggen och vi valde att genomföra en undersökning på Twitter för att se vad våra läsare tycker i frågan. Som ni ser på bilden blev det vinnande alternativet att folk vill ha sin utdelning i efterskott vilket är lite konstigt då det normalt är bättre att få 100 kr i dag än att få 100 kr i morgon. Alla har vi väl räknat på nuvärde i skolan? Ett av frågealternativen är "Delad i efterskott" vilket är aningen missvisande då all utdelning såklart sker i efterhand men jag hoppas att ni förstår vad vi menar.

Vi tror helt enkelt att många utdelningsjägare har lagt så mycket fokus på att uppdelade utdelningar är bra att de glömt att räkna. Vi är helt eniga med Stefan Thelenius mfl om att uppdelad utdelning är bra men som en annan bloggare uttryckte det ”det vi sett det senaste är snarare en senareläggning av utdelningarna än en uppdelning”. Även Investacus skriver inlägg i frågan och där får man svart på vitt vad en senareläggning av utdelningen innebär. Lästips på det inlägget!


Undersökningen då? Jo den vinns som sagt av alternativet Uppdelad utdelning i efterhand. Det vill säga en senareläggning av befintlig utdelning. Jättekonstigt men så är det med demokrati ibland.



söndag 28 januari 2018

Veckans bästa!





Varje vecka försöker vi sammanställa en lista över bloggar och blogginlägg som vi vill rekommedera er att läsa. Den här veckan vill vi säkerställa att ni inte missar:

Anna Svahn som fortsätter att såga HM och även om vi inte riktigt håller med om hennes inställning i caset gillar vi Anna generellt och hennes konsekvens när det kommer till HM är imponerande. Det är allt för vanligt att bloggare och sk Twitterprofiler vänder kappan efter vinden. Det gör inte Anna och det uppskattar vi. Hon har dessutom haft mer rätt än vad vi haft i frågan om HM men det försöker vi förtränga ;).

Frihetsmaskinen skriver om Castellum. Ett bolag vi både äger och gillar. Enda fastighetsbolaget i vår portfölj faktiskt och det är flickvännens "fel". Castellum höjer utdelningen i år igen.

Avfart frihet skriver en bokrecension. Hjärnkoll på pengarna är en bra bok och begreppet är ännu bättre.

Snålcoachen skriver om avokado. Låter inte supersexigt men inlägget är förstklassigt och mycket klokt. Läs det och berätta om innehållet för alla ni känner.

Att Välja Lycka har skrivit om ett av våra favorit bolag, vilket det är kan ni läsa i hans inlägg!

Per pennning skriver om familjeföretaget. Intressant vinkel på familjens ekonomi och vi kan inte låta bli att imponeras över hur driftig familjen är.

Vilka är era favoriter i veckan?


Våra mest lästa inlägg i veckan är

Pensionstips för småbarnsföräldrar
Resurs är ett föredöme


Ps. Och för Er singel tjejer och killar finns numera hashtagen #aktielove på Twitter. Så dags att börja använda Twitters egna Tinder ;) Ds.

fredag 26 januari 2018

Vad är "dödsknark" som vi läser så mycket om?

Investerartrender 2017.2018






Om vi ska sammanfatta 2017 med två fenomen på investeringsmarknaden så blir det Fingerprint för deras nedgång och Bitcoin för deras uppgång. Samma fenomen 2018 verkar vara marijuanaaktier. Det har skrivits spaltmeter om just marijuana under årets första veckor. Claes Hemberg har gått ut och varnat för att det är oetiskt att köpa aktier i de bolagen och Arne Kavasto Tavling snärjde in sig själv i någon konstig debatt kring vad som var etiskt rätt och inte på Twitter. Tydligen var vapen och alkohol bra medan porr var olagligt eller något sådant. Det var svårt för oss att finna logiken i resonemanget där.

Idag hittade vi en artikel med den clickbaitiga rubriken "Allt fler vill investera i dödsknark". Nu ska jag erkänna att jag inte är någon expert på området men är verkligen Marijuana ett dödsknark? Det flukturerar mängder med bilder och artiklar om den totala motsatsen faktiskt.  Washington post skriver om ett av de få påstådda fallen och om man använder google så inser man att det verkar innefinnas många fler artiklar om dödsfall än det aktuella där ett "spädbarn" verkar ha dött. Jag undrar hur sjutton spädbarnet kan ha fått i sig Marijuana?

Hur som helst anser vi att det är upp till var och en att välja vart man investerar sina pengar, inget fel i det. Däremot är det enligt mig felaktigt att kalla marijuana för dödsknark. WHO redovisar tydligt de skadliga effekterna av marijuana och alkohol och vi kan inte låta bli att tänka att den verkliga dödsdrogen är alkohol.



Vi äger inga alkohol- eller marijuanaaktier men dömer inte de som väljer att göra det.




torsdag 25 januari 2018

Portföljens topp 3

Ny portföljsammanställning






Nu har vi äntligen skaffat oss tiden och gjort en ny sammanställning över portföljen. Den skiljer sig rätt mycket från den förra som vi sammanställde för snart 6 månader sedan. Värdet har tyvärr inte ökat så mycket trots ett förhållandevist idogt nysparande. Anledningen till det är att Aktiepappa plockat ut ca 160.000 kr sedan dess för att köpa skog till aktiesönerna. Mer om det kan ni läsa om i vårt skogsinlägg.

Den största enskilda förändringen är att både Holmen och Axfood tuffat på så bra att de båda klivit förbi HM som näst största innehav. Numer är det fortfarande Svolder som är obesegrad etta medan Holmen klivit in på plats två strax före Axfood som numera är tredje största innehavet.

  1. Svolder
  2. Holmen
  3. Axfood



Allt går egentligen enligt vår plan som innebär att vi ska fylla på i de lite mindre innehaven för att väga upp den snedfördelning som framförallt det rejäla innehavet i Svolder innebär. Det funkar fint så här långt men vi har fortfarande en del att jobba med. Främst planerar vi att fylla på i Swedbank, Björn Borg och Skistar.

onsdag 24 januari 2018

Resurs är ett riktigt föredöme!

Delad utdelning




Det blir allt vanligare att bolag går över till utdelning flera gånger per år istället för att endast dela ut en gång om året. Under 2017 var det HM som delade upp sin utdelning och nu i januari kom besked att även Investor har för avsikt att dela upp utdelningen så att man delar ut en gång på våren och en gång på hösten. I princip har vi inget emot detta förfarande. Bolagen får lättare att hantera kassaflödet, kursen blir jämnare och det som är bra för bolaget är bra för aktieägarna. Det är dessutom många som gläds åt det faktum att man får utdelning på årets tidigare utdelningar.

Men…vi tycker ändå att det kan vara på sin plats att lugna ner sin entusiasm lite för detta innebär i praktiken att bolaget ”lånar” utdelningen från oss ägare för att dela ut den senare. Hade vi fått hela utdelningen på våren hade vi kunnat investera den i andra bolag och därmed fått mer avkastning eller ränta på räntan så att säga. Nu rör det sig om förhållandevis små pengar då det bara handlar om ett halvår men vi anser att det ändå inte finns någon större anledning att jubla. Tvärtom, i alla fall om man varit aktieägare länge. Som ny aktieägare ser det lite annorlunda ut.

Många jämför med kvartalsutdelare i andra länder då framförallt i USA där kvartalsvis utdelning är vanligt. Jämförelsen blir dock lite tokig då man i USA har en aktiebolagslag som tillåter att styrelsen själv väljer utdelning och på det sättet kan man enkelt styra om utdelningen om det tillfälliga kassaflödet skulle vara bättre eller sämre.

En svensk modell som vi tycker är både snygg och hederlig är om man gör som Resurs holding gjorde 2017 när de beslutade sig för att dela upp utdelningeni två delar. De valde att göra en extra utdelning på 1,50 kr (ordinarie utdelning var 3 kr) på hösten och sen dela upp den ordinarie utdelningen. På det sättet fick aktieägarna den delade utdelningen i ”förskott” och då är alla glada och nöjda.


Vad tycker ni om uppdelade utdelningar?

Börspodden tycker att "de snor ju liksom tiden från oss". Mycket bra resonemang i podden.





tisdag 23 januari 2018

Pensionstips för småbarnsföräldrar




Har ni läst om hur mycket pension man förlorar på att vara mammaledig? Jag tror det för det här talats mycket om det i dessa genusforskningstider. Det är fortfarande så att föräldraledighet och  föräldrapenningen till allra största del tas ut av mamman. Hela 90 % av de föräldrapengar som betalas ut under barnets första två år går till mamman i familjen. Delvis är detta naturligt då mamman mer eller mindre måste vara den som är hemma de första månaderna i och med amning. Och att amning är bra råder det få tvivel om trots att det självklart finns alternativ. Vi som är sparsamma ser dock fler  vinster med amning än de uppenbara rent medicinska och känslomässiga vinsterna. Ny amerikansk forskning visar att lång amning ger mindre risk för diabetes typ 2 till exempel. Därmed inte sagt att det är rätt eller motiverat att mamman är hemma 90 % under de två första åren. Här finns det förbättringspotential av flera anledningar. Det är dock en annan diskussionen. Här ska vi fokusera på det ekonomiska.

Pension och föräldrapenning


Den som är hemma med föräldrapenning får endast 80 % av lönen och förlorar därmed en del reda pengar men inte nog med det för hon (det är som sagt 90 % hon och vi utgår därför från att det är "hon" i den här artikeln) förlorar även en hel del i avsättning till pensionen. Men det går att kompensera genom en del planering.

Eftersom själva föräldrapenningen är pensionsgrundande innebär inte den någon jättestor påverkan på mammans pension. Dessutom får mammor födda efter 1988 full pensionsavsättning trots att de är hemma med föräldrapenning. Däremot innebär det faktum att ofta arbetar mamman deltid flera år efter barnets födsel en stor påverkan på hennes pension.

Placera publicerade idag en mycket bra artikel där detta exempel är hämtat ifrån: 

"Vi tänker oss att Sara, som tjänar 25 000 kronor per månad när hon jobbar heltid går ner och jobbar 75 procent efter sin mammaledighet. Då tjänar hon istället 18 750 kronor per månad.

Sara förlorar då 1 356 kronor per månad i avsättning till pensionen. En god idé för Sara och hennes partner är att spara motsvarande belopp per månad."

Ett mycket klokt tips tycker jvi Det går även att flytta över en del premiepension från den heltidsarbetande pensionen till den förälder som är hemma. Detta är vad jag förstår ett förhållandevis ovanligt sätt att kompensera för utebliven pension men förkasta inte det för det utan titta på om ni tycker att det kan passa er. Om man väljer att dela på såväl föräldraledighet som eventuellt deltidsarbete under barnets första år vinner man dubbelt; dels knyter man an till sin nya familjemdlem och dels delar man lika på eventuellt inkomst- och pensionsbortfall.

Staten har faktiskt jobbat lite med de här frågorna och det finns något som heter pensionsrätt för barnår och innebär att en extra avsättning till pension görs för den förälder som har lägst lön.

Maximera föräldrapenningen

Det finns även lite tips på hur man kan maximera sin föräldrapenning. Det enklaste och mest uppenbara är att försöka jobba extra så man når upp till taket för den sjukpenninggrundande inkomsten året innan man tar ut föräldrapenning. Går det att komma upp till 37.000 kr per månad så är det bra. Lön över det påverkar inte föräldrapenningen.

Föräldralön

Om din arbetsgivare har kollektivavtal går det att få föräldralön under föräldraledighetens första 180 dagar. Detta innebär att arbetsgivaren betalar ut 10 % av din lön under denna tiden. Vissa arbetsgivare vet inte om detta och därför måste man själv vara aktiv för att kontrollera så man får ut de här pengarna.


Vill ni se hur mycket pengar ni får i föräldrapenning har Försäkringskassan en mycket bra funktion på sin hemsida. Beräkna föräldrapenning.


Vi konstaterar att det är krävs att man är påläst själv för att allt ska bli rätt och det är inte enkelt. Vi sammanfattar våra tips i stolpform och önskar er lycka till med såväl barn, föräldraskap som pension. Och glöm inte att kontakta oss om ni har några frågor kring de ekonomiska bitarna i livets alla skeden.



  1. Försök maximera föräldrapenningen.
  2. Den förälder med lägst inkomst får lite extra allmän pension vid föräldraledigt.
  3. Kontrollera med arbetsgivaren om du har rätt till föräldralön.
  4. Dela gärna på föräldraledighet och eventuell deltid under småbarnsåren.
  5. Prata med arbetsgivaren om hur dina avtal ser ut avseende föräldralön och tjänstepension.
  6. Försök alltid att spara lite pengar varje månad.



Fler inlägg om barn och sparande





måndag 22 januari 2018

Skistar

Historik med uppköp

Det var åren 1975/78 som blev starten för SkiStar, då bröderna Erik och Mats Paulsson förvärvar Lindvallens skidanläggning i Sälen. Senare (1994) noteras på Stockholmsbörsens O-lista. Hundfjället och Tandådalen blir en del av Skistar 1997 och två år senare förvärvas även Åre-Vemdalen. Året efter blir även Hemsedal skisenter uppköpt. År 2001 får koncernen ett nytt namn, nämligen SkiStar AB.Norges största skidanläggning Trysil tillhör bolaget sedan 2005. Det dröjer ända till 2016 innan ett nytt förvärv sker och denna gång blir det St.Johann in Tirol, Österrike, där Skistar blir huvudägare genom nyemission. Likviden uppgick till 93 MSEK för 68 % av anläggningen. 2016 kunde man alltså för mindre än 1/3-del av årsvinsten köpa en ny anläggning i Alperna. Riktigt bra jobbat även om jag vill minnas att priset totalt ska ha hamnat på 260-270 MSEK, även det är mindre än årsvinsten för Skistar vilket också är bra.

SkiStar är ett svenskt bolag där kärnverksamheten består av alpin skidåkning med fokus på gästens skidupplevelse. Bolaget är indelat i tre segment: Skidanläggningar - drift, infrastruktur och exploatering.
Skidanläggningar – Drift
Drift av anläggningarna och försäljning av både produkter och tjänster. Stor vikt ligger på försäljning och effektiv drift. 
Infrastruktur
Infrastruktur innefattar alla anläggningstillgångar så som bland annat mark, liftar, fastigheter, investeringar i delägda företag. Fokus ligger på avkastning på gjorda investeringar. Intäkterna kommer från interna hyror från segmentet  Drift samt från avkastning på anläggningstillgångarna.

Exploatering
Segmentet innefattar de  markfastigheter som inte används inom segmentet Infrastruktur. Utveckling  och realiseriering av värden är i fokus. Genom aktiv fastighetsutveckling på SkiStars destinationer skall nya moderna och attraktiva boendeenheter skapas och genom försäljning sedan  generera vinster.

VD: Mats Årjes
Ordförande: Pär Nuder
Bransch: Dagligvaror
Börsvärde: 6,3 MSEK
Antal aktier: 37,4 milj
Aktiekurs: 158,60 kr
Antal ägare hos Avanza: 8902 st
Direktavkastning: 3,44 %
P/E-tal: 14,94



söndag 21 januari 2018

Veckans bästa blogg!

Missa inga bra blogginlägg




Den här veckan rekommenderar vi att ni läser nedanstående bloggar. De sammanfattar ganska mycket det som hänt i veckan på ett kunnigt, roligt och intressant sätt.

Micke Larsson AKA Sparo skriver om ett samband mellan självdisciplin och rikedom. För oss som har båda är det självklart men många människor vill inte inse det utan skyller på massa annat och på andra för att de saknar båda. Men Micke har som vanligt rätt.

Utdelningsseglaren har jobbat klart. Gratulerar till en bra plan som genomförts väl säger vi!

I ett inlägg hos Pappa betalar? ställer han frågan om hur andra räknar på sin sparkvot, från lön till lön eller kalendermånad. En intressant diskussion då vi själva alltid räknar från lön till lön samt att vi exkluderar utdelningar och amortering i vår egen sparkvot

I bland måste man få testa på olika saker för att veta om det är något som passar en eller ej! Sparpigvinen har konstaterat att korta affärer inte är hans grej utan han skall i stället inrikta sig på utdelningar. En sund tanke om man frågar Aktiepappa.

Stefan Thelenius  har varit med i podden Kapitalet och diskuterat ämnet pengamaskin och hur man kan använda hans sparkalkylator. Det finns länk både till hans fantastiska sparkalkylator men också till avsnittet han medverkar i!

Någon som skruvat upp sina ekonomiska mål för 2018 är Utdelningsstugan! Långsiktigt är hans mål att kunna leva på sina utdelningar och genom att höja ribban för året kommer han ett steg närmare målet.

Tack till er allesammans, för att ni bjudit oss på trevlig läsning under veckan!


Våra egna inlägg i veckan






lördag 20 januari 2018

Skanska - dippköparläge eller fallande kniv?

Skanska vinstvarnar – är det ett dippköparläge?





Det är nog ingen som missat allt snack om bostadsbubbla och om fastighetspriser som rasat mm. Det är väldigt mycket snack om det för tillfället och för mig som är i fastighetsbranschen kommer det frågor flera gånger om dagen från kunder, hyresgäster, bekanta mm om vad jag tror om framtiden. Jag brukar svara att det som driver efterfrågan och därmed priserna är bostadsbristen och den har vi inte rådit bot på de senaste månaderna. Det är jag helt säker på. Kanske har intresset för att köpa nyproducerade och, enligt mig, överprissatta lägenheter i B-lägen sjunkit lite men det är inget konstigt med det. Priserna på nyproduktion sätts utifrån framtida förväntningar och när förväntningarna sjunker måste man även sänka priserna en aning. Det finns fortfarande pengar att tjäna för byggbolagen även om man kommer tjäna lite mindre pengar de närmaste åren.

Den svenska bostadsutvecklaren JM till exempel har tagit rejält med stryk och gått ner 24 % senaste året. Jag vet att marknaden aldrig har fel men jag tycker att man straffat JM lite väl hårt. Så illa är det inte ställt med företaget. Ska man då köpa JM undrar ni? Nej det skulle jag inte göra, jag tror att vi kommer att se mer negativa rubriker inom fastighetsområdet och det kommer sannolikt pressa kursen ytterligare men varken jag eller flickvännen är främmande för att kliva in i JM igen. De känns en aning enbenta dock i och med att de är så specialiserade på bostäder.

Skanska känns i så fall som en bättre investering då de sprider riskerna lite mer. genom sin betydligt bredare exponering såväl internationellt som projektmässigt. Skanska bygger mycket mer än bara bostäder även om bostäder står för en förhållandevis stor del av vinsten och de borde därför vara lite mer lockande än tex JM. Det tyckte vi i och för sig när de stod i 180 kr också men det är som bekant väldigt svårt att träffa absoluta botten. Idag står Skanska i 160,25 kr vilket ger en direktavkastning på 5,11 %. Utdelningen lär väl få stryka på foten om vinsten går ner i och för sig men på dessa siffrorna ser Skanska rätt så vettigt ut. Ett P/E-tal på drygt 12 är inte heller avskräckande. Dock tror jag inte botten är nådd ännu och vi avvaktar lite innan vi köper. Om vi köper…

Fler artiklar om Skanska







torsdag 18 januari 2018

Filmen om Bitcoin

Kunde inte låta bli att göra en kort film om Bitcoins uppgång och fall. Om fallet är en dipp eller en sprucken bubbla kan endast framtiden utvisa.







Läs mer om Bitcoin

Är Bitcoin verkligen en investering?



onsdag 17 januari 2018

Är du en reklamklickare?






Som ni säkert sett så dyker det ibland upp lite reklam här hos oss. Inte överdrivet mycket men en och annan banner syns för er som inte har någon ad-blocker installerad. Vi tänkte berätta lite hur vi har resonerat och faktiskt be er att tänka över reklamen och försöka använda den på bästa sätt. Så här funkar det:

Blogger

När man som vi bloggar via Blogger finns det lite tre olika steg för hur man tillåter Google att annonsera på sidan. Det är antingen under inläggen, över inläggen eller vid sidan av inläggen. Det går att kombinera dessa tre hur man vill; man kan ha alla tre, man kan ha både under och över inläggen men inte bredvid. Man kan ha under och bredvid eller man kan ha bredvid och över men inte bredvid. Vissa bloggar vi läser kör på hela paketet men då tycker vi att sidan blir lite för rörig.

Google

Google-annonser är som nog de flesta vet generade av besökarens tidigare sökningar på Google och dessa annonser visar därför reklam som är anpassat till respektive besökares intressen. Intressen som är mycket intressanta för Google för då kan de sälja reklamplats med hög träffsäkerhet. 

Samarbete med ett lokalt reklamföretag

Redan tidigt i vår bloggkarriär valde vi att samarbeta med ett annat företag än Google, ett lokalt företag som visar reklam utifrån  en analys av vilken typ av läsare som kan tänkas besöka sidan och vilka intressen de kan tänkas ha. Därför kan ni där se reklam för bland annat Tessin (fastighetsinvesteringar, IG (börshandel) mfl. Denna reklam visas högst upp på sidan och vi tycker själva att dessa annonser är snygga och smälter in bra i sidan.

Mobila enheter

Dessa annonser visas dock inte på mobila enheter som Android, Iphone och Ipad. Därför har vi faktiskt valt att tillåta Google att annonsera under våra inlägg på sidan. Då kommer deras annonser även med på mobila enheter också. Vi tycker att detta är ett smidigt sätt för oss att faktiskt få lite intäkter från bloggen samtidigt som det inte påverkar läsupplevelsen nämnvärt.

Era åsikter är viktiga

Vad tycker ni? Har vi rätt eller fel? Påverkar reklamen läsupplevelsen negativt? Era synpunkter är viktiga för oss och vi skulle uppskatta om ni ger feedback i kommentarsfältet nedan.

Klicka inte blint på reklamen men se gärna vad de erbjuder!


Aktiepappa drivs utan något egentligt vinstsyfte och vi skriver inte i första hand för att tjäna pengar utan för att det är roligt och för att sprida kunskap. Om ni däremot tycker att vi gör det vi gör bra och vill ge oss och våra samarbetspartners lite credd ber vi er att titta på de företag som annonserar här på bloggen och klicka in på deras sidor och läs om dem och deras erbjudanden. Vi vill såklart inte att ni ska köpa något onödigt eller klicka för klickandets skull men vi hoppas att ni kan hitta något matnyttigt hos dem. Varje klick genererar några öre och ibland någon krona till oss.



tisdag 16 januari 2018

Dåliga affärer






Kring årsskiftet är det många bloggare och Twitterprofiler som sammanställer resultatet för året och ibland kan man se sammanställningar som är helt sjuka i procent. Eftersom man vet att Index är ett snitt på de olika bolagen kan man lätt räkna ut att vissa gått sämre än index. Det är dock sällan detta syns på bloggar och på Twitter. Därför är det lite förlösande att läsa Spara klokts inlägg om hans sämsta köp 2017. 

Vi vill inte vara sämre och väljer därför att dela med oss av våra katastrofala siffror för HM. Tur dock att Holmen gått bra och väger upp det hela en aning. Diversifiering is the shit!






måndag 15 januari 2018

Dagens köprek - Nordic Waterproofing


Svolders innehav


Idag fick Nordic Waterproofing Holding (NWG) köprekommendation i Dagens industri och Börsveckan. Intressant då detta är ett av de företag vi har under bevakning sedan i november då vi diskuterade dem med två riktiga tungviktare på börsen; Ulf Hedlundh och Perfaitment. Dagens köprek skickade upp kursen med 7 % direkt i callen idag. 

Nordic Waterproofing tillverkar material för tätskiktsprodukter och tillhörande tjänster och enda anledningen till att vi inte köpt in oss ännu är den aningen skakiga svenska byggmarknaden. 

Fakta om Nordic Waterproofing: 
Martin Ellis


  • VD: Martin Ellis
  • Börsvärde: 1.76 MDSEK
  • PE-tal: 12.44
  • Utdelning: 5.14 %

Som de flesta säkert vet är vi mäkta imponerade av såväl Svolder som dess VD Ulf Hedlundh. Få investerare kan slå Ulf på fingrarna när det kommer till att leta upp köpvärda små- och medelstora svenska bolag. Svolder äger aktier för 85 miljoner i Nordic Waterproofing. Morgonens tidning ger Svolder en värdeökning på 6 miljoner på några minuter. Det är något för oss att glädja oss åt nu när vi missade tåget i själva aktien. 


Läs fler artiklar om Svolder






söndag 14 januari 2018

Veckans bästa!




I vanlig ordning ska vi försöka hjälpa er läsare att inte missa några av veckans bästa, viktigaste eller roligaste inlägg bland finansbloggarna.

Vi startar med Framtida frihet som skriver en topplista om alla bloggares utdelningar. En topplista som vinns av Utdelningsseglaren. (Det var förra året Seglarn vann och jag valde att göra ett litet test och se om ni följde länken och noterade att det var en ny "segrare" i år. Nämligen Chansar mest!) Vi säger grattis till vår vän Chansar mest och tackar Framtida Frihet för ett mycket intressant inlägg även om vi kom utanför listan. Vi tar nya tag till nästa år.

Långsiktig investering skriver om att det kanske är dags att kliva av börsen nu. Mycket intressant resonemang som man borde ha med sig själv och andra oftare.

Micke Larsson AKA Sparo skriver bland annat om politiker som verkar vara experter på att se om sig själva snarare än landet de är valda att se om. Tragiskt och mycket irriterande. Micke är sparbloggarnas egen pitbullterrier och hugger såklart på en sån oförrätt som  felaktig sjukskrivning.

Money for nothing firar 1-årsdag och vi gratulerar. 

Sparpingvin lynchar (och delvis sågar)  Clas Ohlson. 

En blogg som vi läser allt mer frekvent är Per Penning. I veckan resonerar han kring medborgarskap.

I vanlig ordning levererar vår vän Kronan till miljonen läsvärda artiklar. Bäst i veckan är inlägget om Handelsbanken och byte mellan A- och B-aktier. Att byta mellan A- och B-aktier kallar vi annars för "att göra en Slimis".

Hoppas ni haft en riktigt bra vecka i livet och på börsen!




fredag 12 januari 2018

Tips på en bra investering

Tatuering eller investering?




Efter att ha sett en kille som tatuerat in Louis Vuittons logga på hela armen bestämde jag mig för att titta upp om det fanns många bilder på liknande tatueringar och gissa om min förvåning när jag via google.com hittade alla dessa juveler!



Tydligen är tatuering ett sätt att marknadsföra sitt företag. Jag tänker att jag skulle vilja ha REJÄLT med betalt om jag skulle sälja en plats på min kropp på det här sättet. 

Nu kanske ni yngre läsare tycker att "den där Aktiepappa är en riktig gammal gubbe som inte fattat att alla är tatuerade nu för tiden". Och så kan det mycket väl vara men jag kan ändå inte komma undan tanken att det här handlar om företag som kanske inte ens kommer finnas kvar om ett tag. Vem hade tex velat gå runt med en Sony-Ericssontatuering? Eller ännu värre; Mtv som var populärt på 90-talet. Finns Music television ens kvar som varumärke/TV-kanal? Och då har vi inte ens börjat med Trump industries (eller vad Donalds företag nu heter). 

Nej jag anser att tatueringar är slöseri med pengar och det verkar dessutom finnas en korrelation mellan tatueringar och manuellt arbete med låg lön (två saker jag gärna undviker) så jag rekommenderar er ungdomar att hellre spara era pengar i en indexfond. Tex Avanza zero. Att inte tatuera sig är en bra investering.


Disclaimer: det är såklart inte fel att tatuera sig men om ert mål är ekonomisk frihet, mindre manuellt arbete och mer pengar så råder jag er att avstå tatueringar.






torsdag 11 januari 2018

Svolder har stigit med 1000 %

Smygtitt på barnportföljen


De båda "Aktiesönerna" har varsin ISK men också varsin gammaldags aktiedepå. Aktiedepån ligger kvar i deras eget namn och den rör jag inte pga reavinstskatten som kommer uppstå vid en försäljning. Jo jag vet att det finns sätt att sakta avveckla de innehaven utan överdriven skatt men det tar tid.

I veckan läste jag dessutom att sönernas portföljer inte får röras via deras eget inlog längre utan nu måste det vara jag som är inloggad via mitt konto om jag ska göra affärer. Jag förstår att man måste ha regler för att skydda barn men i det här fallet känner jag att det hela gått för långt. 

Nog om det, nu undrar ni säkert hur det gått för de små. Jodå, lillkillen har tre bolag i den portföljen och det har gått ganska bra! Drygt 1000 % upp på Svolder är respekt trots att det är en ganska liten summa som investerats. Nästan 100 % upp på de båda andra är också rätt bra. 


Portföljen består av AstraZeneca, Skistar och Svolder


Svolder-aktierna var faktiskt en dopgåva till grabben från min fd kompanjon och jag råder alla er som ska köpa en doppresent att köpa aktier i present! 


Läs mer om barnens portföljer

Skistar (det perfekta barnbolaget)





onsdag 10 januari 2018

Tele2 härmar Telia - igen

Hela historien om Comhem 




Ingen har nog missat dagens bomb inom finanssverige; Tele2 går samman med Comhem. Egentligen är det inte så oväntat då Kinnevik nyligen köpte en stor post i Comhem under 2017. Kinnevik är som bekant storägare i Tele2. Eventuella synergier har det diskuterats om i diverse medier och artiklar under dagen så där hänvisar vi till andra. Vi är mer intresserade av resan hit och den sammanfattar vi kortfattat här nedan. 

Hur startade allt?

Comhem bildades som Televerkets Kabel-TV redan 1983. Företaget bytte sedan namn några gånger för att slutligen landa i Comhem 1999. När Telia och Sonera gick samman 2003 tvingade EU Telia att sälja kabel-TV-verksamheten av konkurrensskäl. Då gick Wallenbergägda EQT in som ägare för blygsamma 2 miljarder SEK. Efter bara drygt två år sälde EQT bolaget vidare till Carlyle och Providence för 10 miljarder (olika uppfifter om köpeskillingen förekommer). Vem sa att Wallenbergarna inte kan det där med affärer? Ingen hoppas jag.

Comhem vandrade sedan vidare till ytterligare ett riskkapitalbolag (BC Partners) 2011 innan det hamnade på börsen 2014 till en värdering på ca 11 miljarder. Sedan dess har Comhem köpt statliga Boxer för för ca 1.3 miljarder och nu när Tele2 tar över/köper bolaget har det ett börsvärde på ca 24 miljarder.

En till synes stadigt stigande värdetillväxt med undantag för tiden 2011-2014 då värdet endast steg marginellt. Det har varit svårt att hitta uppgifter för priset på aktierna när BC Partners sålt sitt innehav då detta skett i omgångar och till olika priser. 

Avseende omsättning har Comhem gått från en omsättning 2003 på ca 1 miljard med en vinst på 50 miljoner till en omsättning 2016 på 5,8 miljarder och en blygsam vinst på endast 36 miljoner. Avseende 2017 ser det dock mycket ljust ut. Enbart tredje kvartalet 2017 gav en vinst på 136 miljoner. Alltså tre gånger hela 2016 års vinst. En vinst som delvis kommer delas ut vid två tillfällen under 2018.

Viktiga årtal

  • 1983 Televerket kabel-TV
  • 1999 Telia Infomedia AB byter namn till Comhem
  • 2003 EQT köper Comhem för 1-2 miljarder
  • 2006 Carlyle och Providence köper Comhem för 10 miljarder.
  • 2011 BC Partners köper Comhem
  • 2014 Comhem börsnoteras till en värdering på 11 miljarder.
  • 2016 Comhem köper Boxer för 1.3 miljarder.
  • 2017 Kinnevik köper 18 % av Comhem
  • 2018 Comhem och Tele2 aviserar att de ska gå samman.


Det är svårt att veta om försäljningen som Comhem gjorde 2003 var bra eller dålig. Givet utvecklingen bör man ställa sig frågan om det hade varit bättre för Telia att behålla Comhem och sturnta i samgåendet med Sonera. Vi har inte svaret på frågan men vår instinktiva tanke är att bexvara den med ett ja. Eller så kan man se det som att Telia visste vad de gjorde när de byggde upp Comhem och att Tele2 ännu en gång apar efter Telia. Den där sista tanken är skrämmande att tänka.




Fler artiklar i ämnet

Telia säljer Comhem (SvD)
EQT säljer Comhem (Affärsvärlden)
Nu börsnoteras Comhem (Comhem.se)
Comhem slukas av Tele2 (SvD)













tisdag 9 januari 2018

Kalsongrycket som uteblev


Här kommer ett inlägg i vår serie ”inte så lyckade analyser”





I februari 2017 skrev vi ett inlägg om Björn Borg där vi resonerade kring att kalsong- och sportklädertillverkaren nu skulle lyfta resultatet nu när de inte längre behöver betala några royaltes till tennisspelaren Björn Borg. I hade dock fel. Den beräknade vinsten på 30 miljoner om året har inte riktigt slagit igenom på resultatet och vinsten för 2017 är så här långt bara marginellt högre än den var 2016.

Detta är lite oroväckande men vi finner ändå en viss trygghet i att Björn Borg har rönt mycket stora framgångar under året med dels filmen Borg vs McEnroe och dels via popsångerskan Lady Gaga. Detta bör ge resultat framöver men vi är som sagt lite oroliga då företaget inte kunnat slå mynt av det faktum att man slipper betala Björn från och med i år. Om vi tänker oss en situation där allt annat är lika, hur skulle reslutatet då ser ut? Det hade inte varit någon munter läsning.

Vi vill med detta inlägg visa att vi inte bara gör bra affärer. Den som säger att han/hon bara gör bra affärer ljuger och vi vill föregå med gott exempel och visa att vi inte far med osanning. Vår investering i Björn Borg är idag ner 14 %.


Vi är dock långsiktiga i Björn Borg och kommer fylla på med fler aktier för i och med att kursen gått ner har direktavkastningen gått upp och idag delar Björn Borg ut 7,05 %. Kan de bara behålla den utdelningen känner vi trygghet i att fortsätta köpa Björn Borg.



Fler artiklar om Björn Borg



måndag 8 januari 2018

Årsstämmor 2018



TypDatum
EndominesExtraordinära2018-01-08
Nordic MiningExtraordinära2018-01-08
FortnoxExtraordinära2018-01-10
Marine HarvestExtraordinära2018-01-15
MSC GroupExtraordinära2018-01-16
Saga Tankers ASAExtraordinära2018-01-17
Brd. KleeOrdinarie2018-01-18
InterMailOrdinarie2018-01-18
MQ HoldingOrdinarie2018-01-24
RiasOrdinarie2018-01-24
Bergs TimberOrdinarie2018-01-25
RoblonOrdinarie2018-01-25
RTXOrdinarie2018-01-25
LuxorOrdinarie2018-01-26
GC Rieber ShippingExtraordinära2018-01-26
Eolus VindOrdinarie2018-01-27
Per AarsleffOrdinarie2018-01-31
PanostajaOrdinarie2018-02-01
Afarak GroupExtraordinära2018-02-05
KoneOrdinarie2018-02-26
Ringkjøbing LandbobankOrdinarie2018-02-28
SASOrdinarie2018-03-05
Skjern BankOrdinarie2018-03-05
Nordjyske BankOrdinarie2018-03-06
Amer SportsOrdinarie2018-03-08
DSVOrdinarie2018-03-08
PöyryOrdinarie2018-03-08
TDCOrdinarie2018-03-08
Össur hf.Ordinarie2018-03-08
ALK-AbellóOrdinarie2018-03-12
GN Store NordOrdinarie2018-03-13
NovozymesOrdinarie2018-03-13
UponorOrdinarie2018-03-13
Alma MediaOrdinarie2018-03-14
AxfoodOrdinarie2018-03-14
CapManOrdinarie2018-03-14
FiskarsOrdinarie2018-03-14
Jutlander BankOrdinarie2018-03-14
PandoraOrdinarie2018-03-14
BaswareOrdinarie2018-03-15
Danske BankOrdinarie2018-03-15
DiadromOrdinarie2018-03-15
DigiaOrdinarie2018-03-15
Lassila & TikanojaOrdinarie2018-03-15
NordeaOrdinarie2018-03-15
RamirentOrdinarie2018-03-15
Sotkamo SilverOrdinarie2018-03-15
SuominenOrdinarie2018-03-15
Aspocomp GroupOrdinarie2018-03-16
SolarOrdinarie2018-03-16
TrygOrdinarie2018-03-16
CematOrdinarie2018-03-19
DFDSOrdinarie2018-03-19
OriolaOrdinarie2018-03-19
Avanza BankOrdinarie2018-03-20
CargotecOrdinarie2018-03-20
CityconOrdinarie2018-03-20
FinnairOrdinarie2018-03-20
GrønlandsbankenOrdinarie2018-03-20
Jyske BankOrdinarie2018-03-20
OrionOrdinarie2018-03-20
Revenio GroupOrdinarie2018-03-20
SRV GroupOrdinarie2018-03-20
TechnopolisOrdinarie2018-03-20
FortnoxOrdinarie2018-03-21
Hvidbjerg BankOrdinarie2018-03-21
KreditbankenOrdinarie2018-03-21
Lollands BankOrdinarie2018-03-21
Møns BankOrdinarie2018-03-21
RaisioOrdinarie2018-03-21
Østjydsk BankOrdinarie2018-03-21
Asiakastieto GroupOrdinarie2018-03-22
Beijer AlmaOrdinarie2018-03-22
CastellumOrdinarie2018-03-22
Exel CompositesOrdinarie2018-03-22
HufvudstadenOrdinarie2018-03-22
Metso CorporationOrdinarie2018-03-22
NKTOrdinarie2018-03-22
OutokumpuOrdinarie2018-03-22
RauteOrdinarie2018-03-22
StockmannOrdinarie2018-03-22
SwedbankOrdinarie2018-03-22
TietoOrdinarie2018-03-22
William Demant HoldingOrdinarie2018-03-22
Euroinvestor.comOrdinarie2018-03-23
KværnerOrdinarie2018-03-23
SCAOrdinarie2018-03-23
ApetitOrdinarie2018-03-27
KonecranesOrdinarie2018-03-27
Metsä BoardOrdinarie2018-03-27
SKFOrdinarie2018-03-27
SolteqOrdinarie2018-03-27
Atrium LjungbergOrdinarie2018-03-28
Dovre GroupOrdinarie2018-03-28
eQOrdinarie2018-03-28
EricssonOrdinarie2018-03-28
SSH Communications SecurityOrdinarie2018-03-28
Stora EnsoOrdinarie2018-03-28
Trainers´ HouseOrdinarie2018-03-28
ABBOrdinarie2018-03-29
Vestas Wind SystemsOrdinarie2018-04-03
F-SecureOrdinarie2018-04-04
InnofactorOrdinarie2018-04-04
Prime OfficeOrdinarie2018-04-04
TotalbankenOrdinarie2018-04-04
Beijer RefOrdinarie2018-04-05
ElectroluxOrdinarie2018-04-05
EtteplanOrdinarie2018-04-05
FLSmidth & Co.Ordinarie2018-04-05
Gjensidige ForsikringOrdinarie2018-04-05
NesteOrdinarie2018-04-05
Newcap HoldingOrdinarie2018-04-05
Protector ForsikringOrdinarie2018-04-05
SKAKO IndustriesOrdinarie2018-04-05
TelesteOrdinarie2018-04-05
VolvoOrdinarie2018-04-05
Wulff GroupOrdinarie2018-04-05
ÅlandsbankenOrdinarie2018-04-05
AkastorOrdinarie2018-04-06
Episurf MedicalOrdinarie2018-04-09
FabegeOrdinarie2018-04-09
JeudanOrdinarie2018-04-09
PonsseOrdinarie2018-04-09
A.P. Møller - MærskOrdinarie2018-04-10
AktiaOrdinarie2018-04-10
BiliaOrdinarie2018-04-10
Brøndbyernes IF FodboldOrdinarie2018-04-10
CreadesOrdinarie2018-04-10
GlastonOrdinarie2018-04-10
HusqvarnaOrdinarie2018-04-10
NobiaOrdinarie2018-04-10
Nokian TyresOrdinarie2018-04-10
SSABOrdinarie2018-04-10
Telia CompanyOrdinarie2018-04-10
VaisalaOrdinarie2018-04-10
Aker BPOrdinarie2018-04-11
BittiumOrdinarie2018-04-11
DLH GroupOrdinarie2018-04-11
HavsfrunOrdinarie2018-04-11
NCCOrdinarie2018-04-11
Nurminen LogisticsOrdinarie2018-04-11
Rockwool InternationalOrdinarie2018-04-11
StorebrandOrdinarie2018-04-11
Swedish MatchOrdinarie2018-04-11
EforeOrdinarie2018-04-12
ElisaOrdinarie2018-04-12
GunneboOrdinarie2018-04-12
Gyldendalske BoghandelOrdinarie2018-04-12
HKScanOrdinarie2018-04-12
ICA GruppenOrdinarie2018-04-12
JMOrdinarie2018-04-12
OrexoOrdinarie2018-04-12
QPR SoftwareOrdinarie2018-04-12
Schouw & CoOrdinarie2018-04-12
TikkurilaOrdinarie2018-04-12
TormOrdinarie2018-04-12
Uutechnic GroupOrdinarie2018-04-12
XavitechOrdinarie2018-04-12
BioPortoOrdinarie2018-04-13
HonkarakenneOrdinarie2018-04-13
North MediaOrdinarie2018-04-13
SkanskaOrdinarie2018-04-13
CloettaOrdinarie2018-04-16
OlviOrdinarie2018-04-16
IncapOrdinarie2018-04-17
IndustrivärdenOrdinarie2018-04-17
Nordic SemiconductorOrdinarie2018-04-17
Nordic ShipholdingOrdinarie2018-04-17
NTR HoldingOrdinarie2018-04-17
Subsea 7Ordinarie2018-04-17
ÖresundOrdinarie2018-04-17
Andersen & MartiniOrdinarie2018-04-18
AxisOrdinarie2018-04-18
MalmbergsOrdinarie2018-04-18
OEM InternationalOrdinarie2018-04-18
Skåne-MöllanOrdinarie2018-04-18
Viking LineOrdinarie2018-04-18
Data ResponsOrdinarie2018-04-19
EllenOrdinarie2018-04-19
EndominesOrdinarie2018-04-19
Hexatronic GroupOrdinarie2018-04-19
MedicPenOrdinarie2018-04-19
Nederman HoldingOrdinarie2018-04-19
Norwegian PropertyOrdinarie2018-04-19
Saga FursOrdinarie2018-04-19
SmallCap DanmarkOrdinarie2018-04-19
SwecoOrdinarie2018-04-19
Zealand PharmaOrdinarie2018-04-19
AgrominoOrdinarie2018-04-20
AkerOrdinarie2018-04-20
KitronOrdinarie2018-04-20
NFO DrivesOrdinarie2018-04-20
Strategic InvestmentsOrdinarie2018-04-20
LundbergföretagenOrdinarie2018-04-21
Alfa LavalOrdinarie2018-04-23
FagerhultOrdinarie2018-04-23
TivoliOrdinarie2018-04-23
UniflexOrdinarie2018-04-23
Athena InvestmentsOrdinarie2018-04-24
Atlas CopcoOrdinarie2018-04-24
BelshipsOrdinarie2018-04-24
BioInventOrdinarie2018-04-24
ColumbusOrdinarie2018-04-24
Concordia MaritimeOrdinarie2018-04-24
Copenhagen CapitalOrdinarie2018-04-24
Dedicare GroupOrdinarie2018-04-24
DistITOrdinarie2018-04-24
DiösOrdinarie2018-04-24
DnBOrdinarie2018-04-24
EastnineOrdinarie2018-04-24
Eidesvik OffshoreOrdinarie2018-04-24
EkornesOrdinarie2018-04-24
eWork GroupOrdinarie2018-04-24
FirstFarmsOrdinarie2018-04-24
NextGenTel Holding ASAOrdinarie2018-04-24
NolatoOrdinarie2018-04-24
PledPharmaOrdinarie2018-04-24
Silkeborg IF InvestOrdinarie2018-04-24
StrongPointOrdinarie2018-04-24
SwedolOrdinarie2018-04-24
Tomra SystemsOrdinarie2018-04-24
WallenstamOrdinarie2018-04-24
ValoeOrdinarie2018-04-24
Victoria ParkOrdinarie2018-04-24
American Shipping CompanyOrdinarie2018-04-25
BioGaiaOrdinarie2018-04-25
BiohitOrdinarie2018-04-25
Danske Andelskassers BankOrdinarie2018-04-25
EniroOrdinarie2018-04-25
Fenix Outdoor InternationalOrdinarie2018-04-25
FormPipe SoftwareOrdinarie2018-04-25
GC Rieber ShippingOrdinarie2018-04-25
GHP Specialty CareOrdinarie2018-04-25
HMS NetworksOrdinarie2018-04-25
HuhtamäkiOrdinarie2018-04-25
IAR SystemsOrdinarie2018-04-25
Invuo TechnologiesOrdinarie2018-04-25
MedistimOrdinarie2018-04-25
MidsonaOrdinarie2018-04-25
Petroleum Geo-ServicesOrdinarie2018-04-25
PooliaOrdinarie2018-04-25
ScanfilOrdinarie2018-04-25
Selvaag BoligOrdinarie2018-04-25
SemconOrdinarie2018-04-25
TechstepOrdinarie2018-04-25
TrelleborgOrdinarie2018-04-25
Wallenius Wilhelmsen LogisticsOrdinarie2018-04-25
VBG GroupOrdinarie2018-04-25
WihlborgsOrdinarie2018-04-25
Voss Veksel- og LandmandsbankOrdinarie2018-04-25
ABG Sundal CollierOrdinarie2018-04-26
AcandoOrdinarie2018-04-26
Arendals FossekompaniOrdinarie2018-04-26
Assa AbloyOrdinarie2018-04-26
AteaOrdinarie2018-04-26
Awilco LNGOrdinarie2018-04-26
BE GroupOrdinarie2018-04-26
Beijer Electronics GroupOrdinarie2018-04-26
Blue VisionOrdinarie2018-04-26
Cassandra OilOrdinarie2018-04-26
CatenaOrdinarie2018-04-26
C-RadOrdinarie2018-04-26
Karolinska DevelopmentOrdinarie2018-04-26
KlövernOrdinarie2018-04-26
Kongsberg GruppenOrdinarie2018-04-26
Lammhults Design GroupOrdinarie2018-04-26
MigatronicOrdinarie2018-04-26
New Nordic HealthbrandsOrdinarie2018-04-26
Nordic Flanges GroupOrdinarie2018-04-26
NoteOrdinarie2018-04-26
OrasolvOrdinarie2018-04-26
Park Street NordicomOrdinarie2018-04-26
PricerOrdinarie2018-04-26
REC SiliconOrdinarie2018-04-26
Rezidor Hotel GroupOrdinarie2018-04-26
SP GroupOrdinarie2018-04-26
Wilh. Wilhelmsen HoldingOrdinarie2018-04-26
VitrolifeOrdinarie2018-04-26
BolidenOrdinarie2018-04-27
Corem Property GroupOrdinarie2018-04-27
DoroOrdinarie2018-04-27
ElandersOrdinarie2018-04-27
IntrumOrdinarie2018-04-27
SandvikOrdinarie2018-04-27
StockwikOrdinarie2018-04-27
Xvivo PerfusionOrdinarie2018-04-27
Alm. BrandOrdinarie2018-04-30
ProbiOrdinarie2018-05-02
SecuritasOrdinarie2018-05-02
StudsvikOrdinarie2018-05-02
TelenorOrdinarie2018-05-02
VeidekkeOrdinarie2018-05-02
AriseOrdinarie2018-05-03
Bure EquityOrdinarie2018-05-03
ConcentricOrdinarie2018-05-03
EVRYOrdinarie2018-05-03
FastatorOrdinarie2018-05-03
HaldexOrdinarie2018-05-03
ICTAOrdinarie2018-05-03
Image SystemsOrdinarie2018-05-03
LoomisOrdinarie2018-05-03
Lundin PetroleumOrdinarie2018-05-03
NGS GroupOrdinarie2018-05-03
Oriflame HoldingOrdinarie2018-05-03
RatosOrdinarie2018-05-03
SchibstedOrdinarie2018-05-03
SoftronicOrdinarie2018-05-03
HexagonOrdinarie2018-05-04
MillicomOrdinarie2018-05-04
Odd MollyOrdinarie2018-05-04
Siem OffshoreOrdinarie2018-05-04
Thin Film ElectronicsOrdinarie2018-05-04
UPM-KymmeneOrdinarie2018-05-05
Norsk HydroOrdinarie2018-05-07
SagaxOrdinarie2018-05-07
SBC Sveriges BostadsrättsCentrumOrdinarie2018-05-07
AutolivOrdinarie2018-05-08
BalderOrdinarie2018-05-08
Biotec PharmaconOrdinarie2018-05-08
DuniOrdinarie2018-05-08
EneaOrdinarie2018-05-08
H&MOrdinarie2018-05-08
HebaOrdinarie2018-05-08
Incus InvestorOrdinarie2018-05-08
InvestorOrdinarie2018-05-08
LightlabOrdinarie2018-05-08
Moment GroupOrdinarie2018-05-08
MycronicOrdinarie2018-05-08
Net InsightOrdinarie2018-05-08
Norwegian Air ShuttleOrdinarie2018-05-08
OdfjellOrdinarie2018-05-08
PaynovaOrdinarie2018-05-08
ProAct IT GroupOrdinarie2018-05-08
TractionOrdinarie2018-05-08
Yara InternationalOrdinarie2018-05-08
BrioxOrdinarie2018-05-09
CherryOrdinarie2018-05-09
IDEXOrdinarie2018-05-09
MekonomenOrdinarie2018-05-09
NovotekOrdinarie2018-05-09
NTS ASAOrdinarie2018-05-09
PhotocureOrdinarie2018-05-09
StarbreezeOrdinarie2018-05-09
Swedish Orphan BiovitrumOrdinarie2018-05-09
Tethys OilOrdinarie2018-05-09
Lundin MiningOrdinarie2018-05-11
Boule DiagnosticsOrdinarie2018-05-14
AKVA GroupOrdinarie2018-05-15
BillerudKorsnäsOrdinarie2018-05-15
Cinnober Financial TechnologyOrdinarie2018-05-15
Generic SwedenOrdinarie2018-05-15
Hifab GroupOrdinarie2018-05-15
Kindred GroupOrdinarie2018-05-15
Moberg PharmaOrdinarie2018-05-15
StatoilOrdinarie2018-05-15
BongOrdinarie2018-05-16
MSC GroupOrdinarie2018-05-16
Nibe IndustrierOrdinarie2018-05-16
Precise BiometricsOrdinarie2018-05-16
PrevasOrdinarie2018-05-16
RottnerosOrdinarie2018-05-16
Wise GroupOrdinarie2018-05-16
Active BiotechOrdinarie2018-05-17
AvensiaOrdinarie2018-05-17
Björn BorgOrdinarie2018-05-17
Crown EnergyOrdinarie2018-05-17
Sensys Gatso GroupOrdinarie2018-05-17
West InternationalOrdinarie2018-05-17
AstraZenecaOrdinarie2018-05-18
FeelgoodOrdinarie2018-05-18
KinnevikOrdinarie2018-05-21
MedCapOrdinarie2018-05-21
Tele2Ordinarie2018-05-21
ZetaDisplayOrdinarie2018-05-21
Kopparbergs BryggeriOrdinarie2018-05-22
Reach SubseaOrdinarie2018-05-22
Hiddn SolutionsOrdinarie2018-05-23
Lerøy Seafood GroupOrdinarie2018-05-23
Olav Thon EiendomsselskapOrdinarie2018-05-23
Solon EiendomOrdinarie2018-05-23
AhtiumOrdinarie2018-05-24
Austevoll SeafoodOrdinarie2018-05-24
BouvetOrdinarie2018-05-24
ComponentaOrdinarie2018-05-24
ConsiliumOrdinarie2018-05-24
DOFOrdinarie2018-05-24
EnQuest PLCOrdinarie2018-05-24
Net Gaming EuropeOrdinarie2018-05-24
Norwegian Energy CompanyOrdinarie2018-05-24
Panoro Energy ASAOrdinarie2018-05-24
Sevan MarineOrdinarie2018-05-24
SinterCastOrdinarie2018-05-24
Skånska EnergiOrdinarie2018-05-25
SensoriOrdinarie2018-05-26
BW Offshore LimitedOrdinarie2018-05-28
ByggmaOrdinarie2018-05-28
CatellaOrdinarie2018-05-28
Fred Olsen EnergyOrdinarie2018-05-28
Melker SchörlingOrdinarie2018-05-28
Fingerprint CardsOrdinarie2018-05-29
Hansa MedicalOrdinarie2018-05-29
PCI Biotech HoldingOrdinarie2018-05-29
Q-FreeOrdinarie2018-05-29
Afarak GroupOrdinarie2018-05-30
BonheurOrdinarie2018-05-30
Havila ShippingOrdinarie2018-05-30
NattoPharmaOrdinarie2018-05-30
NokiaOrdinarie2018-05-30
Raysearch LaboratoriesOrdinarie2018-05-30
North EnergyOrdinarie2018-05-31
Norway Royal SalmonOrdinarie2018-05-31
TTS GroupOrdinarie2018-05-31
Mackmyra Svensk WhiskyOrdinarie2018-06-02
Kongsberg AutomotiveOrdinarie2018-06-05
Opera SoftwareOrdinarie2018-06-05
SalMarOrdinarie2018-06-05
Awilco DrillingOrdinarie2018-06-06
Bergen GroupOrdinarie2018-06-06
BorgestadOrdinarie2018-06-07
NavamedicOrdinarie2018-06-07
Electromagnetic GeoservicesOrdinarie2018-06-08
Gyldendal Norsk ForlagOrdinarie2018-06-11
Grieg SeafoodOrdinarie2018-06-12
Clinical Laserthermia SystemsOrdinarie2018-06-13
AroCellOrdinarie2018-06-15
The Scottish Salmon CompanyOrdinarie2018-06-20
ShaMaran Petroleum CorpOrdinarie2018-06-25
InterOil Exploration and ProductionOrdinarie2018-06-28
Dome EnergyOrdinarie2018-06-30
Bang & OlufsenOrdinarie2018-08-23
Lagercrantz GroupOrdinarie2018-08-29
SectraOrdinarie2018-09-06
IC GroupOrdinarie2018-09-26
Glunz & Jensen HoldingOrdinarie2018-09-27
ChemoMetecOrdinarie2018-10-11
RovsingOrdinarie2018-10-18
Aarhus EliteOrdinarie2018-10-25
DantaxOrdinarie2018-10-25
SvolderOrdinarie2018-11-15
Oasmia PharmaceuticalsExtraordinära2018-11-21
Chr. Hansen HoldingOrdinarie2018-11-29
ColoplastOrdinarie2018-12-05
AmbuOrdinarie2018-12-12
Gabriel HoldingOrdinarie2018-12-13
RoblonOrdinarie2019-01-24
NovozymesOrdinarie2019-03-06
Brøndbyernes IF FodboldOrdinarie2019-04-02
Blue VisionOrdinarie2019-04-26


 Här är en utmärkt lista över samtliga nordiska stämmor under 2018. Tack till Privata affärer som sammanställt listan på ett föredömligt sätt.