Sidor

onsdag 10 januari 2018

Tele2 härmar Telia - igen

Hela historien om Comhem 




Ingen har nog missat dagens bomb inom finanssverige; Tele2 går samman med Comhem. Egentligen är det inte så oväntat då Kinnevik nyligen köpte en stor post i Comhem under 2017. Kinnevik är som bekant storägare i Tele2. Eventuella synergier har det diskuterats om i diverse medier och artiklar under dagen så där hänvisar vi till andra. Vi är mer intresserade av resan hit och den sammanfattar vi kortfattat här nedan. 

Hur startade allt?

Comhem bildades som Televerkets Kabel-TV redan 1983. Företaget bytte sedan namn några gånger för att slutligen landa i Comhem 1999. När Telia och Sonera gick samman 2003 tvingade EU Telia att sälja kabel-TV-verksamheten av konkurrensskäl. Då gick Wallenbergägda EQT in som ägare för blygsamma 2 miljarder SEK. Efter bara drygt två år sälde EQT bolaget vidare till Carlyle och Providence för 10 miljarder (olika uppfifter om köpeskillingen förekommer). Vem sa att Wallenbergarna inte kan det där med affärer? Ingen hoppas jag.

Comhem vandrade sedan vidare till ytterligare ett riskkapitalbolag (BC Partners) 2011 innan det hamnade på börsen 2014 till en värdering på ca 11 miljarder. Sedan dess har Comhem köpt statliga Boxer för för ca 1.3 miljarder och nu när Tele2 tar över/köper bolaget har det ett börsvärde på ca 24 miljarder.

En till synes stadigt stigande värdetillväxt med undantag för tiden 2011-2014 då värdet endast steg marginellt. Det har varit svårt att hitta uppgifter för priset på aktierna när BC Partners sålt sitt innehav då detta skett i omgångar och till olika priser. 

Avseende omsättning har Comhem gått från en omsättning 2003 på ca 1 miljard med en vinst på 50 miljoner till en omsättning 2016 på 5,8 miljarder och en blygsam vinst på endast 36 miljoner. Avseende 2017 ser det dock mycket ljust ut. Enbart tredje kvartalet 2017 gav en vinst på 136 miljoner. Alltså tre gånger hela 2016 års vinst. En vinst som delvis kommer delas ut vid två tillfällen under 2018.

Viktiga årtal

  • 1983 Televerket kabel-TV
  • 1999 Telia Infomedia AB byter namn till Comhem
  • 2003 EQT köper Comhem för 1-2 miljarder
  • 2006 Carlyle och Providence köper Comhem för 10 miljarder.
  • 2011 BC Partners köper Comhem
  • 2014 Comhem börsnoteras till en värdering på 11 miljarder.
  • 2016 Comhem köper Boxer för 1.3 miljarder.
  • 2017 Kinnevik köper 18 % av Comhem
  • 2018 Comhem och Tele2 aviserar att de ska gå samman.


Det är svårt att veta om försäljningen som Comhem gjorde 2003 var bra eller dålig. Givet utvecklingen bör man ställa sig frågan om det hade varit bättre för Telia att behålla Comhem och sturnta i samgåendet med Sonera. Vi har inte svaret på frågan men vår instinktiva tanke är att bexvara den med ett ja. Eller så kan man se det som att Telia visste vad de gjorde när de byggde upp Comhem och att Tele2 ännu en gång apar efter Telia. Den där sista tanken är skrämmande att tänka.




Fler artiklar i ämnet

Telia säljer Comhem (SvD)
EQT säljer Comhem (Affärsvärlden)
Nu börsnoteras Comhem (Comhem.se)
Comhem slukas av Tele2 (SvD)













2 kommentarer:

  1. Ja vi ser ju vad aktieägarna tyckte om saken. Har god lust att sälja allt... denna bomb + utdelningssänkning och förmodligen ingen extrautdelning i år är inget bra alls. Hyser ingen större kärlek för ComHem heller för den delen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sim fastighetsägare är Comhem faktiskt riktigt bra. Har aldrig varit kund hos dem på annat sätt dock så jag vet inte så mycket om konsumentperspektivet. Som företag känns de lite instabila. Jag tror dock att detta kan bli bra!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.