Sidor

måndag 22 maj 2017

En balanserad portfölj

I Aktieflickvännens portfölj finns det 12 bolag. 


För att säkra upp för eventuella nedgångar i någon enskild bransch eftersträvas balans mellan innehaven. Som ni kan se på bilden är några innehaven lite större än de övriga, dessa fylls inte på lika ofta som de mindre. Bolagen som finns i portföljen är till största del långsiktiga och sådana som jag tror på, därför fyller jag på de innehav som jag ser mest köpläge i för stunden. Ofta väljer jag att investera i de bolag som tillfälligt presterat sämst procentuellt och har högst avkastning i form av utdelning. Köper på dippen helt enkelt. Just nu inväntar jag köpläge i SCA, Castellum samt Kinnevik, eftersom det är fina bolag som jag redan har men vill utöka i. Målet är att innehaven i bolagen/branscherna skall vara så jämt fördelade som det går. Castellum är ett riktigt trevligt bolag vilket flertalet av bloggkollegor också uppmärksammat, Spara klokt bland annat.


Hur tänker ni när det gäller att balansera innehaven?


Läs mer om:

22 kommentarer:

  1. Hallå! Fin portfölj, tycker de är viktigt som du säger att balansera innehaven, http://borsjagarcoachen.blogspot.se/2017/04/diversifiera-portfoljen-for-minska.html?m=0

    Skrivit om ämnet tidigare eftersom jag låg tung i ett innehav som backade och har jobbat med att balansera nu senaste tiden.

    Kör hårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi jobbar på allt vi kan.

      Det är nästan ännu svårare att jämna ut när det största innehavet går bra. Så har det varit för mig och Svolder. Och ska man vara ärlig har Aktieflickvännen lyckats bättre med balansen än jag gjort.

      Radera
  2. Hej Aktiepappa! Jag tänker precis som du att det gäller att få till en bra balans för att minimera sina risker. Men om man som jag också samtidigt eftersträvar ett någorlunda jämnt utdelningsflöde tar det tid att få till en sådan balans. Kika gärna på nuläget i min portfölj - https://tungiutdelningar.blogspot.se/p/portfolj.html - ser ju helt galet ut.

    Just nu, i uppbyggnadsfasen, känner jag mig "tvingad" till att köpa på uppgång bara för att balansera ut innehaven. Men inbillar mig att där snart växer fram en någorlunda balanserad bas som tillfredsställer min törst på utdelningar och därmed "tillåter" en utjämningsstrategi likt din med köp i dippar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår hur du tänker. Det är alltid ett dilemma det där.

      Kollade fin portfölj och kan konstatera att du kommer antingen slå verkstadstunga OMX 30 rejält eller så kommer du bli slagen av det samma. ;)

      Radera
  3. Hej Aktiepappa!
    Försöker själv att se till att mina kärninnehav har bra utdelningstillväxt och även tycks ha en ljus framtid. Just nu försöker jag vikta mig lite mer mot Investmentbolag däremot.

    Trevlig läsning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kronan! Tack för din input. Som du vet älskar jag investmentbolag så jag tycker du gör helt rätt.

      Radera
  4. Hej! Hur ser du på att balansera aktier med låg, mellan och hög direktavkastning? Jag försöker hålla 25-50-25 dvs 25% av kapitalet i aktier med hög > 7% direktavkastning, 50% mellan 7 och 5% och 25% av aktierna i lågavkastande trygga företag med <5% direktavkastning. Då sover jag gott... Detta spritt på 36 olika bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att vi inte alls söker efter bolag med låg direktavkastning. Vi gör en sammantagen bedömning av bolagen och det faktum att de delar ut bra och gärna har gjort så under en period ser vi som ett bevis på att de tjänar bra med pengar och delar ut bra till ägarna. Däremot balanserar vi inte utifrån det. Vi försöker ha så bra direktavkastning som möjligt i de bolag vi köper.

      Radera
  5. Det vore intressant att se hur den här portföljen har klarat sig jämfört med SIX30Return index under en tid. Jag som amatör har svårt att se vilka innehav som ger en "edge" mot index. Även om det är en stabil balanserad portfölj vill man ju gärna slå index också, går det verkligen att göra med mestadels stora bolag noterade på large cap?

    /Karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karl!

      Förra året slog jag OMX30 med portföljen, finns nog ett inlägg om det i slutet av dec/början jan. Så visst går det! Använder omx30 vid jämförelse men
      På ett år är portföljen upp 22,38%
      I år 8,58% och sista månaden 4,42%.

      /Aktieflickvännen

      Radera
    2. Hej och tack för svar! Som du märker är jag väldigt fundersam om det verkligen lönar sig för mig att spendera tid och läsa på, balansera risk etc eftersom jag tycker mig ha svårt att slå index bara genom att välja rekommenderade kvalitetsbolag på large cap till min portfölj. En snabb titt på utvecklingen avanza zero när jag kollar ser det ut (ungefär) som:
      +5,5% 1 mån
      +11,5% i år
      +27% 1 år
      Är det något jag har missat i denna jämförelse?
      Tack för en bra blogg och framförallt ett bra samtalsklimat!
      /Karl

      Radera
    3. Hej igen Karl, roligt att du gillar samtalsklimatet på bloggen. Det är något som är viktigt för oss. Vi läser om och pratar om aktier för att det är roligt i första hand. Samma sak när vi investerar. För oss är inte tiden en faktor egentligen då detta är vår hobby.

      Däremot kan jag förstå att alla inte vill lägga lika mycket tid som vi och många andra bloggare och investerare och då kan absolut en indexfond vara ett alternativ.

      Mitt förslag till alla som börjar investera i aktier och fonder är att börja med Avanza zero och kanske lägga till någon enstaka aktie, gärna ett investmentbolag och därefter känna hur mycket tid man vill lägga på sina investeringar. Om det skapar ett intresse så tror jag inte att tiden blir ett problem. Snarare tvärtom.

      Radera
    4. Men jämför man din portfölj med avanza zero så har ju avanza zero gått bättre enligt siffrorna ovan. I så fall är det ju inte bara jag som har svårt att slå index. Eller tänker jag fel?

      Radera
    5. Det är absolut inte bara du som har svårt att slå index. 9 av 10 fondförvaltare lyckas inte med det heller. Sen handlar det om att jämföra med rätt index. Vi har valt att jämföra med OMX30 (som har hått upp drygt 18 % på ett år) och Avanza zero följer SIX return index och trots att de båda indexen följer samma bolag så har SIX return index gått bättre. (upp 23 % på ett år).

      Vart siffran 27 % kommer ifrån i Karls inlägg vet jag inte riktigt men detta är siffror som ändras från dag till dag.

      Radera
    6. Återigen tack för svar, det är fantastiskt vad duktiga ni är på att kommentera! Oavsett 23% eller 27% verkar det ju som att i detta fallet hade aktieflickvännen tjänat mer pengar på att investera allt i Avanza zero än att ha portföljen som visas i inlägget.

      Radera
    7. Ja det stämmer att under just denna tidsperioden hade det i princip varit bättre men det räcker att gå tillbaka till när inlägget skrevs så hade det inte varit bättre att ha Avanza zero. Och framförallt hade det inte varit lika roligt! ;) Sen får man lägga till utdelningar som inte vi har med men som Avanza zero har med och då vinner Aktieflickvännens portfölj.

      Det är det där med att man med statistik kan bevisa vad som helst och det finns flera index att välja så vi har valt det största och vanligaste som redovisas via Avanza på daglig basis och per automatik. Ibland ger det en "bättre" portfölj och ibland en "sämre" men om man bara följer samma jämförelse hela tiden så blir det bra till slut.

      Radera
  6. Fin portfölj med bra riskspridning :)
    Fortsatt lycka till med byggande av portföljen.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  7. Hallå!
    Är både ung och ny inom aktiemarknaden och väljer just nu bolag efter vad jag läser kunniga på Twitter tipsa om och pumpar Avanza Zero.
    Jag undrar om detta är en långsiktig portfölj eller om det är något företag som tas in eller ur under året?
    Tack // Farbrorblå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Farbrorblå!

      Bolagen i denna portföljen är långsiktiga överlag och inga av bolagen är tänkta att få lämna portföljen i nuläget. Saker kan ändras men så länge inget drastiskt sker får de stanna kvar. Jag har själv Avanza Zero i portföljen jag kallar för "pensionsspar" och fyller på där varje månad.

      Skall du köpa enskilda bolag och är nybörjare bör du satsa på stora stabila bolag och inga förhoppningsbolag. Överlag håller jag mig till de större bolagen själv.

      /Aktieflickvännen

      Radera
    2. Tack för snabbt svar (typ 2min?)
      Började köpa på känsla precis i starten av investeringarna och ligger därför bara +-0 trots företag som Leo Vegas i portföljen, försöker lära mig ta det piano och köra stort och länge istället för kort och explosivt // Farbrorblå

      Radera
  8. Ja ibland har man tur! ;)

    Något som jag lärt mig med åren när det gäller aktier är att tålamod och tid är viktigast!
    Man skall vara försiktig att lyssna på folk som "haussar" utan läs i stället på bolagen du är intresserad av. Ett sätt är att handla aktier i de bolag du själv är kund hos och förstår dig på!

    Och när du hör någon tipsa om aktier, "låter det för bra för att vara sant så är det också det" ;)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.