Sidor

måndag 15 augusti 2016

Spara till barn - lillebror

Eftersom svenska samhället tycker att det är lämpligt att man skaffar barn med två års mellanrum så har man anpassat reglerna för föräldrapenning till detta. Någon kanske trodde att alla föräldrar i vårt avlånga land ville ha just den åldersskillnaden på sina barn? Så är det alltså inte utan det är farbror staten som lagt ribban för hur det skall se ut. Är föräldern hemma mer än två år räknas den sjukpenninggrundande inkomsten på den tidigare sjukpenningen (alltså ca 70 % av föräldrapenningen) medan om man är hemma mindre räknas den sjukpenninggrundande inkomsten på den inkomst man hade innan första graviditeten.

Lillebror kommer till världen och aktiepappan kan i vanlig ordning inte förstå varför tjejer snackar så mycket om att föda barn. De skulle bara veta hur det är när en kille är riktigt förkyld. ;)


En natt när lillebror är ca 3 månader, fortfarande en liten parvel som inte kan prata eller knappt krypa, får han svårt att andas vilket är den hittills svårast stunden i Aktiepappans liv. Efter ambulansfärd och medicinering och utredning visar det sig att killen har ganska allvarlig astma. Det blir dagliga inhalationer via en sk pariboy. Såväl medicin som maskinen kommer från Astrazeneca och aktiepappan ser möjligheten i det svåra läget. Här finns i alla fall en chans att visa den lille vilket företag han har aktier i. Förutsatt att han äger aktier i Astrazeneca vill säga. Sagt och gjort, för ca 300 kr styck blir den lille astmatikern ägare till sina första aktier.

Vid 9 års ålder väljer den lille som nu har ett brinnande aktieintresse att sälja hälften av dess aktier för att istället investera i Skistar. Detta uppmuntras såklart av Aktiepappan som då får 15 % rabatt för hela familjen vid skidresor i Åre, Vemdalen, Sälen, Trysil, Hemsedal mm via Skistars utomordentliga aktieägarrabatt. Denna försäljning faller samman med budet som kommer på Astra så de säljs för drygt 500 kr. Skistar köps för 80 kr och har sedan detta (2014) gått upp med närmare 70 %.

Skistar är en resa för sig och får nästan bli nästa inlägg.

Vid det laget att halva innehavet i Astrazeneca säljs har astman vuxit bort och den lille grabben är inte längre så liten utan en ganska stor kille med ett intresse för aktier och ett eget tänk när det gäller aktier och ekonomi. Bland annat har han själv valt  (efter att Aktiepappan gett begränsat med förslag) vilka aktier han vill investera i. Han får information om vad företagen gör och vad de tjänar pengar på och vad de har för utsikter. Han får även information om att det är bra att sprida riskerna lite genom att ha några olika aktier i olika branscher.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.