Sidor

torsdag 30 november 2017

Artificiell Intelligens tar över bloggen


Fler och fler arbeten och tjänster kommer i framtiden tas över av robotar och av automona och automatiserade lösningar. Det är allt från självkörande bilar, robotsparande, robotsoldater till robotar som jobbar i industrin. Kommer detta även nå bloggvärlden? Vår bloggkollega Spara klokt har skapat en blogg-robot som sorterar och väljer ut ett lämpligt blogginlägg utifrån den fråga man skriver in i rutan. Riktigt kul grej och jag rekommenderar er verkligen att prova!


En fråga jag skulle vilja ställa (och kommer ställa till Spara klokt) är om man kan få in flera bloggar i roboten. Det hade varit riktigt nice om den kunde välja mellan inlägg från flera bloggar. Kanske en koppling till Bloglovin och de bloggar man har valt att följa via den tjänsten?

Framtiden är här och the sky is the limit.









tisdag 28 november 2017

Vilket är börsens Kalle Ankabolag nr 1?


Ni som följer oss på Twitter här säkert noterat att vi döpt senaste helgen till Fingweekend och även skapat en egen hashtag: #fingweekend

Till att börja med vill vi poängtera att vi varken gläds åt eller vill trampa på den eller de som investerat i Fingerprint. Vi hoppas alltid att alla gör bra affärer på börsen och vi har inga problem att glädjas med de som tjänar pengar. Tvärtom!

Efter att Fingerprint återigen varit i hetluften efter ett rykte om ett bud från något kinesiskt bolag förra veckan har vi dock haft svårt att sluta tänka på alla skandaler som följt och följer bolaget. Första gången vi skrev om Fingerprint var i augusti 2016 då vi skrev om att vi hellre väljer att investera i bolag med reella tillgångar istället för ett bolag med ett antal patent som enda riktiga tillgång. Notera särskilt första kommentaren på inlägget där 'Anonym' säger att jag är okunnig och att jag ska hålla mig till sådana investeringar jag förstår mig på. Det är just det vi gör och vi avstod för att investera i Fingerprint. Vid tillfället stod Fingerprint i drygt 100 kr. Jag kan inte låta bli att fundera på hur det gått för 'Anonym' och hans investering. 

Vi har som sagt valt att inte investera i Fingerprint av flera anledningar. Den enskilt största anledningen är alla däskandaler som tycks förfölja bolaget. Vi har till och med gjort en film om Fingerprint och dess skandaler.  Skandalerna vi noterat i punktform: 

  • 2010-2012 Två personer i ledningen döms till fängelse för insiderhandel.
  • 2013 VD offentliggör ett falskt avtal vilket dubblar kursen. 
  • 2013 En falsk pressrelease om ett uppköp från Samsung dyker upp. Kursen går upp, handeln stoppas och sedan får alla avslut backas och återgå. 
  • 2014 Polisen gör en gryningsräd mot Fingerprints huvudkontor. Johan Carlström anhålls och förhörs.
  • 2015 Johan Carlström, fortfarande under utredning lämnar företagets styrelse trots att han är största ägare. Trots polisutredning mm får Johan jobba som affärsutvecklare i Fingerprint.
  • 2015 Johan Carlström åtalas för insiderbrott.
  • 2017 Nya misstankar om insiderbrott i kursdrivande syfte. Carlström och en person ur styrelsen anhålls.
  • 2017 Ett mystiskt brev som sägs innehålla ett bud på Fingerprint ska ha kommit till ledningen. Ledningen anser dock att budet är för lågt för att de ska bry sig om att kommentera det. Kursen rusar med 30 % på en dag.
Som ni ser avlöser skandalerna varandra och frågan är om vi sett den sista skandalen ännu. 

Det går knappast att skriva ett inlägg om Fingerprint utan att nämna deras fanatiska anhängare/aktieägare. De har av många liknats vid en sekt och vi har till och med skrivit ett inlägg där vi jämför Finger-sekten med HM-sekten. Ett humoristiskt inslag i debatten är den dikt som en av anhängarna skrivit och lagt ut på Twitter:

Kan ett företag vinna ens hjärta
Även om media vill svärta
Svaret är ja
Om vi vill ha
Något som är tryggt
Inte bara jag som tyckt 
                          (finns även tonsatt)

Som vi nämnt ovan var den senaste i raden av märkliga händelser kring Fingerprint det mystiska bud som ska ha inkommit från Kina. Fingerprint själva anser att budet var så lågt att det inte var aktuellt att kommentera det offentligt. Börsen vädrade dock morgonluft och skickade upp aktien med över 30 %. Dagen efter hade dock allt lugnat sig och aktien var tillbaka på knappt 18 kr. 

Vissa liknar Fingerprint med Fermenta och även om vi kan förstå liknelsen anser vi skillnaderna mellan Fermenta och Fingerprint är milsvida. Fermenta var högt belånade och tjänade inte pengar och även om vissa frågetecken finns kring sanningen runt Fingerprint så är de inte i samma klass som Refat var angående lögner och lögnaktigt beteende.

För att återknyta till frågeställningen i rubriken svarar vi: Fingerprint Cards.



Alla våra inlägg om Fingerprint
Fingerprint eller HM?
Fingerprint, förföljt av skandaler.
Fingerprint berör.
Fingerprint.


söndag 26 november 2017

Veckans bästa bloggare!



Den här veckan har vi (likt alla andra veckor) samlat de mest läsvärda inläggen bland ekonomibloggarna. Läs och lär:

  • Petrusko tipsar och den bästa julklappen man kan tänka sig. Ett medlemskap i Unga Aktiesparare.
  • Per Penning skriver om trender. Vems är trenderna egentligen och är de nya? 
  • Att välja lycka tipsar och billig mat och gör det på ett sätt som är värt att läsa. I inlägget hittar vi även gott om länkar till läsvärda bloggar och inlägg. Läsvärt!
  • Stefan Thelenius skriver om barnspar med olika tidshorisonter och gamingaktier. 
  • Långsiktig investering resonerar kring el-bilar och deras effekter på svenska börsbolag. Intressant vinkel. 
  • Aktieingenjören tipsar om aktier ihop med Börsdata och Långsikti investering. Intressanta reflektioner och bolag! 
Riktigt tunga bloggare och riktigt bra inlägg den här veckan. Tack för att ni skriver och delar med er helt gratis! 





torsdag 23 november 2017

Skönt att utsugaren Leif Östling lämnar sina uppdrag. Hoppas han lämnar landet!



Ingen har nog missat diskussionen och drevet som gått mot Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling. Leif betalar mellan 20 och 30 miljoner i skatt i Sverige men han har tydligen ett bolag registrerat på Malta där han tagit in inkomster från andra delar av världen istället för att ta in dem i Sverige. I en intervju säger Leif att han betalar 20-30 miljoner i skatt och "vad fan får jag för det?" Okej, det är ett lite provokativt och plumpt uttalande men jag tycker verkligen att Leif har bidragit mer än han behöver till det svenska samhället. Jag vill likt bloggkollegan Miljonär innan 30 likställa Leifs skatteplanering med den svensk som köper sprit på taxfree för att det är lägre skatt.

Hela historien fick mig i alla fall att tänka på den där historien om svensk fördelningspolitik som jag tror att Moderaterna satte ihop för ett antal år sedan. Så här ser det svenska skattesystemet ut och det är ganska skrämmande men än mer skrämmande blir det när vi jagar personer som Leif från sina arbeten och eventuellt även ut ur landet för att vissa i vänstersverige anser att han bidrar för lite. 20-30 miljoner per år är alltså inte tillräckligt?

Historien då? Jo här kommer den:


10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige:

  • De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting
  • Den 5:e betalar 10 kr
  • Den 6:e betalar 30 kr
  • Den 7:e 70 kr
  • Den 8:e 120 kr
  • Den 9:e 180 kr
  • Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr


De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren:

- Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen.

En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas.

De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra? Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.

Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis. Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr.

Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis. Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat...

- Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger:

- Men han sparar 70 kr!

- Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen.

- Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20?
- De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.

- Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag.

- Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga!

De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.

Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:


Det fattas 520 kronor.




onsdag 22 november 2017

Minimalism

I en Facebookgrupp vid namn Sparsmart Aktieflickvännen tips om en mycket intressant dokumentär: Minimalism

Mycket intressant och sevärd! 

Även om ett riktigt minimalistiskt liv inte riktigt är vår melodi så avspeglar den ändå en del av vår syn och levnadssätt på konsumtion. Varken Aktiepappa eller Aktieflickvännen är några storkonsumenter av materiella ting utan snarare köper vi båda hellre få saker men med riktigt bra kvalitet.  När vi verkligen vill ha något så kan det få kosta men i gengäld har vi oftast valt bort något annat. Vi skrev ett inlägg för ett tag sen som beskriver lite om hur vi lever, som du kan läsa här:

Spara eller leva - måste man välja? 

Hur lever ni själva? Storkonsumenter eller minimalister?



måndag 20 november 2017

Fyller på lite i förloraren Seafire

Vi deltog i Seafires IPO




...och det var ingen succé likt Omnicar och Senzagen direkt. Tvärtom var investeringen i Seafire snarast att beteckna som en katastrof. Aktien inledde handeln på Nordic Growt Market (NGM) med att falla fritt från introduktionskursen på 12 kr ner till 8 kr första dagen. Därefter har Seafire jandlats mellan 7,50 och 9,45 kr och idag fyllde vi faktiskt på med lite fler aktier i bolaget till priset 7,50 kr. Framtiden får utvisa om det var klokt eller oklokt. 

Vi tror på och tycker om investmentbolag och det är därför vi väljer att fånga den potentiellt fallande kniven Seafire trots de brister i information som vi tidigare skrivit om. 


Läs mer om Seafire


söndag 19 november 2017

Svolder höjer utdelningen med 18 %

Dags för bolagsstämma i Svolder




Att vi hyser en nästintill överdriven kärlek till investmentbolaget Svolder och att göra en roadtrip till Svolders bolagsstämma har blivit en årlig tradition. Den 16 november var det så dags för Aktiepappa att lasta in Flickvännen i bilen och dra iväg. Första stoppet blev Bernards café i Jönköping där det fikades frukost. Resan både före och efter Jönköping gick som en dröm med bra vägar utan någon direkt trafik. Stopp nr två var hos vår Twittervän Anders Ölve och hans restaurang Finefood i Hammarby sjöstad. Besöket visade sig ännu mer värt ett besök än vad vi kunde föreställa oss. Riktigt god mat! Väl tilltagna portioner och bra pris! När ni är i närheten av Hammarby sjöstad bör ni absolut göra ett besök på Finefood.



Dags att dra vidare mot Stockholms city och Grev Turegatan 16 där Svolders stämma startade klockan 17.00. Innan stämman fanns det tid att fika lite samt att samtala med företrädare för några av Svolders portföljbolag. I år var det FM Mattsson, Beijer Group och Verisec som fanns på plats och talade med Svolders aktieägare. Beijer får högst betyg för de bjöd på godis. Trevligt initiativ att ha med några av portföljbolagen på stämman. Fikan bestod av muffins vilket känns lite futtigt nästan och tankarna går till en diskussion vi haft på Twitter och vår Twittervän Perfaitement hotade med att begära votering på stämman om fikat var dåligt. Perfaitement var tyvärr sen och vi missade hans omdöme om fikat men då det inte blev någon votering får vi gissa att fikan fick godkänt ändå.

När stämman väl startar tar vi plats i Wallenberghallen som dagen till ära är nästintill fullsatt. Vi ser direkt att det är en hel del bekanta ansikten från förra årets stämma. Precis som senast får medelåldern betraktas som någonstans mellan pensionsåldern och 100 år. Lokalen är en ljus och trevlig lokal med riktigt snygga säten och en trevlig utformning. Det finns dock begränsat med benutrymme för den som har riktigt långa ben och stora skor.

Stämman startar genom att ordförande väljs. Förslaget som lämnas av valberedningen är att sittande ordförande skall agera ordförande även för stämman, någon som tyvärr är vanligt i många svenska bolag. Detta är dock inte att förorda enligt flera av de organisationer som jobbar med styrelsefrågor. Stämman skall granska hur styrelsen skött sig under året och då är det lämpligt att ha en annan ordförande än styrelsens ordförande under stämman. Det är en riktig liten småsak bara och inget att hänga upp sig på men jag kan tycka att börsnoterade bolag borde ha bättre koll på ”best practice” än de verkar ha.

När stämman väl är igång får vi en redovisning över det gångna året från VD Ulf Hedlundh och Ulf är kunnig och informativ som vanligt. En riktigt duktig investerare och VD. Kortfattad information om Svolders år:

  • 31 % substansvärdestillväxt
  • 30 % kurstillväxt (B-aktien)
  • Höjer utdelningen med 18 % till 3,25 kr per aktie
  • 14.887 aktieägare i Svolder (rekordmånga) 



Svolders investeringsstrategi

Ulf redovisar också Svolders investeringsstategi som innebär att man ska investera i bolag med börsvärde understigande 1,5 miljarder kronor. Det innebär i princip bara samll cap. Svolder avstår dessutom de mindre börserna pga den högre risk som Aktietorget, NGM och First north innebär. I dagsläget finns det ungefär 200 st bolag som passar in i Svolders portfölj. Det ska jämföras med till exempel large/mid cap som endast innehåller 40 st bolag.

Svolders utdelningspolicy

Svolder delar ut den utdelning som bolaget tar in via portföljbolagen minskat med bolagets kostnader. Ulf berättar att utdelning är en viktig del för Svolder och det kommer fortsätta att vara en viktig parameter när de väljer bolag att investera i. Stämman väljer att rösta igenom styrelsens förslag till utdelning om 3,25 kr per aktie. Det är en höjning med 18 %.

Sedan Svolder grundades 1993 har Svolder totalt delat ut 1 miljard till sina aktieägare. Det är inte alls dåligt givet det faktum att Svolder startades med 32o miljoner kr och inga nya pengar har skjutits till.

Sovaindex

Ni som läst våra tidigare inlägg från bolagstämmor vet att vi brukar försöka hålla koll på hur intressant en stämma är utifrån när första deltagare somnar. Förra året tog det 14 minuter innan vi såg första sovande deltagaren. I år är stämman tydligen nästan dubbelt så intressant och det tar 26 minuter innan första personen somnar. Nummer två och tre fäller ihop ögonlocken efter 31 minuter.

Efter Ulfs föredrag kommer det ett antal beslutspunkter. Dels ovan nämnda utdelning samt den split som skall genomföras under december. Beslutet som tas är att styrelsen får mandat att dela aktien i två. Anledningen till spliten är att man anser att Svolders aktie skall kosta omkring 100 kr. Det är en bra nivå för att aktien skall vara attraktiv för aktieägare.

Stämman avslutas med att trotjänaren och storägaren Rolf Lundström tackas av då han lämnar styrelsen. Istället för Rolf tar Rolfs dotter Anna-Maria Lundström Törnblom plats i styrelsen. Anna-Maria har erfarenhet från European servicepartner AB (Wakakuu.com), Göteborgs Auktionsverk AB, Novobis AB samt RCL holding AB.

Segast på stämman

Segast var helt klart Åsa Wesshagen från Aktiespararna som ställer en fråga men lyckas med konststycket att prata så mycket oväsentligheter att själva frågan kommer i skymundan. Frågan handlade om det index som Svolder jämför sig med. Är det ett relevant index eller inte? Ulf Hedlundh svarar att det är det mest jämförbara index de kan hitta.

Bäst på stämman

Det bästa är som vanligt den familjära stämning som råder på Svolders bolagsstämma. Det är en analytiker och ekonomiassistenten som sitter och bockar av alla som kommer till stämman. Extra kul är ju att de känner igen ens namn när man säger vad man heter. Då vet de direkt vart man återfinns på listan. (Kanske beror det på att Aktiepappa faktiskt kvalar in som topp-10 över aktieägare med flest aktier på stämman men de är likväl roligt.)

Även Ulf Hedlundhs föredrag är bara det väl värt besöket. En positiv överraskning är det faktum att det framgår på stämman att Svolder faktiskt är en mer aktiv ägare i portföljbolagen än vi trodde. De visar prov på såväl engagemang som ansvar i exempelvis Bong och Nordic Waterproofing. Mycket glädjande och det är med stor glädje vi fortsätter att vara stolta ägare av aktier i Svolder.

Efter stämman stannar vi kvar och talar med Perfaitment och Ulf Hedlund en bra stund innan det blir dags att sätta sig i bilen för hemfärd. Även hemresan går som en dröm och när vi landar i sängen hemma i Göteborg så är det med ett leende på läpparna vi summerar en riktigt bra dag innan vi somnar.



Fler inlägg om Svolder









torsdag 16 november 2017

Sveriges fräschaste investmentbolag

Seafire och ansvaret som följer med en notering



Från 2 till 13 oktober 2017 fanns det möjlighet att teckna sig för aktier i det lilla investmentbolaget Seafire. Notering var planerad till 10 november. Jag valde att teckna aktier i Seafire. Det var en chansning i vår IPO-portfölj. Beslutet att teckna togs efter att ha läst Seafires prospekt där de angav att de hade teckningsförbindelser och garantiåtaganden till 80 % av emissionen. Det kändes safe men då det var en hel del personer som tecknade behövdes inte alla garantier och förbindelser för att Seafire skulle uppnå 80 % teckningsgrad och då avstod en del av garanterna vilket fick till följd att erbjudandet tecknades till 80 %. Inte precis vad vi hade tänkt oss men så kan det bli ibland.

Ett nytt investmentbolag är roligt och jag såg fram emot handeln som var planerad till 10 november. Den 10 november kom men det gick inte att handla med aktien. Jag kollade på Seafires hemsida för att se om jag kunde hitta någon information där men icke. De hade inte lämnat ut någon som helst information så jag mailade till företaget och fick ett snabbt svar av VD som löd: svar kommer inom de närmaste dagarna. Först tre dagar senare kommer information om att noteringen godkänts till 16 november. Att ett noterat företag inte kan vara lite proaktiv informera bättre än att tre dagar efter att man planerat att noteras att noteringen kommer ytterligare tre dagar fram i tiden tycker jag är minst sagt dåligt.

Jag förstår mycket väl att man inte kan, bör eller får läcka information hur som helst men i ett sånt här läge hade det verkligen varit lämpligt med en notis på hemsidan att "Vi jobbar på med noteringen och mer information kommer så snart vi fått klart detaljerna med Nordic MTF" hade verkligen inte skadat om man vill ha marknadens och aktieägarnas förtroende. Skall man vara ett noterat företag krävs det lite mer än om man är ett litet garageföretag med en anställd.

Nu är det i alla fall spikat att idag kan man köpa/sälja aktier i Sveriges nyaste investmentbolag!



Läs mer om Seafire

Seafire - sista dagen att teckna


söndag 12 november 2017

Fars dag = Aktiepappas dag


I och med namnet på vår blogg känner vi att vi har lite extra anledningar att fira idag. Tyvärr fastnade vi i jobb och diverse sociala engagemang idag men självklart ska vi skriva ett inlägg också. Även en upptagen dag som denna prioriterar vi att läsa en del artiklar om aktier och investeringar. De inlägg vi inte vill att ni missar för idag och i veckan är:

  • Gustav på Gustavs aktieblogg har firat fars dag med att skriva ett inlägg om hur man kan investera i mobilmaster. Gustav är för övrigt vår guru när det kommer till lite smalare och mer exotiska investeringar. En grymt bra blogg och ett likaledes bra inlägg. 

  • Utlandsutdelaren skriver om skuldkvotstak och bolånefinansiering. Ett ämne som ständigt berör. 

  • Frihetsmaskinen berör frågeställningen "När är man egentligen skuldfri?"


Grattis till alla andra pappor där ute, hoppas ni haft en riktigt go dag!



lördag 11 november 2017

Tesla eller Nokia 3110

I fredags förmiddag hade jag en kort diskussion, eller kanske ett meningsutbyte snarare, med en av Sveriges allra bästa ekonomibloggare; Lundaluppen. Luppen och jag var överens om att bilbranschen står inför en revolution. Våra meningar skilde sig egentligen endast åt när det kom till vem som kommer stå för notan och om revolutionen är jämförbar med den revolution som mobilbranschen genomgått de senaste åren.

Jag är vad författaren, mästermanipulatören och psykologiska illusionisten Henrik Fexeus skulle kalla en Visuellt driven person vilket innebär att jag har lättast att ta till mig information utifrån vad jag ser. Därför har jag satt ihop nedanstående bilder för att återspegla den likhet jag tycker mig se mellan mobiltelefonutveckling och bilbranschens utveckling.



Gammal telefon/bil till vänster. Ny till höger

Jag har egentligen inget svar på den ursprungliga frågan vem som ska stå för notan för bilrevolutionen och jag var oartig nog att besvara Luppens fråga med en fråga: ”Vem stod för kostnaden när mobiltelefonerna gick från svindyra NMT-telefoner till prisvärda Iphones”? En Motorola NMT-telefon kunde kosta 30.000 kr i början av 1990-talet. Idag kostar den bästa tänkbara telefonen 13.000 kr. Och för de 13.000 kronorna får man betydligt mer än vad man fick för 30 år sedan. Jag vill jämföra bilbranschen med mobiltelefoner. Så sent som idag läste jag denna artikel som anser att ”Tesla är för bilbranschen vad Apple var för mobiltelefoner”. Det går kanske inte att jämföra rakt av men det finns många likheter och jag vågar sticka ut hakan och hävda att den som inte håller med om det har inte gått på djupet hos Tesla.

Tesla

Tesla har byggt en bil som är något helt annat än vad dagens bilar är. Det är ett helt nytt sätt att tänka, köra och äga bil och i framtiden kommer det sannolikt vara ännu större skillnader. Ett exempel är att Tesla har en instrumentpanel helt utan knappar och rattar. Allt styrs via en stor pekskärm och när man kommer hem och ska upp på sin uppfart kan man på pekskärmen välja att höja fjädringen på bilen (självklart är justerbar fjädring standard i Tesla model S) för att inte skrapa i den höga gatkanten. Nästa dag du kommer hem till uppfarten minns bilen att här finns en hög gatstenen och höjer automatiskt upp fjädringen likt du gjorde förra gången.

När man ska ut på en längre biltur med Tesla lägger man in resans mål i bilen GPS. Bilen räknar då ut den bästa rutten för resan och planerar in lämpliga laddställen längs vägen. Den räknar också ut hur mycket batteri man har kvar vid respektive laddning samt hur mycket man har kvar när man kommer fram. Bilen planerar aldrig en resa som slutar med ett tomt batteri. Bilen är smart och att köra Tesla är något helt annat än det vi är vana vid.

Tar vi ett steg framåt i utvecklingen så kommer sannolikt autonoma bilar bli verklighet. Vi kommer inte behöva köra bilen själv utan det sköts via sensorer, kameror och GPS. Vi kommer bli körda till jobbet av bilen. Därefter ger vi bilen instruktioner om när vi vill bli hämtade. Under tiden kan bilen köra hem och parkera sig själv. Eller varför inte åka ut och jobba som autonom Uberchaufför och tjäna pengar åt oss medan vi jobbar. Ett perfekt sätt för de som siktar på tidig pension och som vill ha en sidoinkomst. Bilen blir ett sätt att tjäna pengar istället för att vara en kostnad.

Jag vet att detta ligger långt fram i tiden och att det kanske aldrig blir verklighet men det finns flera seriösa framtidsforskare som anser att denna framtid med autonoma Uberbilar ligger nära i tiden. En av dessa är Sustainability circle   som jag hade förmånen att träffa tidigare i år. Sustainability circle är en förening/ett nätverk som forskar inom digitalisering och framtid. Medlemmar i nätverket är Volvo, SKF, Chalmers, SCA, Scania, Fortum, Arla, Köpenham Malmö port  mfl. Har ni möjlighet att medverka vid någon av deras föreläsningar är det min rekommendation att ni gör det.

Vad vill jag då ha sagt med detta inlägg?'

Jag vill ha sagt att vi kommer se en revolution inom bilbranschen som är större än de flesta av oss trodde var möjligt och jag tror personligen att framtiden kommer att se mer ut som Tesla än som Volvo eller BMW. Om det innebär att man ska köpa aktier i Tesla låter jag dock vara osagt. Jag skulle själv inte investera i Tesla på dagens nivåer. Om det är klokt eller inte får framtiden utvisa. Det faktum att vi har en revolution på gång är inte något kontroversiellt utan det är nog de flesta överens om. 








torsdag 9 november 2017

IPO-pappan

Idag fick vi ett nytt smeknamn på Twitter 




Jag vet inte om jag är riktigt beekväm med att bli kallad "IPO-pappa" men ändå roligt att vi haft lite tur med tilldelningen det senaste. Vi missade We are Qiiwi men förutom det har vi fått en liten tilldelning i de allra flesta IPO:er vi tecknat. Samma gäller för Touchtech som lämnade besked om tilldelning idag. Vi hade tecknat oss för 2000 st men fick bara 800 st aktier. Eftersom erbjudandet övertecknats med ca 1000 % känner vi oss ändå nöjda och ser fram mot handeln som startar 22 november.

Hur gick det för er? Tecknade ni Touchtech och fick ni någon tilldelning?






tisdag 7 november 2017

Zalando - dagens vinnare



Idag var det dags för Aktiepappa att jobba lite analogt: det skulle skickas ett brev rekommenderat brev med snigelposten. Jag fick stå och vänta lite på att farbrorn i Tempobutiken skulle administrera det hela och jag ägnade den tiden åt lite lynchspaning.

Fullt med paket stor och väntade på att bli hämtade. I hyllorna kunde jag tydligt se 3 st paket från Apotea, 2 st från Jula, 1 st från Clas Ohlson, 2 st från HM, 2  st från Boozt, 1 st från Lyko men kungen av paket var utan konkurrens Zalando med 9 st paket. Smart av Zalando att marknadsföra sig på kortsidan av sina paket med. Det är kortsidan som syns när paketen ligger och väntar på att bli hämtade. Dessutom har de en logga som syns bra.

Självklart är detta en undersökning helt utan någon som helst statistisk signifikans men det är ändå en fingervisning som stämmer väl överens med dagens rapport från Zalando. En rapport som,  även om den inte mottogs så väl av marknaden, faktiskt innebar ett omsättningslyft med 28 % för kvartal 3.

Zalando växer så det knakar men lönsamheten har fått sig en törn det senaste. Vi äger fortfarande en del aktier i Kinnevik trots att Aktiepappa sålde av 110 Kinnevik flera veckan. Och Kinnevik sitter som alla vet tungt i Zalando. Lite väl tungt till och med anser vissa.

Är min spaning en tillfällighet eller är Zalando på väg att bli Sveriges Amazon?






måndag 6 november 2017

6 november tecknar vi Touchtech

Idag är sista chansen för er som vill teckna aktier i Touchtech






För oss Göteborgare är den 6 november mest känt för att den dagen firar vi kung Gustav II Adolf som var den regent som valde att grunda Göteborg. Det firar vi såklart med Gustav Adolf-bakelse. Och att teckna aktier i den senaste IPO:n: Touchtech.

Kortfattat kan man säga att Touchtech är ett företag som digitaliserar detaljhandeln i syfte att öka upplevelsen i och därmed försäljningen i butiker. Man har ett helhetskoncept med mjukvara som installeras på touchskärmar i butiker, på mässor, utställningar mm. Man vill helt enkelt koppla samman fysiska butiker med E-handel. En affärsidé som ligger i tiden – helt klart. Se gärna filmen om Touchtech. 

Fakta om Touchtech

  • VD Deniz Shaban
  • Teckningskurs 6,90 kr
  • Sista dag att teckna 6 november
  • Första handelsdag 22 november
  • Minsta teckningspost 1.000 st
  • Börs Aktietorget
  • Storlek på erbjudandet 10.005.000 kr 


Bland Touchtechs kunder återfinns välkända företag som Eton, MQ, Cervera, Odd Molly, Elkjøp, Apoteket, Mercedes, Volvo och Ford. Inga dåliga referenser om ni frågar oss. Om detta räcker för att skicka upp aktien med 100 % när de börjar handlas den 22 november återstår att se men i det fall vi får tilldelning ser det i alla fall lovande ut. Tittar man på vilka banker som Touchtech valt att samarbeta med så hittar vi Aktieinvest där. Det indikerar att störst chans att få tilldelning finns om man tecknar via dem. Länk till Aktieinvest.

Touchtech har valt sunda kvoter när det kommer till hur man avser att använda emissionspengarna som kommer in via emissionen och  IPO:n: "25 procent beräknas gå till att förstärka sälj- och marknadsavdelning, deltagande på mässor samt omprofilering av varumärke inklusive hemsida. 25 procent beräknas gå till att etablera kunder utomlands (företrädesvis England). 30 procent beräknas gå till förstärkning av utvecklingsresurser för att kunna tillgodose kund- och branschspecifika anpassningar samt vidareutveckling av bolagets produkter. Resterande 20 procent uppskattas gå till övrig förstärkning av rörelsekapitalet under en period då bolaget ännu inte bär sina egna kostnader på kontinuerlig basis."

Vi väljer att teckna 1.000 aktier vardera via Avanza respektive Nordnet men då IPO:n är förhållandevis liten och då vi inte tecknar via Aktieinvest räknar vi faktiskt inte med att få någon tilldelning. I IPO-hetsens tidevarv är de 10 miljonerna snabbt tecknade, speciellt då det redan finns teckningsförbindelser på 5,2 miljoner kr.






Touchtech - introduktion




Känner ni till företaget Touchtech? Här kommer en kortare introduktion om företaget Touchtech. Mer info om Touchtech och om deras IPO kommer här på bloggen under dagen. Håll utkik!


Fler inlägg om Touchtech




söndag 5 november 2017

Aktiepappa har haft höstlov


Precis som barnen har vi på Aktiepappa tagit höstlov denna veckan. Det har märkts genom att vi inte har skrivit lika många inlägg samt att vi inte har varit lika ivriga besökare på andra bloggar som vanligt. Nu är det dock söndag och vi kommer rivstarta igen i morgon med samma fart som ni är vana vid att se hos oss.

Detta har dock inte hindrat oss från att göra lite affärer på börsen, Aktiepappa har bland annat sålt av lite aktier i Kinnevik för att vara beredd att betala det lilla skogsskifte som är köpt. Mer om detta kan ni läsa här på bloggen nästa vecka.  Veckan har även inneburit utdelning från Resurs holding. Detta var första delen i Resurs utdelning 2018. Resurs har till skillnad från andra bolag som delat på utdelningen, valt att tidigarelägga utdelningen istället för att göra som tex HM som ”lånar” pengarna till utdelningen från sina aktieägare. Vi föredrar såklart Resurs sätt att dela ut. Totalt trillade det in 4.050 kr i utdelning. Pengar som kommer hamna delvis i skogensinvesteringen.

För Aktieflickvännen kommer hennes del av utdelningen satsas i börsintroduktionen av Touchtech som går att teckna till och med i morgon via Nordnet. Avanza väljer dock att avsluta möjligheten att teckna Touchtech redan idag. Detta ger oss en fingervisning om vilken bank som har bäst kontakt med bolaget i fråga och därmed också ger sina kunder bäst chans att få tilldelning om IPO:n blir övertecknad.


Vi önskar er läsare en fortsatt go söndag!