Sidor

lördag 30 september 2017

We are Qiiwi

Kan det lilla spelföretaget från Alingsås gå till Aktietorget och rädda världen? Det är i alla fall vad deras slogan ger sken av att de försöker; Saving the World from Stupidity


We are Qiiwi utvecklar kunskaps- och skicklighetsspel för mobiler och Facebook. Hittills har man utvecklat 20 spel med ca 5 miljoner nedladdningar och för att växa och kunna utveckla företaget väljer man att notera det på Aktietorget. 45 % av intäkterna från noteringen skall gå till att utveckla spel, 20 % till att förstärka personalstyrkan, 20 % till att vidareutveckla befintliga titlar och 15 procent uppskattas gå till förstärkning av rörelsekapitalet. Låter klokt i min väld även om jag i sanningens namn varken kan så mycket om just mobilspelsutveckling eller finansiering av den samma. Plattformen de använder sig av är free-to-play vilket innebär att de är gratis att ladda ner och spela men man kan göra tilläggsköp i appen, sk in-app purchases. Detta är den vanligaste typen av spel idag.

VD                                               ErikDale Rundberg
Teckningskurs                            6,40 kr
Teckningsperiod                        11/9 – 2/10 2017
Värdering (pre-m)                      34,1 miljoner
Omsättning                                2,9 miljoner
Resultat                                      -1,8 miljoner
Börs                                             Aktietorget
Första dag för handel               30 oktober

Företaget har funnits sedan 2012 och har faktiskt gjort vinst ett av de här åren men i övrigt har det varit förluster. Inget alarmerande kanske för en start-up men vi hade såklart hellre sett att bolaget gjorde vinst, det får jag nog erkänna. Sedan 2015 har man ökat omsättningen med 94 % och samtidigt minskat förlusten från 2,5 miljoner till 1,9 miljoner. Det finns dessutom en del pengar kvar i bolaget. Soliditeten är 89 %. Det går åt rätt håll. 

Bolaget har teckningsförbildelser på 63 % av aktierna vilket är förhållandevis bra även om det inte är lika bra som Xspray som gick bananas med 89 % förbindelser. Qiiwi är förhållandevis litet och en av de mindre IPO-er jag tecknat mig för. Totalt noteras 2.030.000 st aktier värda knappt 13 miljoner. Det kan vara en av orsakerna till att vi inte ser några tunga ankarinvesterare i Qiiwi. Svolder, Robur eller Nordic Capital går inte in i den här typen av bolag. Det finns dock en möjlig uppsida i litenheten och det är att det krävs inte särskilt många köpare för att erbjudandet blir övertecknat. Det är det vi hoppas på när vi chansar på att teckna en minimipost om 1 000 aktier. Vi vill påpeka att detta är en investering med hög risk.

Tecknar gör man antagligen bäst via Aktieinvest som verkar vara preferred partner för noteringen. Det innebär att bäst chans till att få den tilldelning man vill ha är att teckna via dem. Det går även att teckna via Nordnet bland annat. 

Mer info om Qiiwi hittar ni på deras hemsida där det även finns flera filmer där de presenterar sina spel och sitt företag.

Presentation av Qiiwi.



Intervju med We are Qiiwi

Film från We are Qiiwis presentation på Aktiedagen i Stockholm 11 september 2017. Arrangör: Aktiespararna.




Vårt inlägg om Qiiwi når ni genom att klicka på länken under Qiiwi.



fredag 29 september 2017

Vinnare av 100.000 kr

- samarbete med försäkringsbolaget If-

Jag vet inte om ni minns det men i somras skrev vi om en tävling som försäkringsbolaget If utlyst. Om ni missat det så kan inlägget läsas här. Kortfattat kan man säga att tävlingen var en innovationstävling som uppmuntrade människor att bidra med idéer för en tryggare vardag. Vinnaren skulle få en check om 100.000 kr för att förverkliga sin idé.



Nu har If utsett en vinnare i form av Thirdact! Deras idé är en resebot som ska göra våra resor tryggare genom att ge anpassade råd efter just ditt resmål. Boten ställer frågor i Messenger kring din resa och ger sedan råd och tips på saker att tänka på inför och under resan. Det kan röra sig om tex visum och vaccin mm. En verkligt bra idé som gör nytta i vardagen och som verkligen bidrar till en tryggare vardag. Det är så mycket saker att tänka på inför olika resmål och det skulle ju vara toppen att ha en liten bot som höll reda på allt. Det ligger ju verkligen i tiden dessutom! Titta gärna på filmen.



Läs mer om vinnaren och If:s arbete för en tryggare vardag här: if.se/tryggarevardag 



torsdag 28 september 2017

Xspray till börsen

Idag är Xsprays första dag på börsen. Och vilken dag det ser ut att bli! 


Xspray pharma är verksamt inom läkemedelsindustrin. De har patent på teknologi avsedd att förbättra befintliga cancerläkemedel. I detalj förstår jag inte riktigt vad de gör om jag ska vara ärlig men alla förbättringar i cancerbehandling känns bra. Produkterna väntas vara klara för lansering på amerikanska marknaden 2020-2023. Många år kvar till möjlig vinst med andra ord och Xspray får nog ses som sinnebilden av ett förhoppningsbolag.

Vi valde att teckna oss för 1000 aktier i två olika depåer och tilldelningen blev 250 aktier i den ena depån. Till stor del beror det på att 89 % av teckningserbjudandet var säkrat från början genom bland annat Östersjöstiftelsen, RecipharmVenture fund och Robur. Riktigt fina ankarinvesterare.

Vi kan enkelt sluta oss till att det skedde en viss överteckning och utifrån det gissade vi att kursen skulle gå upp nu när de noterades. Och vi fick rätt. Det blev 72 % uppgång efter några minuters handel.

Fakta om Xspray


VD                                                Per Andersson
Teckningskurs                             22 kr
Första handelsdag                       28/9
Minsta teckningspost                  250 st
Börs                                               First North
Börsvärde                                     140 milj. (pre money)

Denna typ av investering är som en lottsedel för oss och det är också så vi hoppas att andra småsparare ser på Xspray. Ingen aktie att satsa hela sitt sparkapital i med andra ord. 


Läs mer om våra IPO-investeringar


tisdag 26 september 2017

Resurs delar ut dubbelt!

27 oktober 2017 kl 10.00 avser Resurs holding att hålla extra årsstämma


Bild: Resurs
Punkter att avhandla på stämman är återköp av egna aktier samt ändra sin utdelningspolicy. Numera ska man dela ut två gånger om året om stämman väljer att godkänna styrelsens förslag. Viktigt att poängtera är att det är en tidigarelagd utdelning för 2018 som man ska dela ut i oktober 2017. Andra bolag som t.ex. Hennes & Mauritz har valt att senarelägga delar av sin utdelning och då lånar bolaget pengar av aktieägarna för att dela ut dem senare.

Återköpsprogrammet innebär att bolaget får köpa upp till 5 % av samtliga aktier och gälla fram till nästkommande årsstämma.

Återköp brukar fungera kursdrivande och det brukar även ökad utdelning göra. Sedan nyheten om extra utdelning och återköp blev känt har Resurs holding gått upp från 51,50 kr till 56,05 kr. Det är 8,8 % på två veckor. Ingen dålig utveckling. Vi gläds åt kursuppgången och åt att vi om några veckor sannolikt kommer få in 4.050 kr på kontot. Pengar som vi inte hade räknat med. Extrautdelningen planeras till den 30 oktober.

Resurs fortsätter med sin utdelningspolicy som innebär att de ska dela ut 50 % av vinsten



Fler inlägg om Resurs Holding

Resurs holding – en framtida aristokrat?


söndag 24 september 2017

Bäst i veckan!

Vi firar hösthelg (med höstdagjämning och allt) och lägger ytterligare en vecka bland finans- och 
sparbloggar till handlingarna. Som vanligt försöker vi sammanfatta de artiklar som gett oss inspiration, lärdom eller bara ett gott skratt.

Vi har sett nya turer och ny vinstvarning i Fingerprint cards. Magnus på Fundamental analys-bloggen skriver ett läsvärt inlägg i ämnet. Läs gärna hans länkar i inlägget med. 

Micke AKA Sparo har hittat nya bluffmakare som försöker lura till sig pengar. Denna gången är det en bedragare som "anlitat drottning Silvia som språkkonsult" ;). 

Kronan till Miljonen har uppdaterat bloggen med ny design (snyggt!) Och skrivit om Skanska och deras utdelningshistorik. 

Att välja lycka skriver ett inlägg om sparande som Ostbågs-Ulla, och alla Sveriges 11-åringar, borde läsa. 

Pengaregnet skriver om veckopeng. Ett lika viktigt som intressant ämne. Själv vet jag vilken oerhörd skillnad det blev så snart mina killar fick svara för sina egna inköp med egna pengar. Oerhört lärorikt. 

Vår egen vecka har, för utan all time high i portföljerna, till stora delar handlat om Senzagen som gjorde en fin resa i sin börsdebut.

Har ni några favoriter som vi missat? Ni som läser mycket eller själva bloggar får hemskt gärna länka till egna bloggar i kommentarsfältet för även om vi läser mycket så missar vi ibland läsvärda inlägg.





fredag 22 september 2017

Senzagen gick upp 97 %

Nytt succébolag till börsen. 


Denna gång var det Senzagen som noteras på First North och vår lilla stek om 500 aktier rusade. Vi skrev ett inlägg om dem häromdagen och igår var det dags för dem att göra premiär på börsen. Och vilken debut det blev. De tecknades till kursen 19,40 kr och när börsen öppnades gjordes affärerna kring 38 kr. Eftersom jag inte hade möjlighet att följa börsen igår så valde jag att kliva av på 38 kr. Lite för tidigt kan man säga i efterhand då de steg till 43 kr under eftermiddagen och nu på förmiddagen stiger de ytterligare. Ibland säljer man lite för tidigt och ibland lite för sent men det jämnar ut sig i längden.

Senzagen är ett vettigt företag med en vettig affärsidé och jag önskar dem verkligen all lycka i framtiden men jag kommer sannolikt inte investera i dem igen. Syftet med IPO-portföljen är att teckna hypade bolag och sälja dem ganska omgående och istället hoppa på nästa. En vinnande strategi som gett portföljen tre stjärnor på Shareville men framför allt har det gett en bra utveckling och ett antal tusenlappar in på depån.



Relaterade inlägg:


tisdag 19 september 2017

Aktieflickvännen sålde lite Svolder

Häromdagen sålde Aktieflickvännen en liten del av sina aktier i Svolder för att hämta hem lite vinst. Innehavet låg i den kortsiktiga portföljen, trots det har det tagit emot att sälja då jag helst köper och behåller. Planen är att köpa tillbaka Svolder om den sjunker ner till 200-205 kr igen. Aktien har den senaste tiden pendlat mellan 205 och 220 kr så det är bara att invänta rätt köpläge. Efter gårdagens uppgång visade detta sig vara fel men det gör inget då både Aktieflickvännen och Aktiepappa sitter rätt så tungt i Svolder i de långsiktiga portföljerna vilket gör att vi kan glädja oss åt uppgången trots försäljningen. totalt innehåller vår portfölj 2 000 Svolder.

För den som äger Intrum Justitia kom nyheten häromdagen om insiderköp som en skänk från ovan. Det var ingen mindre än VD:n Mikael Ericson själv som köpte 11 000 aktier. Till allas stora glädje steg aktiekursen med 3,42% i onsdags förra veckan.  

måndag 18 september 2017

Lästips från en läsare

Vid ett par tillfällen har vi fått frågan från läsare om vi kan hjälpa dem med  olika  frågor och annat och självklart försöker vi hjälpa till så gott vi kan. 


Denna gången är det en läsare som undrar om vi kan hjälpa till att sälja böcker. Eftersom de aktuella böckerna är mycket bra samt att vi brinner för att sprida kunskapen om aktier och sparande hjälper vi självklart till med detta. De aktuella böckerna finns till salu på blocket. Klicka på titeln nedan för att komma till annonserna. Det finns även fler intressanta böcker att köpa i samma annons. 






OBSERVERA att detta inlägg är INTE sponsrat på något sätt utan vi vill endast hjälpa en läsare samtidigt som vi gärna ser att fler lär sig om investeringar och aktier. Om ni som läsare har frågor eller vill ha hjälp med något är ni alltid välkomna att maila oss via aktiepappa@gmail.com


söndag 17 september 2017

Simon Blecher - Intervju

Simon Blecher i en superintressant intervju!


Vi hade hört namnet Simon Blecher flera gånger tidigare men inte sett, hört eller läst honom tidigare. Tack vare bloggkollegan Frihetsmaskinen hittade vi denna intervju med Simon och den kunskap och det intresse han visar upp är absolut enastående. Är ni minsta lilla intresserade av investeringar är mitt råd: SE INTERVJUN!



För er som inte vet vem Simon är kommer hans track record här:
Utsedd till Årets stjärnförvaltare 2011 av oberoende Morningstar
Utsedd till Årets stjärnförvaltare 2013 av oberoende Morningstar
Utsedd till  årets stjärnförvaltare 2014 av oberoende Morningstar

Det enda negativa vi kan hitta med Simon är egentligen avgiften för fonden som han förvaltar. 1,4 % tycker vi är för dyrt. Okej, Simon är riktigt riktigt duktig men vi är också riktigt riktigt snåla.



Våra inlägg om några av de bolag som Simon avhandlar i intervjun:

torsdag 14 september 2017

Tre stjärnor på Shareville och 85 % uppgång

Tre stjärnor på Shareville är det bästa man kan ha och innebär att man hör till de bästa 10 % på Shareville.




Vi har tidigare skrivit ett par inlägg om Shareville och inget av dem har varit ämnat att lovorda Shareville. Tvärtom skulle man kunna säga. Jag utgår från att de allra flesta av våra läsare vet vad det är för något. Klicka på någon av ovanstående länkar så får ni en förklaring om ni missat Shareville. Vår misstro mot Shareville har grundat sig i att alla portföljer där redovisas utan att visa innehavens storlek. Det spelar ingen skillnad säger vissa men vi hävdar motsatsen. Det spelar all skillnad för den som vågar chansa på en liten pytteportfölj kan nå en jättefin avkastning. Vissa har till och med blivit kändisar och byggt en karriär pga en kortvarig framgång på Shareville. Imponerande om man visat upp en rejält innehav men pinsamt om man prickat in två förhoppningsbolag som ryckt.

Istället för att bara gnälla tänkte vi att vi gör likadant. När jag flyttade alla mina innehav till Avanza hade jag tecknat några IPO:er som ännu ej noterats och därför fick jag lämna en slatt med pengar (ca 30.000 kr) på Nordnet. Dessa pengar har jag sedan använt i IPO-spekulationer. Jag har helt i blindo tecknat mig för alla nyintroduktioner som jag tror ska bli övertecknade och så snart de gått upp en del har jag sålt. Nu har detta kontot växt till drygt 60.000 kr och jag har tre stjärnor på Shareville. Gör det mig till en bra investerare? Nej inte alls enligt mig. Jag har köpt lottsedlar och lyckats vinna. Bra att jag vann men knappast min förtjänst. Vår portfölj på Shareville.

Adderacare

För att ta ett exempel så tecknade jag mig för Adderacare. Innan introduktionen ens genomfördes glömde jag av att jag tecknat dem. Jag visste inte ens vad Adderacare sysslade med. En dag märkte jag innehavet i portföljen och det hade gått upp med 100 %. Ingen insats av mig alls utan ren tur. 

Three Gates

Samma sak med Three Gates. De gick ner efter introduktionen men jag satt kvar och ett halvår senare köpte de upp någon trött konkurrents spel och kursen rusade. Jag missade att sälja för 56-57 kr där de toppade. Sen försökte jag komma ut ett par tre gånger och slutligen gick jag ut på 48 kr den 10 augusti i år. Mindre än en vecka senare vinstvarnade de och nu handlas Three Gates i 15 kr. Ren tur igen.

Omnicar

Jag tecknade och fick tilldelning i Omnicar. Köpte dem på 5,40 kr och sålde dem tolv dagar senare för 16,70 kr. Ren tur och inga stora pengar inblandade men en fantastisk procentuell resa. Idag handlas Omnicar kring 12,80 kr.

Cimco Marine

Samma sak med Cimco Marine där jag fick tilldelning 14,50 och gick ur på 21 kr tio dagar senare. Ingen analys, inget mer än lite research för ett blogginlägg och en riktigt fin resa. Idag står Cimco i 17,10 kr.


Som ni ser har ren tur resulterat i tre stjärnor på Shareville och även om det är roligt att få dessa stjärnor så visar vår idiotiska IPO-handel på svagheten med Shareville. Utvecklingen på 85 % uppgång på ett år är dock rolig. 



Tidigare inlägg i ämnet:





tisdag 12 september 2017

Senzagen - tecknar!

Nästa företag ut i vår IPO-portfölj är Senzagen.  

Vad gör ett företag med det namnet egentligen? Enligt deras hemsida sysslar de med: ” SenzaGen is specializing in genomics-based methodology for immunotoxicological assays” Någon som blev klokare av det? Inte jag i alla fall men efter lite letande har jag kommit fram till att de sysslar med in vitro-tester för kosmetisk, kemisk och farmaceutisk industri som ersätter behovet av djurförsök. Ett in vitro-test innebär att man testar en organism utanför sin normala kontext. In vitro är latin för ”i glas” och hänvisar till laboratorieglas. Bland annat utför de allergitester utan att blanda in djur.   Detta är en verksamhet som borde ligga i tiden. De har även säkrat en del viktiga patent

Teckningstid 4-12 september
Första handelsdag 21 september
Teckningskurs 19,40 kr per aktie
VD Anki Malmborg Hager
Ordförande Carl Borrebaeck
Omsättning 2,8 miljoner
Resultat -8,7 miljoner
Noteras på Nasdaq First North

Före introduktionen är största ägare Carl Borrebaeck.  Vissa kanske minns honom från Alligator Bioscience där han beskrivs som grundare och vid den introduktionen ska han ha ägt 2,5 % av bolaget. Den gången blev det en lyckad introduktion men därefter har kursen backan med 27 % sedan första handelsdagen. Om man däremot hade tecknat och sålt första dagen hade men gjort en hyfsad affär. Det är också det som är planen här. Risken är hög men vi väljer att teckna via IPO-depån på Nordnet. Eftersom det verkar vara Nordnet som håller i noteringen är sannolikheten att få tilldelning bäst på det kontot vid överteckning.

Ankarinvesterare verkar bland annat vara Ålandsbanken Funds, Leif GW Persson och Jörgen Book (fd höjdare inom Astra) vilket låter lovande. Ankarinvesterarna sägs ha åtagit sig att teckna 75 % av de 90 miljoner som emissionen ska dra in.  Tidigare finansiärer har varit: Vinnova,   Sveriges innovationsmyndighet. Tänk, jag visste inte ens att det fanns en sådan? och Almi. Offentliga institutioner är inte det jag är mest imponerad över här på jorden. Detta övervägs till stor del av de nya stabila investerarna vilket enligt oss är en av de viktigaste bitarna när det kommer till IPO:er

Privata affärer säger TECKNA


söndag 10 september 2017

Veckans bästa blogginlägg


Ny vecka och många nya läsvärda inlägg i finansbloggarvärlden. Som vanligt läser både jag och Aktieflickvännen en hel del bloggar och det är nästan svårt att begränsa sig till några få. Helst vill vi rekommendera 50 blogginlägg men vi försöker begränsa oss så att inlägget blir läsbart och hanterbart.
Denna vecka rekommenderar vi följande inlägg om ni inte läst dem:

Investera-pengar skriver om en vecka fylld av nattsvarta rubriker för Sverige. Det är allt från Nordeas flytt till sossarnas lotteri och Dan Eliasson som bryter mot lagen. 

Studentspararna har skrivit ett inlägg om snålhet och sparsamhet med det lockande namnet: Ingen vill vara en Ove Sundberg 

Stefan Thelenuis har skrivit en recension om Marcus Hernhags bok: Hitta världens bästa aktier. Såväl Stefans som Marcus texter brukar vara väl värda att läsa och det gäller även denna veckan. 

Årets mest haussade inlägg publicerades även i veckan. Arne Talving har i flera månader promotat sitt kommande inlägg om Investmentbolag och på angivet klockslag kom det. Och ni som trodde att marknaden skulle jubla och handla upp de aktuella aktierna hade såklart helt fel… Säga vad man vill om tron på att en liten bloggare kan påverka kursen på stora börsbolag men inlägget var sannerligen gediget och genomarbetat. Nästan lite väl långt faktiskt. Initiativet med att ta med några riktigt duktiga investerare/skribenter och låta även dem kommentera företagen i inlägget var något som vi verkligen uppskattade och det lyfte verkligen inlägget.  

Aktiepappa har räknat på sin totala skatt och citerar Mona Sahlin. Ett väldigt läsvärt och känslosamt inlägg med en hel del intressanta kommentarer ;).

Gustav på Gustavs aktieblogg har investerat i nya spännande bolag i exotiska länder. Det är alltid superintressant att läsa hans blogg men än så länge är det faktiskt bara ett av hans bolag som lockat mig. Och även det har jag valt att inte investera i än så länge.  Denna veckan är det Sealink Travel Group som det investerats i.

Krösus som är en av de allra största nettoköparna vi känner till har investerat ibland annat vårt favoritbolag Skistar. 


Har vi missat några inlägg som är värda att läsa?’

torsdag 7 september 2017

Det är häftigt att betala skatt - eller inte...

Vissa av er som läser bloggen har antagligen hört talas om en politiker vid namn Mona Sahlin. Tyvärr. Mona var påläggskalv inom S under 1990-talet och hon var tom vice statsminister under en period. Det visade sig senare att Mona hade fifflat och gjort privata inköp med statsrådskortet. När allt uppdagades hoppade Mona av politiken och skulle starta eget och jag tror att det var i detta läge som Mona uttryckte de bevingade orden ”det är häftigt att betala skatt”. I maj 2016 hade hon enligt uppgifter obetalda skatter på 200.000 kr.   Det var tydligen inte så häftigt ändå…

Själv tycker jag att det är extremt ohäftigt att betala skatt. Jag tycker inte om det alls. Jag vet att detta kan ses som egoistiskt och att det inte är PK att skriva så men faktum kvarstår. Jag tycker inte om att betala skatt för det är pengar som jag betalar och som någon annan fördelar ut till saker som jag inte har någon direkt påverkan på. Vissa av sakerna vill jag inte ens att någon ska betala till, allra minst jag. Det hade varit mindre plågsamt om jag visste att de folkvalda politikerna som fått i uppdrag hade gjort allt de kan för att använda mina pengar på ett optimalt sätt och varit lika snåla med pengarna som jag själv är med mina pengar.

Jag tror inte att det behövs några särskilda exempel på hur skattepengar slösas bort i Sverige men jag lägger med några ändå. SSU åker gärna taxi för 7.000 kr till ett viktigt möte och går inte på mötet. 

Den del som staten slösar på mig är förhållandevis begränsad. Jag är ingen stor belastning för det allmänna. Inte alls. Visst, jag uppbär barnbidrag för två barn. Barn som också går i skolan. Det är en stor kostnad. Ungefär 83.000 kr per år kostade det att ha ett  barn i skolan 2010. Det innebär att jag mina två barn kostar 164.000 kr per år. Dessutom tillkommer barnbidrag på 26.000 kr per år. Till det kan läggas kostnader för gratis tandvård för dessa två små juveler. Det kostar några tusenlappar. per år Sen kör jag på allmänna vägar men betalar också skatt på både bil och bensin och dessa kostnader tar i stort ut varandra så det lämnar jag utanför beräkningen. När det kommer till sjukvård så har jag privat sjukvård och jag har inte påverkat den offentliga vården på många år. Alltså inte ett besök alls på något sätt på minst 10 år.

Jag har med andra ord enkelt uttryckt belastat samhället med ca 190.000 kr per år. Det är klart att jag ska göra rätt för mig. Jag kan även tycka att jag som har det förhållandevis bra ska bidra med en del till för det finns de som inte har det lika bra som mig. Jag tycker även att det är skönt att ha ett rättssystem med poliser, åklagare, fängelse mm. Även brandkår kan jag tänka mig att betala för. Det är ju rätt skönt att veta att det finns en brandkår som kommer om jag behöver det. En del till ambulans är även det rimligt. Så självklart tycker jag att jag ska bidra med mer än exakt det belopp jag använder. Men hur mycket ner är rimligt egentligen?

För att ge mig själv en inblick i min egen skattesituation gick jag igenom mina inbetalningar under 2016. Jag driver eget företag i en bransch som inte är momsad vilket gör att alla på fakturor jag får måste jag betala momsen till företaget men jag har ingen möjlighet att dra av den samma. Normalt drar företag av momsen men för det krävs det att man är i en bransch där man även drar in moms och då betalar företagets kunder momsen. Det gäller inte bostäder utan där blir det fastighetsbolaget som står som slutbetalare av momsen. Detta är också den absolut största skatteinbetalningen jag medverkar till. Vidare betalar jag via mitt företag fastighetsskatt och en rätt rejäl vinstskatt i bolagen också.

Sen tar jag såklart ut en lön också och på den betalar mitt företag sociala avgifter och jag betalar löneskatt. Sen köper jag en hel del saker för de skattade pengarna och på de sakerna betalar jag moms och andra punktskatter. Total skatt som staten får in direkt och indirekt via mig är:

Moms betalat av företag:        1.176.683 kr
Vinstskatt företag                       447.713 kr
Fastighetsskatt företag               164.840 kr
Soc.avg,löneskatt,moms             420.000 kr
Total skatt                              2.209.109 kr

För att undvika att vissa av era säkringar går i ren aggression över att ni tycker att jag räknat fel vill jag förekomma lite. Ja jag vet att vissa av dessa skatter skulle kommit in även om inte jag fanns. Någon annan skulle kanske ha valt att köpa det hus jag köpt och hyra ut det mm men vissa av dem skulle inte finnas då jag valt att bygga dem men vi kan lämna detta därhän. Dessa skattepengar kommer staten till godo via mitt eller mitt företagskonto och det gör att jag upplever att jag betalar i en eller annan form. Lite skruvat ja men faktum kvarstår att ingen annan än jag ser till så att dessa pengar kommer in till skatteverket i tid varje månad/år och det är mitt huvud som rullar om de inte skulle komma in.

Jag vill inte verka bitter men jag kan inte låta bli att känna att jag bidrar mer lite mer än jag belastar samhället med. Man talade förr om de närande och de tärande i samhället. Jag känner inte att jag hör till de tärande i alla fall och även om det känns skönt att göra rätt för sig tycker jag inte att något av detta känns särskilt ”häftigt”…




tisdag 5 september 2017

Nobina delar ut 7,01 %

Analys av bussföretaget Nobina som transporterar 1 miljon nordbor per buss varje dag.


I Sverige kör Nobinas bussar och chaufförer lokaltrafik enligt avtal med kommuner. De står för ca 30 % av Sveriges lokaltrafik. Även Swebus ingår i Nobina. I de andra nordiska länderna kör Nobina lokaltrafik främst i de större städerna Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Nobina har inte funnits på börsen särskilt länge utan de noterades så sent som i juni 2015 till kursen 34 kr. Sedan dess har kursen hoppat upp och ner och toppat kring 60 kr. I dagsläget handlas Nobina till priset 44,10 kr. Aktiekursen är en helt okej resa sedan noteringen men det är inte det som är det intressanta med Nobina. Det är istället de två siffrorna P/E och DA som imponerar på oss. Men mer om det senare. Vi kollar lite fakta om Nobina först:

Bransch: Industrivaror och tjänster
VD: Magnus Rosén
Börsvärde: 3,8 MDSEK
Antal aktier: 88,4 milj
Aktiekurs: 44,10 kr
Antal ägare hos Avanza: 12.278 st
Direktavkastning: 7,01 %
P/E-tal: 8,07
Långfristiga skulder: 6.417.000.000 kr
Tillgångar: 7.871.000.000 kr
Eget kapital: 1.454.000.000 kr


Vi har inte läst på om Nobina tidigare. Det har helt enkelt inte känts särskilt lockande att investera i ett företag som är beroende av politiska svängningar och politiker. Inte minst kan vi se de farhågorna besannas när det gäller skol- och vårdföretag nu det senaste. Nästa steg blir kanske att man inte får göra vinst på transporter som finansieras av skattemedel?

Utdelning 

Det som fick upp våra ögon för Nobina var faktiskt en artikel i förra veckan som gjorde oss uppmärksamma på Nobinas extremt fina direktavkastning på drygt 7 %. Detta i kombination med ett lågt P/E-tal gör att vi blir lite sugna på Nobina. En stor anledning till att Nobinas direktavkastning ökat fint är att kursen tappat rejält i början av sommaren. Och även om kursen gått upp en del de senaste dagarna, vilket gör att vi känner oss lite som tvåa på bollen, känns aktien intressant. Omsättningen ökar men lönsamheten har tagit stryk vilket inte är någon höjdare när man investerar pga direktavkastningen. 

Nobina har en utdelningspolicy som handlar om att de ska dela ut 75 % av vinsten. Det faktum att de har långa kontrakt med sina uppdragsgivare gör att deras intäkter är förhållandevis förutsägbara. Kan Nobina bara behålla lönsamhet och kassaflöde nog för att dela ut sina 7,01 % kan detta vara en stabil och långsiktig investering som känns roligare än tex Saltängen och diverse preferensaktier.


Just nu hägrar en lite större investering utanför börsen för Aktiepappa och det är enda anledningen till att vi inte går in tungt i Nobina. Som läget ser ut kommer sannolikt Aktieflickvännen gå in med en mindre summa till att börja med.




söndag 3 september 2017

Veckans bästa bloggare!

Veckans bästa blogginlägg 


Vi lägger en rätt så tråkig vecka bakom oss när det kommer till börsen. När det kommer till bloggar och blogginlägg har veckan dock varit riktigt intressant på sina håll. Vi läser och kommenterar i väldigt många svenska aktie- och sparbloggar och här kommer en sammanfattning över de mest läsvärda inläggen i veckan:

Sparo skriver som vanligt träffsäkert. Denna vecka om lögnhalsar till telefonförsäljare.

Kronan till miljonen har gjort lite research om hur man hittar sitt totala och sammanlagda courtage hos Avanza. 

Claes Hemberg skriver om tragiska trender inom ungdomars sparande

Veckans snackis har varit Hufvudstadens C-aktie. Petrusko har bloggat i ämnet. 

Anna Svahn har hittat intressanta kurvor från historiska börsnedgångar. Ska bli intressant att se om historien upprepar sig. 

Chansar mest har följt upp sitt tidigare inlägg om Better Globe. Just detta företag har även visat ett fult tryne här på bloggen genom att en av deras ambassadörer förra veckan skämde ut sig till den grad att andra företrädare för företaget frivilligt hört av sig till oss och bett om ursäkt för ambassadören i fråga.

Att Välja Lycka skriver om Omega Healthcare Investors och deras väl tilltagna utdelning på 8,5 %. 

Vi hittade även en ny blogg som skriver om Fingerprint Cards. Det är författarna till Fingerprintboken som även har en blogg där de skriver lite uppdateringar om företaget i fråga och alla turer kring det. 


Har vi missat några inlägg som är värda att läsa? Tips mottages tacksamt i kommentarsfälten. Glöm inte att länka.