Sidor

torsdag 31 augusti 2017

Ingen munter syn



Det är som överskriften säger, ingen munter syn att studera sin portfölj efter de senaste veckornas nedgång. Även om innehavet fortfarande är på plussidan för året så lämnar det en del att önska.

Dock har det gett fina köptillfällen så senaste veckan har Aktieflickvännen passat på att fylla på innehavet i Castellum för 123,40 kr per aktie, vilket ökar utdelningarna med 50 kr per år vid bibehållen utdelning. Det blev också ett köp i Svolder på 198,50 kr då jag anser den vara köpvärd under 200 kr även om det tar emot då jag sedan tidigare har ett GAV i Svolder på 147 kr.

Det sägs att det kostar att köpa kvalitet så jag går på det!

/Aktieflickvännen




*Uppdatering*

Eftersom en av våra nya "haters" (de som började dyka upp när vi nämnde Better Globe i ett inlägg) har beskyllt oss för lögn i kommentarerna till detta inlägg kompletterar vi inlägget med bevis på att vi talar sanning genom denna bild på Svolders aktiekurva avseende senaste veckan.





måndag 28 augusti 2017

Nya SCA

SCA är ett skogsindustriföretag.



Bolaget utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter och mjukpapper. SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Huvudkontoret ligger i Sundsvall och SCA är noterat på NASDAQ.

Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var faktiskt tändsticksungen Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år.

Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik  blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.

SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375 000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.

Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent.

SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. Efter att stämman den 5 april röstat igenom delningen är numera SCA ett av få rena skogsägarbolag i världen.

Bransch: Skog
VD: Magnus Groth
Börsvärde: 48,5 MDSEK
Antal aktier: 702 milj
Aktiekurs: 67,35 kr
Antal ägare hos Avanza: 16 950 st
Direktavkastning: 8,75 % (Delvis missvisande då även Essity ingår i den beräkningen)
P/E-tal: 11,43

Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. Efter att hon köpt sina aktier tittade vi av en tillfällighet på Finansinspektionens insynslista och där ser vi att ett antal av de ledande personerna inom SCA nyligen köpt aktier i bolaget. Insiderköpen har gjorts av VD, vice VD, Senior Vice President group legal, hållbarhetsdirektör, kommunikationsdirektör, styrelseledamot och medlem i koncernledning. Totalt har insiders under mars månad köpt inte mindre än 27 795 till för drygt 6,8 miljoner kronor. Dessa köp visar tydligt på att företagsledningen uppenbarligen tror på bolaget. Det ihop med den extremt starka balansräkningen gör att vi tror på bolaget.

I samband med delningen av bolaget har SCA gått bra på börsen medan hygiendelen Essity har tappat på börsen. Detta tyder på att man lade delningen lite snett men marknaden har en tendens att rätta till sådant och det har nu korrigerats. Det ska bli intressant att följa såväl SCA som Essity i framtiden. Det ena bolaget bidrog till den fina balansräkningen och det andra bidrog till tillväxt och kassaflöde. Många tror på uppköp av båda företagen.




tisdag 22 augusti 2017

Bloggens första Hater


Efter drygt 200 inlägg här på bloggen har vi 

fått vår första offentliga 'hater'. Det är inte vem som helst heller utan en internationell sådan. Han kommenterar ett av våra inlägg anonymt under rubriken Audun och det är oklart om han är en han, en hon eller en hen. Troligtvis är språket norska men det kan även vara danska. Kommentarerna finns efter inlägget om pyramidspel.

Det hela började med detta inlägg om pyramidspel där vi skrev allmänt om pyramidspel och länkade till filmen Betting on zero som handlar om Herbalife. Vi nämnde även Ivar Kruger och hans imperium som föll likt ett tändstickshus och  i slutet av inlägget kommenterade vi även att Better Globe av vissa anses vara ett pyramidspel. Detta uppskattades inte av Hatern Audun som först fick komma till tals och vi hade ett tag en någorlunda konstruktiv diskussion. När han insåg att hans upprepningar av samma sak i kombination med att kalla mig för både det ena och det andra inte ledde till att jag raderade inlägget (vilket han uppmanade mig att göra) avslutade vi diskussionen och meddelade detta i kommentarsfältet. Detta uppskattades inte alls av personen i fråga utan han fortsätter att spamma med dagliga kommentarer. Kommentarer som jag numera bara raderar. Han har skrivit ett 20-tal långa kommentarer och det han vill ha sagt bör ha framgått i de kommentarerna.

Vill ni veta vem killen är så heter han tydligen Audun Touray och han är "concept owner" för något som heter Better-Globe-trees.com. Länk till hans hemsida och en bild på honom och hans vän Rino Solberg finns här för den som vill se. Jag rekommenderar er verkligen att INTE ge några pengar till honom. Inga alls även om han säger att han ska ge dem till fattiga människor.

Händelsen får mig att tänka på två saker:

  1. Winston Churchills ord som återges i bilden  ovan. Har man skaffat sig fiender har man stått upp för något. Och efter denna incident står jag mer än gärna upp för mitt motstånd mot Better Globe. Jag skrev aldrig att jag hade något emot organisationen i det ursprungliga inlägget men nu har jag det.
  2. Vad säger Auduns agerande om den organisation han försvarar med näbbar och klor och i vars namn han kallar mig för 'nettroll' och 'sludder'. Den organisationen ville jag inte vara en del av eller inblandad i tidigare och nu vill jag det verkligen inte!
Hoppas att ni som läser bloggen uppskattar det vi skriver och vi vill uppmana er att kommentera. Kommentarer som ifrågasätter mottages gärna och vi försöker  svara på alla kommentarer. Fram tills denna incident har vi inte raderat några kommentarer (förutan uppenbar spam som vi regelbundet får ta bort). 




fredag 18 augusti 2017

Tvingad att fortsätta pensionsspara hos Länsförsäkringar

Normalt är vi på Aktiepappa motståndare till de flesta fonder då vi anser att man lätt kan uppnå samma risk och avkastning genom att investera i bra investmentbolag istället. Svolder funkar ungefär som en småbolagsfond och Investor/Industrivärden funkar rätt bra som en Sverigefond. Mycket roligare och oftast bättre utveckling också. Det finns dock lägen då det inte går att välja och då gäller det att göra det minst dåliga.

Som egen företagare har jag vid två tillfällen valt att lägga pengar på en pensionsförsäkring. Det har varit när året varit osedvanligt bra och det funnits gott om likvida medel på kontot i kombination med en förestående vinst och beskattning av den vinsten. Istället för att skatta bort mer än nödvändigt genom att ta ut högre lön och drabbas av den extraskatt som tidigare kallades värnskatt valde jag att köpa en pensionsförsäkring.

Pensionsförsäkring nr 1

Första gången var år 2000 då jag i november/december valde att sätta 70.000 kr i en pensionsförsäkring hos Länsförsäkringar. Den hamnade i två olika fonder. Jag minns inte vilka fonder jag valde från början men de byttes i alla fall ett par gånger och nu i veckan fick jag brev (med snigelposten) om att de vill flytta dem till en ny fond då det gjort om sina fonder och den gamla skulle utgå. Den nya fonden har en avgift på 1,5 %.
Utvecklingen då undrar ni. Jo det kan jag informera er om att Länsförsäkringar har lyckats med bedriften att på 17 år förvalta mina pengar så fruktansvärt bra att de nu är värda 102.077 kr. Jag saknar faktiskt ord för hur dåligt det är. Eftersom fonden köptes just innan det historiska IT-raset 2000/2002 får man ha en viss förståelse men det är ändå katastrofalt dåligt. Jag väljer att inte försöka räkna på hur mycket jag betalat i avgift för denna ”briljanta förvaltning” ty det skulle antagligen göra mig vansinnig.

Pensionsförsäkring nr 2

Nästa gång som omständigheterna gjorde att jag valde att betala in en klumpsumma till en pensionsförsäkring var 2009 och då var tajmingen lite bättre. Kurserna hade på många håll slaktats och denna fond hade till 2015 vuxit till 221.000 kr. År 2015 valde jag att flytta denna försäkring till Avanza och istället förvalta den själv genom att köpa aktier för dem. Denna möjlighet visste jag inte att den fanns och även om det innebar en hel del problem med Movestic (som hanterade försäkringen tidigare) så var det ett bra beslut att flytta denna fond till Avanza. Den kom över till Avanza i maj 2017. Ja det stämmer, det tog över ett halvår att få den flyttad från Movestic. Hur som helst så har jag under det dryga år jag själv förvaltat den fått upp värdet till 257.727 kr per dags datum trots att HM ligger och tynger den portföljen med 19.000 kr.

Jag har försökt att flytta även den första försäkringen till Avanza men det går inte pga att den är tecknad för länge sedan med gamla regler. Tro dock inte att jag kommer ligga kvar med dyr avgift hos Länsförsäkringar. Nejdå, igår har jag valt att byta de tidigare fonderna LF Sverige Aktiv   och LF Global Aktiv h  mot LF USA indexnära. De största innehaven i LF USA Indexnära är:

Apple Inc                                    3,6 %
Microsoft Corp                           2,6 %
Alphabet Inc A /B                       2,6 %
Facebook Inc A                          1,9 %
Amazon.com Inc                        1,8 %
Johnson & Johnson                    1,7 %
Exxon Mobil Corp                     1,7 %
Berkshire Hathaway Inc B        1,6 %
JP Morgan Chase & Co             1,5 %

Stabila bolag. LF USA Indexnära är som det låter; en indexfond som ska följa index S&P 500. Avgiften anges till 0,2 % vilket känns rimligt. Enligt  står det dock en maxavgift på 1,8 % vilket LF inte verkar ta. Jag ska kolla upp hur det blir med den avgiften för 0,2 % för en indexfond känns rimligt. 1,8 % känns allt annat än rimligt.


Med tanke på dollarläge, min sedan tidigare höga exponering mot svenska akter mm känns det i alla fall som att en amerikansk indexfond kan vara det minst dålig alternativet av de fonder jag kunde välja på för tillfället. Framtiden får avgöra om detta var klokt eller inte. 



onsdag 16 augusti 2017

Mastercard eller Visa – är det någon skillnad?

Det första vi måste göra är att reda ut det mest grundläggande problemet: Mastercard och Visa är inte företag som ger ut kort! De är företag som hjälper banker och butiker att hantera betalningar. Jag tror att det är det som ställer till det för oss kunder. Många tror nämligen att det är Visa eller Mastercard som ger ut själva kortet. Banken eller kortutgivare kan alltså fylla ett Visakort eller ett Mastercard med precis vilka tilläggsprodukter de vill och sen köper de in tjänsten med överföringar hos den leverantör som de tycker fungerar bäst och ger bästa offerten. De kan även byta leverantör och då brukar de fylla kortet från nya leverantören med i princip exakt samma produkter och tjänster som det gamla hade.

Mastercard

Mastercard Inc är ett företag som grundades 1966 under namnet Interbank. Sedan dess har de bytt namn ett flertal gånger. Mastercard äger varumärken som Mastercard, Maestro och Cirrus. Mastercard Inc är noterat på New Yorkbörsen. Institutionella ägare sitter nästan 80 % av aktierna i Mastercard. De största ägarna är Vanguard Group, Blackrock Inc, FMR LLC, State Street Corp, Price T Rowe Associates Inc.

Huvudkontoret ligger i staden Purchase, NY. Purchase betyder inköp, snacka om att ha lagt huvudkontoret på rätt ställe.

Visa

Visa är som alla vet ett av de absolut största betalningsvarumärkena i världen och jag tror att alla i Sverige känner till dem. Första visakortet gavs ut av Bank of America 1958. Visa är noterat på New Yorkbörsen och största ägare är Vanguard Group Inc, Blackrock Inc, FMR LLC, Price T Rowe Associates Inc, State Street corp. Hela 95 % av aktierna ägs av finansiella institutioner.

Visa ger inte ut några kort utan de säljer/hyr ut licensen att använda varumärket och använda dess nätverk för betalningar.

Som ni kanske märkt är det allt fler banker och kortutgivare i Sverige väljer att byta Visa mot Mastercard, men Norwegian verkar ha gjort tvärtom. De har valt bort Mastercard till förmån förVisa.   Inte alls dåligt för oss konsumenter faktiskt då det är bra att det finns konkurrens på den här fronten. Norwegian är för övrigt ett riktigt bra kort. Jag har det faktiskt själv som ett extrakort för att betala resor och andra utlägg för jobb. Det kostar inget att ha det och man får bonus på köpen. När vi gjorde research för detta inlägg hittade vi en artikel som ser kort och förhållandevis innehållslös ut men denna artikel i Hallandsnyheter är i all sin förvirring riktigt bra.  

Det är med andra ord knappt några som helst skillnader på de båda korten när de ges ut av svensk bank och används i Sverige. Det finns i princip inga butiker som inte tar emot det ena kortet om de tar emot det andra. Ibland utomlands kan det vara vissa butiker som inte tar Mastercard men som tar Visa och vice versa. Det är sällsynt dock. Därför anser vi att det är viktigare att kontrollera vad som ingår i bankens erbjudande än att fundera över vilket system för betalningar som banken valt.
Som ni ser ovan är det i princip exakt samma ägare till de båda företagen och där finner vi sannolikt en stor del i förklaringen att de är så lika. Jag skulle inte bli förvånad om de system de använder är nästan identiska.

Kort fakta om de största ägarna

Vanguard Group är ett multinationellt investmentbolag grundat 1975 av John C Bogle med verksamhet på fyra kontinenter: Europa, Asien, Nordamerika och Oceanien. De förvaltar totalt 3.800 miljarder dollar och har 14.000 anställda. Huvudkontor i Pennsylvania.

Blackrock Inc är en stor amerikansk fondförvaltare grundat 1988. Huvudkontor i New York och VD är fortfarande en av grundarna till företaget: Laurence D.Fink. Totalt har de tillgångar på 5.420 miljarder dollar.

Jämföra olika kort


Friendly reminder

Glöm inte att kreditkort ger större säkerhet än vanliga bankkort då de omfattas av konsumentkreditlagen vilket inte är fallet med vanliga bankkort. Det innebär att om du gjort ett köp med kreditkort har kreditgivaren samma ansvar som säljaren ifall du inte skulle få din vara. Det går då också att reklamera till kreditgivaren och till säljaren.

Och glöm inte att regelbundet uppdatera er angående de olika förmåner som bankerna fyllt sina kort med. Dessa ändras nämligen ofta.



söndag 13 augusti 2017

Veckan som gått - ljusglimtar trots börsmörker

Veckan som snart avslutas har inte varit någon rolig vecka att vara aktieägare i. Inte på svenska  
börsen i alla fall. Men trots att stora portföljen med de långsiktiga innehaven har tappat en hel del har faktiskt några av de små innehaven rusat riktigt fin. Jag tror sällan jag haft en så här bra vecka om man ser till de kortsiktiga småaffärerna. Följande har hänt:


MåndagOmnicar hittas i en bortglömd portfölj på Nordnet och säljs med fina 208 % vinst.

Tisdag - och det är dags för Seamless Distribution att lämna portföljen efter att de gått upp med 43 % på en och samma dag.

Onsdag – Något av en mellandag då inget stort händer alls.

Torsdag - Den gamla kvarglömda IPO:n som höll på att bli katastrof; Three gates säljs av och kommer sannolikt aldrig att återvända till portföljen. Detta efter att de gått upp med 10 % på en och samma dag på en i övrigt sur börs. Uppgången slutade på 37 % vilket får anses som mer än godkänt. Torsdagen är också dagen då Seamless drar söderut med ett tapp på 17 % efter kvartalsrapportering som visar minskade omsättning och ökad förlust.

Fredag – tråkig fredag och den enda som händer är att de stora innehaven tappar ytterligare några kronor.

Eftersom de långsiktiga innehavaen har gått lite upp och lite ner innebär inte veckan några större förändringar på varken innehavets värde eller framtida utdelningar men det är alltid roligt när de lottsedelsaktier man köpt ger vinst. Och sammantaget sitter det nu 40.000 friska riksdaler och väntar på att investeras när tillfälle ges. Kanske Ratos eller Rottneros i brist på roliga IPO:er.

Någon av er som läser som lyckats pricka in några roliga raketer i veckan?



Mer om veckans inlägg:

fredag 11 augusti 2017

Three gates sålda för 48 kr

Under 2016 genomförde vi något av ett experiment och tecknade aktier hos samtliga nya bolag som noterades på börsen och som vi förväntade oss skulle bli övertecknade. Resultatet blev inte dåligt alls och vi har skrivit om det innan.  Enda felet är ju att tilldelningen blir så skral när erbjudandet övertecknas men procentuellt så ser det fint ut.

Ett av företagen vi tecknade var spelbolaget Three gates. Det handlar alltså gaming och inte spel som i lotteri. Three gates är en spelstudio som utvecklar spel för både konsoler och mobiler och jag ska ärligt talat säga att jag inte har någon ingående kunskap om deras verksamhet eller om gaming och spel i allmänhet. Jag testade att teckna dem när de introducerades och det blev till en början inget bra alls. Aktien startade sin resa på börsen genom att rasa från 35 kr till strax under 20 kr på några månader. Kanske borde man enligt alla experters råd ha lagt stopp loss och klivit av men det gjorde jag inte. Egentligen är det oklart varför jag inte agerade men kanske berodde det på att jag inte vaktade den depån särskilt noga. Mina IPO:er ligger nästan uteslutande hos Nordnet och där loggar jag inte in särskilt frekvent.

När raset var ett faktum lät jag aktien ligga och i januari 2017 kom en pressrelease från företaget att de köper rättigheterna till ett spel som heter Offensive Combat. Detta gillade tydligen marknaden och aktien tog fart på börsen med en resa från 20 kr i december 2016 slutade med en topp på 60 kr i april 2017. Sedan dess har aktien tuggat sakta nedåt och jag har haft säljorder på bland annat 43 kr som aldrig gick igenom. Så i går fick aktien ett nytt ryck och stack med 10 % på en i övrigt supersur börs. Då passade jag på att sälja för 48 kr. Kanske var det för tidigt men det innebar en vinst på 37 % och mer än så tycker jag inte man kan kräva. Dessutom var detta ett bolag som jag inte har någon större lust att äga egentligen.

Jag känner mig nöjd med affären trots att Three gates idag handlas för 50 kr men det är väldigt sällan man lyckas pricka in den absoluta toppen på ett bolag när man handlar på det här kortsiktiga sättet.


Efter att även ha klivit ur Omnicar i veckan sitter nu 40.000 friska kronor i likvider på IPO-depån och väntar på nästa intressanta introduktion. Vi får se vad det blir eller om de helt enkelt flyttas till den mer långsiktiga depån hos Avanza.


Fler inlägg om Three gates:
Vad hände med Three gates idag?

tisdag 8 augusti 2017

Uppgång med 43 % får räcka

Seamless Distribution är dagens raket på börsen och får lämna portföljen för den här gången.


Ni som följer bloggen har sett våra inlägg om företaget Seamless Distribution tidigare och ni minns miljonärssyrrans twitterinlägg om vilken som var portföljens värsta snedgunga.   Det var Seamless för vår del. Idag gick snedgungan upp och var dagens absolut bästa aktie. Anledningen till dagens rusning är att de samarbetar med Mastercard och ska därmed kunna ge ut kort mm.  En nyhet som börsen gillade och kickade upp aktien med som mest 54 %. säkert att detta företag har varit både vår sämsta och vår bästa affär i omgångar. En riktig jojo-aktie med andra ord. Vi ha under tiden utnyttjat det och handlat lite i Seamless med förhållandevis gott resultat. Ett tydligt exempel på detta är att igår, måndag, svarade vi på

Där någonstans valde jag att kliva av men då jag var lite upptagen med jobb stannade uppgången på 43 % när affären väl var avklarad. Affären gjordes på 6,90 kr och samtliga 4 000 aktier såldes. 43 % på en dag är inte fel. Det kan mycket väl vara så att vi tar in Seamless i portföljen igen i framtiden men efter att ha suttit med en rejäl förlust ett tag känns det faktiskt skönt att ha klivit ur med en ganska bra vinst.

Vi har ingen uttalad strategi angående hur många procent av portföljen som kan investeras i förhoppningsbolag men hittills har vi suttit med en del i Videoburst, Africa oil, Seamless och Bambuser. Klev ju av Omnicar med en skön vinst i veckan med. Det känns som att det räcker så för tillfället.

Samtidigt som dessa investeringar är mer eller mindre lottsedlar så känner vi att de faktiskt fyller en funktion i vår portfölj; de ger liv och rörelse och den dag i våras när Videoburst stack med över 100 % på en och samma dag var en av mina roligaste börsdagar alla kategorier faktiskt.  Den väger gott och väl upp de 5 100 kr som jag ligger back på Bambuser.


Läs mer om Seamless



måndag 7 augusti 2017

Uppgång med 208 %

Uppföljning av investeringen i Omicar 


Den 13 juli gjorde mjukvaruföretaget Omnicar premiär på Aktietorget och samma dag publicerade vi ett inlägg om Omnicar. Inlägget innehöll en del fakta och redovisade hur vi hade tecknat och vilken tilldelning vi fått. Det rörde sig endast om 960 st aktier. Aktierna tecknades i vår så kallade ”IPO-depå” i Nordnet. Eftersom merparten av våra aktier och vår handel sker å våra konton hos Avanza kan det ibland gå några veckor utan att vi tittar till Nordnet. Så skedde även denna gång.


Den 3 augusti var det i alla fall dags att titta till depån igen och döm om min förvåning när Omnicaraktien visade en uppgång på 235 %! Detta var en aktie som var tänkt att köpas i hopp om att överteckning sker och sen säljas med ca 20 % vinst någon dag senare. Men där någonstans kom i alla fall semestern i Jämtland med dålig täckning in och det var väl det som blev räddningen.

Omnicar tecknades för 5,40 kr och de såldes till slut för 16,70 kr. Inte den fina uppgången som 233 % innebar i alla fall 208 % upp på drygt två veckor. Det får anses okej tycker jag. Synd att investeringen var så pass liten bara men det är alltid lätt att vara efterklok.


Nu startar hösten och med det jakten på några nya intressanta IPO:er som vi tror på. Har ni som läser några tips?



Läs mer om Omnicar:
Omnicar noteras på Aktietorget

söndag 6 augusti 2017

Borg vs McEnroe

Trailer till filmen med Hollywoodstjärnan Shia Labeouf som McEnroe. 




Nu undrar ni hur detta har med vår blogg och investeringar att göra? Enkelt; vi tror att ungdomar som inte vet om att kalsonger och kläder av märket Björn Borg har att göra med en av världens genom tiderna bästa tennisspelare och sportikon snart kommer att veta det. Dessutom kommer de som minns men som glömt bort det samma snart bli påminda. Filmen som har premiär 6 september kommer fungera som utmärkt reklam för produkterna med samma namn som huvudrollsinnehavarens karaktär och det kan i alla fall inte vara dåligt för företaget Björn Borg. Vi är stolta ägare till aktier i Björn Borg och längtar till premiären!


Tidigare inlägg om Björn Borg:


fredag 4 augusti 2017

Pyramidspel

Någon av dina vänner berättar för dig om ett unikt tillfälle att tjäna lite extra pengar. Kanske möjligheten även är förknippad med en möjlighet att göra gott samtidigt? Din vän berättar om hur bra du kommer må om du äter det preparat som ska säljas och hur lätt det är att sälja så bra grejer. Om man dessutom är riktigt duktig kan detta extraknäck lätt omvandlas till ett jobb som ger en heltidslön utan att man ens behöver jobba heltid.


Låter det för bra för att vara sant? – Då är det antagligen det och din vän försöker medvetet eller omedvetet att dra in dig i ett pyramidspel/pyramidnätverk. Din vän har börjat resan mot att förstöra er vänskap. Det finns många exempel på vänskap som avslutats på detta sätt. 

Vissa väljer att kalla fenomenet pyramidspel för MLM-marknadsföring men gör inga misstag: med några få undantag är det samma sak. Även det som kallas Ponzibedrägerier är en typ av pyramidnätverk även om dessa är mer direkt kopplade till finansmarknaden. För att reda ut de tre begreppen finns det länkar nedan:




För enkelhetens skull har vi valt att klumpa ihop ovanstående begrepp och kalla dem alla för pyramidspel i inlägget. Rätt eller fel kan diskuteras (ge gärna era synpunkter i kommentarsfältet)
Per definition är ett pyramidspel en företags idé som bygger på att pengar betalas ut till de i toppen av pyramiden från de som finns längre ner i hierarkin snarare än att man tjänar pengar på att varor verkligen säljs.

Herbalife

Ett av vår tids mest aktuella pyramidnätverk är Herbalife. Detta företag har som affärsidé att rekrytera nya medlemmar snarare än att sälja produkter till sina kunder. Det finurliga med Herbalife är att alla deras säljare eller distributörer som säljarna kallas, köper ett startpaket av Herbalife och därefter säljer de dessa produkter till nya kunder. Problemet är att deras produkter är väldigt dyra och många produkter blir aldrig sålda utan hamnar i garaget hemma hos säljarna/distributörerna. Herbalife marknadsför möjligheten för distributörerna att rekrytera nya distributörer som säljer för dem som i sin tur ska rekrytera nya distributörer. Dock har denna tänkta exponentiella ökning en broms. Efter ett visst antal steg skulle alla personer i världen behöva vara distributörer för att det ska gå runt vilket i sig bevisar att fenomenet är en total bluff. Det är alltså endast de i toppen av pyramiden som kan tjäna pengar på detta i det långa loppet.

Herbalife är börsnoterat och har gått bra på NYSE den senaste tiden. Tydligen är det lönsamt med pyramidspel. Har ni inte sett dokumentären om Herbalife så rekommenderas den varmt. 

Ivar Kreuger

Om vi går tillbaka i tiden så hittar vi ett världsomspännande pyramidspel i Kreugers tändsticksföretag. Företaget lånade upp pengar för att kunna dela ut höga utdelningar till sina aktieägare samtidigt som de gav ut nya aktier i parti och minut. Pengarna de delade ut kom alltså inte ifrån verksamheten utan från nya aktieägare och lån. Personligen tycker jag att vi i Sverige matas med bilden av Ivar Kreuger som en framgångsrik affärsman men vänder man sig utomlands framstår han allt mer som en skurk.  Kanske beror det på patriotism, kanske beror det på att vi i Sverige har en djupare insyn i Kreugers verksamhet. Det är i vilket fall som helst troligt att Ivar skulle hamna i fängelse för sina affärsmetoder om de genomfördes med dagens lagstiftning.

Better Globe

Det finns även de som anser att välgörenhetsorganisationen Better Globe är ett pyramidspel.  Det är svårt att avgöra det i nuläget då det inte är lätt att kontrollera om det ens betalats ut några pengar samt var dessa pengar kommer ifrån. Helt klart är att vissa varningsklockor ringer när all information som går att få i frågan kommer från personer som har betalt för att informera och sälja in företaget. Bloggaren Chansar mest har skrivit ett inlägg i ämnet och det är extremt läsvärt!  Grundaren till Better Globe heter Rino Solberg och han har tidigare varit inblandad i liknande projekt. Den gången försvann visst 2,6 miljoner på något konstigt vis.

Hoppas att inlägget hjälpt till att reda ut lite kring vad ett pyramidspel är samt gett lite exempel på de samma.


Titta gärna på filmen Betting om zero om Herbalife.

Uppdatering

Nytt inlägg om Better Globe




torsdag 3 augusti 2017

Betting on zero - Herbalife är ett klassiskt pyramidspel



Betting on Zero är en mycket intressant film om Herbalife. Filmen har även ett pedagogiskt/ekonomiskt och bra perspektiv då den handlar om hur en hedgefondförvaltare (Bill Ackman) blankar företaget samtidigt som en annan stor investerare (Carl Icahn, som tycker illa om hedgefondförvaltaren) kliver in och synar hedgefondens blankning. Lärorikt på flera plan med andra ord. Vårt råd om ni inte sett den är: Se den!

Läs mer om Herbalife och pyramidspel

tisdag 1 augusti 2017

Citat av Warren Buffett - hela listan

Warren Edward Buffett, född 30 augusti 1930 i Omaha, Nebraska, är en amerikansk investerare, affärsman och citatmaskin. 


Ni har hört dem i diverse poddar, uppesittarkvällar och andra sändningar på såväl TV som på nätet. Däremot har vi ibland haft svårt att hitta citaten från citatmaskinen från Omaha. Därför har vi valt att samla alla citat från Warren Buffett i detta inlägg. Hjälp oss gärna att fylla på i kommentarsfältet om ni har fler citat som är värda att nämna.

  • Alla kan bli rika på aktier – bara man inte har bråttom.
  • Pris är vad du betalar. Värde är vad du får. 

  • Jag har aldrig träffat en person som kan göra prognoser om marknaden.

  • Det är långt mycket bättre att köpa ett fantastiskt företag för ett schysst pris än ett schysst företag för ett fantastiskt pris.

  • Det tar 20 år att bygga upp ett rykte och fem minuter att förstöra det. Om du tänker på det, kommer du att göra saker annorlunda.
  • Jag har alltid känt att jag skulle bli rik, för det är inte så svårt.
  • Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: Glöm aldrig regel nummer 1.
  • Det är bättre att umgås med människor som är bättre än dig. Välj ut kollegor vars beteende är bättre än ditt och du kommer röra dig i den riktningen.

  • Någon sitter i skuggan i dag för att någon annan planerade ett träd för länge sedan.
  • Om ett bolag går bra kommer aktiekursen förr eller senare att följa efter.
  • Om du inte är villig att äga en aktie i tio år, tänk inte ens tanken på att äga den i tio minuter.
  • Du behöver inte vara raketforskare. Investeringar är inte ett spel där killen med 160 IQ slår killen med 130 IQ.
  • Om historien vore hela poängen med aktier skulle bibliotekarierna vara de rikaste personerna.
  • Trots allt får du reda på vem som simmar naken först när vattnet är borta.
  • Det bästa som kan hända oss är när ett fantastiskt bolag kommer i tillfälliga problem… Vi vill köpa dem när de ligger på operationsbordet.
  • Vår föredragna innehavsperiod är för alltid.
  • För länge sedan, lärde Ben Graham mig att ’Pris är vad du betalar, värde är vad du får.’ Oavsett om vi pratar om strumpor eller aktier (socks or stocks), gillar jag att köpa kvalitetsvaror till reapris.
  • Jag är en bättre investerare för att jag är en affärsman, och en bättre affärsman för att jag inte är en investerare.
  • Wall Street är det enda stället dit folk kör i en Rolls Royce för att få rådgivning från de som tar tunnelbanan.
  • Jag försöker att köpa aktier i bolag som är så fantastiska att en idiot kan driva dem. För att förr eller senare, drivs de av en.
  • Investera aldrig i en bransch du inte förstår.
  • Kom alltid ihåg att aktiemarknaden är manodepressiv.
  • Sluta försök att förutspå aktiemarknaden, ekonomin eller val.
  • Du behöver bara göra ett få antal saker rätt i livet så länge du inte gör för många saker fel.
  • Vi försöker helt enkelt vara försiktiga när andra är giriga och vara giriga när andra är försiktiga.
  • Bred diversifiering är bara nödvändigt när investerare inte förstår vad de gör.
  • Derivat är finansiella massförstörelsevapen.
  • Av de miljardärer som jag känner har jag lärt mig att pengar bara förstärker de vanliga karaktärsdragen. Om dom var idioter innan dom blev rika, har dom nu bara blivit idioter med pengar.
  • Jag hoppar inte över tvåmetersribbor när det finns låga ribbor som jag kan gå över.
  • Om affärerna går bra kommer aktien någon gång att följa efter.
  • I affärsvärlden är backspegeln alltid lättare att titta genom än vindrutan.
  • Risk kommer av att du inte vet vad du håller på med.
  • Det bästa jag gjort var att välja de rätta hjältarna.
  • Traditionell visdom kan ha mycket tradition och lite visdom.
  • Investera mest i dig själv. Du är din största tillgång.
  • Om ett kärnvapenkrig bryter ut behöver ni inte bry er om detta meddelande.
  • Min far klippte aldrig gräset eller tvättade bilen. Jag var irriterad som liten och förstod först när jag blev äldre värdet av tiden. Då förstod jag varför han inte gjorde något. Hans tid var så värdefull.
  • Om man talar till 100 studenter och man säger någonting vettigt finns en chans att några reagerar och faktiskt ändrar sina liv. Om man talar till ett gäng 60-åringar ändrar de sig aldrig vad de än hör.
  • Pengar kan i viss utsträckning ibland låta dig vara i mer intressanta miljöer. Men pengar kan inte ändra på hur många människor som älskar dig eller hur frisk du är.
  • Ett stort antal förmögenheter i världen har skapats genom att äga ett enda fantastiskt bolag. Om man förstår ett bolag behöver man inte äga så många fler.
  • Det är inte att jag vill ha pengar. Det är glädjen att tjäna pengar och se dem växa.
  • Jag gillar processen mer än vinsten, men jag har lärt mig att leva med den också.
  • Jag köper inte dyra kostymer. De ser bara billiga ut på mig.
  • En dumbom och hans pengar blir bjudna överallt.
  • Idén att man ska få matkuponger bara för att man kommit ut från rätt livmoder är inte min idé av rättvisa.
  • Barn ska få så mycket att de kan göra vad de vill men inte så mycket att de kan bli sysslolösa.
  • Jag planerar att gå i pension, 5 till 10 år efter min egen död.
  • Jag säger till alla som arbetar för oss att de behöver bara göra två saker för att bli framgångsrika: Tänk som en ägare och tala om dåliga nyheter för oss omedelbart. Det finns ingen anledning att oroa sig för de goda nyheterna.
  • Jag är den lyckligaste personen i världen när det gäller mitt arbete. Ingen kan säga till mig att göra saker jag inte tror på eller som är dumma.
  • Ekonomiutbildningar belönar komplext beteende mer än enkelt beteende. Men enkelt beteende är mer effektivt.
  • Jag har funnit när det gäller att driva företag får man bäst resultat om man låter de bästa människorna arbeta ostört.
  • Omge dig med personer som är duktigare än du själv är. Väjs sådana arbetskamrater så blir du mer lika dem.
  • Om man inte gör misstag kan man heller aldrig fatta några beslut.
  • Man behöver bara göra några få saker rätt i livet bara man inte gör för många helt fel.
  • Om man inte kan något om juveler, lär känna juveleraren.
  • Fråga aldrig barberaren om du behöver klippa håret.
  • Tiden är vän till ett fantastiskt företag och fiende till det mediokra.
  • Förmågan att kunna säga nej ger en fantastisk fördel för en investerare.
  • Mäklarens råd att man aldrig förlorar på att ta hem en vinst är otroligt dumt.
  • De flesta är intresserade av aktier när alla andra är det också. Det är bättre att vara intresserad när ingen annan är det. Man kan inte köpa det som är populärt och göra bra ifrån sig.
  • Med tillräckligt mycket insiderinformation och en miljon dollar kan man gå bankrutt på ett år.
  • Varför ska jag köpa fastigheter när det är så enkelt att investera i aktiemarknaden?
  • Dagens investerare får ingen vinst från gårdagens tillväxt.