Sidor

söndag 30 april 2017

Pension på 333.166 kr

Det har varit mycket diskussion om PPM och vissa skumma pensionsförvaltare. 


Nu tänker jag i första hand på Allra som lyckats lura sina kunder på åtskilliga hundra miljoner. Pengar som verkar ha gått till ägarna av Allras köp av dyra bostäder och helikopterresor. När det framkom att Allra köpt överprissatta paketerade produkter i bolag där de själva har ägarintressen för sina kunders räkning brann det av för deras revisioner som polisanmälde dem. Detta fick till följd att de kickades ut ur PPM och att deras PPM-fonder låstes. Ett beslut som Allra nu har vänt på och enligt uppgift stämmer de PPM för att de ska släppa på spärren som spärrar alla pengarna. Det känns inte så smart att stämma myndigheten man ska jobba med om ni frågar oss.

Allra har tydligen fler ben att stå på än pensionsförvaltning dock. Jag hörde en radioreklam häromdagen där de gör reklam för en tandvårdsförsäkring. Frågan är om man vågar lita på Allra när det kommer till NÅGOT nu för tiden? Jag skulle i alla fall hellre betala en försäkring till någon annan än Allra.

När det kommer till pension så har vi alla PPM men de allra flesta av oss har även en avtalspension via vårt jobb. Det är väl en av väldigt få positiva effekter av kollektivavtal antar jag. I veckan läste jag Vill ha allt och hans inlägg om avtalspension. Det är en riktigt fin pensionsportfölj han skapat. 333.166 kr dessutom är inte dåligt. Bättre än min pensionsportfölj som i dagsläget ligger på 267.750 kr. Jag ser det som en utmaning att komma ikapp! Och eftersom jag inte fyller på något där blir det verkligen en utmaning! Viktigt när det kommer till pension är att man förvaltar medlen väl oavsett vilken form av pension det gäller. Personligen har jag en pensionsförsäkring som kunde flyttas till Avanza och där jag kan köpa aktier precis som vanligt i den. Det har gett utveckling på knappt 30 % det knappa året jag har haft den depån och det är något som jag verkligen rekommenderar er läsare att undersöka om det går att göra. Förutsatt att ni vill det förstås.

Ytterligare ett sätt att optimera pensionen är att använda löneväxling. Det innebär att istället för lön sätter arbetsgivaren av pengar till pension istället. Detta innebär, förutom att arbetsgivaren kommer lite billigare undan, mindre, två stora fördelar:

  1. Avkastning på hela beloppet (även den del som annars skulle skattas bort)
  2. Betalar inte 55 % skatt utan den dag man tar ut pensionen ligger man antagligen under brytpunkten och då blir det ”bara” 32 % skatt



Löneväxling ska dock inte användas av den som tjänar under 496.000 kr per år (2016). Så; tjänar ni mer än 496.000 kr så rekommenderar vi att ni kollar med er arbetsgivare om ni kan löneväxla och sen om det går att sätta dessa pengar i en depå hos Avanza eller Nordnet där ni kan välja själva om ni vill köpa aktier eller fonder för dem. För det viktigaste av allt är att man förvaltar sina pensionspengar väl alldeles oavsett hur man fyllt på pensionskontot. 

Vill ni resonera kring hur ni ska spara eller investera är ni alltid välkomna att kontakta oss via kommentarsfält, mail eller Twitter. Alla lär vi oss genom att resonera och se saker från olika synvinklar.


fredag 28 april 2017

Bra affär i JM

I dag har ett bolag fått lämna Aktieflickvännens portfölj, nämligen JM


Bolaget köptes i mars 2016 till en kurs på 207,82 kr. Efter en fin uppgång på drygt 48% exklusive utdelning kändes det som ett ypperligt tillfälle att avyttra innehavet. Tanken var att sälja efter vår kickoff i höstas när kursen stod runt 240 kr, men planen ändrades och aktiekursen fortsatte ticka uppåt, men efter att fått utdelning kändes det rätt göra slag i saken. 

Varför får bolaget lämna portföljen? När JM fick plats i portföljen fick de det pga att de hade tappat onödigt mycket på börsen utan synbar anledning. Nu har de som sagt stigit med nästan 50 % trots att företaget och branschen egentligen inte ändrats nämnvärt. Det är ungefär samma priser på nyproduktion som för ett år sedan och det är ungefär lika dyrt att ha anställda som för ett år sedan mm. Det känns som om samma företag med samma förutsättningar som köptes för 13 månader sedan värderas till 48 % mer idag än då trots att omgivande faktorer är snarlika. Därför blev det försäljning nu. 




torsdag 27 april 2017

Chans att förverkliga din idé!

--- Samarbete med If ---

Kära kreativa läsare,


Försäkringsbolaget If hörde av sig till mig och frågade om inte jag kunde göra lite reklam för deras nylanserade idétävling där man kan vinna 100 000 kr.

Eftersom det är ett försäkringsbolag så är inte If på jakt efter vilken idé som helst, utan en idé/lösning som kan bidra till en tryggare vardag. Vilket i sig kan vara allt möjligt. Du kanske har sett någon av deras reklamfilmer om deras reflexsamarbeten med olika modevarumärken. Eller GPS-appen Slow Down GPS där navigationsrösten automatiskt byter till en barnröst när man kör i områden där det finns mycket barn (dagis, skolor, lekplatser) Jag tycker att det låter skitkul, men har själv inte kommit på något smart. Men vem vet! När man minst anar det brukar det komma. 

Den idé som juryn tycker är bäst får som sagt 100,000 kr i finansiering och hjälp att förverkliga sin idé. Läs mer om tävlingen på if.se/tryggarevardag.

Sista tävlingsdag är den 4 juni.
Lycka till!




Obs, hela detta inlägg är ett resultat av vårt samarbete med If

tisdag 25 april 2017

Teckna Bambuser idag?



Bambuser tillhandahåller en tjänst för live-video. Något som av många anses vara framtidens kommunikationssätt. Bland annat har man landat avtal med norska NRK. Här går det att titta på en intervju med VD Hans Eriksson

Bransch: Tech/IT
VD: Hans Eriksson
Teckningskurs 9,20 kr
Tecknas från 11 april – 25april (bråttom med andra ord!)
Första dag för handel är 5 maj

När det kommer till information om ankarinvesterare så verkar det som om bevintliga ägare, inklusive Avicii kommer sitta kvar på en ägarandel om 51 %. Almi känner vi ju till som en hyfsat stabil statlig institution och trots att de övriga ägarna är för oss okända får man tro att den världskända artisten Aviciis medverkan bidrar till en liten hype när det kommer till Bambuser. Nuvarande ägare i Bambuser är: 
  • Ligerism AB 17,61 %
  • Almi Invest Stockholm AB 16,57 %
  • Hans-Fredrik Eriksson 9,42 %
  • APTN Ltd 8,03 %
  • Muirfield Ventures AB 5,66 %
  • LMK Forward AB 5,66 %
  • Rothesay Limited 5,66 %
  • JFK Media och Finans AB 4,84 %
  • Kistefors Venture Capital AS 3,80 %
  • Avicii Music AB 2,83 %


Vi tar en chansning och tecknar en post på 600 aktier (minimiposten) på Avanza och 1000 aktier på Nordnet. Hur gör ni, tecknar ni Bambuser?







söndag 23 april 2017

Hur går er PPM-investering?

Efter att ha läst om Spara klokt som resonerar kring PPM  var jag tvungen att gå in och titta på min egen. Tilläggas bör kanske att jag inte har någon som helst tro att staten ska ta hand om mig den dagen jag blir pensionär. Jag ser tvärtom det som min egen uppgift att se till att jag klarar mig ekonomiskt den dag jag slutar arbeta. Om det finns några pengar kvar på PPM den dag det blir aktuellt så får det ses som en bonus.

Idag gick jag i alla fall in och tittade till mina fonder där och det visar sig att jag lyckats få ut 8 % i snitt på mina Avanza Zero och en av Roburs Asienfonder (den med lägst avgift). Inte så tokigt ändå. Aktieflickvännen har valt att sitta kvar i  PPMsoffan och fått 16 % årlig värdeökning.

Hur har ni valt att placera era PPM-pengar?

lördag 22 april 2017

Swedish Wealth Institute – vilken bluff!

Via en grupp på Facebook träffade vi på en person som försökte locka deltagarna i gruppen att delta vid en föreläsning. Det såg till en början oskyldigt ut och det var flera som var positivt inställda men när vi granskade de som uttryckt sig positivt om föreläsningen och gillat den så visade det sig att de var allihop vänner trots att detta inte framgick i deras kommentarer. Det såg ut som om de försökte "haussa" föreläsningen för att använda börsslang.

Granskade man sedan föreläsaren i fråga så visade det sig att detta var en i allra högsta grad kontroversiell person vid namn Owen O´Malley. Owen verkar jobba med något som heter TICN (The Investment Club Network).  TICN anordnar aktieklubbar där man investerar pengar och för det tar Owen en liten del av vinsten. Eller liten och liten, det verkar vara 10 % om vi förstått det hela rätt. Det framgår inte jättetydligt nämligen. Helt klart är att Owen och hans TICN investerar andra personers pengar och står ingen risk men om det går bra tar de en rejäl del av vinsten. Ett lika klassiskt som smart bondfångeriupplägg om ni frågar oss.

När jag kollade upp Owens svenska kopplingar hittade jag något som kallas för Swedish Wealth Institute. Detta verkar vara ett företag som ger kurser och personerna i det investerar andra personers pengar i utländska fastighetsprojekt. Det visar sig också att personerna inom SWI har gått i kurs hos Owen och den kända bluffmakaren JT Foxx. Denna JT Foxx som för övrigt en av ägarna till SWI berömmer i denna filmsnutt.  Notera gärna kamerahållning, den flackande blicken, dörren som öppnas i bakgrunden och de inte så professionella miljöerna i samtliga av deras videos.

Enligt egen utsago är SWI ”Swedens number one network for entrepreneurs and investors”. Vi har säkert några entreprenörer och investerare som läser bloggen och jag undrar om ni ens hört talas om detta framstående nätverk? Vill man bli medlem och få rabatt på deras; föreläsningar, ”Members only meetings”, ”masterminds and special events” (vad det nu innebär) mm så kostar det bara 197 kr per månad. Man lägger tydligen upp någon form av autogiro genom att ange sitt kontokortsnummer. En intressant iakttagelse är att dessa människor visar inte öppet hur man tjänar pengar via deras nätverk utan de lockar med hemlighetsfullhet. De visar inte det på filmer och skriver inte om det i några av grupperna utan allt ska tas i enrum och i privata PM. Klassiskt sektbeteende om ni frågar oss.

Vilka är då personerna som ska skära guld genom att erbjuda oskyldiga personer att investera sina pengar i deras högriskprojekt? Först har vi ägarparet till SWI;

-       Daniel Wood

Daniel, som oftast uppträder i gul slips, är gift med Gisela Wood (som återfinns nedan) och han är enligt egen utsago entreprenör och fastighetsinvesterare eller som Daniel väljer att kalla det ”serial entrepreneur and international real estate investor”. Kolla gärna på dessa filmer där Daniel säger sig ha lyssnat på JT Foxx och genom det lyckats bli så framgångsrik att ”pengar inte är något problem”.  Om bara Daniel hade strukit sin skjorta och hållit kameran stilla så finns det i alla fall en chans att någon hade tagit killen på allvar. Det sägs i denna film att Daniel blivit miljonär  men samtidigt visar det sig att Daniel med fru och två barn bor i en lägenhet i Järfälla. Inte för att det är fel på Järfälla men för en fastighetskung som Daniel utger sig för att vara så känns det lite simpelt att dels bo där och dels ha kontoret i vardagsrummet. Det är riktigt komiskt att titta på filmerna dessa människor lägger upp. Här ska Daniel Wood haussa en tjej som heter SofiaNordgren. Det är oklart vem Sofia är (förutom att hon gjort ett försök att bli stand-up komiker)    men det är antagligen någon som ingår i deras nätverk. Notera gärna bakgrunden och rösterna i bakgrunden. De spelar uppenbarligen in filmerna hemma eller på barnens dagis. Om nu dagis har inredningsdetaljer från 70-talet.

-      Gisela Wood

Gisela är gift med Daniel och utger sig även hon för att vara ” serial entrepreneur and international real estate investor”. Hon säger i en av filmerna att i ”UK” är bankerna inte lika besvärliga som i Sverige där de kräver en inkomst för att låna ut pengar. Gisela sägs ha blivit intervjuad i seriösa tidningar men jag hittar inte intervjuerna. Däremot har hon varit på omslaget hos något som heter Global woman. Det är oklart vad detta är för publikation. Svengelska är i alla fall något som Gisela klarar av bra. Titta gärna 1,40 in i detta klippet för något av den värsta svengelskan jag nånsin hört.  

Adele Kamel

Adele verkar vara lite av en målvakt. Hon är VD men verkar inte vara så mycket mer inblandad än så. Hon är 31 år och har inga andra bolagsengagemang.



Återkommande i alla de här nätverken är att de gör filmer där de intervjuar varandra och får det att framstå som om det är seriösa intervjuer. Tittar man sen på antalet visningar på Youtube så är de på sin höjd 170 st. Ofta bara ett tiotal. Och med 30 visningar så är det en aning förmätet att kalla programmet för en ”show” om ni frågar mig.

I filmerna kan man höra om hur man startat ett antal bolag, däribland SWI under 2015 vilket är ren lögn. Det finns ett bolag kopplat till makarna Wood och det startades 2016 och har kontoret hemma hos samma makar. De är alltså enligt egen utsago, internationella fastighetsinvesterare och de ”bygger ett imperium” och ”pengar är ingen issue” men de har kontoret hemma i lägenheten i Järfälla. Innehavare av ett fordon med, en 12 år gammal Ford bidrar inte direkt till bilden av "imperiumskapare" eller bilden av "Wealth". Det skulle gå att rabbla upp lögner och sen slå hål på dem hela dagen men jag tror inte någon skulle orka lyssna på det utan jag tror att ni förstått det hela nu. Vi hittade även en aktuell "Mastermind workshop" i Stockholm den 12 maj 2017 för den ringa kostnaden av 3 497 kr. Följer man de som går går på eventen och hur de försöker sälja in eventen ser man väldigt snabbt sektliknande mönster.

Jag hoppas verkligen att ni som eventuellt har tänkt investera i någon av dessa bluffmakares företag tänker till en extra gång och därefter avstår! Ni får jättegärna sprida detta budskap så att ingen lägger sina besparingar i händerna på de här personerna. Och har ni bevis på att vi skulle ha fel så får ni gärna delge det också.





torsdag 20 april 2017

Industrivärden

Investmentbolaget Industrivärden bildades år 1944 av Handelsbanken


Tanken bakom bildningen var att samla aktieinnehaven som banken erhöll och dela ut de till bankens aktieägare efter 1930-talets börskraschen. Det blev en framgångsrik kapitalförvaltningsverksamhet och Industrivärden skapade långsiktigt aktieägarvärde till låg risk och kostnad.

Med tiden har aktieägarna ökat genom ett stort antal allmänna och privata pensionsförvaltare, stiftelser, andra långsiktiga investerare samt ett stort antal småsparare. Tack vare ett lagförslag som skulle begränsa värdepappersinnehav för banker uppstod investmentbolag i Sverige. SEB eller Stockholms Enskilda Bank la vid den tiden sina innehav i Providentia och Investor medan Handelsbanken placerade sina i just Industrivärden. Av de ursprungliga innehaven är Ericsson ett som än i dag finns kvar i industrivärdens portfölj. Under 1950-talet tillkom stora aktieposter i Industrivärden i bolag som SCA, Handelsbanken samt AGA som dock såldes 1999. John Mattson, Gullfiber och Olsson & Rosenlund blev en del av fastighet- och byggsektorn som byggdes upp under 60- och 70-talet, denna koncentrerades under 1980-talet till Skanska. Vid krisen som uppstod under 1990-talet gjorde Industrivärden fina förtjänster genom att köpa i några helägda mindre bolag som sedan avyttrades. Stålföretagen SSAB och Sandvik tog vid den här tiden plats bland innehaven och man sålde av fastighetsinnehaven.

Fram till 2005 har Industrivärden haft ett par helägda bolag men valde då att ändra sin strategi och börsnoterade sitt sista helägda bolag Intutrade och innehaven har sedan dess varit enbart aktier i börsnoterade bolag. Investeringsfilosofin har historiskt sett varit konservativ där bolaget eftersträvat en låg belåning i sina investeringar. Filosofin frångicks 2006-2007 då bolaget valde att låna pengar till en stor ägarposition i AB Volvo. Riskkapitalisten Christer Gardell hotade med sin stora mängd aktier Handelsbankens ägarposition. Industrivärden drabbades hårt under hösten 2007 på grund av att bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris samt den tunga lånebördan för Volvoinnehavet gjorde sig påmint. En nyemission av SSAB kvarstod och det resulterade i en ytterligare ökad skuldsättning och hösten 2008 uppgick den till mer än 30% av aktieinnehavets värde samtidigt som substansvärdet föll kraftigt. I dag är skuldsättningsgraden ca 11 % Och substansvärdet 215 kr.

Industrivärden är med sina 29,7% största ägare i ett av börsens just nu mest intressanta företag; SCA. Industrivärden är för tillfället ett av relativt få investmentbolag på Stockholmsbörsen som faktiskt handlas substansrabatt/investmentrabatt. Det senaste året har intresset för investmentbolag gjort att kurserna för såväl Öresund, Creades, Latour, Lundbergföretagen, Melker Schörling och Svolder rusat mer än deras underliggande innehav och de handlas nu med det man kallar premie.

Industrivärden innehav


Handelsbanken 23%
Sandvik 19%
SCA 19%
Volvo 18%
ICA gruppen 6%
Skanska 6%
Ericsson 5%
SSAB 4%

Bransch: Finans & fastighet
VD: Helena Stjernholm
Börsvärde: 89,2 MDSEK
Antal aktier: 435,2 milj
Aktiekurs: 194,70 kr
Antal ägare hos Avanza: 20 360 st
Direktavkastning: 2,51 %
P/E-tal: Använd inte p/e-tal på investmentbolag! (För den som ändå är nyfiken är p/e 5,53)

Sammandrag från Industrivärdens stämma 2017.
Kanske är ni även intresserade av:
SCA
Investmentbolag
Investor
Investmentrabatt

tisdag 18 april 2017

Hitta vinnare!

Framgångsrik investering i nyintroduktioner


2016 var ett riktigt bra år för nya bolag på börsen. De allra flesta blev rikligt tecknade och många rusade direkt vid noteringen. 2017 verkar inte vara sämre. Det sker en strid ström av nya bolag till Stockholmsbörsens olika listor i år om nuvarande planer håller i sig. Detta ska ses i ljuset av att redan tidigare sticker Sverige ut som ett av de bästa länderna för nyintroduktioner. Börschefen Lauri Rosendal berättade i en intervju i januari 2017 i SVD näringsliv att; ”– Sverige står ut som den bästa handelsplatsen för nyintroduktioner i hela Europa. På ett nordiskt plan slog vi i fjol både Londonbörsen och Euronextbörserna både i antal nya bolag och till kapital som de nya bolagen kunde skaffa åt sig.”


För er som inte har deltagit vid någon börsintroduktion, eller IPO som det tydligen kallas nu för tiden, eller om ni bara vill ha mer information finns det en jättebra film hos Nordnet som går igenom grunderna på ett mycket bra sätt. 

De allra flesta nyintroduktioner har säkrats upp med ett antal sk ankarinvesterare som går in och garanterar sig för att teckna ett visst antal aktier i det aktuella bolaget. Genom att titta på vilka ankarinvesterare som är inblandade kan man få hjälp med analysen av bolaget i fråga. Det har visat sig att Svolder har varit duktiga på att pricka rätt när det kommer till nya bolag. De har varit med på resan i Garo, Troax, FM Mattson och Serneke. Det senare av dem har inte riktigt lyft ännu medan de tre förstnämnda har varit raketer på börsen sedan de tecknades. Detta är egentligen inte förvånande då Svolder är erkänt duktiga på stock picking och det är uppenbart att de även behärskar det när det kommer till nyintroduktioner.

Via SVD Börsplus hittade jag en mycket bra artikel i ämnet och här kan vi läsa att även Grenspecialisten och Didner & Gerge lyckats bra under 2016. Ett intressant sammanträffande mellan Svolder och Grenspecialisten är att de båda gick in som ankarinvesterare i raketen Boule Diagnostics 2015. Detta visar tydligt att de är duktiga på att analysera bolag.

Själva har vi också deltagit i ett antal introduktioner under 2016 och även om vårt facit inte slår Svolders 173 % så är 18,6 % som vi hade på våra nyintroduktioner 2016 inga siffror vi skäms över. 

Tanken med att ha en eller flera ankarinvesterare är att de ska ge stabilitet och trovärdighet åt aktien och det pris som åsatts den samma. Det vi konstaterar är att när Svolder, Didner  & Gerge och Grenspecialisten är inblandade fungerar detta i de flesta fall mycket bra och i nästan inga fall dåligt. Helt klart är i alla fall att nästa gång Svolder går in som ankare i en investering så kommer jag att teckna!




Läs gärna mer om våra introduktioner:




torsdag 13 april 2017

ISK eller Kapitalförsäkring?

Ska jag välja ISK eller kapitalförsäkring? 


Vi får ofta mail med frågor angående investeringar och sparande vilket vi tycker är roligt och vi försöker svara så snabbt vi hinner. En fråga som dykt upp både på mail och i kommentarer handlar om ISK och kapitalförsäkring. Därför kommer här en jämförelse av de båda.

ISK



Den 1 januari 2012 infördes Investeringssparkonto enligt beslut av riksdagen. Tanken till beslutet var att stimulera till sparande i aktier, fonder och finansiella produkter, utan krångliga deklarationsregler. Investeringssparkonto eller ISK är en sparform som kan innehas av en enskild person eller ett dödsbo, dock gäller det inte juridiska personer. ISK omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.

Sparandet i ISK är inte bundet utan försäljningar är närsomhelst tillåtet. Ingen skatt utgår när försäljning med vinst görs, i stället betalas en årlig skatt så kallad schablonskatt på värdet av sparandet. Schablonintäkten för investeringssparkonto ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan (0,65 % i november 2015) ökad med 0,75 procentenheter. Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Däremot är det inte heller möjligt att göra avdrag de gånger när försäljning med förlust gjorts som på en traditionell aktiedepå. Affärer gjorda i ISK behöver inte redovisas i deklarationen.

Det är möjligt att föra över aktier och finansiella produkter till ISK från en aktiedepå, dock räknas det skattemässigt som en försäljning som beskattas med 30% på vinsten. Det går däremot inte att överföra tillgångar från kapitalförsäkring till ISK.

Förutom schablonskatten finns det kostnader som kan tillkomma på för ett sparande i ISK. För aktier och andra värdepapper tillkommer courtage vid köp och försäljning samt förvaltningsavgift för fonder. Courtaget varierar beroende på vilken marknad aktien handlas på. Eventuell förvaltningsavgift varierar mellan fondbolagen. Information om courtage/förvaltningsavgift finner man under information om aktien/fonden.

Fördelar:

-Kostnadsfritt att öppna konto
-Skattefria transaktioner inom ISK
-Schablonskatt som för år 2017 är 0,375%
-Skatten får kvittas mot kapitalinkomst

Nackdelar:

-Schablonskatt dras även om tillgångarnas värde sjunker
-Endast privatpersoner kan äga ISK


Kapitalförsäkring



En annan sparform är så kallad kapitalförsäkring eller KF. Här placerar man till exempel aktier eller fonder. Insättning görs genom engångsbelopp alternativt månadssparande, normalt sett går det även att göra extrainsättningar.

I KF beräknas skatten årligen på värdet och inbetalningar på kontot och inte på vinsten vid försäljning. Denna skatt kallas avkastningsskatt. Ingen deklaration vid försäljning krävs. Det som tillkommer i en KF är olika avgifter. Avgifterna varierar, men vanligtvis tillkommer en fast årsavgift samt en procentuell avgift på ditt totala kapital. Även startavgifter förekommer, riskavgifter för själva försäkringsmomentet (risken för dödsfall) eller en procentuell avgift på de insättningar som gjorts. Courtage för aktier och förvaltningsavgift för fonder tillkommer.

KF kan ibland ha en bindningstid och för att ta ut pengar kan det krävas en avgift för det. Vanligtvis fem år eller längre. I vissa fall är det inte möjligt att få ut hela beloppet i förtid. Utbetalning kan ske som engångsutbetalning alternativt löpande utbetalningar under en längre tid. Avtal kring KF skiljer sig åt och finns att läsa under information om KF hos banken man väljer.

Kapitalförsäkring finns i tre olika former:

Depåförsäkring - aktier, fonder eller värdepapper som väljs av kontoinnehavaren själv. Risk precis som vid vanligt sparande i aktier/fonder.

Traditionell förvaltning - förvaltning görs av försäkringsbolaget, som erbjuder viss avkastning. Placering sker i aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter. En garanti om viss ränta kan ges och måste då uppfyllas av försäkringsbolaget. Överskott som redovisas på försäkringen kan minska eller till och med försvinna om bolaget under en period inte uppnår tillräckligt hög avkastning. Det förekommer även traditionella försäkringar som helt saknar garanti. De påminner om en fondförsäkring, dock placerad sparkapitalet i andra tillgångsslag än fonder.

Fondförsäkring - urval av fonder som försäkringsbolaget erbjuder. Kunden kan själv välja risknivå och värdet följer värdeutvecklingen på de valda fonderna. Dvs att värdet kan precis som i vanligt sparande i fonder både öka, minska och även försvinna.

Fördelar:
-Ingen skattekostnad vid försäljning
-Skattefria utdelningar på svenska aktier
-Ingen deklaration krävs
-Möjlighet att teckna försäkringsskydd
-KF är ett bra sätt att spara till barn

Nackdelar:

-Årlig avkastningsskatt trots värdeminskning på kapitalet
-Inget investerarskydd
-Risk för höga avgifter
-Bundet sparande
-Ingen rösträtt på bolagsstämmor

Vissa likheter finns mellan ISK och KF men det finns en del som skiljer sig.



Sammanfattningsvis kan man säga att vid investeringar på utländska börser eller vid barnspar är kapitalförsäkring att föredra och annars är ISK oftast det bästa alternativet.



tisdag 11 april 2017

Varför har vi bostadsbrist?

250 av Sveriges 290 kommuner har brist på bostäder. 

Det pratas mycket om att det behövs billiga lägenheter och det verkar nästan vara någon form av tävling i att påtala just det där med billiga hyresrätter så fort denna debatt startas. Det folk inte inser är att det är just billiga hyresrätter som satt oss i den situation vi är i idag. Vi har sedan 1942 en hyresreglering som reglerar hur mycket en hyresvärd får ta ut i hyra i Sverige. Vissa företrädare för Hyresgästföreningen (fackföreningen för Sveriges hyresrätter) hävdar att vi inte har någon hyresreglering men de har fel. Den enda skillnaden mot tidigare hyresregleringar är att nu kallas hyresregleringen för bruksvärdessystemet. Men misstro inte. Det är samma sak.

Bruksvärdessystemet innebär kortfattat att tex en kvadratmeter parkett i ett visst skick betingar en viss hyra. Denna hyra ska utgå från en ”bostadsmarknad i balans”. Det faktum att fler vill bo på Söder i Stockholm än vad som vill bo i Laxå får alltså inte spela in. Ja ni som har en hjärna och tänker själva inser ju att det är dömt att bli misslyckas.

Om man dessutom ger en av Socialdemokraternas viktigaste allierade (Hyresgästföreningen) nästintill oinskränkt makt när det kommer till hyresförhandlingarna så får vi billiga hyreslägenheter. Det är ju bra tänker många. Men det är just det det inte är. Det faktum att hyrorna är billiga lockar inte investerare och byggare att bygga fler hyresrätter. Tänk er själv att Socialdemokraterna och facket skulle bestämma vilket pris Volvo fick ta för sina bilar när de säljs. Vem skulle vilja investera i det företaget? Antingen skulle de sätta ett för högt pris för att kunna höja lönerna för deras medlemmar eller så skulle de ta ett lågt pris för att sälja många bilar och hålla fart i fabriken och då skulle företaget gå omkull på sikt. Det skulle framför allt skapa en osäkerhet att investera i det företaget. Istället väljer fastighets- och byggbolagen att bygga bostadsrätter för där vet man att man kan ta marknadsmässigt betalt.  Det finns få, om några, branscher i vårt land där man anser att inte marknaden själva klarar att ta hand om prissättningen. Motiveringen från Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet är att man inte ska tjäna pengar på att folk behöver någonstans att bo. Men Ica och Axfood då? De får ju ta betalt för mat och mat återfanns längre ner på Maslows behovstrappa senast jag tittade. Man får alltså ta hur mycket man vill betalt för mat men tar man för mycket betalt kommer ingen att gå till den butiken. Så enkelt fungerar det och det skulle fungera på samma sätt med bostäder. Visst det skulle ta ett tag innan vi kommit rätt. Det har varit en sjuk hyressättning i över 70 år. Klart det tar tid att rätta till det men det är enda vägen att få någon ordning på den här marknaden. Våra grannländer hade en hyresreglering men valde att passa på att ta bort den under krisen på 1990-talet då det faktiskt inte fanns någon bostadsbrist.

Jag har flera gånger försökt förklara hur hyressättningsslagen i Sverige fungerar för vänner från andra länder och de tror ju inte det är sant när jag berättar. De frågar; ”så om du bygger ett hus och vill hyra ut lägenheter i det till folk så får du inte avgöra själv vilken hyra du ska ta?” Och just så är det. Det finns inte många andra marknader som fungerar på det viset. Vi har inte särskilt många marknader som har en sådan obalans som vi har på bostadsmarknaden heller. Kan det finnas ett samband? Det Svenska hyressättningssystemet saknar inte heller kritik från tunga utländska institutioner. Såväl OECD som EU-kommissionen har kritiserat det svenska systemet.

Redan 2013 kom en rapport från Boverket som fastslog att det hyresregleringen som skapat bostadsbristen men istället för att lyssna till rapporten från det verk som jobbar med frågan väljer politikerna att ägna sig åt politisk retorik istället för att ta tag i frågan. Detta medför att det byggs bostadsrätter istället för hyresrätter och det i sin tur gör att skuldsättningen hos svenska bostadsägare blir högre och högre vilket oroar Riksgälden vilket i sin tur får politikerna att stifta massa regler för hur man får låna och amortera mm. En idé har tydligen varit att de med hög lön inte får söka de billiga lägenheterna. Låter det som Nordkorea för fler än mig? Tänk om de bara lyssnat på Boverket och tagit tag i grundproblemet istället.





söndag 9 april 2017

5,55 % direktavkastning!

Återinvestering av utdelning och en kort IPO


I veckan har det trillat in pengar på Aktieflickvännens konto i form av utdelningar men också den efterlängtade skatteåterbäringen. Holmen delade ut 1620 kr och Swedbank 2244 kr. Därför passades det på att genast återinvestera dessa i redan befintliga bolag, nämligen i Resurs och SCA.

Resurs har som bekant backat lite sista veckorna och köp kunde göras på 53,15 kr. Resurs har i dagsläget en direktavkastning på 5,55 % så det kändes bra att fylla på lite mer på den nivån.

SCA handlades utan utdelning från och med 6 april så inköpspriset hamnade på 279,30 kr. SCA kommer som bekant delas upp i två bolag, senast under sista halvåret 2017. Hygiendelen kommer heta Essity och aktieägarna kommer bli tilldelade 1 aktie per befintlig aktie i det nya bolaget. BSN Medical har under veckan förvärvats av SCA och kommer i framtiden tillhöra Essity. Mycket spännande på gång och därför kommer det fyllas på fler i portföljen framöver.

Aktiepappa har som ni kanske läst haft framgångar i Three Gates och introduktionen av Actic under veckan. Actic blev en rätt sömnig historia och Aktiepappa valde att kliva av med en blygsam vinst på 150 kr efter några timmars handel i Actic. Teckningen i Actic var en chansning med förhoppning om att kursen skulle sticka upp under första dagen pga överteckning. Nu blev det en liten liten vinst och det är bättre än inget. Vad är det man säger; ´även smulor är bröd´?



torsdag 6 april 2017

Vad hände med Three Gates idag? +33%

De senaste veckorna har det varit snarare regel än undantag att något av de förhoppningsbolag som återfinns i Aktiepappas portfölj sticker iväg likt en raket medan resten av innehaven (företrädesvis de tunga) står och stampar eller till och med går ner rejält. Ni har kanske läst de andra artiklarna om Vidoeburst och Seamless.

Idag var det så dags igen. Denna gången var det spelföretaget Three Gates som stack iväg från 36 kr till 68 kr på en vecka. Största uppgången var idag och till slut blev det en uppgång med 22 % för dagen men när jag var inne och tittade på depån så var de upp 33 %. Det lustiga är att jag inte kan hitta några nyheter eller annat om Three Gates. Är det någon som sett något om dem och vet varför de rusade idag?

Vän av ordning kanske undrar varför inte Three Gates återfinns på vår lista över innehav här till höger. Det beror på att företaget köptes som ett experiment och det var en extremt lite post som dessutom snart skulle säljas. Därför fick inte Three Gates stå med på listan. De återfinns i Nordnet-depån som jag inte jobbar så aktivt med förutom vid nyemissioner och de aktierna har vi faktiskt inte med på portföljöversikten. Däremot finns den portföljen på Shareville.

En bloggkollega som däremot har en fin (och betydligt stabilare) portfölj än denna ”lekportfölj” är Kronan till miljonen som bygger på riktigt fint på sin utdelningsportfölj. Även om vissa enstaka dagar som denna och några få andra är roliga med förhoppningsaktier så är det ändå bäst att investera långsiktigt i stabila utdelande aktier.


Åter till min fråga; vet ni något intressant om Three Gates?




Tidigare veckors raketer:
Seamless Distribution
Videoburst




tisdag 4 april 2017

Intressanta IPO:er i veckan!

Efter en förhållandevis lyckad investering i Ambea förra veckan har vi tittat vidare på nya chanser till att göra bra korta affärer i nyintroduktioner. Denna vecka finns det möjlighet att teckna sig för flera intressanta introduktioner:

FM Mattsson

FM Mattsson Mora Group är inte bara Sveriges äldsta krantillverkare, de är en klassiker när det kommer till blandare i kök och badrum. Deras produkter håller riktigt hög klass och de går att tecknas till och med 5 april. Den 10 april kommer de noteras på Stockholmsbörsen.

”Med mer än 150 år på marknaden är FM Mattsson Mora Group idag Nordens ledande tillverkare av vattenkranar. Tack vare attraktiv design, hög kvalitet och hållbara funktioner har de starka varumärkena Mora Armatur, FM Mattsson och Damixa en självklar plats i många nordiska hem.” Som ankarinvesterare kan FM Mattsson stoltsera med Svolder som åtagit sig att teckna 1 000 000 aktier. Svolder är en hedervärd ägare som sällan (aldrig) säljer av aktier kortsiktigt efter notering. Ytterligare en positiv del med FM Mattsson är deras ambition att dela ut 50 % av vinsten till aktieägarna. 2015 omsatte FM Mattsson 1 112 miljoner med en vinst på 85 miljoner

Pris 68 kr, minsta antal aktier 150 st, största 15 000 st.
Tecknas från 31 mars – 6 april
Första dag för handel är 10 april


XMReality 

XMReality är pionjärer inom Augmented Reality (AR) och har en stark marknadsposition med sin mjukvara – XMReality Remote Guidance – en lösning som revolutionerar kunskapsöverföring via internet. Bolaget fokuserar på industriella kunder och kundlistan innefattar ett antal globala industribolag. Bolaget genomför nu en nyemission inför notering på Nasdaq First North.
XMReality grundades 2007 av forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Linköping. Inledningsvis inriktades företaget mot uppdragsforskning inom AR, där militären såg stora möjligheter inom utbildning och service av teknisk utrustning i fält.

Teckningskurs 13,70 kr
Tecknas från 16 mars – 4 april (bråttom med andra ord!)
Första dag för handel är 26 april och likviddag är 11 april

Gymkedjan Actic, eller friskvårdskedjan som de hellre kallar sig, går att teckna i veckan för notering på fredag. Många verkar vara positiva till företaget som beräknas omsätta 880 miljoner kr och göra en vinst på 97 miljoner kr 2017. Det är en rejäl förbättring med 2016 då vinsten endast blev 35 miljoner av en omsättning på 802 kr. Låter nästan för bra för att vara sant. Börsveckan rekommenderar att man ska teckna.  Även Privata affärer rekommenderar ”teckna”.

Själv är jag lite skeptisk till branschen som sådan men det är klart kan man bli ”prins” i Sverige som gymägare så måste gymbranschen vara renare än jag trodde ;).

Flera andra bloggare har skrivit om Actic idag; Miljon som mål, Petrusko, aktieingenjören och Investera-pengar bland andra.

Teckningskurs 50,50 kr
Tecknas till och med 5 april
Första dag för handel är 7 april

SSM

Fastighetsbolaget SSM går till börsen och på både Placera och i Privata Affärer kan man läsa artiklar om att de rekommenderar att teckna. Ankarinvesterare är Grandholm Fastigheter, Länsförsäkringar och Malmegårds Fastigheter. Dessa tre tunga pjäser tecknar en tredjedel av aktierna i nyemissionen.

Som vanligt är jag skeptisk till stora intervall vid noteringar och SSM är inget undantag. Som extra grädde på moset, eller snarare sur grädde på moset, finns det en övertilldelningsoption som innebär att man säljer fler aktier om aktien blir övertecknad. Lex Telia kan man säga.  Jag väljer, trots att det är lockande med en snabb exit, därför att avstå SSM trots att de flesta verkar vilja teckna.

Teckningskurs 54-64 kr (observera det förhatliga intervallet)
Tecknad till och med 4 april (bråttom med andra ord)

Första dag för handel är 6 april


Det har kokat ihop till att vi väljer att i princip helgardera och vi tecknar en mindre post i vardera Actic, FMM och XMReality men avstår SSM. Vilka kommer ni teckna er för och vilka tror ni kommer att lyfta?



*Augmented reality betyder "förstärkt verklighet". Detta uppnås med hjälp av datorgenerarade sinnesintryck. Intressant ny teknik!



måndag 3 april 2017

SCA - Svenska Cellulosa AB

SCA är ett globalt ledande skogsindustri- och hygienföretag. 


Bolaget utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter, hygienprodukter samt mjukpapper. Bolaget har globalt ledande varumärken som exempelvis TENA och Tork men också regionala varumärken som Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Bolagets produkter säljs i cirka 100 länder.

SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Bolaget har cirka 46 000 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Stockholm och SCA är noterat på NASDAQ. 

Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år. 

Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik  blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.

SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.

Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent. 

SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. I händelse av att stämman röstar igenom uppdelningen enligt ovan kommer SCA:s skogsindustridivision bli ett av få rena skogsägarbolag i världen. Beslut i frågan kommer tas på SCA:s bolagsstämma den 5 april. Årsstämman hålls i Stockholm; Waterfront Congress Centre.


Bransch: Sällanköpsvaror- och tjänster
VD: Magnus Groth
Börsvärde: 201,8 MDSEK
Antal aktier: 705,1 milj
Aktiekurs: 285,10 kr
Antal ägare hos Avanza: 10 782 st
Direktavkastning: 2,08%
P/E-tal: 36,44

Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. Efter att hon köpt sina aktier tittade vi av en tillfällighet på Finansinspektionens insynslista och där ser vi att ett antal av de ledande personerna inom SCA nyligen köpt aktier i bolaget. Köpen har gjorts av VD, vice VD, Senior Vice President group legal, hållbarhetsdirektör, kommunikationsdirektör, styrelseledamot och medlem i koncernledning. Totalt har insiders under mars månad köpt inte mindre än 27 795 till för drygt 6,8 miljoner kronor. Dessa köp visar tydligt på att företagsledningen uppenbarligen tror på bolaget. Det ihop med den extremt starka balansräkningen gör att vi tror på bolaget.


söndag 2 april 2017

Ny vecka med ny aktieraket

Söndag igen och det är dags att sammanfatta veckan som gått. Även om det inte blivit lika mycket jobb som för Vill ha allt så kan veckan ändå summeras med en del jobb.

På börsen har ett nytt företag dragit iväg något alldeles förfärligt. Seamless distribution skickade ut en pressrelease beträffande samarbete med Master card vilket fick kursen att dra norrut. 40 % på en dag är inte dåligt! Som investerare blir jag faktiskt lite stolt då jag egentligen bara har två förhoppningsbolag i portföljen och den senaste månaden har både Seamless och Videoburst haft raketliknande uppgångar.

I samband med uppgången i Seamless sålde jag av 50 % av innehavet och klev istället in i stbila Holmen och Industrivärden. Två köp som visade sig extremt lyckosamma då Holmen på de fyra dagarna efter köpet stigit med 14 kr. Samma siffra för Industrivärden är 9 kr upp. En bra vecka helt enkelt.

Och detta har behövts då HM agerat sänke, inte bara på börsen generellt utan även i Aktiepappas portfölj.

Aktieflickvännen har fyllt på i Swedbank efter att de handlas utan utdelning.