Sidor

fredag 31 mars 2017

Ambea till börsen - uppdatering!

Årets hittills hetaste börsnotering är Ambea


Under 2016 fullkomligt överöstes börsen av nya företag. Allt från små förhoppningsbolag som Videoburst, Raybased, Sleepo till stabila Engelska skolan, Academedia och Serneke. Framgången har varit blandad men merparten har faktiskt gått riktigt bra. Vi genomförde själva en empirisk studie för börsnoteringar 2016. En intressant sammanställning över 2016 mest lyckade och mest misslyckade noteringarna fanns även att läsa hos VA Finans i somras. 


Under 2017 har det kommit några enstaka noteringar och i morgon är det dags för börsen att ge sin dom över Ambea. Ambea har en brokig historia som börjar med det som då hette Carema. Carema var på väg till börsen redan 2011 men bromsades då av diverse skandaler. En del av skandalerna var befogade medan en del av dem inte var det. Det faktum att Carema levde på skattemedel och sen fuskade med skatten via sk räntesnurror är ett sätt att jobba som lämnar en bitter eftersmak. Det faktum att man vägde de dementas blöjor (som verkar vara det mest bestående av skandalen) är något fullt normalt som man tydligen gör för att kunna bedöma vilka inkontinensskydd som ska användas. För övrigt tillverkar SCA några av Europas, kanske världens, bästa inkontinensskydd.

Det finns i princip hur mycket som helst att läsa om Carema och de gamla skandalerna men om man vill ha en förhållandevis korrekt och bra sammanfattning rekommenderar vi P3 dokumentär om Caremaskandalen

Sedan dess har Carema bytt namn till Ambea och utvidgat sin verksamhet till att omfatta såväl Äldreomsorg och utbildning som vård av psykiskt sjuka och unga med funktionsnedsättningar. Ambea hade i december 2016 ca 6 200 bäddar och 1 300 skol-/dagligverksamhetsplatser i Sverige och Norge. Totala intäkter 2016 var 5 409 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 456 miljoner kronor. Det är en riktigt bra lönsamhet om ni frågar mig. Klart bättre än Humana och ungefär i linje med Attendo som väl får anses vara Ambeas närmaste konkurrenter. 

De artiklar jag hittat under veckan har varit ömsom ”teckna” och ömsom ”teckna inte”. I min introduktionsdepå har jag i alla fall tecknat mig för 150 st aktier i Ambea och i morgon när aktien noteras på Stockholmsbörsen får vi veta om det var klokt eller oklokt. Det som gör att jag känner trygghet i att teckna aktier i Ambea är de stabila ankarinvesterare som bundit upp sig för att teckna; Didner & Gerge, Fidelity, RAM one och Öresund. 

Hur har ni gjort? Har ni tecknat Ambea?

Uppdatering:


Hur gick det för Ambea idag? Jodå, det visade sig återigen att Didner & Gerge mfl ankarinvesterare gjorde helt rätt och introduktionen blev något av en succé. Jag tecknade mig för 150 aktier via min Nordnetdepå och fick tilldelning på 100. Noterbart är att det verkar som om de som tecknade via Nordnet fick tilldelning i högre utsträckning än de som tecknade via Avanza. Känns lite som lex Volati där det blev något av ett ramaskri när det visade sig att Avanza inte hade fått någon tilldelning alls. Ett faktum som inte framgick särskilt tydligt innan själva noteringen.

Hur som helst blev Ambea kraftigt övertecknade och mina 100 aktier köptes för 75 kr. Utan courtage kanske ska nämnas. Efter några timmars handel toppade Ambea på 82,75 innan de föll tillbaka till 81,50 där de handlades under merparten av dagen. Nu på eftermiddagen har de kommit upp till 82 kronor igen. Jag valde att sälja mina 100 aktier på nivån 81,75 kr. Det är en uppgång på 9 %. Inte illa för en enskild dag.

Frekventa läsare av bloggen har säkert läst om vårt börsnoterings-experiment tidigare och även om vi inte tecknar allt som finns nu så finns kontot kvar och när det finns läge att teckna i något som verkar bli övertecknat så kör vi. Nu har vi några extra hundralappar att sätta in i nästa IPO. Frågan är vilken notering det blir; Actic eller kanske Ellos?



tisdag 28 mars 2017

Köper på dippen

Både gårdagen och dagen har varit något av
en katastrof för vår portfölj och det enda rätta då är ju att snitta ner sig tänker jag. Igår satt jag på konferens hela dagen och jag passade på att smyga lite med mobilen och köpa

100 Industrivärden för 185,80 kr
100 Resurs holding för 53.65 kr

Båda bolagen är sådana där jag länge velat öka mitt innehav men de har känts för dyra, speciellt Industrivärden. Industrivärden är redan upp 2 kr så det känns bra.

Idag kom nästa dipp, denna gång i Holmen som handlas utan utdelning. Utdelningen är 12 kr/aktie men de tappar 17 kr på börsen. Därför köpte jag

50 st Holmen för 335,60 kr

Holmens utdelning kommer inte förrän nästa vecka så det blev till att flytta in 10 000 kr från lönekontot till ISK:n för att ha råd. Det är alltid skönt att flytta pengar åt det hållet. Att flytta från depåerna till lönekontot däremot. Det går inte!!

Privata affärer skrev om Resurs Holding 6 mars.

lördag 25 mars 2017

När köper ni?

När är det köpläge i aktier? 


Det finns många sätt att analysera bolag; teknisk analys, fundamental analys, emotionell analys och allt vad de heter. Men vad gör man när man gjort sin analys och ska trycka på köpknappen? När är det rätt läge att gå in i företaget som man analyserat?

Vissa struntar i läget på marknaden och köper när lönen kommit. Andra har lagt in ett larm på Avanza eller Nordnet. Jag har aldrig använt funktionen hos Nordnet men antar att den finns i deras system med. På Avanza lägger man in ett larm som aviserar när den aktie man valt närmat sig en viss kurs. Problemet som jag har är att när en aktie gått ner några procent så blir man orolig om kursen kommer fortsätta ner. Det är lätt att bli lurad av att aktien ser billig ut. Inte minst tror jag att många gick på den när tex Fingerprint gick under 50 kr. Då såg aktien billig ut men det visade sig att det var lite dyrare än vad marknaden värderar aktien till nu några månader senare.

Det finns vissa som tagit kurslarmet ett steg längre och gjort en egen typ av regel. Till exempel har vi Spara klokt som gjort en form av matris för Castellum. 

Vissa väljer att kliva av börsen helt när de anser att den känns övervärderad. Senast i veckan var det Rune Andersson som gick ut med att han helt lämnat börsen. Rune är en mycket klok man men det är sällan som även de klokaste lyckas tajma börsen. Visst händer det men det är mer vanligt att det visar sig att man gick ur vid fel tillfälle än att man gjorde det vid rätt tillfälle. Och hur vet man att det är läge att gå in igen?

Ytterligare andra tar bara rygg på annat folk. Följer en kändis via Shareville och köper det kändisen köper. Själv har jag gjort en sån grej med Seamless. Litade på Lars-Johan Jarnheimer och köpte för att jag trodde att han hade koll. Det gick mellanbra... Det finns även de som tittar på insiderlistan som finns på Finansinspektionen. Denna listan rekommenderar vi även om vi inte rekommenderar att man investerar enbart utifrån den.

Själva är vi ibland lite för mycket känslomässigt styrda. Vi har ett antal företag som vi följer aktivt och som vi är sugna på och vi köper ofta på dippen snarare än följer trenden. Just nu känns det som köpläge i Resurs Holding till exempel. De har tappat omotiverat och de delar snart ut drygt 5 %. Samma sak gäller med företag som just delat ut. De brukar återhämta sig ganska fort och de företag som vi vill äga aktivt länge köper vi gärna när de delat ut för då är de lite billigare. Jag vet att vissa tänker tvärtom och det är en typ av handel som vi talat om att testa; Köpa aktier före utdelningen och äga dem i någon månad eller två och sen sälja dem i hopp om att de återhämtat utdelningstappet för att direkt investera dem i en ny aktie som snart delar ut.


Vi får se om det blir ett sådant experiment. Det kommer i så fall redovisas här på bloggen. Hur väljer ni era köplägen?


torsdag 23 mars 2017

Insiderhandel - en köpsignal!

De som verkligen vet hur ett bolag mår, är de som har insyn i bolaget. 


Genom att ta rygg på de personer med denna insyn kan vara ett bra sätt att hitta bolag som på sikt har positiv utveckling att vänta. Men också det omvända, en avyttring kan flagga för att bolaget har något negativt att leverera. De som räknas till Insynspersoner eller insiders är "person i ledande ställning! som tex VD, ekonomichefer, dotterbolagschefer, styrelseledamöter eller stora aktieägare (mer än 50 % av aktierna). Gemensamt för dessa personer är att de har vetskap hur företaget presterar och vilka siffror som kommer presenteras i framtiden. Därför kan det vara en god idé att hålla lite koll på vem och vilka som gör köp/försäljningar till sin egen analys inför det egna aktieköpet. Framförallt långsiktigt skickar detta en ganska tydlig signal.

På Finansinspektionens sida kan man ta del av insiderhandel som gjorts i olika bolag. Här kan man följa företagen en bit tillbaka med och det blir ganska tydligt vilka företagsledningar som tror på sitt företag och vilka som inte gör det.

I studier har det visat sig  att på några månaders sikt faktiskt lönar sig att ta rygg på insiders. För egen del kunde Aktieflickvännen se att det gjorts ett antal köp i SCA på högre nivå än det egna anskaffningsvärdet, vilket tolkas i efterhand som ett lyckat inköp.

Det finns lite nya regler för anmälan om insiderköp 2016. Anmärkningsvärt är att numera kommer man inte undan reglerna om man har aktierna i en kapitalförsäkring och att personer med ett stort ägande som 49 % av bolaget faktiskt klarar sig undan att anmäla köp trots att man måste ha en relativt god insyn i bolagets löpande verksamhet. Affärer som understiger 5 000 Euro är också befriade från anmälningsplikt. Om vi tolkat reglerna rätt så är det fortfarande fem dagar efter köp som anmälan måste göras vilket ger en ganska osmaklig eftersläpning.

Vill man fördjupa sig i de nya reglerna för insiderhandel har Finansinspektionen bra info.





tisdag 21 mars 2017

Handla på Ica eller Willys?


Häromveckan skrev vi ett inlägg om Axfood och Ica och det kom en del kommentarer om att vår jämförelse inte var korrekt mm och ur dessa diskussioner föddes en tanke om att faktiskt jämföra priser lite för att kunna veta hur det faktiskt ligger till med matpriserna. Det finns ett antal tidningar och organisationer som också jämfört. Bland annat Göteborgsposten och Testfakta.se 

Det som initierade hela jämförelsen var när vi för egen del handlade nedanstående varor. Eftersom kvittot inte sparades och då vi inte orkade gå och jämföra i butik har vi jämfört de båda butikernas nätbutik. För att få en så bra jämförelse som möjligt har vi endast jämfört de varor som finns i de båda butikerna. Det ska vara exakt samma fabrikat och samma storlek. När det kommer till fläskfilén valde vi den billigaste som fanns i färsk form i respektive butik.

                                                                                  Ica                      Willys
Fläskfilé (färsk, 1 kg)                                             199 kr                  78,90 kr             
Potatisgratäng (800 g)                                          26,95 kr                 24,50 kr             
Creme fraiche (eget märke 2 dl)                            9,50 kr                   8,95 kr             
Vaniljglass (Sia 1,5 l)                                           35,95 kr                 31,50 kr           
Chokladsås (o´hoj)                                                27,95 kr                26,90 kr            
Vispgrädde (5 dl)                                                   21,95 kr               17,90 kr           
Tomater (kvist, Holland)                                      36,95 kr               34, 90 kr            
Ost (Arla port salut)                                              81,95 kr               73,50 kr            

För våra 14 personer skulle detta gett en besparing på 316 kronor och 92 öre. Vi rundar det till 317 kr. 317 kr billigare för en middag. Det är ändå rätt mycket pengar. Det är 129 aktier i Videoburst till exempel.

För att återknyta till den diskussion som startade hela jämförelsen, den om Ica eller Axfood är bästa företaget att investera i så kan man kanske tycka att ovanstående exempel visar att Ica borde vara en bättre investering. Det kan mycket väl vara så men jag anser att ovanstående skillnader kommer bli väldigt tydliga när internethandeln tar över från dagens butikshandel och då kommer de med de dyraste priserna sannolikt få anpassa sig. Därför tror jag mer på Axfood i det långa loppet. Det finns extremt många duktiga forskare som anser att näthandeln kommer ta över mer och mer både när det gäller matvaror och sällanköpsvaror så den diskussionen tror jag att jag lämnar därhän. Näthandelns framtid får helt enkelt anses vara förd i bevis.

En intressant vinkel på näthandel är även det faktum att internet of things kommer sannolikt vara nästa stora grej. Om vi får tro forskarna kommer då kylskåpet själv leta upp den billigaste mjölken på nätet och beställa hem de varorna. Om detta blir sanning kommer priset  att bli ännu mera avgörande och det kommer att bli svårt för Ica att kunna ta mer betalt för att deras butik har finare mönster på gurkorna eller för att de har större korridorer. Det är helt enkelt svårt att sälja in den typen av värden till ett kylskåp.


Och i morgon kommer utdelningen från Axfood. J


söndag 19 mars 2017

Seamless - ett Swish med bonus!

En av aktiepappas favoriter när det kommer till företagare är Jan Stenbeck.  



Stenbeck var alltid mer eller mindre galen och han såg ytterst sällan några problem utan bara möjligheter.  Dessutom älskade karln att göra tvärtemot alla andra och även där fick han poäng i aktiepappas bok. En man som Stenbeck tyckte mycket om och respekterade är Lars-Johan JarnheimerNi som är över 35 minns honom nog som mannen bakom Comviq (som sedermera blev Tele2) och deras reklamer på sent 90-tal där Lars-Johan på bredaste småländska förklarade att han var smålänning och snål och att han skulle driva ett mobilbolag i den andan.

Jag lyssnade på en gammal föreläsning av Lars-Johan för någon månad sedan och gillar verkligen vad jag hör när den killen pratar. Föreläsningen är från näringslivsdagarna 2011 och ni kan lyssna på den här.  (rekommenderas)  Idag har han lämnat Stenbecksfären och sitter bland annat i styrelsen för bolag inom Ikea (vilket även det är minst sagt meriterande i aktiepappas bok). Lars-Johan är även VD för det sjunkande skeppet Eniro. När det kommer till Eniro är mina känslor helt kalla. Det finns inget som kan få mig att tro på dem. Inte ens Lars-Johan! Däremot litar jag fortfarande på hans omdöme i övrigt.

Och det är just här som Seamless distribution kommer in i sammanhanget. En artikel i Dagens Industri i juli 2016 kunde aktiepappa läsa om att Lars-Johan investerat i just Seamless

Efter en kort genomgång av företaget beslutade jag mig på en chansning. Men en smart kille likt Lars-Johan kan ju inte ha fel. Eller? Kursen stod då i ca 9 kr. Under sommaren blev det ett gäng korta affärer i Seamless med köp runt 9 kr och sälj upp emot 11 kr. Men sen efter det så har de rasat. Rejält! Idag sitter aktiepappa på 5 000 aktier i Seamless som idag står i 6,05 kr. Sammantaget ingen bra affär så här långt i alla fall. De är dock relativt volatila vilket gör att det går att göra lite kortsiktiga affärer i dem. 

Seamless har verkligen något som jag tror på och det är deras SEQR-modell. Det är som Swish ungefär fast basen ligger i att man kan handla i butiker med SEQR. Man betalar med mobilen istället för sitt kort och om man vill kan man precis som Swish skicka pengar till andra användare. Genialt. Det finns även ett bonussystem med upp till 3 % cashback (bonus) på alla köp. Denna höga bonus förutsätter att man gjort 20 köp den aktuella månaden. Man kan även betala via SEQR när man handlar online.

De senaste veckorna har det börjat komma lite positiva nyheter om företaget och deras nyhet SEQR go och det ser i min värld ut som om det borde ge ett ökat intresse för att äga aktien. Även om företaget ännu inte går med vinst minskar förlusterna stadigt i alla fall.

Kortfattad information om Seamless distribution:

Bransch: IT
VD: Peter Fredell
Börsvärde: 358 MILJSEK
Antal aktier: 58,7 MILJ
Aktiekurs: 6,05 kr
Antal ägare hos Avanza: 1 710 st
Direktavkastning: ---
P/E-tal: negativt


Seamless, en av världens ledande leverantörer av betalsystem för mobiltelefoner. Grundat 2001 och verksamt i 35 länder hanterar Seamless årligen över 3,7 miljarder transaktioner genom 575 000 aktiva försäljningsställen. Det är Seamless egenutvecklade transaktionsplattform som utgör grunden för SEQR.

SEQR är Seamless mobila betallösning som gör det möjligt för alla som har en smartphone att betala i butik, restaurang, parkeringen och webben. Dessutom kan SEQR-användare skicka och ta emot pengar gratis, sälja varor och tjänster via MyShop, ge mobilgåvor och ta del av erbjudanden direkt i mobilen. Den egenutvecklade tekniken gör det möjligt för handlaren att halvera sina transaktionskostnader jämfört med kortbetalningar.

Seamless har över 3000 aktieägare. De största ägarna bakom bolaget är idag Danske Invest Fonder med 14,24%, Kinnevik med 10,10% samt Fredell & Co AB som kontrollerar 6,81% av aktierna. Svenska kunder idag är bland annat Max, Mc Donalds, Hemköp och Willys.


Jag fick en kommentar från en blogg-kompis angående just Seamless ”den aktien hatar jag innerligt” och jag är nästan beredd att hålla med. Men skam den som ger sig, aktiepappa räknar med att snitta ner sig här om de går under 6 kr igen och sen blundar vi och hoppas att Seamless digitala betalningslösningar kommer slå världen över. De har sannerligen potentialen!



Fler inlägg om Seamless Distribution:
Seamless går upp 36 %




fredag 17 mars 2017

Vecka 11 - Bästa veckan!

Trots en vecka med stor nedgång i HM så platsar vecka 11 in som en av de bästa börsveckorna någonsin för oss.

Den finaste uppgången såg vi i tisdags när Videoburst stack i väg 161% under en och samma dag pga ett pressmeddelande om samarbete med Google. Denna rusning gav oss möjlighet att delvis hoppa ur med en riktigt fin vinst. Aktieflickvännen valde att sälja hela sitt innehav medan aktiepappa behöll 13 000 st aktier i bolaget. Från högsta nivån på 4,93 kr i tisdags har aktien backat ner till 2,50 kr. Vår försäljning skedde till priset 4,39 kr och även om vi inte träffade exakta toppen så får det anses som godkänt.

Så att kliva ur med stora delar av vårt satsade kapital var en riktigt bra strategi. Det kände vi på tisdagskvällen och firade ordentligt med god mat och bubbel. För er som är intresserade av Champagne kan vi rekommendera champagnen Pierre Gerbais, både prisvärt (261 kr på Systembolagets beställningssortiment) och riktigt gott!

Aktieflickvännen valde att köpa ytterligare aktier för sin vinst, det blev alltså ett gäng helt gratis aktier i HM. Det finns således en del likvida medel kvar, men än så länge oklart hur dessa skall placeras.

För Aktiepappas del återinvesterades vinsten i 50 HM. Köp har under veckan även gjorts i Seamless där det blev 2 000 aktier när de dippade ner till 5,60 kr. En liten liten vinst togs hem i Seamless på nivån 6,10 kr. Tele2 hade på ett par månader gett en uppgång på 19,1 % och det kändes rätt att ta hem vinsten där för att placera om de pengarna hos Resurs istället. Resurs är ett företag som har en ambition att hålla hög utdelning medan Tele2 har som ambition att sänka sin utdelning. Därav bytet.

Detta är även veckan då Axfood hade bolagsstämma och aktien handlas nu exklusive utdelning. En utdelning som sitter på kontot den 22 mars. I brist på tålamod så blev det köp av 100 nya Axfood redan i veckan. Priset blev 133,50 kr.

Veckans försäljningar:

  • 15 000 Videoburst
  • 1 000 Seamless distribution
  • 300 Tele2

Veckans köp:

  • 75 HM
  • 100 Axfood
  • 2000 Seamless
  • 200 Resurs Holding



Mer om vår vecka:



onsdag 15 mars 2017

Axfood delar ut 6 600 kr

Denna vecka är det dags för bolagsstämma i ett av mina större innehav; Axfood. Detta blir lite av en Axfoodvecka som ni märker.



Personligen tycker jag att Axfood är ett bra företag men det finns de som föredrar Ica eller till och med Coop. Jag tycker att både Ica och Axfood är bra företag och jag har till och från varit ägare till dem båda. För tillfället sitter jag långsiktigt i Axfood och denna vecka ser jag särskilt fram emot deras bolagsstämma där de planerar att klubba igenom beslut om att dela ut 6 kr per aktie. Detta kommer ge 6 600 kr i utdelning för mig. Pengar som ska in på börsen och mycket talar för att de hamnar i Axfood när aktien tappat ungefär samma belopp efter att den handlas utan utdelning.

Bolagsstämma i Axfood i dag onsdag 15 mars och från och med 16 mars handlas aktien utan rätt till utdelning. Utdelningen betalas enligt uppgift ut den 22 mars. Nu får vi hoppas att inte aktien hinner återhämta sig mellan den 16 och 22 mars för då spricker hela planen att köpa billigt för utdelningspengarna.  När det gäller datum vill jag passa på att varna för det som blivit mycket populärt de senaste åren; fake news. När jag besökte Google för att kolla upp datumen för stämma, utdelning och handel utan utdelning hittade jag en sida med helt fel uppgifter (se bild). Mitt råd är att vara källkritisk när det kommer till den här typen av uppgifter för i det här fallet verkar inte Google ha rätt. Eller så har Bolagsfakta lurat Google.

6 600 kr i utdelning från ett enda företag kommer vara snudd på rekord i utdelning för mig. Det är vara favoriten Svolder som kan mäta sig med det hittills. Och när HM delar ut den 17 maj skulle det rekorden ryka all världens väg men vänta nu…HM har viss tänkt hålla inne med hälften av våra pengar tills i november så det blir bara 4 312 kr i utdelning på Norges nationaldag.





Läs mer om 

tisdag 14 mars 2017

110 % uppgång idag!


2016 var ett år som kännetecknades av många börsintroduktioner. 

Aktiepappa deltog i ganska många av dem  och en av dem var Videoburst. Videoburst är ett företag som tillhandahåller möjligheten för företag att göra egna videos. Vi har tidigare skrivit om dem och vi är både aktieägare och kunder till Videoburst. De senaste månaderna har just den första delen; aktieägandet, mest varit en plåga då aktien som noterades på 2 kr per aktien har vandrat mellan 1,30 och 1,60 kr med undantag från en topp på 3,24 i september 2016. 

Både jag och Aktieflickvännen har köpt aktier i Videoburst och snittat ner oss några gånger och med ett innehav om totalt 28 000 aktier så kommer självklart dagens nyhet om ett samarbete med Google som en skänk från ovan. Det är inte varje dag man har en enskild aktie som går upp 110 % på en och samma dag.




Läs gärna mer om Videoburst:





måndag 13 mars 2017

Axfood eller Ica?

För ett par veckor sedan firade Aktiepappa födelsedag och hade bjudit hem en del av familjen på lite födelsedagskalas. 



Självklart skulle det bjudas på mat och när det ska handlas faller valet allt som oftast på den lokala Willys-butiken. Efter samråd med Aktieflickvännen bestämdes en enklare meny innefattande två rätter. Varmrätt och efterrätt. Vi är ju ändå förhållandevis snåla så det får räcka med två rätter och vi lagar själva. Inget fancy men ingen ska ju gå hungrig eller besviken från ett kalas hos ”familjen aktie”. 14 personer ska utfodras och när vi betalat slutar notan på 573 kr. Eftersom Willys godisavdelning saknar ett par av Aktiepappas favoriter stannar vi även till på Ica på vägen hem. På Ica blir det köp av godis, mjölk och ost som vi glömt. Ica-köpet kostar 173 kr. Jag är medveten om att jämförelsen haltar en aning men ändå; att utfordra 14 personer med fläskfilé, potatisgratäng, sås sallad, dryck (dyr läsk från Pepsi), efterrätt mm kostade alltså 573 kr på Willys medan lite godis för två personer, en liter mjölk och ost kostade 173 kr på Ica!


Uppenbarligen har Ica gjort ett mycket bra jobb i sin marknadsföring för trots ovanstående är parkeringen hos Ica nästan full medan det finns gott om platser att parkera utanför Willys. Dessutom är det vanligtvis kö i kassan på Ica medan man på Willys kommer fram till kassörskan ganska fort. Nu kan man kanske tro att detta talar för att man ska köpa Ica Gruppen istället för Axfood när det kommer till aktier? Nej nej nej!

Inget kunde vara mer fel. Eller det kunde det såklart men ovanstående antagande är ändå fel. Vinsten från Ica skummas nämligen nämnvärt av Icahandlaren som är den som tjänar de stora pengarna på Icas stora omsättning och vinst. Icas butiker drivs till 100 % som franchise vilket innebär att det är en person som äger varje butik och denna person köper endast varor från Ica. Ica är för övrigt en akronym som betyder Inköps Centralernas Aktiebolag. Vinsten från butiken hamnar alltså hos Icahandlaren och det är ingen hemlighet att dessa Icahandlare tjänar bra med pengar. Om man får tillstånd att starta en Ica Maxi eller en Ica supermarket så är man gjord som det brukar heta. Det är inte heller särskilt lätt att få starta Icabutik.  Det är en belöning som endast ett fåtal får ta del av, trots att det på Icas hemsida ser ut som om ”alla kan söka”.

Enligt en artikel i Dagens industri 2016 tjänade de 10 mest lönsamma Icahandlarna under 2015 sammanlagt 269 miljoner efter skatt.  De 30 största handlarna gjorde nästan 700 miljoner i vinst 2015. Tänk om de pengarna istället stannat i Ica. Det skulle inneburit en vinstökning med ca 17 %. Och då talar vi bara om de 30 största butikerna! Det finns totalt 1 400 Icabutiker i Sverige och de står för ca 50 % av alla dagligvaror som säljs i landet.

Ovanstående upplägg med Icahandlare ger Ica som varumärke en stor fördel men det ger oss som aktieägare en stor nackdel. I alla fall om man jämför med Axfood/Willys/Hemköp som jag har tänkt göra i det här fallet. Icahandlarna går normalt dagligen i butiken och de ser hur butiken ser ut, hur personalen behandlar kunderna, hur kunderna agerar mm mm. Eftersom Icahandlarna normalt använder denna information till att förbättra butiken blir köpupplevelsen hos Ica ofta bättre än samma upplevelse hos Willys eller Hemköp. Jag utgår även ifrån att Ica tillhandahåller kurser och tips för sina handlare i marknadsföring (Och nu talar jag inte om marknadsföring i form av TV-reklam eller papperserbjudanden i brevlådan utan snarare om hur man får kunden att känna sig välkommen mm.).

När man går ut från en Ica-butik och går in i en av Axfoods butiker märker man genast en stor skillnad. Personalen är mindre ivrig att hjälpa till, de är färre till antalet och själva upplägget i butiken är definitivt tråkigare. En del av detta hör såklart till lågpriskonceptet; man har färre anställda för anställda är dyrt. Fine. Man har kanske inte möjlighet att anställa de mest ivriga och drivna personerna då dessa kanske är dyrare. Fine. Men det kostar faktiskt ingenting att planera butiken och lägga upp varor så det ser lite snyggare ut. Men en person som hade till uppgift att åka runt i alla Willys butiker och ge varje butik en lista på 5 eller till och med 3 saker som kan förbättra kundupplevelsen skulle Willys kunna skapa en helt annan upplevelse och därmed lyfta hela varumärket och därmed växa.

Alldeles oavsett detta väljer jag att vara aktieägare i Axfood snarare än i Ica och det beror på följande tre orsaker:

  1. Axfood delar ut bättre än Ica
  2. Axfood har inga Ferrariåkande handlare som skummar vinsten
  3. Axfood har större potential att enkelt växa inte minst tack vare köpet av Mat.se (*affiliate)


Hur väljer ni att investera alternativt handla? Willys, Hemköp, Bergendal (City) eller Ica?  





Tidigare inlägg om Ica
Tidigare inlägg om Axfood 



*Affiliatelänkar innebär att vi i vissa fall kan få en kickback om länkklicket leder till köp. Det kostar såklart inget för den som klickar!



söndag 12 mars 2017

Linas matkasse till börsen

Redan 2015 var det tal om att Linas matkasse skulle börsnoteras. 



Den gången blev det inget utan man sålde istället 30 % av bolaget till ett norsk riskkapitalbolag vid namn Hercules Capital. Sedan dess har ryktena ändå fortsatt och det skrevs i december 2016 om att Linas Matkasse ska till börsen. Nu den senaste tiden har ryktessidan nyemissioner.se skrivit om att Linas matkasse kommer noteras innan sommaren. Man ska alltid ta deras rykten med en nypa salt men med tanke på de tidigare ryktena och planerna så kan det mycket väl vara sant.

Linas matkasse säljer färdigpackade matvaror hemlevererade till kunder likt Mathem och Mat.se. En liten skillnad är dock att Linas matkasse sedan starten levererar en mer styrd produkt än vad de vanliga online butikerna gör. Hur ser då konkurrensen och marknaden för hemlevererad mat ut? Vi har de senaste åren i princip haft tre aktörer som delat på denna marknaden.

Mat.se


För att jämföra med ett bolag som idag finns på börsen ligger Mat.se nära till hands. Omsättningsmässigt är Linas matkasse 3 gånger så stort som Mat.se. Mat.se har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan 2014 och det har inte varit någon rolig resa för ägarna. Som tur var kom det är dopat bud från Axfood i december 2016 och då steg kursen med 119 % och hamnade ungefär i nivå med noteringskursen 2014. Under dessa år har Mat.se radat upp förlust på förlust och senast årsbokslutet var förlusten 66 miljoner kr.

Linas matkasse


När det kommer till Linas matkasse har det som sagt länge ryktats om att det varit på väg till börsen och jag tror att det var klokt att de drog i nödbromsen senast för det är först i bokslutet 2014 som de redovisar regelbunden vinst. De har gjort små förluster något år och nån liten vinst 2012 men sedan 2014 har de redovisat vinst i två år i rad och sannolikt kommer även årsredovisningen för 2016 visa vinst. Enligt egen utsago kommer de dessutom ha lyft omsättningen rejält 2016 och landat på drygt 1 miljard i omsättning. 2015 var vinsten 39 miljoner av en omsättning på 644 miljoner. Betydligt bättre än de båda andra företagen.

Mathem.se


Den största aktören i branschen är Verdane-ägda Mathem.se. Mathem har en riktigt tung ägare i Verdane som för övrigt även äger stora poster i Boozt.com, Ecoride, Minesto mfl. Mathem är inte heller de någon vinstmaskin direkt utan de har drivits med förluster de senaste åren. 2015 var förlusten inte mindre än 97 miljoner. Det som talar för att Mathem ska vara vinnaren i hemkörningsracet är att de har en stabil ägare, en mycket kompetent styrelse  med Erik Mitteregger i spetsen och en ledande position på marknaden. Erik sitter i styrelsen för Kinnevik och Tele2.


Frågan är om börsen vill ha och behöver ett Linas matkasse, Mathem.se eller Mat.se? Efter Mat.ses resa känns det inte som om börsen är så särskilt intresserad av den här typen av verksamhet. En annan risk är att nu när jättarna Ica, Axfood och Coop vaknat blir det sannolikt svårt för Linas matkasse att hävda sig. Och att gå till börsen med en förhoppning om uppköp känns inte riktigt som rätt väg att gå. Jag utgår från att Linas matkasse och Hercules Capital redan har känt Coop och Ica på pulsen för att se vad de kan tänkas betala för Linas matkasse.


Det som talar för en notering är det faktum att Linas matkasse faktiskt lyckats med det de båda andra inte lyckats med; leverera vinst. Och vinst är något som aktieägare och börsen tycker om!

fredag 10 mars 2017

2000 kr extra och positiva nyheter.


Som alltid vid den här tiden på året väntar många svenskar på det där brevet, deklarationen. 


Vissa med glädje och andra med viss fasa över vilket belopp som skall återbetalas till staten. Aktieflickvännen skaffade en digital brevlåda för att få beskedet tidigt, trots att det var beräknat att det skulle bli restskatt för inkomståret 2016. MEN, hör och häpna. Beskedet som kom visade sig vara positivt. I stället för att betala 2000 kr som var förväntad restskatt trillar det i stället in 2000 kr lagom till påsk. Plötsligt händer det!

En annan nyhet som kom i går var att Investor från med nästa kvartalsrapport kommer redovisa marknadsvärdet hos sina helägda dotterbolag och partnerägda investeringar i Patricia Industries. Något som uppfattas positivt då dagens redovisning bygger på betydligt lägre bokförda värden. 

Hoppas er vecka också bjudit på positiva besked och fina börsuppgångar!



Läs gärna mer om Investor:


torsdag 9 mars 2017

Crowdfunding - har ni testat?

Det snackas mycket om Crowdfunding generellt och Crowdfunding-plattformen Tessin för tillfället. Jag läste på Twitter att Tessin vunnit auktionen som podden Pratapengar hade en ihop med Radiohjälpen och att Tessin kommer vara med i nästa podd-inspelning. Man efterlyser nu frågor att ställa till dem om dels Tessin och dels crowdfunding-fenomenet. Det ska bli intressant att lyssna på avsnittet. Vidare har flera bloggare ett samarbete med dem. En av dem som uppmärksammat Tessin och deltar i ett projekt med Tessin är Kronan till miljonen. Ska bli intressant att höra hur det går för Mr Kronan framöver.

För egen del känns Tessin lite fel då de dels säljs in så stenhårt av vissa bloggare (vilket får mig att fundera över varför man behöver sälja så hårt) men framförallt blir de fel då jag sedan tidigare har en extremt stor fokusering på fastigheter i mina investeringar. Därför avstår jag från att investera i deras projekt men deras affärsidé känns både rolig.


Har ni som läser investerat i Tessin eller annan crowdfunding och vad är era erfarenheter?

onsdag 8 mars 2017

Besök hos Aktiespararna i Alingsås

För några veckor sedan blev Aktiepappa uppmärksammad på att den nästintill legendariska Aktiespararen Gunnar Ek skulle komma på besök hos Aktiespararna i Alingsås den 7 mars. Arrangemanget var gratis och jag bokade snabbt upp mig. Det visade sig att aktieflickvännen var upptagen med jobb så hon fick stanna ”hemma”. Istället blev det Aktiepappa och en vän som tog bilen hela vägen till Alingsås i snömodden för att lyssna på Gunnar och på Lennart Olving från företaget Raybased.

När vi kommer in i lokalen (som tydligen lånats eller hyrts av Missionskyrkan) inser jag att min far som närmar sig pension skulle sänkt åldern i rummet om han var med. Många äldre aktiesparare på plats alltså. Kan det vara gratis fika som lockar eller är medelåldern så gammal hos Aktiespararnas medlemmar?

Raybased tar plats på scen


Först ut är Raybased, ett företag som jobbar med det smarta hemmet, de erbjuder övervakning av el, belysning, värme mm och de erbjuder även styrning av de samma. Jag tror att den här typen av företag är rätt ute och Raybaseds plattform verkar smartare än de flesta andra på marknaden. Tyvärr verkar de ha fokus inställt på att göra det enkelt för de boende snarare än att förenkla och förbättra driften för fastighetens ägare. Det var i alla fall det som förmedlades på föredraget. Det talades mer om hur curlingbarn skulle curlas genom att de inte ville gå till ljusknappen och tända ljuset och hur dessa curlade små brats måste smekas medhårs för att vilja hyra bostad i framtiden istället (Raybased verkar inte ha förstått att bostadsmarknaden i städerna är säljarens marknad) för att belysa de besparingar man som fastighetsägare kan göra med hjälp av produkten. Helt fel fokus om man vill sälja sitt system om ni frågar mig men för Raybaseds skull hoppas jag att jag har fel. Raybased noterades på börsen 2016 och kursen är ingen fantastisk läsning. Ned 25 % sen notering.

Jag kände inte till något om Raybased och ett enkelt sök på google.se gav en del träffar. En av dem kommer från Tradevenue där en kortfattad men korrekt analys framfördes i samband med att de noterades på Aktietorget i januari 2016. 

Så snart förbandet Lennart var klar bjöds det på fika, en god macka och kaffe. Mycket generöst av Aktiespararna Alingsås. Det tackar vi för!

Gunnar Ek på scen


Mitt första möte med Gunnar Ek var på Skistars bolagsstämma för några år sedan. Jag hade ju såklart läst om honom tidigare men aldrig stött på honom. På ovan nämnda stämma fick Gunnar mycket utrymme och han fullkomligt öste beröm över Skistars ledning och ordföranden Erik Paulsson. Lite chockad blev jag allt av det då jag hört mycket om Gunnars strider på diverse stämmor. Bland annat har Gunnar varit med och stoppat en försäljning av halva Volvo till Norge på 1970-talet. Något som han och Aktiespararna är mycket stolta över. För er som såg PG GyllenhammarSkavlan och inser att en försäljning skulle inneburit del i norska oljetillgångar så smakar den stoltheten så här i efterhand måhända lite illa.  Titta på de första 6 minuterna i klippet!

Gunnar Ek är för er som inte känner till honom Aktiespararnas starka man när det kommer till bolagsstämmor. Han bevakar Aktiespararnas intressen på ca 150 bolagsstämmor per år. Ja ni hörde rätt; 150 stycken stämmor per år! Det är helt sjukt att han hinner med det ens och karln har besökt över 2000 bolagsstämmor genom åren. Det måste vara något slags rekord om ni frågar mig. Aktiespararna har haft en fondkommissionärsfirma som heter Aktieinvest och Gunnar företrädde ägarna för alla de aktier som låg i Aktieinvests fonder på de aktuella bolagsstämmorna. Numera får han köpa en aktie i varje bolag för at få närvara.

Gunnar talade en del generellt om olika branscher och vilka som går bra och vilka som han rekommenderar att man inte ska investera i. Det jag tar med mig är; ”investera aldrig i sågverk eller tryckerier”. Hans mycket pedagogiska och fina sammanfattning av en del branscher, företag och valutapåverkan var riktigt intressant. Detta är sådant som man har koll på men ibland behöver se från ett annat perspektiv för att informationen ska tas in. Det lyckades Gunnar med i mitt fall. Bland annat det faktum att den dyra dollarn har dopat många företags vinster 2016. Det har varit mycket snack om att HM lider av den dyra dollarn men man hör inte alls lika mycket om att dollarn faktisk ökat vinsterna tredje kvartalet för företag som säljer i dollar med ibland så mycket som 40 % pga dess extrema uppgång i slutet av 2016.

Kvällen avlutas med att Gunnar redovisar vilka aktier han tror på. Det är många förhoppningsbolag enligt mig men tron på att SCA kommer lyfta fram till bolagsstämman den 5 april 2017 då företaget ska delas tar jag till mig.

Jag vill passa på att tacka Gunnar Ek, Lennart Olving och Aktiespararna i Alingsås för en mycket trevlig kväll! Jag vill även passa på att rekommendera er som inte besökt Aktiespararnas sammankomster att göra det. Man behöver inte vara medlem för att komma!



måndag 6 mars 2017

Kvartalsvis utdelning - är det verkligen bra?


Traditionellt har det varit kutym att Europeiska bolag delar ut årsvis medan man å andra sidan Atlanten delar ut kvartalsvis. 



Smaken är som baken och vissa tycker att det är bra att man får utdelningen vid fyra tillfällen istället för vid ett. Främst verkar detta vara populärt bland utdelningsinvesterare då dessa får utdelning på de återköp de gjort för den lämnade utdelningen under året.  Ränta på ränta snabbare helt enkelt. Man får under året utdelning även på de aktier man köpt för utdelningen tidigare under året. Det finns en annan fördel med kvartalsvis utdelning och det är att företagets kassaflöde blir jämnare och aktien blir lite mindre volatil. Ett viktigt och sant resonemang är att det som är bra för företaget är bra för aktieägarna och ur det perspektivet kan jag förespråka kvartalsvis utdelning, inte annars.

Jag är som ni märker inte en av de ivriga förespråkarna av kvartalsvis utdelning. Tvärtom. Jag läste om en bloggkollega som skrev ett inlägg om att HM lånar halva utdelningen av honom fram till i november. Det ligger mycket i det resonemanget. Om man är ny aktieägare åtnjuter man ovanstående ränta på ränta-effekt men som gammal aktieägare blir det inte så bra. Dessutom hävdar jag att för utdelningsinvesteraren är det bra att aktiekursen dyker rejält dagen efter att aktien handlas utan utdelning. Då blir det ju billigare att köpa för den utdelning man just fått.

En parameter i diskussionen som ibland missas är att i amerikanska bolag är det styrelsen som beslutar om utdelning. Det gör att de kan ändra på det under året och välja att inte dela ut ett kvartal om likviditeten inte medger det. Denna möjlighet finns inte i svenska bolag där det är årsstämman som beslutar om hur och när utdelning skall ske.

De företag som i dagsläget delar ut halvårsvis eller kvartalsvis i Sverige är: Castellum, Telia, Astra Zeneca, Atlas Copco, NCC, Oriflame, Sagax, Old Mutial, Pfizer, Thule, Elekta, HM, Husqvarna, Autoliv, Hemfosa och Lucara Diamond corp. Till detta kommer diverse preferensaktier som delar ut kvartalsvis; Volati, Klövern, Hemfosa, Pegroco mfl. Dagens Industri skriver lite om uppdelade utdelningar

Jag inser att i en värld full av utdelningsinvesterare kan dessa synpunkter vara snudd på provocerande och jag hoppas att ni som både håller med mig och ni som inte håller med beskriver er syn på saken i kommentarsfältet. Vad säger ni om kvartalsvis utdelning, är det bra eller anus?



fredag 3 mars 2017

Veckans affärer

vi brukar inte köra någon månadssammanställning likt vissa bloggkollegor. Inte för att vi tycker det är dåligt eller ointressant utan mer för att vi skriver om det som vi känner lust att skriva om för stunden. Tvärtom faktiskt. Vi läser gärna våra vänners månatliga sammanställningar. Som Vill ha allt till exempel.

Under veckan har vi i alla fall stuvat om lite i portföljerna. Aktiepappa har tagit en förlust i Seamless Distribution och sålt av halva innehavet när aktien tog ett litet skutt. Affären gjordes på 6.35 kr. Dessa pengar investerades istället i HM till kursen 236,90 kr. Aktieflickvännen har gjort affärer i samma riktning och avlutat sitt innehav i Klövern och istället ökat innehavet i Resurs Holding. I samband med detta har vi även flyttat upp Resurs Holding till den långsiktiga portföljen istället för den kortsiktiga. Tanken med Resurs var från början att teckna och sen kliva av när de gått upp 5-10%. Efter att de utvecklats sämre än väntat på börsen samtidigt som de beslutat sig för att dela ut drygt 5 % har de istället fått ta plats i den långsiktiga portföljen som sagt.


Denna ommöblering var något som vi startade redan förra veckan som ni trogna läsare vet. Då var det Ica som fick lämna Aktiepappas portfölj till fördel för just Resurs Holding. Vi har även flyttat upp Resurs till den långsiktiga portföljen här på portföljredovisningen på bloggen. 


onsdag 1 mars 2017

28 försäljningar del 3

28 försäljningar blev bara 19


Ni som regelbundet läser här på Aktiepappa har sett våra februariutmaning som vi skrivit om under rubriken 28 försäljningar tidigare. Tanken var kortfattat att sälja 28 olika onödiga saker som fanns i hemmet men som inte användes. Förhoppningsvis skulle detta dra in lite pengar samtidigt som vi frigör utrymme hemma. De pengar som kommer in ska investeras i lite olika portföljer, dels i ”Aktiepappaportföljen”, dels i Aktiepappas egen portfölj och dels i barnens respektive ISK.

Nu när vi skriver mars i kalendern så är det i alla fall dags att sammanställa försäljningarna. Men först kan vi konstatera att vi faktiskt råkat ut för en del lite roliga incidenter i samband med försäljningarna. En av annonserna togs till exempel bort från Tradera pga att de misstänkte att det var en piratkopia. Det handlade om ett samlingskort som en av sönerna spelat till sig på skolgården. Vi sålde det såklart som ett ”kort i skolgårdsskick” till ett pris som vida understeg ett originalkort. Detta hjälpte dock inte utan Tradera raderade annonsen. Det blev 18 kr mindre för oss och det är fortfarande oklart om vi kommer få betala för den annonsen.

Sammanställningen för de hittills sålda sakerna:
  • Skidpjäxor                                 250 kr
  • Leksaksfigurer                           904 kr
  • Leksaksfigur                               91 kr
  • Snowboard                                 550 kr
  • Skidor                                       650 kr
  • Skidor                                       400 kr
  • Kostym                                     455 kr
  • Topp                                          49 kr
  • Klänning                                     41 kr
  • Bandyklubba                             400 kr
  • Container                               7500 kr
  • Samlingskort                              19 kr
  • Samlingskort                              16 kr  
  • Samlingskort                              30 kr
  • Samlingskort                                8 kr
  • Samlingskort                              16 kr
  • Samlingskort                              13 kr
  • Samlingskort                              46 kr
  • Samlingskort                              18 kr
Totala intäkter                                 11.456 kr
Totala kostnader                                  593 kr
Netto                                              10.863 kr

Det har visat sig att vissa saker säljer man bättre på Blocket medan andra funkar bättre att sälja via Tradera. Vi har inte sålt på några andra platser än dessa två i detta skede. Det kan också konstateras att försäljningar via Tradera är betydligt bättre när det kommer till att slippa ha kontakt med köparna. Där sköts allt via sajten och pengarna kommer in på kontot per automatik. På blocket däremot kommer det fullt med mail om att de vill att man ringer upp. Hallå, om jag bara anger mailadress i annonsen och ingen telefonnummer så kanske, men bara kanske, det är så att jag vill att eventuella frågor som behöver ställas ska ställas via mail?! Vi kan också konstatera att frakten kan innebära vissa överraskningar när det kommer till kostnaderna. På Tradera får man normalt fler bud om man bjuder på frakten men frakt för skrymmande saker kan vara dyrt. Här gäller det att titta noga innan man lägger upp annonsen och sätter sitt pris. Vi lyckades sälja 5 av korten till en och samma person vilket sparade några kronor i frakten. Leksaksfigurerna och kostymen är de saker som blev dyrast i frakt med 140 kr och 78 kr.

Kostymen var också det som är anledningen till den ena bilden i inlägget. En riktigt nöjd köpare kommer gå runt på stadens gator i en snygg kostym. Hoppas att han använder den mycket. Det omdömet skänkte lika mycket glädje till Aktiepappa som vetskapen om att kostymen kommer till användning gör.


Den absoluta merparten av försäljningarna har gått igenom oerhört smärtfritt och vi har endast behövt pruta på 3 av försäljningarna vilket får ses som en bra grej. Tre av försäljningarna (två auktioner tas om på Tradera och en försäljning ligger på Blocket fortfarande) har ännu inte kunnat avslutas utan där kommer det förhoppningsvis komma in några hundralappar om några dagar. I slutändan drog projektet in 10.863 kr vilket är riktigt riktigt bra!


Läs även:
28 försäljningar på 28 dagar, del 1
28 försäljningar på 28 dagar, del 2