Sidor

måndag 27 februari 2017

Investor - Sveriges mäktigaste bolag!

Investor bildades redan 1916 och är ett svenskt investmentbolag. Familjen Wallenberg är sedan start huvudägare i bolaget genom Wallenbergstiftelserna



Det var genom en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank som Investor grundades och sedermera introducerades bolaget på börsen. Från början fanns innehav i AB Diesels Motorer och AB Scania-Vabis i bolagets portfölj.

Jacob Wallenberg hade en ledande roll för bolaget under 1920-talet och under den tiden var Investor med och omstrukturerade Astra som sedan  dess varit ett långsiktigt innehav. I början av 1930-talet när Kreugerkraschen inträffade tog Investor över Ivar Kreugers innehav i bolag som SKF, Ericsson och STAB. Portföljen utökades även därefter med innehav i Electrolux. Genom sitt smarta ägande av framför allt A-aktier kontrollerar familjen Wallenberg stora delar av svensk industri genom sitt ägande i Investor. Om man googlar "Wallenberg makt Sverige" så hittar man bland annat en artikel från etc om hur familjen Wallenberg styr Sverige. Inte helt opartisk men artikeln visar ändå hur vissa delar av svensk vänster ser på familjen. Intressant men inte helt korrekt kanske.


Noterade och onoterade innehav

Majoriteten av tillgångarna i Investor utgörs av noterade kärninvesteringar i form av ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq, Saab, SEB, Sobi och Wärtsilä. Gemensamt för bolagen är att de är multinationella företag med beprövade affärsmodeller samt starka marknadspositioner.

EQT
EQT är Investors private equity-fond, startad av Investor och de är fortfarande stor sponsor av EQT:s fonder. Bland annat äger EQT Eton shirts som tillverkar världens bästa skjortor (enligt Aktiepappa). Dyra som bara den men väl värda de pengar de kostar i och med att man sparar in tiden och förtreten det tar att stryka.


Patricia Industries
Patricia Industries är ett bolag som har hand om Investors onoterade bolag. D inriktar sig på utveckling av Investors onoterade innehav, framförallt de helägda dotterföretagen Aleris, BraunAbility, Grand Group, Mölnlycke, Permobil mm. Under Patricia Industries finns också finansiella Investeringar, tidigare Investor Growth Capital-investeringar och andra innehav där investeringshorisonten inte definierats. partnerägda innehav: 3 Skandinavien, Kunskapsskolan, Memira, Sobi, Newron mfl.

VD: Johan Forssell
Ordförande: Jacob Wallenberg
Bransch: Finans & Fastighet
Börsvärde: 278,3 MSEK
Antal aktier: 767 175 030 st
Aktiekurs: 359 kr
Antal ägare hos Avanza: 41 826 st
Direktavkastning: 3,06 %
P/E-tal: använd aldrig P/E-tal för investmentbolag


Sedan något år finns Investor i Aktieflickvännens portfölj och har gett en fin utveckling om drygt 22%. Det är främst innehavet i Mölnlycke Health Care som var orsak till intresset från början då produkter används av flickvännen själv genom arbetet. I dagsläget handlas aktien med Substansrabatt enligt senaste uppgifterna vi kunnat hitta är 17,5 % men det var efter Q3 2016. Nu har kursen gått upp men det har sannolikt även innehaven så det kan stämma bra. Ett genomsnitt på rabatten de senaste 5 åren är 21,9 %. Och förväntad utdelning är 11 kr per aktie.

Investmentrabatt

Vi har tidigare diskuterat ämnet investmentrabatt, eller substansrabatt om man hellre vill använda det utrrycket, här på bloggen och det inlägget rekommenderas såklart. När det kommer till Investor så kan ett visst mått av rabatt vara befogat då Investor i första hand är ett maktbolag snarare än ett bolag som utvecklar de ägda bolagen. I Investor har familjen Wallenberg samlat sina innehav av A-akter och det är här makten i stora delar av svenskt näringsliv finns. Men å andra sidan har Investor i och med sina investeringar i EQT och PAtricia Industries en fin portfölj av onoterade innehav som inte har någon aktiekurs att räkna med vid beräkningen av investmentrabatten och de värderingar som gjorts i bokföringen av dessa innehav är väldigt försiktig enligt mig. Bloggkollegan Lundaluppen håller inte med om det dock. Det gör att enligt mig borde rabatten vara lägre i Investor än i andra investmentbolag som bara har noterade innehav. Det skulle till och med kunna vara befogat med en premie i händelse av att de onoterade bolagen går bra, vilket i alla fall Mölnlycke och några andra verkar göra. 

Jag har vid något tillfälle läst att en investering i Investor skulle vara som en investering i en Sverigefond. Det är faktiskt en väldigt bra liknelse av Claes Hemberg men jag skulle vilja lansera en egen liknelse och det är att Investor är som en blandning av Industrivärden och Ratos. Industrivärden på grund av dess tunga investeringar i svenskt industri och Ratos på grund av dess fina portfölja av onoterade bolag. Det verkar som om fler än vi förstått Investors fina innehav och de senaste tre månaderna har aktien gått upp med 14,6 %. Denna uppgång är egentligen det enda som talar emot att vi köper fler aktier. Det är antagligen ett feltänk och ett inslag av EA (emotionell analys) men det borde komma lite köplägen på lägre nivåer framöver.



Kanske är våra tidigare inlägg i närliggande ämnen intressanta:





lördag 25 februari 2017

Säljer Ica med 8,2 % vinst


Veckan har dels bjudit på all time high i alla portföljerna och det har även uppkommit ett par fina tillfällen för nya aktieköp samt också någon försäljning.


Aktiepappa har i veckan köpt 400 st Resurs holding för 55,50 kr och 54,75 kr. Försäljning av innehavet i ICA gjordes till en kurs om 293,30 kr  vilket gav en vinst på 22,30 kr per aktie. Detta har delvis ingått i planen men om ärligheten ska fram så var egentligen säljkursen 300 kr. Dock kändes 293,30 tillräckligt nära för att det skulle klia i fingrarna. Ica slutade veckan på 292 kr så än så länge var det rätt beslut. Planen är att innehavet i Axfood ensam ska stå för dagligvaruhandeln i portföljen. Axfood är med sina 1.100 aktier numera det tredje största innehavet i portföljen efter  Svolder och HM


För Aktieflickvännens del har det blivit 40 st Swedbank för 226,70 kr. Samt ytterligare 200 st Resurs till en kurs om 55,15 kr. Genom dessa köp har kommande utdelningar ökat med 1.128 kr.

Resurs Holding har i veckan tappat nästan 10 % pga att en av storägarna Nordic Capital sålt aktier för  uppskattningsvis  1 miljard kronor.

I övrigt kan vi meddela att bloggen slog alla tiders besöksrekord under torsdagen och vi tackar alla besökare och bloggkollegor för att ni är med och gör skapar en levande blogg genom att läsa och kommentera.



Tidigare inlägg om Axfood
Tidigare inlägg om Resurs Holding

torsdag 23 februari 2017

Pengamaskin

Det finns flera ord inom ekonomibloggarvärlden och investerarvärlden som jag inte alls tycker om. Ett av dem är: pengamaskin. Tycker det är töntigt. Kanske beror det på att jag första gången hörde det när Charlie Söderberg sa det men han ville inte förklara vad det var utan man skulle gå på hans föreläsningar för att få höra vad han menade. Urtöntigt upplägg med den typen av cliffhanger om ni frågar mig och där förlorade Charlie mig för alltid. Sen har Charlies adept Jan Bolmeson fortsatt tugga om pengamaskiner för sig, sitt barn och för barnets kompisar samtidigt som både Charlie och Jan envisas med att promota projektet Better globe som vissa tycker liknar ett pyramidspel. Jag har inga ingående kunskaper i projektet utan frågar mig kallt; om ett projekt är fantastiskt så behöver man väl inte promota det så hårt? Även Dagens Nyheter har skrivit om Better globe och pyramidspel. Den som vill bilda sin egen uppfattning i frågan hänvisas till professorgoogle.

Själva konceptet med pengamaskin tycker vi däremot om. Dock kallar vi det hellre Utdelningsaktier eller utdelningsportfölj. När det kommer till utdelningsaktier så har vi några favoriter. Bland annat Axfood, HM, Swedbank och Svolder. Svolder är ett dåligt exempel då de numera inte delar ut mer än knappt 1,3 % men de hamnade i portföljen på grund av att de delar ut så bra och givet det låga ingångsvärdet ger de en fin årlig utdelning på investerade pengar nu med. Ca 5,5 % faktiskt och det är inte dåligt. Aktiepappas långsiktiga portfölj är tänkt som en utdelningsportfölj. Jag har kollat lite på andra bloggares portföljer och Spara klokt har en fin utdelningsportfölj som jag ska snegla lite på när vi bygger upp och om vår utdelningsportfölj.

Tanken är som alla vet att utdelningsaktier köps pga sin fina utdelning. Det bör dock vara ett bolag som går bra för annars kommer snart utdelningarna sluta komma. Ett exempel på det är Ratos som nyligen sänkte sin utdelning ganska rejält. Köp med andra ord stabila utdelare som delar ut bra men som också kan visa resultat i bolaget som tyder på att de kan fortsätta tjäna och dela ut pengar.

Hur bygger ni som läser era utdelningsportföljer? Länka gärna i kommentarsfältet.



tisdag 21 februari 2017

Min bästa investering!


Ni som följt bloggen ett tag har säkert läst det inlägg jag skrivit om Svolder. Det är ett av de absolut mest lästa alla kategorier vilket sannolikt beror på att det ligger i topp över våra populära inlägg och dels på att det faktiskt är rätt så få inlägg/artiklar skrivna om just Svolder. Jämför man med HM till exempel så finns det lite mer skrivet om dem. Söker man efter SvolderGoogle så visar första sidan nästan bara träffar från Svolders hemsida. Chansar mest har skrivit något 2015 som visas och vårt inlägg finns också med. Men det ser som sagt tunt ut kring Svolder.


Varför jag tycker så mycket om Svolder då? Ja man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord. Eller är det hundra. Svolder har gått bra. Jag har hållt min strategi och gått in tungt och de har sedan gått bra. Men anledningen till att jag gick in i dem från början var att de delade ut bra och de hade ett system som höll nere investmentrabatten som tilltalade mig. Efter utdelning tappade de dubbelt eftersom de delade ut procent på innehavet istället för på vinsten och direkt efter utdelning handlade jag fler aktier varje år. Svolder är helt enkelt min snöboll och nu när småbolagsaktier rycker har den börjat rulla på riktigt. Ni som undrar över antalet så är detta en bild från min Aktiedepå. Resten av aktierna finns i ISK och har ett lite högre inköpsvärde (102 kr) men de är bara 100 till antalet.

Svolder är mitt mest kära bolag och min bästa affär. Vilka är era favoriter?

söndag 19 februari 2017

Warren Buffett

Som hos många andra har dokumentären "Becoming Warren Buffett" setts här hemma.

Trots sina tillgångar upplevs Warren Buffett vara en jordnära och numera generös person.

Dokumentären lämnade ett budskap om att i slutändan är pengar inte allt och kanske därför Warren valt att göra som han gjort efter sin frus bortgång. Dokumentären gav lite tankar på vad som är viktigt när allt kommer omkring. Har du inte sett den, så är det något du borde göra!



onsdag 15 februari 2017

Kvalitetsinlägg från senaste veckan

Så här mitt i kvalitetsbloggarveckan har vi försökt sammanställa ett antal blogginlägg från föregående vecka som vi tycker andas kvalitet. 


Eftersom kvalitet kan vara väldigt olika för olika personer ska ni inte se detta som någon form av facit utan snarare som ett uttryck för vad vi tycker om att läsa.

Först upp på listan hamnar självklart Mr kvalitetsbloggare him self: Onkel Tom som har initierat hela tanken med denna kvalitetsbloggarvecka. Ett mycket bra initiativ som oavsett allt annat inte kommer sänka kvaliteten på blogginläggen i alla fall. 

Nästa inlägg som slår oss som kvalitetsinlägg är Spara klokt som gjort en riktigt fin sammanställning av Castellum. Ett gediget inlägg med en lite annorlunda touch som visar något nytt med ett nästintill sönderbloggat företag. 

Att välja lycka har gjort en riktigt kvalitetsfylld sammanställning av Archer Daniels Midland (ADM) och oavsett att man tycker om företaget eller ens investerar i det eller i samma land så får ett så pass genomarbetat och bra inlägg klassas som kvalitet. 

Slimis har i veckan gjort vad vi kallar just en ”Slimis” och köpt och sålt Handelsbanken för 1,4 miljoner kronor. Om inte bara beloppet hade räckt för att imponera så gör det faktum att Slimis hittat ett helt eget sätt att tjäna pengar på sina aktier att han kvalar in på vår kvalitetsbloggarlista. Ett kort men innehållsrikt inlägg som bidrar till fler sätt att tjäna pengar på aktier. 

Lundaluppen behöver egentligen ingen motivering för att hamna på listan. De allra flesta av luppens inlägg kvalar i vårt tycke in. 

Avanzabloggen med Claes Hemberg har i veckan skrivit om en av de saker han brinner mest för; att få bolåntagare att pruta på räntan. Ett informativ och bra inlägg som trots sin korthet ger all den information man behöver. Detta kopplat till ett antal länkar för den som vill fördjupa sig inom de olika områdena. 

Som den uppmärksamma läsaren märker så tycker vi att kvalitet inte per automatik hör ihop med långa inlägg. Nej för oss handlar det snarare om att visa på något som vi inte visste tidigare och gärna på ett kortfattat och informativt sätt.


Vad är bloggkvalitet för er?

måndag 13 februari 2017

Björn Borg - Nu lyfter vi!

Vi som är födda strax innan 1980-talet minns nog den hårfagre svensken som sopade banan med världens all tennisproffs och som gick under samma namn som de kalsonger som var och varannan ungdom numera använder; Björn Borg. Använder man Google för att söka efter just Björn Borg så hamnar personen och tennisspelaren Björn Borg faktiskt längst upp om man bortser från den sponsrade länken som företaget Björn Borg köpt. 

Björn Borg har med andra ord ännu inte hamnat där till exempel René Lacoste (som också var en gammal tennisspelare) har hamnat. Lacoste förknippas mer med kläder än en person. Jag skulle gissa att de flesta som är under 40 år inte ens vet om att den där krokodilen på pikétröjor härstammar från en gubbe ens.

Fakta om bolaget


Björn Borgs verksamhet handlar till 61 % om underkläder men bolaget har även en sportklädesverksamhet som säljer skor, parfym, väskor, glasögon mm. Björn Borg-produkter säljs på ett tjugotal marknader. De två största marknaderna är Sverige och Nederländerna. Personen Björn Borg står numera helt utanför företaget.

Bransch: Sällanköpsvaror
VD: Henrik Bunge
Börsvärde: 839 MILJSEK
Antal aktier: 25,1 MILJ
Aktiekurs: 35,30 kr
Antal ägare hos Avanza: 3 467 st
Direktavkastning: 6,06 %
P/E-tal: 22,28


När det kommer till Björn Borg så är turerna många. Från att ha gjort det ingen annan tidigare gjort när han vann Wimbledon 5 år i rad till playboy och inneklubbsbesökare med inte mindre än tre 
giftermål på meritlistan blev Björn till slut affärsman.   Enligt egen utsago blev Björn lurad av sin kompanjon Skarke som han numera kallar Skurke men sannolikt bidrog det vidlyftiga levernet med privatjet och lyxiga vanor till konkursen som följde.

Numer är i alla fall såväl företaget som privatpersonen Björn Borg på grön kvist och Björn har enligt det licensavtal som han tecknat med företaget fått ut en fin summa varje år för lånet av namnet Björn Borg. Dels fick Björn en klumpsumma 2006 och dels har han fått ca 2 % av företagets årliga omsättning sedan dess. Totalt har Björn Borg fått 450 miljoner för företaget och lånet av namnet fram till och med 2016. 


Framtiden


2017 kommer vara det första året då börsföretaget Björn Borg inte dras med denna licenspeng som årligen kostat omkring 30 miljoner kronor. För ett företag som omsätter 580 miljoner blir det en rejäl extra slant i vinst. Dessutom hamnar de 30 miljonerna rakt på vinsten vilket innebär att vinsten ökar från 59 miljoner till 89 miljoner givet 2015 år siffror. På fredag kommer Björn Borg med sin rapport för 2016 och jag tror att nu kommer äntligen investerarna att inse den förändring detta innebär. Det faktum att Björn Borg delar ut drygt 6 % gör dem till en utmärkt utdelningsinvestering och de är självklara i Aktiepappas portfölj. 


Håll i hatten för nu blir det åka av i Björn Borg!


fredag 10 februari 2017

Seamless Distribution +36 %

Seamless ökar med 36 %


Pressreleasen finns att läsa på Tradevenue.

En fin ökning av rörelseresultatet räddar dock inte aktiekursen även om jag gått från -33 % till -23 % på bara en vecka. Dock tror jag fortsatt på företagets affärsidé. Det ligger i tiden med digitala betalningar och få är lika väl förberedda för denna nya marknad än Seamless och SEQR. För att kunna sätta mig in i verksamheten ska jag faktiskt testa att ladda ner deras app och se om det funkar så smidigt som de ger sken av.

Härligt att företaget går bättre och bättre i alla fall. Det kanske är läge att köpa in sig lite mer i företaget?


torsdag 9 februari 2017

Kickoff 2017

Så var det dags för kickoff igen för Aktiepappa och aktieflickvännen. 



Denna gången bar det av söderut till ett trevligt hotell där Aktiepappa blivit inbjuden för att testa anläggningarna inför eventuella framtida bokningar.

Efter visning av hotellets samtliga utrymmen, såväl konferensen som rum och restauranger blev det till att utforska faciliteterna på egen hand. Aktieflickvännen fick även denna gången äran att följa med för att dels agera sällskap och dels hjälpa till med omdömet. Efter att ha gjort oss hemmastadda på rummet bar det iväg till Spa-avdelningen för att slappna av lite och för att känna in stämningen. Efter någon dryg timme var vi avslappnade och rena och det började bli dags att jobba.

Upp till rummet där vi först fick möblera om så att vi fick till något som liknade ett kontor. Vi hade fått en flaska bubbel från personalen. (Antagligen en liten muta för att de ska få bra omdöme.) Och vi hade tagit med lite egen plockmat som vi dukade upp på vårt nya kontor. Självklart riggade vi ”kontoret” med våra splirrans nya anteckningsblock som Aktiepappa roat sig med att plocka fram. Dukat och riggat, dags att jobba.

Måluppfyllelse:


1.      Vi har nått de sparmål vi satte upp på förra kickoffen med en total pott om 130 000 kr kontant för flickvännen samtidigt som Tele2 lämnat hennes portfölj. Aktiepappa har investerat 116 000 kr på börsen enligt plan.
2.      De aktier vi plockat ut på senaste kickoffen var Axfood, Investor, Swedbank och Ratos. Samtliga dessa bolag finns nu i portföljen och de har dessutom fyllts på i den mån de fanns där sedan tidigare.
3.      Planen var att sälja JM om de nådde 240 kr, dock vidhölls inte det utan de finns faktiskt kvar i portföljen. Sett i efterhand var det ett smart drag då de numera står i 280,20kr. Vilket ger en värdeökning på 34,83% sedan köp i mars 2016.
4.      Kinnevik har fortfarande inte fått en plats i Aktieflickvännens portfölj men finns fortfarande under bevakning.

Nya mål:


1.      Aktieflickvännen ska investera 9.000 kr per månad i aktier fram till April. 5.000 kr ska avsättas till en utbildning. Från maj till Augusti ska samtliga sparade pengar förvaras kontant på konto.
2.      Köp ska i första hand göras i Ica, Swedbank och Investor för flickvännen och i Björn Borg och i Tele2 för Aktiepappa. Eventuella lottsedlar i form av fler aktier i Seamless kan göras om speldjävulen slår sitt grepp i oss ;).
3.      Lite nya uppslag som vi vill blogga om finns i hyresmarknaden med lite förklaringar till hur hyreslagen fungerar och hur det påverkat vår bostadsmarknad, film om Fingerprint, Teknisk analys och löntagarfonder med mera.


Ny kickoff planeras till efter sommaren. I vilken mån kör ni som läser bloggen familjekickoff och hur brukar de i så fall se ut?

onsdag 8 februari 2017

Köp i Handelsbanken av en stolt förälder

Vid ett samtal runt köksbordet för någon månad sedan försökte jag få mina söner att förstå det där med att man inte alltid kan vara säker på att alla aktier går bra. Speciellt inte på kort sikt. Detta är en viktig insikt som inte ens alla vuxna har kommit till ännu. Det är dock bra att barnen, som faktiskt har en del aktier, lär sig detta tidigt. De var med i resonemanget och efter en stund säger 12-åringen: ”men då borde man ju köpa aktier i banken för om det går dåligt kommer folk vilja låna pengar och då kommer banken tjäna mer”. Insiktsfullt av en så liten kille och ni kan ju gissa om detta gjorde mig som förälder stolt. Sen finns det såklart fler faktorer som spelar in men resonemanget är ju klockrent.

Till saken hör att den lille äger aktier i Handelsbanken, något han valt själv men tydligen glömt av.

Nu till felköpet idag. De gamla aktierna i Handelsbanken ägde sonen i en traditionell depå och det har blivit dags att försöka flytta över dem till hans nya ISK hos Avanza. Efter att ha sålt Ericsson med förlust har han sålt av aktier med motsvarande vinst för att kunna kvitta förlusten i deklarationen. Nu ska det återinvesteras och det blev dags att köpa lite Handelsbanken A på dagens dipp. Slimis har lärt mig vilka aktier i Handelsbanken man ska köpa. 

Jag loggar in på Nordnets app (som har ganska stor förbättringspotential) och letar upp Handelsbankens aktie och lägger en köporder på 127,90. Ordern går igenom direkt och det är då jag inser att jag har köpt dem på min egen depå som jag har kvar hos Nordnet. Ibland går det för fort helt enkelt. Efter ett par timmar väljer jag att kliva ur dem på 129 kr med en blygsam vinst om 108 kr som dessutom ska beskattas med 30 %.


Det ursprungliga köpet då? Jodå, jag gick in på rätt depå och lägga en order där också. Denna gång la jag ordern på 127,80 och nu fick den lille sina 100 Handelsbanken A.



tisdag 7 februari 2017

28 försäljningar, del 2

 
Aktiepappa


28 dagar



Nu har det gått en vecka och 1/4-del av vår säljagrejermånad. Läs gärna första delen av #28dagar. Den har hittills resulterat i följande sålda varor:

·        Skidpjäxor                     250 kr
·        Leksaksfigurer               904 kr
·        Leksaksfigur                    91 kr
·        Snowboard                     550 kr
·        Skidor                            650 kr

·        Totala intäkter             2445 kr
·        Totala kostnader           190 kr
·        Netto                           2255 kr

Vi gjorde en liten felräkning när det gäller frakten. Ett räknefel gav en miss på en dryg hundralapp på en av de dyrare försäljningarna vilket känns lite dåligt men det är inte mycket att göra åt det. Samtliga ovanstående varor är nu antingen hämtade eller betalade och skickade. Blocket verkar vara bra för vissa saker medan Tradera verkar vara bättre för andra saker. Det gäller att välja rätt.


Dessutom har vi för tillfället fler annonser ute och vi kommer i slutet av veckan att komplettera dessa annonser genom att ge oss på en del av de kläder som ska ut på marknaden. Vi har svårt att bestämma hur vi ska göra med tajmingen för tillfället och vill gärna ha er input. Ska man invänta lönen i slutet av månaden och försöka få auktionerna att sluta då eller ska man bara köra på nu mitt i månaden? Det är ju sannolikt att fler väljer att tajma med lön vilket bör få till följd att vi har tuffare konkurrens då.


måndag 6 februari 2017

Fundamental analys


Analysmetod i samband med investering på börsen.


För många kan det vara spännande att börja handla med aktier men det kan samtidigt verka avskräckande som nybörjare med alla dessa "fina" begrepp som hör aktiemarknaden till. Därför tänkte jag kortfattat förklara vad fundamental analys är.

Man brukar säga att det finns två sätt att analysera bolag/börsen för att hitta köpvärda aktier, det är Teknisk- eller Fundamental analys.  Det ena tillvägagångssättet utesluter inte det andra så det finns de som kombinerar båda sätten men de används ofta var för sig.

När man använder sig av fundamental analys tittar man på bolagets historik samt dess prognos för nästkommande år för att göra en värdering på aktien. Målet är att hitta bolag som vuxit och ökat i värde under en längre tidsperiod. Faktorer som är viktiga för den fundamentala analysen är bland annat bolagets redovisade vinst, omsättning, kassaflöde och genom de kunna sammanställa en prognos över hur utvecklingen för bolaget ser ut i framtiden. Till skillnad från teknisk analys utgår man inte från hur trenderna i aktiehandeln ser ut eller aktiemarknadens förväntningar på aktiekursen när analys görs utan fokus ligger i stället på bolagets ekonomiska prestationer.

Vid fundamental analys används ett antal nyckeltal som exempelvis  P/E-tal och P/S-tal.

P/E är ett begrepp som står för price/earnings dvs pris/vinst. P/E-talet kan ge en fingervisning om aktien är billig eller dyr. Nyckeltalet påvisar hur många årsvinster marknaden värderar bolaget till och hur lång tid det kommer att ta för att få tillbaka sitt investerade kapital sin förutsatt att bolagets vinst är lika hög som när aktien köptes. Dvs ett P/E-tal på 10 talar för att det kommer ta 10 år tills bolaget tjänat in samma belopp som betalades när aktien köptes.

Lågt P/E-tal talar för att bolaget är undervärderat eller låga förväntningar på bolagets framtid medan högt P/E-tal talar för att aktien kan vara övervärderad alternativt höga förväntningar från marknaden med fortsatta vinster och utdelningar från bolaget.

P/S står för price/sales dvs pris/försäljning.
Med hjälp av P/S-talet kan aktiens pris i relation till bolagets omsättning påvisas. Med andra ord ger nyckeltalet information om hur högt marknaden värderar bolagets omsättning. Ett högt P/S-tal kan innebära två saker: Bolaget har en hög aktiekurs i relation till omsättningen per aktie och kan betyda att värderingen är för hög. Alternativt att marknadens förväntningarna på bolaget är stora och dessa leder till en ökad omsättning med stigande aktiekurs vilket också ger ett högre P/S-tal. Det motsatta ger ett lågt P/S-tal.

 Hur använder ni FA?

/Aktieflickvännen



lördag 4 februari 2017

Reklam tar livet av bloggen!

Den senaste veckan har ett flertal ekonomibloggare tagit upp frågan om något som jag tolkar som etiken hos oss ekonomibloggare. Det har dels varit Egon investor  som ifrågasätter hur mycket reklam man ska ha på bloggen och hur ofta man ska publicera inlägg, därefter läste vi om snålcoachen som resonerade i samma banor och sen gjorde Onkel Tom ett inlägg med ett upprop och en uppmaning till oss alla att diskutera frågan samt att starta en diskussion i frågan för att sedan avsluta med att utnämna vecka 7 till kvalitetsbloggarvecka. Ett mycket bra initiativ av samtliga ovanstående bloggare.

Generellt tycker vi att självrannsakan är något riktigt bra och det är det som ovanstående blogginlägg skapar hos oss. Efter att ha läst Egons inlägg kollade jag lite på vår blogg och känner att vi inte är den direkta måltavlan för hans kritik, i den mån det fanns en konkret måltavla. Däremot skadar det inte med lite självrannsakan som sagt. Vi är inte heller rädda för kritik utan uppmanar er som läser bloggen att ta ett par minuter, gå in på Aktiepappa och se vad ni tycker. Är det för mycket reklam? För lite? Skriver vi längre inlägg än ni vill läsa? Vill ni se längre inlägg? Ser bloggen bra ut helt enkelt?

För att återgå till Onkel Toms uppmaning så handlar den om vad som är kvalitet.  För att sammanfatta vår känsla så blir det kvalitet när det märks att det som skrivs ä
r skrivet för att författaren har en uppenbar önskan att förmedla något. När det blir tydligt att han eller hon skriver vad någon annan förväntas vilja höra så har man klivit över gränsen för vad som är kvalitet för oss. Självklart ser vi gärna att någon tjänar pengar på sin blogg, det är något vi blir glada över. Det gäller dock att ha en balans där. En blogg som säljer mer reklam än den levererar i läsupplevelse kommer snart inte ha några läsare kvar och då kommer ingen vilja göra reklam där. Därför är det precis som Tom och Storugglan skriver i kommentarerna hos Tom; självreglerande.

Aktiepappa älskar verkligen det Onkel Tom gör i och med sitt inlägg. Han belyser något som kan anses negativt, belyser det och försöker vända det till något positivt. Dessutom bjuder han in oss andra att vara med och göra det positiva ännu större samtidigt som vi antagligen skapar lite debatt vilket ger ytterligare kraft åt argumenten. Bra jobbat Tom!


*vänligen notera att den braskande rubriken är ett utbrott i humoristisk anda avsedd att visa på just det Egon skriver om rubriker i sitt inlägg.

fredag 3 februari 2017

Fredags tipset

Aktieflickvännen besökte glasbanken i veckan för att köpa lite bubbel. Det skulle firas lite fina rapporter från Investor, HM och Swedbank i veckan. Blev rekommenderad att testa Beaumont des Crayeres. Vanligtvis föredrar vi Champagne gjord på mer Chardonnay men denna är gjord på 60 % Pinot meunier, 25 % Chardonnay och 15 % Pinot noir. 


Måste faktiskt tipsa er som inte testat den att göra det. Med en prislapp om 210:- kändes den prisvärd och smaken var det verkligen inget fel på! Vi har efter att ha provat oss runt lite i bubbeldjungeln konstaterat att Crémant och Cava är inget för oss. Skillnaden mellan Dessa båda dryckessorter och Champagne kan av vissa bagatelliseras men de unika förutsättningarna som finns i området Champagne ger en egen smak.

Hoppas ni får en fin fredagskväll och kan fira fina rapporter som trillat in i veckan!

För den med intresse för champagne så har vi hittat en mycket trevlig sida med många tips på härlig bubblor och då särskilt Champagne. Missa inte deras provning av Champagneglas

onsdag 1 februari 2017

28 dagar - 28 försäljningar

Aktiepappa
28 dagar



Idag 1 februari kickar Aktiepappa och Aktieflickvännen igång vårt projekt #28dagar. Nu handlar det inte om att likt boken med det snarlika namnet 438 dagar  att infiltrera oljeindustrin eller om någon bok som ska skrivas. Inte ens handlar det om ett afrikanskt fängelse likt det Schibbye och Persson hamnade i innan de skrev boken om sitt dryga år där och tjänade stora pengar på sitt lidande.


Nej, vi ska i istället, i sann snål-anda, försöka sälja 28 saker på 28 dagar. Det kommer bli annonser på Blocket, Tradera (som för övrigt via en tur hos e-bay hamnat numera ägs av Elon Musks gamla bolag Paypal)  och sannolikt även på studentlitteratur.se. Vi startar idag och kommer jobba med detta hela februari med uppföljning här på bloggen.

Först ut är faktiskt skidpjäxor som aktiesonen växt ut ihop med ett par samlingar av leksaker som stått och samlat damm i hans rum. Tanken är att dessa ska kompletteras med såväl kläder som Aktiepappa tränat sig ur samt böcker från studier mm.

Innan februari är slut ska 28 olika saker ha lämnat våra hem och vi ska dels ha fått mer plats i hemmet/förråden, vi ska dels ha gjort någon glad genom att de får köpa en bra produkt till ett bättre pris än i affären och vi ska dels ha samlat in lite pengar till Aktiepappas aktiekonto.

I dagsläget finns det totalt bud på 225 kr på de auktioner som ligger på Tradera och i morgon kommer en familj för att titta på Pjäxor som saluförs för 250 kr.


*de leksaker som hör till aktiesonen hamnar självklart på hans eget ISK och han har fått vara med och förbereda detta. 


Fortsättning:

http://aktiepappa.blogspot.se/2017/02/28-forsaljningar-del-2.html
http://aktiepappa.blogspot.se/2017/03/28-forsaljningar-del-3.html