måndag 5 mars 2018

Älskade aktier - Hatade produkter

Vissa bolag vill man vara kund hos och andra vill man äga
Har ni någon gång känt känslan "det här bolaget vill jag gärna äga men jag skulle aldrig vilja vara kund där"? Ibland hör man vissa som bara köper bolag där de själva tycker om deras produkter och det behöver inte vara fel. Vi gör likadant hos till exempel Axfood. Vi handlar jättegärna på Willys och vi äger gärna aktier i dem. Det beror dock inte bara på att vi handlar där såklart. Axfood är ett lönsamt bolag med bra utdelning och vi tror på dem långsiktigt. Sen finns de vissa bolag som vi inte vill varken vara ägare till eller vara kund hos. Det mest intressanta enligt oss är när man tycker om antingen den ena sidan av bolaget eller den andra. Här kommer några bolag vi resonerat kring:

Bolag att äga


Resurs holding

I portföljen kan vi börja med Resurs som är ett bolag som lånar ut pengar. Dels till kreditkort med dyr ränta och dels låter de kunder köpa produkter till avbetalning med likaledes dyr ränta. Vi äger som ni säkert vet en hel del aktier i Resurs holding och vi tycker om dem på flera sätt men vi kommer aldrig att vara deras kunder. Resurs delar ut fina vinster till sina aktieägare men vinsterna kommer från verksamhet som vi väljer att inte deltaga i.

Intrum Justitia

Intrum finns i Flickvännens portfölj och med ungefär samma motivering som ovan gäller för dem. Vi räknar kallt med att aldrig bli kund hos dem. Det hindrar dock inte att vi kan tänka oss att tjäna pengar på människor som väljer att vara kund hos dem. Dessa kunder genererar bra vinstmarginaler för företaget och dessa vinster tar vi gärna del av. Därför har vi investerat i Intrum.

Castellum

Som fastighetsägare använder jag hellre egna lokaler än att hyra dem. Hyr man får man betala hela kostnaden för fastigheten plus en vinst till fastighetsbolaget. Jag tar hellre investeringen och risken själv och därmed även chansen till vinst. Ska vi investera i något fastighetsbolag ligger dock Castellum bra till. Det kan noteras att Castellum är Aktieflickvännens val. Aktiepappa själv avstår investeringar i fastighetsbolag.

Coca Cola

Här är ändå en produkt som vi under vissa omständigheter kan snubbla över. Dock väljer vi i princip alltid att köpa andra produkter än Coca Colas när vi köper dryck.

LVMH

Ett mycket intressant bolag som vi skrivit om tidigare och vi tycker att de har starka varumärken men vi väljer hellre att köpa andra varumärken som vi anser mer prisvärda. Det hindrar dock inte att vi är intresserade av att tjäna pengar på de kunder som väljer varor utifrån marknadsföring snarare än kvalitet ;).

Swedish match

Vi nyttjar inte deras produkter och har inte för avsikt att börja med det heller. Dock kan vi tänka oss att äga dem. De tjänar bra med pengar och delar ut 4,7 % inklusive extrautdelningen. Det är uppenbart att det är lönsamt att sälja varor som är beroendeframkallande.

Fenix outdoor

Vi kan mycket väl tänka oss att äga aktier i Fenix outdoor. En direktavkastnign på 0,89 % är dock inget som lockar oss i nuläget men vi har egentligen inget principiellt emot att äga dem. Däremot avstår vi från deras kläder i allmänhet och från "kommunistpuckeln" Kånken i synnerhet. 

Bettingbolag

Vi har inget att invända moraliskt mot bettingbolagen och vi har ägt aktier i Mr Green men vi skulle aldrig satsa våra pengar till de dåliga odds som de erbjuder. Samma gäller såklart med Svenska spels lotter mm. En investering på börsen är inte garanterad vinst men oddsen är mycket mycket bättre där. 

Spritbolag generellt

Vi dricker inte sprit och därför faller det sig naturligt att vi inte heller är kund hos dem. Däremot kan vi jättegärna investera i dem. Om andra vill köpa dyr sprit ska inte vi hindra dem. Däremot är vi gärna med och tjänar pengar på det. I dagsläget äger vi dock inga spritbolag.


Bolag att vara kund hos


Tesla

Tesla är en riktigt intressant och vacker bil med ett nytt tänk jämfört med gamla bilar. Dessutom är den miljövänlig. Vi äger gärna en Tesla. När det kommer till att investera i Tesla väljer vi däremot att avstå. De tjänar inga pengar utan radar bara upp förluster samtidigt som aktiekursen rusar. Det kan inte vara sunt tänker vi och avstår att investera i företaget som tillverkar världens coolaste elbil.

Avanza

Vi handlar gärna aktier via Avanza men vi har valt att avstå från att vara aktieägare i dem. Ett P/E-tal på 37 och en  utdelning på blygsamma 2,33 % är inget som lockar. Dessutom känns det mer stabilt att äga storbanker.

GlaxoSmithKline

Läkemedelsjätten GlaxoSmithKlines produkter har vi gott om i hemmet men vi avstår från att investera i dem av oklara anledningar faktiskt. Den som har en god anledning att investera i den amerikanska läkemedelsjätten får jättegärna lämna input.


Bolag som vi inte tar i med tång oavsett om det gäller deras aktier eller deras produkter


Fingerprint cards

Förklaring överflödig.


Herbalife

Skojarföretag med pyramidspelsliknande uppbyggnad.


Oscar Properties

Dels är det ett fastighetsbolag och sådana undviker vi. Dessutom känns deras affärsverksamhet skakig. Speciellt i dagsläget. Att Oscar själv ser ut som en stekig skojare är bara grädde på moset.13 kommentarer:

 1. Hur stabila är egentligen storbanker? Finns det utmanare närmsta åren? Hur farliga är Klarna och Avanza när de börjar erbjuda billigare bolån? Det finns ett sånt förakt mot storbanker bland mina vänner (högutbildade) pga hur mycket de tjänar jämfört med vad de faktiskt gör (har på sig fina kläder och rånar de mindre kunniga) att jag är lite skeptisk till att köpa såna aktier. Vad säger du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller absolut med dig på ett sätt. Avanza är ett bra exempel på ett mycket omtyckt och trevlig företag men de skiljer sig ändå lite från storbankdern. Jag har haft förmånen att träffa och diskutera med riksgälden vid ett par tillfället och då har jag lärt mig att storbankerna räddas av staten om de är stora nog att ses som samhällsskadande om de går omkull. Det gör inte Klarna och Avanza på samma sätt.

   Därmed inte sagt att din vänner har fel. Mina vänner och bekanta tycker likadan. Det har de dock gjort i många år utan att det drabbat storbankerna.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Kul inlägg Pappan! :) Jag tänker ofta likadant, många bolag vill man äga men inte vara kund i :).

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns hur många som helst! Har du några du vill dela med dig av?

   Radera
 3. roligt inlägg, ligger ju en hel del i det.
  Finns ju många bolag som man vi äga men vara kund i.
  Har också resurs bank, och ibland så kan man ju förstå stämpel de har som "fulbank" - att man profilera sig på krediter bl.a.
  Innan så var H&M en sådan kandidat för mig, bra att äga men köpte inget där.
  Nu har H&M gått till att man varken handlar aktier eller kläder där ;)

  /Mot1miljonen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja HM är en historia för sig och där är vi kluvna. Flickvännen köper en del där och vi äger dem båda. Jag däremot hittar aldrig några kläder som passar på HM och jag har inte köpt något där på länge länge. Däremot äger jag dem som sagt. Hoppas att du klev av HM på en bra nivå.

   Radera
 4. Jag aktar mig noga för att låta känslor ledsaga mina beslut på aktiemarknaden. Jämför annars t.ex. med hur bra det går för Miljöpartiet, rakt i diket med allting.

  Däremot reflekterar jag givetvis över behovet av företagets ifråga produkter/tjänster, vilken som är kunden etc. Dessutom studerar jag ledarnas agerande, uttalande, prestationer etc. Men, jag låter inte detta avgöra. För ytterst sett måste inköpspriset/värderingen anses attraktivt, annars blir inte avkastningen bra.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill å det bestämdaste ta avstånd från Miljöpartiet ;).

   Jag förstår dig och det är en utmaning att lämna känslorna utanför men ibland är det svårt. Man kan också resonera som så att om jag gillar något så gillar även grannen, och grannens barn osv, samma sak och då kommer produkten sälja.

   Radera
 5. Jag måste erkänna att här i Sverige är det väldigt svårt att få en kraftfull stavkista som kan återställa brutna äktenskap eller relationer. Men med hjälp av internet kunde jag komma i kontakt med den här kraftfulla stavningskanalen Dr .Adodo efter att ha läst mycket bra recensioner om honom på internet så jag kontaktar honom genom dessa detaljer via e-post: Adodospelltemple@gmail.com Och efter att jag berättade om min relativ stress så berättade Dr.Adodo att jag skulle lugna ner att min älskare kommer tillbaka till ursäkter för att lämna mig, jag lärde mig aldrig att detta skulle bli möjligt. Bara inom 48 timmar som jag kontaktade Dr.Adodo min älskare skickade mig och ett textmeddelande som säger att jag skulle förlåta honom och innan jag visste det han var redan på min plats och bad mig att acceptera honom tillbaka. Du kan kontakta Dr.Adodo på hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Kärlekspell som fungerar väldigt snabbt: Kolla på Dr Isikolo hemsida nu: www.drisikolosolutionhome.webnode.com

  Min man bröt upp med mig för 5 månader sedan, och tvingade mig att skriva under skilsmässa papper, och jag var helt hjärtbruten. Och jag kunde inte komma tillbaka i någon form emotionellt. Jag tackar gud för den här häpnadsväckande och strålande stavningskastern som kom till min räddning. Wow! Denna stavningskastare har hjälpt mig så mycket. Dr Isikolo garanterade mig en brådskande 24 timmars stavgjutning, som jag accepterade den. Chockerande! den här månaden den 4 december 2017 ringde min man tillbaka med massor av ursäkter efter 48 timmar som han försäkrade mig, och han gjorde allt som var möjligt för att dra tillbaka skilsmässapapirerna som tidigare var igång med kraften i denna mirakelspell. Min ex-man kom tillbaka till mig och han var ångerfull för det hela han har gjort Och nu är mitt liv balanserat och jag är glad igen. Tack så mycket så mycket, Herre för dina kraftfulla stavar. uttryck är inte tillräckliga för att säga tack. Email Dr Isikolo nu för brådskande kärleksspell.
  isikolosolutionhome@gmail.com
  WhatsApp eller ring honom +2348133261196

  SvaraRadera
 7. jag heter Sandra Oliveros med namn. Hälsningar till alla som läser detta vittnesbörd. Jag har avslagits av min man efter tre (3) års äktenskap bara för att en annan kvinna hade en stavning på honom och han lämnade mig och barnet lidit. en dag när jag läste igenom webben såg jag ett inlägg om hur den här stavningen heter Dr Isikolo på denna adress isikolosolutionhome@gmail.com, har hjälp en kvinna att återvända till sin man och jag gav honom ett svar på sin adress och Han berättade för mig att en kvinna hade stava på min man och han berättade för mig att han kommer att hjälpa mig och efter 3 dagar att jag ska få min man tillbaka. Jag trodde på honom och idag är jag glad att låta er alla veta att den här stavaren har makt att få älskare tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. Tack för att du hjälper mig Dr Isikolo kontakta honom på e-post: isikolosolutionhome@gmail.com eller honom på Whatsapp +2348133261196

  SvaraRadera
 8. Det viktigaste i denna värld är familj och kärlek, levande liv utan min man var en riktig röra för mig och mina barn. Jag är så glad att ta min ex tillbaka med hjälp av Dr.Oduduwa. Min största överraskning var att 3dagen efter att doktorn förberedde min kärleksspell, min man som övergav mig, min man tog bort mitt nummer från hans telefon, inga samtal och inga textmeddelanden från honom i mer än 14 månader plötsligt oväntat ringde mig och jag är så glad att vi har kommit för att bli igen genom doktor Oduduwa hjälp och hjälp. Jag är så glad att vara med min man i kärlek mer än någonsin tidigare. Dr Oduduwa är en stor kärlekskärlek, du kan kontakta oduduwa om du behöver hans assistent för att luncha en kärleksåtergivelse, för jag vet att han kan hjälpa dig också, Magic love stava för att ta tillbaka ex, Magic Love stava för att sluta skilsmässa och magisk förtrollning för att vinna domstolsfall och Magic Spell för att föda barn som egen.
  kontakta Oduduwa Spell Caster via hans personliga email: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
  Tel: +13019658857

  SvaraRadera