onsdag 20 december 2017

Skistar - bolagsstämma

Roadtripp till Sälen, Experium och SkistarSkidåkning

I vanlig ordning startar familjen Aktiepappa skidsäsongen med att besöka Skistars bolagsstämma i Sälen. Stämman hålls i Lindvallen på Experium och även om skidåkningen i Lindvallen normalt är bland den sämsta i Sälen så får man ge snöläggarna en eloge för att de fixat riktigt fin snö i merparten av backarna redan den 9 december. Vi åker på förmiddagen och vid lunch ställer vi våra snowboards och går in på stämman. 

Lunch och fika

Stämman inleds med buffélunch på O´learys följt av lussekatter, pepparkakor, te och kaffe uppe i årsstämmolokalen. Maten är biffar med rotfrukter eller panerad fisk med potatis och remouladsås och för att vara lunchbuffé är den riktigt bra. Tillbehören med ugnsgratinerade rödbetor och sås på fetaost är inte illa alls. Dessutom generöst med portioner. När vi ändå nämner hur generösa de är kan vi nämna att vi hade med en ungdom som inte är aktieägare vilket skapade lite oro då det var tydligt skyltat att hela restaurangen var abonnerad och att endast aktieägare var välkomna. Det hade varit enkelt att smita in och låta en person till äta ”gratis” men då det är vårt bolag och då jag som förälder känner ett visst ansvar stegar jag istället fram till tjejen i baren och berättar hur det ligger till och att jag vill köpa till mat till en person om det går. Tjejen säger att det är lugnt, han är välkommen att äta utan kostnad. Tack för det O´learys och Skistar.

Stämman

När lunchen är klar och alla är glada och mätta beger vi oss upp till lokalen där stämman skall hållas. Vi fikar några riktigt goda lussekatter och pepparkakor. Aktieflickvännen och sonen dricker kaffe och te medan jag fokuserar på lussekatterna. Sonen vill sitta längst fram, jag försöker övertyga honom om att vi kanske kan sätta oss på rad 2 eller 3 i alla fall men nej, han vill sitt längst fram och jag vill inte dämpa entusiasmen så han får som han vill. Det blir längst fram men jag förhandlar fram att vi kan sitta på kanten i alla fall. Vi tar i alla fall plats och efter en stund kommer styrelsen och de ska i vanlig ordning sitta på platserna längst fram i mitten. Där är Lena Apel (Collector), Mats Paulsson (PEAB och Skistar), Erik Paulsson (fd PEAB, Brinova och Skistar mm), Fredrik Paulsson (PEAB), Eivor Andersson (Svenska spel), Pär Nuder (fd finansminister) mfl. Just innan stämman skall börja reser sig Erik Paulsson upp, kliver fram till sonen och säger ”dig känner jag igen” och hälsar i hand på 13-åringen. Till saken hör att grabben varit på 2 stämmor tidigare och ända sedan första stämman har han fattat tycke för Erik Paulsson som vanligtvis leder stämman med en familjär och samtidigt professionell känsla. Han blev jätteglad över att Erik kommer fram och hälsar. För mig som förälder ser jag mycket hellre att han har Erik som idol än tex Zlatan Ibrahimovic eller Ronaldo. Alla dagar i veckan!

Stämman kunde inte börjat bättre som ni förstår och då vi tidigare tänkt smita ifrån lite tidigt för att hinna med lite mer skidåkning efter stämman inser jag nu att vi får tänka om. Stämman startar genom att Pär Nuder väljs till stämmoordförande. Detta är inte bara tråkigt då Pär är mer politiker än Erik i sin framtoning, det är dessutom direkt felaktigt då best praktice verkligen inte är att låta ordförande sitta ordförande på stämman. Det ska inte ens vara någon i styrelsen.

Sovaindex

Sovaindex är ett index som ni trogna läsare känner igen från tidigare stämmoartiklar. Här får det en ny vinnare då det sätts rekord här i Sälen. En man strax bakom oss somnar redan efter 9 minuter och 40 sekunder. Lite konstigt då stämman är riktigt effektiv men vi tror att det är Pär Nuders politikerton som måste vara anledningen till insomningen.

VD

Stämmans höjdpunkt är som vanligt VD-ordet som på förtroendeingivande norrländska berättar om Skistars rekordår som just passerat. Skistar levererar det bästa verksamhetsåret någonsin med en vinst på 387 miljoner. Stor del av vinsten kommer dock från lägenhet- och fastighetsexploatering För er som är lite socialistiska och tycker illa om aktier och investeringar (och som mot förmodan läser bloggen) kan jag glädja med att förutom all moms, sociala avgifter, löneskatt och fastighetsskatt så betalade även Skistar ca 100 miljoner i skatt under verksamhetsåret.

Hittills har verksamhetsåret startat riktigt bra och Mats har inte sett en bättre start på en säsong under sina 15 år i bolaget. Detta bådar gott inför säsongen och det är även något vi ser i backarna de närmaste dagarna. Det ligger bra med snö och verksamheten är bra i gång redan den 9 december. Jag tror aldrig jag sett så bra backar så tidigt på året.

Framtiden

Mats talar även om nya flygplatsen som byggs mellan Sälen och Trysil. Den tror de mycket på och eftersom tillväxten i Sverige och norden mer eller mindre avstannat behövs flygplatsen för att locka fler internationella gäster. Speciellt engelsmän och kineser tror man kommer komma till Sälen och Trysil för att åka skidor. Tydligen växer alpinsport stort i Kina.

Vi får även en mycket fin genomgång av vad som händer nästa verksamhetsår. Första planet beräknas landa på flygplatsen Scandinavian Mountains i december 2019. Snyggt namn det där förresten. 2019 kommer Åre stå värd för avslutningen av alpina VM. Det kommer sannolikt att dels generera en del vinst men framförallt kommer det fungera som bra marknadsföring av Åre och Skistar. Förra gången Åre stod värd för VM var 2007 och året efter det gjorde Skistar sitt bästa år någonsin sett till omsättning.

Aktiespararna skämmer ut sig

Stämmans enda smolk i glädjebägaren är Aktiespararnas Åsa Wesshagen som begär ordet och börjar ifrågasätta på vilka orter Skistar lägger sina investeringar. Hon orerar i en fullständigt monoton ton i ett irriterande lågt tempo och man märker att alla i lokalen är uttråkade redan efter 30 sekunder av hennes malande. Inte mindre än två gånger försöker ordförande Pär Nuder avbryta henne. Han lyckas den sista gången vilket är skönt. Om Aktiespararna skall skicka en representant till stämmorna tycker jag att de skall välja någon med åtminstone någon form av retoriskt grundkunnande. Det tar emot att säga det men Åsa är katastrofalt dålig! Hon skämmer faktiskt ut Aktiespararna på samma sätt på Skistars stämma som hon gjorde på Svolders stämma. Efter Åsas tråkiga inlägg beslutas det om höjd utdelning, något som Åsa, som ensam deltagare, motsätter sig.

Tack till lilla giganten Erik Paulsson

Därefter är det dags att avsluta stämman och att tacka av Erik Paulsson för mångårig tjänst i bolaget. Erik tar ihop med sin bror Mats plats på scen och det första han säger när han får en mikrofon är att Skistar inte hade varit något utan sina fantastiska medarbetare. Ett sant föredöme är han Erik!

Vi konstaterat att Skistar sköter sig fint i allt de gör och att de har en ljus framtid framför sig.


Fler artiklar om Skistar10 kommentarer:

 1. Tjena Aktiepappa,
  Wow vilket härligt inlägg. Jag log, jag blev immponerad, intresserad, irriterad. Det här var en fantastiskt bra och fängslande rapportering från en årsstämma. Grymt kul att Erik hälsade på det viset på grabben.

  Tack för ett jättebra inlägg.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko. Roligt att vi kan inspirera och imponera på en bloggveteran som dig. Och vi ser det som en första avbetalning på alla de inspirerande och lärorika inlägg vi läst på din blogg.

  SvaraRadera
 3. Kul och trevlig läsning. Jag hade en tanke att åka på stämman för första gången men så blev det inte. Dock finfin skidåkning i Trysil när stämman pågick :) Nästa år får det bli besök i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du uppskattar inlägget Erik. Och nästa år ses vi på stämman!

   Radera
 4. Svar
  1. Roligt att du uppskattar det Stefan. Nästa år föreslår jag att du också åker dit. Bästa sättet att starta skidsäsongen på.

   Radera
 5. Tack för ett rasande trevligt inlägg, väldigt informativt och underhållande. Tråkigt att Aktiespararnas representant inte verkade bättre lämpad för uppgiften.

  Kanske dags att spana in Skistar som utdelningsaktie...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan i och för sig tänka mig andra utdelningscase som jag hellre köper om vi pratar utdelning men ihop med möjligheterna till tillväxt ser jag ett case och både jag och flickvännen har köpt lite aktier i Skistar under hösten/vintern. Tittar man historiskt så har Skistar levererat bra vinster, tillväxt med bra kursutveckling som följd.

   Radera
 6. Hur ser du på kursfallet senaste tiden (dagarna)? Är det köpläge eller motiverat kursfall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit lite skakigt för Skistarkursen. Främst sedan de hamnade utanför benchmarkindex. Det gör det hela lite svårare att bedöma vad som är motiverat och inte. Jag ser dock stora möjligheter i bolaget och kommer sannolikt köpa fler aktier. Fast jag köpte å andra sidan HM för 214 kr... :/

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.