lördag 10 september 2016

Kontanter

För att provocera lite brukar Aktiepappa roa sig med att vädra sina åsikter om att ”kontanter borde förbjudas” när tillfälle ges. Det är vissa som håller med och vissa som reagerar med emfas över detta. Det främsta argumentet verkar vara att de äldre inte kan lära sig att använda kort utan de vill ha sina kontanter.

Om vi tar ett steg bakåt och tittar vad vi har i vågskålen så ringer en kommentar från ett möte med en kontorschef på ena storbanken i mina öron. Han påstod sig ha belägg för att 2/3-delar av alla tusenlappar som fanns utanför bankerna var svarta. Detta var innan de nya sedlarna kom 2015 så det borde skett en avsevärd tvätt nu men det är inte osannolikt att det fortsatt kommer vara stora mängder tusenlappar som är obeskattade. Vissa går till och med så långt att de kallar tusenlappen för ”skurkvaluta”. 

På ena sidan har vi vinnare på ett kontantlöst samhälle:
Alla vi som gör rätt för oss och som faktiskt betalar skatt och inte köper stulna varor. Vi som inte jobbar svart och vi som inte hanterar olagliga produkter. Samhället helt enkelt.

På andra sidan har vi förlorarna på ett kontantlöst samhälle:
Kriminella i alla dess former. (Drogförsäljare, trafficking-hallickar, inbrottstjuvar mm).
Pensionärer (i den mån de inte kan lära sig att använda kort eller mobiltelefoner).
Den personliga integriteten om uppgifter läcker ut och missbrukas.

En viktig del vi måste ta med i aspekten är hur stor vinst det är respektive förlust det är för de båda ovanstående sidorna. Väger en liten vinst för många upp en stor förlust för några få? Enligt Aktiepappans resonemang blir det vinst för alla som befinner sig i samhället medan det blir en förlust för de som befinner sig utanför. De pensionärer som inte kan lära sig att hantera kort eller en smartphone borde vara ganska få 2016. Eller?

Det som utlöst både Aktiepappans vrede och även orsakat detta inlägg är att inte nog med att Svenska myndigheter envisas med att fortsätta kontanthantering. De tycker tydligen att det är en god investering att lägga ner 150 miljoner kr på att skaffa nya sedlar med. Tydligen är de gamla mynten tunga och de innehåller nickel. Dessutom är de gamla sedlarna för lätta att förfalska. Är det någon mer som tycker att deras argument får det att låta som om kontanter är en dålig ide?

150 miljoner i kostnad för att skapa nya sedlar är i sig stor nog för att man borde välja att göra annorlunda än vad Riksbanken gör men om vi till detta belopp lägger till den summa som Svensk handel beräknar att omläggningen till nya sedlar kommer kosta handeln så förefaller bytet av sedlar helt huvudlöst. Nya sedlar kommer utöver Riksbankens 150 miljoner kosta ytterligare en miljard!  En kostnad som självklart kommer hamna hos konsumenterna i slutändan

Som vanligt har Aktiepappa och Aktieflickvännen resonerat kring detta och åsikterna går isär i ämnet kan man lugnt säga.

Aktieflickvännen:
Jag kan tycka det är bra på så vis att man slipper bli rånad på sina kontanter. Men att ALLA mina köp registreras så storebror exakt vet vad jag har för vanor och vilka mina inköp är går emot mina åsikter fullständigt! ALLT kommer registreras, så mycket som ett litet mjölkköp, läkarbesök eller vad jag har för alkoholvanor. Vilket i teoretiskt skulle kunna användas emot mig, om dessa register kom i fel händer. Likaså om jag åker bort någonstans och gör ett köp kommer det att gå att se att jag inte är hemma. Jag kan inte välja själv över vad jag vill att andra skall veta och inte.


Aktiepappa:
Självklart finns denna risk men den risken finns redan idag och dess storlek måste enligt mig ställas i proportion till dels hur stor den är och dels hur stora vinster för samhället det får om vi tar bort kontanterna. Den dryga miljarden som de nya sedlarna kostar är bara en droppe i havet om man ser till vilka summor som kommer komma in i systemet och som kommer kunna beskattas.

Tänk bara allt svartarbete. Det kommer bli väldigt lätt för skatteverket att kolla upp vem som jobbar svart. Bara att ta ett kontoutdrag.

Det råder säker delade meningar om detta i fler sällskap än vårt. Någon som har fler infallsvinklar att dela med sig av?

Pensionärerna då?
När det kommer till pensionärerna och deras kontanter så skjuter de ju sig själva i foten när de kommenterar bankomater och otrygghet i slutet av denna artikeln

Vi har en oro över att pensionerna är för låga och att vi inte ens skall ha råd att betala ut pensioner i framtiden. Då borde, enligt Aktiepappans resonemang, pensionärerna vara de första att vilja hjälpa staten att få in de skattepengar de har rätt till.


8 kommentarer:

 1. Intressant.

  I sammanhanget vill jag minnas att 500 Euro sedeln också går under namnet "bin Laden". Tydligen inte helt utan anledning. Redan innan EU kommissionen bestämde att denna sedel skulle tas bort (det största användningsområdet är för olika typer av kriminell verksamhet) hade flera länder förbjudit den, t ex Portugal och Spanien om jag inte minns fel.

  Hursomhaver, jag är själv lite tveksam. Det där med att någon kan veta om man är borta om någon kommer över ens korttransaktioner... Jag tror det finns ganska många som meddelar på Facebook var de befinner, så just den anledningen är kanske inte den starkaste (även om det i det fall som nämns kanske inte görs uppdateringar på Facebook).

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Låter som om Portugal och Spanien var föregångare för en gångs skull. ;)

  När vi ändå är i 'storebrortankar'; får man ens nämna Bin Laden en dag som denna? Med tanke på att CIA/NSA mfl säkert scannar av alla världens bloggar. Snart blir väl aktiepappa-bloggen terrorklassad och får stänga innan den ens levt i tre veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var osmart av mig en dag som denna. Apologies. /Egon

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Man måste få skämta om allt. Jag gillar namnet de gav sedlarna 😊.

  SvaraRadera
 5. Man måste få skämta om allt. Jag gillar namnet de gav sedlarna 😊.

  SvaraRadera
 6. Håller med dig. Enda gången jag nyttjar kontanter är vid lunchköp på ställen som ej tar kort eller där kvittohanteringen är lite mörkgråare. Swish för alla transaktioner.

  Jag har lite inblick i hanteringen av utbyte till de nya kontanterna. Tydligen ligger det mycket tusenlappar i bankfack. Hos vissa banker kunde man sätta in tusenlappar fast kontathanteringen är borttagen. Där ville personer byta ut gamla lappar mot nya för att sedan ta hem igen. Som tur var gick det inte.

  Pensionärer kan mer än vad de 40-50 åriga barnen kan. Ofta är det den generationen som har svårare att anpassa sig!

  SvaraRadera
 7. Tack för svar och inblick från den här typen av verksamhet mottages såklart tacksamt. Man undrar ju om anmälan till finanspolis gjordes för de som ville byta tusenlappar...

  SvaraRadera